قانون
بازداشت موقت معضلي قانوني يا قضايي؟
بازداشت موقت افراد كه در حقوق كيفري ايران به توقيف احتياطي نيز تعبير شده است بايد به نحوي صورت گيرد كه به آزادي هاي فردي آنان كه در قانون اساسي، ميثاق هاي بين المللي، منشور ملل متحد و اعلاميه هاي حقوق بشر آمده است، لطمه وارد نكند.
جلال توحيدي، قاضي دادگستري و دادسرا ضمن برشمردن قرارهاي تأمين پنج گانه در آيين دادرسي كيفري 1290 و اصلاحات انجام شده در 1381 با تشريح جنبه كاربردي توقيف احتياطي افزود: در بازداشت موقت كه منجر به سلب آزادي از متهم و در توقيف نگه داشتن وي مي شود- در طول تمام يا قسمتي از جريان تحقيقات مقدماتي توسط بازپرس يا مقامات قضايي صالح- اين امر با اصل برائت مغايرت دارد، زيرا بازداشت موقت يك اقدام سخت و شديد عليه متهم است كه بايد در كمال دقت و احتياط، به موقع به اجرا گذاشته شود تا موجبات خسارت مادي و معنوي افراد فراهم نشود و افراد بي گناه نيز بي جهت بازداشت نشوند و در واقع نحوه عمل ما بايد به گونه اي باشد كه آزادي هاي فردي آنان در نظر گرفته شود. وي ضمن اشاره به يك نكته اساسي و عملي در محاكم داخلي ايران گفت: بازداشت موقت كه توسط بازپرس صورت مي گيرد، مي تواند در سرنوشت متهم و نتيجه محاكمه وي موثر باشد.حالا صرف نظر از اين كه فرد متهم در حق دفاع از خود، جمع آوري دلايل و داشتن وكيل، دسترسي به شاهد و... دچار مشكل مي شود؛ ولي از لحاظ اين كه در تصميمات اتخاذ شده از سوي دادگاه نيز تأثير منفي براي متهم به وجود مي آيد، اين امر قابل انكار نيست.
توحيدي با تصريح اين كه دستگاه قضايي ايران در حال حاضر با مسئله بازداشت موقت متهم مشكل دارد، در ادامه افزود: اگرچه قانون براي بازداشت موقت سختگيري كرده و فرض بر اين است كه پرونده بايد در صورت امكان ظرف 2 يا 4 ماه پس از بازداشت به دادگاه ارسال شود؛ اما به دليل اين كه بازپرس، پليس قضايي يا پليسي را تحت اختيارش باشد، ندارد، بايد بابت گرفتن يك نتيجه انگشت نگاري تشخيص هويت حداقل 2 هفته، براي نتيجه كارشناسي حداقل يك ماه و براي استعلام از بانك و يا ادارات دو ماه معطل شود. در عمل هم متأسفانه دود اين مسئله به چشم متهمي مي رود كه تحت قرار و بازداشت موقت قرار دارد.
اين قاضي دادگستري كه در مؤسسه تحقيقات علوم جزايي و جرم شناسي دانشگاه تهران در زمينه قرارهاي تأمين در بستر رويه قضايي ايران سخنراني مي كرد، با پيشنهادي در زمينه حل معضل بازداشت موقت گفت: من پيشنهاد مي كنم كه قانونگذاران مبادرت به نوشتن متني در آيين دادرسي كيفري جديد كنند كه براي جرايمي كه مجازات قانوني شلاق، جزاي نقدي تا سقف معين يا حبس تا 3 سال را در بر دارد و به طور كلي صدور قرار بازداشت موقت ممنوع شود.
|