گفت وگو با پرويز فتاح وزير نيرو
علت خاموشي ها
محمد علي توحيد
|
|
|
|
* امروز از نظر مشتركان برق، حادترين مسأله وزارت نيرو خاموشي است و طبيعي است كه اين سؤال در ذهن هر فردي بوجود مي آيد كه چرا در كشور ما كه از جمله بزرگترين توليد كنندگان انرژي در جهان است بايد با چنين مشكلي مواجه باشيم. چه عوامل و شرايطي اين موقعيت را پيش آورده است؟
- ماهيت خاموشي ها متفاوت است و بايد آن را شناخت. عامل خاموشي ها برخي به دليل كمبود توليد است. ولي اكثر خاموشي ها به دليل محدوديت امكانات انتقال است. بايد از يك منبع، برق را به محل ديگري انتقال داد. چون ظرفيت انتقال محدود است برق به مقصد ارسال نشده و خاموشي اعمال مي شود.
بخشي ديگر به دليل فرسودگي شبكه است، قدمت شبكه ها و جنس سيم ها موجب مي شود كه انرژي انتقال يافته از منبع به مقصد منتقل شود ولي فرسودگي شبكه امكان انتقال برق كافي ندارد. برخي از مشكلات نيز به دليل كافي نبودن توان پست هاي برق است. بخشي ديگر از خاموشي ها نيز به دليل متعادل نبودن رشد مصرف و توليد است.قانون برنامه چهارم رشد توليد برق را ۸ درصد پيش بيني كرده است و دولت موظف است هر سال ۸ درصد قدرت توليد نيروگاهي ايجاد كند. من اين نويد را مي دهم كه سال گذشته رشد توليد نيروگاهي ۹ درصد بوده است و امسال مي خواهيم آن را به۱۰ درصد برسانيم. از برنامه جلو و در مقايسه با ديگر بخش ها جزو پيشتاز ها هستيم در حالي كه اكثر بخش ها از پيش بيني برنامه عقب هستند.
با اين وجود به دليل رشد مصرف، محدوديت داريم و رشد مصرف نيز به دليل اعمال نرخ ثابت در سه سال اخير است. دولت هر سال حقوق را افزايش مي دهد و نرخ بسياري از كالاها طبق تورم افزايش داشته ولي نرخ آب و برق را سه سال ثابت نگه داشتيم. از اول سال ۸۴ تا امروز هيچ افزايش قيمتي نداشته ايم. اين اقدام پيام اقتصادي دارد و طبعاً مردم به سوي مصرف كالاي ارزان روي مي آورند. بنابر اين مصرف از توليد پيش افتاده است.
* تقسيم بندي اي از نقش هر يك از عوامل گفته شده در شرايط امروز توليد و عرضه برق كشور و درصد تأثير آنها در خاموشي ها ارائه مي فرماييد؟
- بستگي به فصل دارد ولي در فصل گرما و شش ماهه نخست سال كه حادترين شرايط را داريم، ۷۵ درصد مشكلات مربوطه به انتقال است يعني خاموشي هاي اعمال شده در جنوب كشور به دليل مشكل انتقال بود و با ورود چند خط انتقال پرظرفيت اين مشكل در جنوب كشور به شدت كاهش يافته است. برخي از استان هاي كشور نيروگاه ندارند و مجبور هستيم از محلي ديگر برق انتقال دهيم و معني آن هدر روي و اتلاف برق در شبكه است.
سنگيني تاريخي و اقتصادي نقش نفت در اقتصاد ايران شرايطي پيش آورده است كه وزارت نيرو به عنوان تأمين كننده بخش مهمي از انرژي مورد نياز براي توسعه كشور در افكار عمومي از جايگاه مناسبي برخوردار نباشد و تنها هنگام بروز خاموشي ها مورد توجه قرار گيرد ولي اين نقش با توجه به اداره امور آب كشور جايگاه مهمي به وزارت نيرو بخشيده كه ضرورت دارد تا به آن به نحو دقيق و عميق تري پرداخته شود. صنعت برق در ايران سابقه اي صد ساله دارد و به همين دليل توان بالايي در اين بخش ذخيره شده كه نياز به مديريت و آزادسازي دارد. گفت وگو با پرويز فتاح وزير نيرو از اين رو تدارك ديده شد تا نقش انرژي برق و آب در اقتصاد كشور بيش از پيش تبيين شود ولي تراكم كار و محدوديت زماني وزير نيرو امكان مطرح شدن بسياري از بحث هاي اساسي را ممكن نكرد كه با نظر وي ادامه اين بحث به فرصت هاي ديگري موكول شد. اين گفت وگو را مي خوانيد.
براي حل اين مشكل طرح توزيع منطقه اي نيروگاه هاي كشور را تهيه كرديم تا هر استان به اندازه مصرف خود برق توليد كند و از محل ديگري برق نياز نداشته باشد.
