ساماندهي تابلوهاي مغازه ها و نماي ساختمان هاي نيمه كاره
خط كش نظم بر تبليغات شهري
|
|
عكس: گلناز بهشتي
شهره مهرنامي
اينكه تهران شهر شلخته اي نام بگيرد شايد خيلي به حق و به جا باشد به عنوان شهروندان تهران بايد بپذيريم كه در شهر شلخته اي زندگي مي كنيم كه عامل شلختگي و به هم ريختگي آن ما ساكنان تهران هستيم. تهران شهر شلوغي هاست و شايد باعث بيش از۵۰ درصد از شلوغي اين شهر من و شما باشيم، ما خود مسبب ناهنجاري هاي بصري ابرشهر ايرانيم و دائماً در انتظاريم كه كسي از راه برسد و كاري براي آن انجام دهد.
ما فراموش كرده ايم كه شايد با بازكردن گره ترافيك تهران چهره پايتخت زيبا خواهد شد ولي اين تنها بخش بسيار كوچكي از ناهنجاري بصري تهران است. فرض كنيد گره ترافيك هم باز شد وقتي از خيابان هاي خلوت تهران رد مي شويم با ديدن ساختمان هاي متروك كه حالا بيشتر هم به چشم مي آيند چه حسي به شما دست مي دهد، يا ساختمان هاي نيمه كاره كه جلوي آنها پر از آجر و سنگ و تيرآهن است و از هر طبقه كارگري به پايين نگاه مي كند.
نظرتان در مورد برچسب هاي زرد و قرمز و آبي لوله بازكني و تخليه چاه چيست، يا تبليغ فلان آژانس مسكن كه با اسپري سياه و قرمز روي ديوار سيماني خانه ها خودنمايي مي كنند چه حسي را در شما زنده مي كنند، تازه اگر از يادگاري و خاطره نويسي جوانان شهر بر ديوارهاي بي آزار و بي صدا هم بگذريم با آگهي هاي آموزشگاه هاي كنكور، گل چيني و زبان و غيره و و غيره چه كار بايد كرد. اگر اين دروديوارها زبان داشتند باور كنيد بدترين انتقادها را نصيبمان مي كردند خدا به فريادمان رسيده اگر دست و پايي هم داشتند من و شما الان استخوان سالم در بدنمان نداشتيم.
حالا از آنجا كه سازمان زيباسازي شهرداري تهران به اين نتيجه رسيده كه من و شما به فكر شهرمان نيستيم و دلمان حتي براي چشمان خودمان هم نمي سوزد كه شاهد اين آثار زشت و كريه باشد و فراموش نكرده كه ما انسان ها لايق زيباترين ها هستيم دلش برايمان سوخته و تصميم گرفته حالا كه نمي توان براي ترافيك بسته تهران كاري كرد حالا كه نمي توان فضاي سبز زيادي براي آن ايجاد كرد حالا كه نمي توان قد ساختمان هاي بلند بدقواره را هم قد ديگر ساختمان ها كرد، همين را كم داريم كه به بهترين وجه برايمان بسازد تا وقتي شب خسته از كار روزانه به خانه بازمي گرديم چشمانمان را به اميد ديدن رويايي زيبا ببنديم و وقتي صبح در ترافيك دقايق را مي شماريم از ديدن محيط اطراف لذت ببريم. چگونه؟! عرض مي كنم.
اگر به مناظر تهران دقت كرده باشيد متوجه شده ايد كه تصاوير جديدي به آنها اضافه شده كه در گذشته جاي آنها تصاوير زشت سياه رنگي بوده كه چشم را آزار مي داده. بله! در مورد پرده هاي سفيد و يك دست تبليغاتي كه شب ها با نورافكن ها جلب توجه بيشتري مي كنند صحبت مي كنم. همان هايي كه پشت سر آنها يك دنيا سياهي است، يك دنيا سياهي و يا ساختمان هاي نيمه ساز متروكه كه گذر زمان حتي رنگ آجرهاي آن را دود آلود و فرسوده كرده است. سازمان زيباسازي شهرداري تهران تصميم گرفته تا با پنهان كردن منظر كريه ساختمان هاي متروك و يا نيمه ساز در پشت اين پرده هاي تبليغاتي گامي در جهت ديد شهروندان و جيب شهرداري بردارد.
