بيش از 90 درصد قطعات رايانه بازار چيني است
ترك تازي چين در بازار رايانه تهران
|
|
زهره ديداري
قطار تكنولوژي با سرعت زياد در حال حركت است. اكثر كشورهاي جهان در ايستگاه هاي مختلف منتظر سوار شدن بر آن هستند تا بتوانند در گذر سريع زمان از ابداعات و اختراعات جديد در عرصه هاي گوناگون بهره مند شوند.
صداي پاي تكنولوژي جديد بيشتر از همه بخش ها در وادي فناوري اطلاعات به گوش مي رسد. به جرأت مي توان گفت كه در عصر حاضر، كشورهاي پيشرفته در حال پيمودن پله هاي ترقي و پيشرفت براي توليد و در نتيجه عرضه محصولات به ساير كشورهاي جهان هستند و به توليدات جديد تر مي پردازند. طبيعي به نظر مي رسد كه وقتي نياز داخلي اين كشورها از محصولات توليدي اشباع شده باشد به صادر كردن اين محصولات بيانديشند. در اين بين كشورهايي كه فاقد اين تكنولوژي ها هستند ناچارند تا اقدام به واردات اين محصولات كنند.
امروزه مرزهاي جغرافيايي در هم شكسته و كشورهاي پيشرفته به توليد در آن سوي مرزها نظر مي اندازند، زيرا با توجه به نيروي كار ارزان تر و پايين تر بودن هزينه ها مي توانند كارخانه توليدي خود را در مكان و موقعيت مناسب تري احداث كنند. در اين بين كشورهاي حوزه جنوب و جنوب شرقي آسيا به مناسب ترين مكان براي كشورهاي توليد كننده مبدل شده اند.
كشور چين از موقعيت مناسب تري نسبت به ساير كشورهاي منطقه برخوردار است. در حقيقت اين كشور به عنوان بزرگترين كارخانه سازنده كالاها و از جمله قطعات رايانه اي محسوب مي شود. كشور ما نيز همانند ساير كشورها بيشتر قطعات رايانه اي و غيررايانه اي را عمدتاً از طريق چين وارد مي كند.
قطعات رايانه چيني و تجهيزات شبكه اروپايي
مدير يك سايت كامپيوتري كه در زمينه واردات و توزيع قطعات و تجهيزات شبكه رايانه اي فعال است در زمينه واردات قطعات رايانه اي مي گويد: به طور تقريبي از حدود سال 1368، واردات قطعات مربوط به رايانه صورت گرفت. در حال حاضر نيز اغلب قطعات كامپيوتري از جمله مادربرد ، كيس و ساير بخش هاي تشكيل دهنده رايانه از كشور چين وارد مي شود.
خسرو علي پناه مي گويد: حتي بخش اعظم قطعات اوليه تشكيل دهنده اقلامي همچون كيبورد و كارت گرافيك كه در ايران توليد مي شوند نيز از طريق كشور چين وارد مي شوند. در حقيقت اين قطعات در ايران فقط مونتاژ شده و در اختيار متقاضيان قرار مي گيرد.
وي در ادامه مي افزايد: بيشتر اقلامي كه از چين وارد ايران مي شوند شامل قطعات تشكيل دهنده رايانه است اما تجهيزات شبكه اي مربوط به اينترنت از اروپا و از طريق دبي وارد ايران مي شوند.
علي پناه در پاسخ به اين سؤال مبني بر اينكه واردات اقلام رايانه اي به چه صورت انجام مي شود؟ توضيح مي دهد: در اين زمينه دو نوع واردات انجام مي شود: يا واردات مستقيماً از طريق چين صورت مي پذيرد و يا نماينده وارد كننده قطعات به دليل بهره گيري از اعتبارات بانكي و ساير تسهيلاتي كه امارات براي واردات در نظر گرفته است اقدام به وارد كردن قطعات از چين به دبي و سپس از طريق دبي به ايران مي كند. البته صرفه و سود اقتصادي در اين است كه ورود كالا به صورت مستقيم انجام پذيرد.
