دموكراتيك شدن فرهنگ
كارل مانهايم / ترجمه دكتر پرويز اجلالي/نشر ني / چاپ اول ۱۳۸۵/۱۱۰۰ نسخه / ۱۴۰۰ تومان
كارل مانهايم، يكي از بزرگ ترين انديشمندان، در حوزه جامعه شناسي شناخت است. منتقدان مانهايم، معتقدند كه انديشه او در سه مقطع از حياتش، قابل تمييز و تشخيص است: ۱- زماني كه در مجارستان و تحت تاثير مكتب بوداپست بود ۲-زماني كه به آلمان رفت و در هيدلبرگ و برلين و فرانكفورت به حيات علمي خود ادامه داد ۳- زماني كه به انگلستان مهاجرت كرد و در پايان عمر در آن جا ماند. كتاب «دموكراتيك شدن فرهنگ» ، عمدتاًً بر فرهنگ سياسي متمركزشده است و اصول اساسي فرهنگ دموكراتيك و تفاوت ميان نگرش اشرافي و دموكراتيك و حلقه واسط ميان اين دو نگرش اومانيستي به انسان، سياست و روابط انساني را به دقت تحليل مي كند. كتاب از دو بخش تشكيل شده است:
بخش اول: برخي مشكلات دموكراسي هاي سياسي در مرحله رشديافتگي كامل. بخش دوم: مردم سالاري گرايي، همچون يك پديده عمومي فرهنگي. اين بخش از چهار فصل تشكيل شده است: سه اصل اساسي دموكراسي/ اصل برابري هستي شناسانه همه انسان ها / استقلال واحدهاي اجتماعي/ نخبگان دموكراتيك و شيوه گزينش آنها/ مسئله بي خويشي يا فنا.
تطورات گفتمان هاي هويتي ايران
ايراني در كشاكش با تجدد و مابعد تجدد/نوشته: دكترحسين كچوييان/نشر ني / چاپ اول/ ۱۳۸۵/۱۱۰۰ نسخه / ۳۴۰۰ تومان
دكترحسين كچوييان در تازه ترين كتاب خود تلاش كرده است كه به تبيين هويت سازان يا راويان اصلي نظريه هاي هويتي بپردازد. البته در اين بررسي تنها به آنهايي استناد شده است كه شاخصه يك دوره گفتماني بوده اند. هدف اصلي در اين كتاب، بررسي مسئله هويت و گفتمان هاي هويتي ايران است. به عقيده كچوييان، نه تنها تاريخ تطورات هويتي در ايران از آغاز پيوند وثيقي با تاريخ تطورات هويتي تجدد حكايت دارد، بلكه نتيجه و انجام آن نيز بار ديگر اين بستگي و ارتباط را به بارزترين وجه بازنمايي مي كند. در اين بررسي، انواع گفتمان هاي هويتي ايران طي سه دوره تاريخي از آغاز پيدايي معضله هويت پيش از نهضت مشروطه تا عصر مابعد انقلابي، يعني دوران پس از انقلاب اسلامي واكاوي و توصيف شده است.كتاب از ۸ فصل تشكيل شده است: فصل اول. پيامدهاي تجدد: پيدايي معضله هويت / فصل دوم. نظريه هويت از تجدد تا مابعد تجدد: از عام گرايي و جمع گرايي تا خاص گرايي و تكثرگرايي / فصل سوم. مشكله هويت در شرق: معضله اي تمدني يا نزاعي هويتي؟ / فصل چهارم. ايران در چالش با تمدني نو: پيدايي معضله هويت و نفي خود / فصل پنجم. در جست و جوي خود: گفتمان هويتي بازگشت به خويش / فصل ششم: تجدد خود يا بازخيزي ايران در هويت اسلامي اش: هويت انساني و جهاني ايران / فصل هفتم. عصر مابعد انقلاب: استقرار هويت متجددانه ايراني و شكل گيري نزاع هاي هويتي با آن / فصل پاياني. پايان تجدد يا مابعد تجدد: ضرورت انساني _ تمدني بازگشت به هويت ديني.