البته پيش از اينكه اين پرده هاي بزرگ تبليغاتي به جمع بيلبوردهاي موجود اضافه شود فضاي بيلبوردهاي تجاري مورد استفاده شركت ها 8540 فقره به متراژ تقريبي 20374 متر مربع، پيشاني پل ها 253 فقره با متراژ تقريبي 1778 مترمربع بوده است كه البته و صد البته تابلوهاي فرهنگي يا همان پروتابل هاي در اختيار سازمان زيباسازي نيز 300 عدد در متراژ تقريبي 3600 متر مربع بوده است.
خوب نبايد فراموش كرد كه اين فضاي تبليغاتي شهري و محيطي با وجود تمام در و ديوارهاي شهر است كه خوب اين پرده ها هم به آن اضافه شده است كه خوب هر چه باشد بهتر از منظر زشت و سياه ساختمان هاي متروكه تهران است. تازه شكايات زيادي هم بوده از كارگران ساختماني كه گاهي مردم آزاري مي كردند و از بالاي ساختمان سنگ ريزه به سر مردم مي انداختند و من خود شاهد يكي از اين موارد بودم كه سر خانمي در حال عبور به خاطر اين شوخي نابجا آسيب ديد و عمليات ساختماني تا مدتي متوقف شد.
رئيس سازمان زيباسازي شهرداري تهران در اين زمينه مي گويد: يكي از وظايف سازمان زيباسازي رفع آلودگي هاي بصري در فضاي تهران است چه مشاع باشد چه عمومي.
حجت الله ملاصالحي ادامه مي دهد: ما از همه ابزار استفاده مي كنيم تا آلودگي هاي بصري را در سطوح، احجام و غيره از بين ببريم براي مثال ساليانه تنها چند ميليارد براي پارك كردن برچسب هاي تبليغاتي لوله بازكني و تخليه چاه كه روي درب منازل مي چسبانند هزينه مي كنيم. چرا كه قانون در رابطه بسيار قديمي است و ما طبق قانون تنها مي توانيم تلفن اين مراكز را براي مدتي قطع كنيم كه البته در اين زمينه توانسته ايم يك لايحه به شوراي شهر بفرستيم كه طبق اين لايحه چاپ اين برچسب ها ممنوع است تا زماني كه محل نصب آنها مشخص و اعلام شود كه هنوز جوابي از سوي شوراي شهر دريافت نكرده ايم.
او در مورد ساختمان هاي نيمه كاره مي گويد: پيش از اين قرار بود وقتي ساختماني در حال ساخت است اطراف آن را با گوني بپوشانند تا كار آن به اتمام برسد كه البته در اين مورد ساختمان هاي متروكه كه زياد صادق نيست حالا سازمان زيبا سازي به شركت هاي تبليغاتي اجازه داده است تا از صاحبان ساختمان هاي نيمه ساز و در حال ساخت و يا آنهايي كه متروك مانده آگهي تبليغاتي بگيرد و آن را روي پرده بزرگي كه تمام نماي ساختمان را مي پوشاند نصب كن و عوارض آن را به سازمان زيباسازي بپردازد. اين امر به زيبايي بصري تهران كمك بسياري مي كند اما در برخي از مسيرها نمي توانيم از اين پرده ها استفاده كنيم چرا كه نصب اين پرده ها از لحاظ ترافيكي براي ديد راننده خطرناك است و احتمال تصادف را زياد مي كند.
ملاصالحي اضافه مي كند، البته اين كار تازه شروع شده و ساز و كار آن كاملاً آماده نيست. خصوصاً در مورد ساختمان هايي كه سالهاست ساخت آنها شروع شده و نيمه كاره مانده نياز به راه كارهاي بهتر و بيشتري دارد كه بايد براي آنها فكري كرد.
او مي گويد: فضاي عمومي شهر تهران متعلق به شهرداري تهران است و مي تواند هر تصميمي را كه به صلاح باشد در مورد آن بگيرد و از آنجا كه تمام نماي فضاي منقول از قبيل خودروها و غيرمنقول ديوار خانه ها جزو دارايي شهرداري است سازمان زيباسازي به نيابت از مردم تصميم دارد تا فكري براي زيبايي تهران بكند.
