اقسام وصيتنامه در گفت وگو با يك وكيل
برديا ارسطو- اگر افراد تا زنده هستند تكليف مال و اموال خود را روشن كنند مشكلات حقوقي گريبانگير ورثه نمي شود.
شيراز حيدري شهباز حقوقدان و وكيل دادگستري با تاكيد بر اين عمل به موضوع ارث و ميراث و مواد قانوني تصريح كننده اين مبحث پرداخته است.
وي به 3 شكل وصيتنامه اشاره دارد و يادآوري مي كند كه اختلاف بين ورثه نه تنها ميراث را بلاتكليف نگاه مي دارد كه باعث دور افتادن طلب آمرزش براي متوفي مي شود.گفت وگوي حاضر با اين وكيل دادگستري پيرامون 124 ماده اي از قانون مدني است كه وصيت و ارث را تشريح كرده و اثرات و تبعات آن را معين كرده است. شايد با خواندن اين مطلب بتوان از اثرات منفي اختلافات پس از مرگ افراد كاست!
***
* در قانون مدني ماده 825 و 826 وصيت را به دو نوع تمليكي و عهدي معرفي كرده است. ضمن اشاره به مفاهيم اين دو نوع وصيتنامه بفرماييد چگونه و به چه شكل هايي مي توان وصيتنامه تهيه كرد؟
- همانطور كه در موارد ياد شده از قانون مدني آمده است وصيت تمليكي نسبت به عين يا منفعت اموال است براي ورثه و پس از زمان فوت و وصيت عهدي سپردن انجام كار يا تصرفي به وسيله ديگران است. اما از نظر چگونگي شكل گيري يك وصيتنامه بايد به 3 ماده از قانون امور حسبي اشاره كرد. در موارد 276، 277 و 278 وصيتنامه ها به سه شكل رسمي ، خودنوشت و سري معرفي شده اند. وصيتنامه رسمي آن است كه وصيت كننده در دفاتر اسناد رسمي آن را به ثبت رسانده باشد. وصيتنامه خود نوشت به خط خود وصيت كننده است و بايد تاريخ و ساعت داشته باشد. وصيتنامه سري هم به خط ديگري ولي با امضاء وصيت كننده است به شرط آن كه در دادگستري يا دفاتر اسناد اصالت آن مورد تاييد قرار گرفته باشد.
* در قانون مدني آمده است كه وصيت كننده فقط نسبت به يك سوم مال خود مي تواند وصيت كند؟ اين به چه معناست؟
- مقرراتي هست كه از شرع گرفته شده اند. فرد مي تواند نسبت به تمام اموال خود وصيت كند اما نكته اينجاست كه پس از فوت فرد مورد نظر، ورثه او بايد وصيت فرد نسبت به دو سوم مال را اجازه كنند، يعني تكليف يك سوم مال طبق وصيت مشخص است اما براي بقيه مال يعني دو سوم ديگر اگر ورثه اجازه بدهند طبق وصيت عمل مي شود ولي اگر اجازه ندهند مطابق قانون عمل خواهد شد.
* تركه با مال چه تفاوتي دارد و ضمن توضيح اين مطلب درباره اثر وصيت و قبول آن توضيح بدهيد؟
- تركه براساس عرف حقوق و معاني فقهي به مال متوفي گفته مي شود كه ديون متوفي و هزينه هايي از قبيل كفن و دفن ميت از آن كسر شده باشد. [براي مثال مادام كه مال متوفي باشد ولي مهريه همسرش پرداخت نشده باشد اين مال گويي ناخالصي دارد و بايد مهريه از آن كسر شود.]
البته بايد گفت كه در مورد وصيت تا وارث قبول نكند وصيت اجرا نمي شود. چه در مورد وصيت عهدي و چه در مورد وصيت تمليكي. مثلاً اگر در وصيت عهدي انجام كاري به فردي سپرده شد و آن فرد قبول نكند آن كار به انجام برساند وصيت نافذ نيست.
ضمناً پس از انقلاب اسلامي علاوه بر 3 شكل ياد شده از وصيت، وصيت شفاهي نيز پذيرفته شد و اعتقاد بر اين بود كه فرقي بين وصيت شفاهي و نوشته نيست ولي بايد اين وصيت از طريق شاهد يا دليل كه مورد قانون است به اثبات برسد.
* حال نكته اي هست. اگر كسي وصيتنامه ننوشت. تكليف اين يك سوم و دو سوم حال يا به عبارتي تكليف كل مال و اموال او چگونه مي شود؟
- در چنين حالتي پس از كسر ديون و هزينه ها كل آن مال متعلق به ورثه است و مطابق قانون و تشريح آن تقسيم مي شود.
* در بسياري موارد ما شاهد اختلاف ورثه و وقوع حوادث تلخ بر سر تقسيم ميراث هستيم. در اين باره چگونه مي توان جلوي وقوع حوادث را گرفت؟
- اگر ورثه با هم توافق نداشته باشند مشكلات باقي مي ماند. اين بازمي گردد به مقررات ارث و در برخي موارد هم قانون تعيين تكليف نكرده كه اگر ورثه توافق نكردند تكليف چگونگي استفاده از ميراث نامشخص باقي مانده است.
ما هيچ قانوني در اين باره نداريم بخصوص كه قانون امور حسبي پس از انقلاب هيچ تغييري نكرده است.
* حالا اگر فردي بيايد و قبل از فوت تكليف اموالش را روشن كند اين از نظر حقوقي مشكلي به وجود نمي آورد و احيانا بعد از فوت موجب اعتراض نمي شود؟
- نه موجب اعتراض نيست. البته اين كار ديگر وصيت محسوب نمي شود. در واقع انتقال اموال است و هيچ مشكلي هم بعد از فوت به وجود نمي آورد.
* به نظر شما و با توجه به تجربه شما در وكالت افراد اگر تا پيش از مرگ تكليف اموالشان را روشن كنند بهتر است تا وصيت كنند؟
- خب، مسلماً اگر تا زنده هستند بتوانند بين ورثه تفاوتي قائل نشوند و تكليف اموال را روشن كنند بهتر است. اين گونه دست كم طلب آمرزش بعد از مرگ را هم تمام و كمال به دست خواهند آورد.
* در مورد تقسيم ارث در شرايط خاص چه؟ وقتي متوفي فقط دختر يا دختراني دارد؟
- تقسيم ارث به طرقي امكان پذير است كه در قانون مدني شرح آن آمده است. گاهي به قرابت و گاهي به فرض و گاهي هم به قرابت و هم به فرض است. صاحبان فرض آنهايي هستند كه سهم آنان از تركه معين است و صاحبان قرابت كساني هستند كه سهم آنان معين نيست.
در صورتي كه حالت خاصي باشد اگر صاحبان فرضي ديگري نباشد بقيه ارث را به قرابت تقسيم مي كنند و ارث مي برند.
|