نگاه حقوقدان
برخورد ريشه اي
امير حسين آبادي/ استاد دانشگاه و وكيل دادگستري
|
|
جرم تلقي كردن پيشنهاد رشوه راه حل برخورد با اين پديده نيست و تأثير عميقي در كاهش آن نخواهد داشت و قانون گذار بايد با مسأله رشوه عمقي و فرهنگي برخورد كند و تا حد ممكن دامنه جرايم را محدود كند.
بايد توجه داشت كه اثبات پيشنهاد رشوه كار مشكلي است، قانون گذار هر عملي را كه تشخيص دهد بايد جرم تلقي كند مي تواند اقدام كند اما ممنوع كردن يك عمل بايد مبنا و توجيه داشته باشد. جرم تلقي كردن پيشنهاد رشوه في نفسه كار ناپسندي نيست اما مسأله آنجاست كه اين اقدام راه حل از بين بردن رشوه نيز نيست. با اين پديده بايد برخورد عمقي شود زيرا بسياري از جرايم از روي استيصال و ناچاري صورت مي گيرد. مثلاً در مرحله اول يك كارمند ممكن است از روي استيصال و فقر اقدام به رشوه گيري كند اما بعد اين مسأله به صورت عادت درمي آيد لذا راه حل اين مسأله آن است كه به كارمندان به گونه اي تعليم داده شود كه وجدان كاري داشته باشند. ضمن آن كه كارمندان در حد متعارف و از هر جهت تأمين شوند.
اينجا اين سؤال مطرح مي شود كه آيا با تشديد مجازات ارتشا و اختلاس واقعاً از رشوه گيري جلوگيري مي شود؟ در حالي كه از آن زمان رشوه گيري بيشتر شده و قانون تشديد مجازات در اين زمينه نيز نتوانست تأثيري در كم كردن جرم رشوه داشته باشد.
ما بايد تا حد ممكن دامنه جرايم را محدود كنيم. اضافه كردن عناوين مجرمانه راه حل مناسبي نيست بلكه بايد اقدام ريشه اي صورت گيرد به ويژه درباره رشوه و فساد اداري كه در بسياري از كشورهاي اروپايي پس از جنگ ها و بحران هاي اقتصادي رخ داده و برخي از آنها توانسته اند با برخورد ريشه اي و عميق اين معضل را به حداقل برسانند و برخي نيز مبارزه قاطعي با آن انجام داده اند.
قوه قضاييه در سياست هاي خود بحث كاهش عناوين مجرمانه، جرم زدايي و مجازات هاي جايگزين را مطرح كرده است و امروزه بررسي هاي مكاتب جرم شناسي در دنيا نشان داده است كه مجازات، جرم انگاري و اضافه كردن عناوين مجرمانه، راه حل مبارزه با فسادهاي اجتماعي و جرايم نيست.
بايد كار ريشه اي، فرهنگي و درازمدت براي جلوگيري از رشوه گيري صورت گيرد و جرم تلقي كردن پيشنهاد رشوه نتيجه قطعي ندارد، اگرچه ممكن است در كوتاه مدت مؤثر باشد اما اطلاق عناوين مجرمانه بر اقدامات و اعمال، راه حل قاطع و اساسي براي مبارزه با جرايم نيست.
منبع: ايسنا
|