يكي ديگر از دلايل بدشكل شدن تهران همين تابلوهاي مغازه هاست كه هر كدام شكل و اندازه دلخواه خود را دارد و هيچ هماهنگي با ديگر تابلوها در خيابان هاي تهران ندارد و هر مغازه داري طبق سليقه خود به نصب آنها اقدام كرده براي مثال تابلوهاي خيابان جمهوري با وجود آن ويترين هاي شلوغ و درهم بازار شامي است كه آدم با تماشاي آنها سرگيجه مي گيرد و يا تابلوهاي فلكسي كه ابعاد آن گاهي اوقات از سردر مغازه يا فروشگاه بسيار بزرگ تر هستند عابر هوشيار را به خنده مي اندازند كه ملاصالحي با تأ كيد بر غيرقانوني بودن نصب تابلوهاي تبليغاتي بزرگ در شهر مي گويد: اين امر علاوه بر نازيبا كردن چهره شهر، ناهمگوني هاي بعدي در پي داشته و مشكلاتي را براي شهروندان به وجود مي آورد.
او مي گويد: هر مغازه داري سعي دارد تابلوي بزرگ تري نسبت به مغازه مجاور خود نصب كند كه با گسترش اين عادت نادرست مشكلات بعدي بسياري در تهران ايجاد شده و بايد با محدوديت روبرو بوده كه در صورت نصب تابلوهاي تبليغاتي خارج از اندازه هاي استاندارد بايد هزينه تابلوهاي خود را بپردازند.
وي در پاسخ به اين سئوال كه مورد قانوني اين تابلوها كدام است و متخلفان چه جريمه اي را بايد بپردازند، مي گويد: سياست سازمان زيبا سازي در اين زمينه مطالعه طرح جامع يكسان سازي فضاهاي تبليغاتي مثل تابلوهاي تبليغاتي استندها و تابلوهاي مغازه است چرا كه تابلوها بخشي از مبلمان شهري تهران را تشكيل مي دهند.
ملاصالحي ادامه مي دهد: بنابراين هنوز استاندارد خاصي براي اندازه تابلوها مشخص نشده و در دستور كار شوراي شهر است و اگر صاحبان اين تابلوها از استانداردهاي ياد شده پيروي كنند، براي تشويق از پرداخت عوارض معاف خواهند شد. در حال حاضر قانوني تصويب شده ولي هنوز به مرحله اجرا گذاشته نشده، پيش از اين تنها كساني عوارض پرداخت مي كردند كه علاوه بر اسم فروشگاه خود تبليغ كالاي ديگري را نيز روي تابلوي خود داشتند. كه اگر اين قانون را رعايت كنند از پرداخت همين عوارض هم معاف خواهند بود.
رئيس سازمان زيباسازي ساماندهي تابلوها را تنها بخشي از وظايف اين سازمان ذكر كرده و مي گويد: در اين راستا، پياده راه بين طالقاني تا انقلاب با رعايت تمام استانداردهاي معماري از لحاظ معلولين، حفاظت از درختان، چراغ ها، سطل زباله ، دستگاه هاي تلفن، پست، برق و حتي زيباسازي منظر بخشي از اين كار بوده و قرار است در سال 85 تمام مسير پياده راه تجريش تا راه آهن كه 40 كيلومتر پياده راه است مجاري شده و تمام جداول بازسازي شود كه البته حفاظت درختان و تابلوهاي مغازه ها هم جرئي از اين كار خواهد بود.
تصورش را بكنيد بهار آينده ديگر دوست نداريد با خودروي سواري خط سبز تهران را طي كنيد و با علاقه فرار از ترافيك از پياده راه هاي زيباي خيابان وليعصر لذت خواهيد برد و در حالي كه زير سايه درختان تنومند اين خيابان قديمي تهران عبور مي كنيد به روياهاي شيرين زندگي فكر خواهيد كرد و وقتي به خانه رسيديد آرزو مي كنيد كه اي كاش بار ديگر گذرتان به خيابان وليعصر بيافتد، تا از زيبايي آن بهره مند شويد و با خود مي گوييد پياده خواهم رفت و ناخودآگاه با دستان خود گره ترافيك تهران را باز مي كنيد.
|