بافتهاي فرسوده تهران، معضل سال 1385
در حالي كه شهردار تهران از بازسازي بافت فرسوده شهري از ابتداي سال 1385خبر داده اما تاكنون مسئولان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران برنامه مدوني براي ساماندهي و بازسازي بافت فرسوده تاريخي ارائه نداده اند. به گزارش خبرگزاري ميراث، شهردار تهران تاكيد كرده است كه طرح بازسازي بافت فرسوده تاريخي به عنوان يك طرح فوري از ابتداي سال 85 و مبتني بر طرحهاي تفصيلي تدوين شده در منطقه هاي مختلف، اجرايي مي شود. ارايه نشدن طرح بازسازي بافت فرسوده تاريخي از سوي ميراث فرهنگي استان تهران سبب مي شود تا با آغاز طرح شهرداري تهران، بار ديگر اختلاف نظري قديمي ميان مسئولان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران با شهرداري در مورد نحوه ورود به بافت تاريخي از سرگرفته شود.
پيش از اين شهردار تهران از كارشناسان حوزه ميراث فرهنگي خواسته بود تا طرحهاي پيشنهادي خود را در مورد نحوه بازسازي بافتهاي فرسوده تاريخي ارائه دهند.
اگرچه كارشناسان ميراث فرهنگي بارها اعلام كرده اند كه هرگونه دخل و تصرف و اجراي پروژه در بافت تاريخي منوط به كسب مجوزهاي لازم از سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران است، اما با اين حال تاكنون ضوابط مشخصي در اين باره اعلام نشده و شهرداري تهران بايد هر طرح و پروژه اي را پيش از اجرا براي كسب موافقت به مسئولان اين سازمان ارائه دهد.
در حال حاضر بخش وسيعي از بافتهاي فرسوده شهر تهران در محدوده بافت تاريخي قرار داشته و اين امر سبب مي شود تا بازسازي بافت فرسوده در اين مناطق به راحتي و مطابق با الگوهاي كنوني امكان پذير نباشد. آنچه در اين ميان بدون پاسخ مانده، مشخص نبودن برنامه ها و ضوابط نحوه بازسازي بناهاي فرسوده است كه بايد از سوي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ارايه شود.
كارشناسان ميراث فرهنگي و گردشگري مي گويند ورود به بافت تاريخي براي بازسازي مصادف با مرگ اين مناطق است.
برج آزادي در محاصره آلودگي
بهار ديگري فرا مي رسد، اطراف برج آزادي دوباره چراغان مي شود .سبز ، قرمز، آبي. نورافكن ها بر پيكر ديرينه اش رقص نور مي اندازند. اما هنوز اين بناي تاريخي و هويت بخش تهران معاصر بدون حريم و عرصه اي مشخص در محاصره دود و خودروها قرار گرفته و كالبد ديرينه اش مورد آسيب انواع آلودگي ها قرار دارد.
به گزارش خبرگزاري ميراث فرهنگي اگرچه در سال 84 ، سرانجام اقدامات سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران نتيجه داد و از يك سو گذر طرح منوريل از محدوده اطراف برج آزادي به دليل قرار گرفتن آن در عرصه و حريم اين اثر متوقف و اجرايي شدن طرح موكول به حفظ فاصله قانوني از اين بنا شد و از سوي ديگر اين سازمان از محل اعتبارات ملي 600 ميليون تومان اعتبار به منظور ساماندهي و احياي اين بنا اختصاص داد اما همچنان اين بناي هويت بخش تعيين حريم نشده و كالبد ديرين اش در محاصره دودهاي فرسايش دهنده، آرام آرام خوردگي پيدا مي كند؛ به طوري كه برج آزادي وضعيتي مناسب نداشته و انواع خطرات چون نفوذ رطوبت در پي، آلودگي هوا و افزايش ساخت و ساز ها در اطراف بنا آن را تهديد مي كند. اين در حالي است كه بارها كارشناسان و متخصصان ميراث فرهنگي اين برج را يكي از مهمترين نمادهاي هويت بخش تهران ناميدند و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و شهرداري تهران نيز خود را از متوليان ساماندهي آن معرفي كردند.
برج آزادي اگرچه هنوز درگير انواع فرسودگي هاست ولي بهار امسال نيز زخم هاي پيكرش را زير پوششي از لامپ هاي نئون رنگي پنهان مي كند تا همچنان مسافران شاهد نمادي زنده از تهران باشند.