مدير سايت... در مورد تحريم قطعات و كالاهاي چيني اظهار مي كند: احتمال تحريم كالاهاي چيني كم است زيرا واردات از اين كشور نسبت به ساير كشورها ارزان تر است و در صورت تحريم كالاهاي چيني مي بايد همان كالاها با قيمتي گزاف از طريق ساير كشورها وارد شود.وي در ادامه مي افزايد: قطعاتي كه از چين وارد كشور مي شوند الزاماً توليد خود كشور چين نيستند. بلكه كشورهاي پيشرفته كه عمدتاً شامل كشوهاي اروپايي و آمريكايي هستند اغلب كارخانه هاي توليدي خود را در كشور چين احداث مي كنند، زيرا چين داراي موقعيت مناسبي براي سرمايه گذاري است و سرمايه گذاري و توليد در حجم وسيع از اهداف كشورهاي توليد كننده است.
در دنياي كنوني مرز جغرافيايي مفهوم خود را از دست داده است و كشورهاي توليد كننده ديگر مجبور نيستند كالاي مورد نياز را حتماً در كشور خود توليد كنند بلكه آنها مي توانند براي ايجاد رقابت با محصولات ساير كشورها به دنبال مكاني با شرايط مناسب براي احداث كارخانه باشند. در اين ميان كشور چين گوي سبقت را از ديگر كشورها ربوده است به طوري كه بيشتر توليدات رايانه اي و غيررايانه اي در اين كشور صورت مي گيرد. در حقيقت چين زمينه و بستر مناسبي براي جذب توليد كنندگان از هر نقطه در دنيا ايجاد كرده است.
قطعات درجه يك چيني
مديرعامل شركت رايانه اي... نيز درباره واردات قطعات چيني مي گويد: به طور تقريبي 90 تا 95 درصد قطعات رايانه اي موجود در بازار رايانه ايران چيني است. اين قطعات شامل قطعات درجه يك، دو و سه است كه معمولا اجناس و اقلام درجه دو و سه بيشتر جزو قطعات تعميري هستند و از كيفيت پاييني برخوردارند.
منوچهر آقازاده به خريداران توصيه مي كند: قطعات چيني درجه يك را با توجه به مشخصاتي همچون داشتن آرم و علامت كارخانه سازنده و برچسب هولوگرام كه نشان دهنده كيفيت قطعه است بخريد.
به اعتقاد وي بازار الكترونيك دنيا در دست چيني هاست و بيشتر قطعاتي كه در كشور چين ساخته مي شوند جنبه سفارشي دارند. چون هر كارخانه سازنده قطعه معيار خاصي را براي توليد دنبال مي كند. بايستي اين موضوع را نيز مد نظر قرار داد كه ساير كشورهاي حوزه جنوب شرقي آسيا از جمله كامبوج ، ويتنام و تايلند قطعاتي مي سازند كه اصطلاحاً ري مارك چيني هستند و خريداران بايستي به اين مسأله نيز واقف باشند.
همچنين آقازاده در پاسخ به اين سؤال كه آيا قطعات چيني به صورت قاچاق وارد ايران مي شوند؟ مي گويد: واردات از چين كمتر به صورت قاچاق انجام مي پذيرد. زيرا ورود قطعات به صورت غيرمجاز با ريسك و خطرات بالايي همراه است. در اين بين گمرك ايران نيز معيارهاي خاصي را براي ورود قطعات رايانه اي و غيررايانه اي در نظر گرفته است. به طور مثال قطعاتي همچون پاور كيس و مانيتور مي بايد از حد توان مناسبي برخوردار باشند تا انرژي كمتري در داخل كشور مصرف كنند.
وي در مورد تعداد واردكنندگان قطعات رايانه اظهار مي دارد كه در حال حاضر نمي توان رقم مشخصي را ارائه داد، زيرا تعداد آنها نامحدود است. به اين صورت كه هر فردي كارت بازرگاني وارد كننده كالا از وزارت بازرگاني داشته باشد مي تواند اقدام به ورود كالا نمايد. نظارتي كه از طرف وزارت بازرگاني صورت مي گيرد تنها شامل فردي مي شود كه دارنده كارت ورود كالا است.
وي در پايان در مورد واردات از دبي مي گويد: دبي به عنوان يك انبار كالاهاي رايانه اي و غيررايانه اي دردنيا مطرح است و مي توان آن را يك كشور ترانزيتي به حساب آورد كه تمهيدات خاصي را براي ورود و خروج كالاها در نظر گرفته است.
حال بايستي ديد كه كشور پرجمعيت چين تا چه زمان مي تواند توليدات جهان را در تسخير خود داشته باشد.
|