* با توجه به آماري كه ارائه فرموديد با اعمال تعرفه هاي جديد و كاهش مصرف در واقع ۲۵ درصد مشكلات شما برطرف مي شود و ۷۵ درصد مشكلات باقي خواهد بود؟
- اين مسأله صحيح است و مشكل ، برطرف نمي شود. ولي به اين نكته نيز توجه كنيد كه خاموشي هايي كه رخ مي دهد نسبت به توليد عدد ناچيزي است و كمتر از يك درصد و حدود دو دهم درصد است، ولي حساسيت جامعه و وابستگي مردم به مصرف برق تأثير آن را افزايش داده است. امروز بحث وزارت نيرو در دولت اين است كه دولت بايد هزينه اصلاح شبكه را بدهد و يا صنعت برق از محل درآمدهاي خود اين هزينه ها را تأمين كند. درآمدهاي ما كه ثابت است و امكان تامين بودجه از اين محل را نداريم. ما مصرف كننده هستيم. سيم مسي كيلويي هزار و پانصد تومان بوده و امروز به ۸ الي ۹ هزار تومان رسيده است. ما همه چيز را خريداري مي كنيم و چون اين كالاها رشد داشته اند و درآمد ما ثابت مانده است نمي توانيم اشكالات شبكه را اصلاح كنيم.
* با اين توضيحات نبايد اميدوار باشيم كه مشكلات شما در آينده نزديك حل شود؟
- ما اگر مصرف را كنترل كنيم. اميد به اصلاح را افزايش داده ايم ولي اگر بخواهيم راه حل اساسي ارائه شود، بايد شبكه هاي قديمي را اصلاح كنيم.
* درست است كه ۲۲ درصد و حتي بيشتر در شبكه توزيع برق اتلاف انرژي داريد؟
- ۲۲درصد نيست متوسط اتلاف انرژي حدود ۱۹ درصد است.
* اتلاف انرژي در نيروگاه ها نيز در اين آمار محاسبه شده است؟
- بله اين ۱۹ درصد شامل آنها نيز مي شود.
* اين ميزان اتلاف انرژي را چه بايد كرد؟
- راه حل اصلاح شبكه است و بايد منبع مالي تأمين شود تا اين اقدام انجام شود.
* بخش خصوصي وارد نمي شود؟
- هنوز با شرايطي كه بخش خصوصي واردشود فاصله داريم. يك شبكه واحد توزيع داريم كه نمي توانيم آن را به بخش خصوصي واگذار كنيم. هر مصرف كننده از يك خط برقي مي گيرد و امكان ندارد. شايد در آينده شبكه هاي محلي ايجاد كنيم و به تدريج خصوصي سازي اين بخش را آغاز كنيم. در حال حاضر خصوصي سازي نيروگاه ها بر منابع توليد را آغاز كرده ايم.
* در زمينه خصوصي سازي نيروگاه ها در چه مرحله اي هستيد؟
- از قبل مجوز خصوصي سازي نيروگاه ها را داشته ايم و سابقه داريم. در حال حاضر، هم نيروگاه خصوصي ساخته شده و هم نيروگاه دولتي به بخش غيردولتي داده شده است و در حال كار هستند. با ابلاغ سياست هاي بند «ج» اصل ۴۴ از سوي مقام معظم رهبري اين مسأله متحول شده است. امروز برنامه ريزي بهتري مي كنيم و اميدواريم كه در سال جاري نمود بيشتري داشته باشد.
* بازار برق شفاف و قانونمند است و از نظر شما بخش خصوصي امكان فعاليت در اين بازار را دارد؟
- امروز بخش غيردولتي و يا خصوصي در اين زمينه وارد شده است، تأكيد من در مورد بخش غيردولتي به دليل حضور برخي نهادها و بنيادها در اين زمينه است كه در حال فعاليت هستند و فقط بخش خصوصي نيست. اين امر با چارچوب هاي خاصي در حال انجام است. طبق قراردادهاي جاري تأمين سوخت برعهده وزارت نيرو است و ما با وزارت نفت طرف هستيم و به آنها اطمينان داده ايم كه سوخت را در محل نيروگاه تحويل مي دهيم و آنها هزينه اي را پرداخت نمي كنند. آنها تنها بايد سود و خواب سرمايه را محاسبه كنند و به نسبت آن برق را به ما تحويل دهند.توافق هاي قيمتي هم داريم كه متوسط ۲۲ تومان براي هر كيلو وات ساعت برق است. در حالي كه ما برق را هر كيلووات ساعت ۱۵ تومان مي فروشيم.در شبكه برق رقابت ايجاد كرديم و در ساعت هاي متفاوت قيمت تغيير مي كند. بين ساعت ۶ تا يازده شب كه پيك مصرف است نرخ برق بالاترين است از آن به بعد نرخ تغيير مي كند و حدود ۴ تعرفه در طول روز اعمال مي شود.
از ساعت ۱۲ ظهر تا ۵ بعدازظهر پيك مصرف ديگري داريم كه نسبت به شب كمتر است. اين تعرفه ها به اين دليل اعمال مي شود تا توليد كننده ها مشتاق عرضه در ساعت هاي پرمصرف بشوند و اين اتفاق افتاده و روش خوبي است.البته اگر به موقع برق مورد نياز را عرضه نكنند. جريمه سنگيني براي آنان در نظر گرفته شده است.
* با توجه به اظهارات شما هيچ مشكلي در زمينه خصوصي سازي در بخش برق نداريد؟
- نمي شود اين گونه گفت، مشكلات متفاوتي وجود دارد. در حال حاضر، ما تعيين مي كنيم كه نيروگاه كجا ساخته شود و كمبودهاي خودمان را در نظر مي گيريم و پيش مي آيد كه بخش غيردولتي تمايل به احداث نيروگاه در محلي كه ما مي خواهيم ندارد. اين هم دليل فني دارد هم اقتصادي. نيروگاه از نظر ارتفاع از سطح دريا و درجه حرارت راندمان متفاوتي دارد و اين براي سرمايه گذار مهم است و بايد در نظر گرفته شود و اين يعني نرخ هاي متفاوت براي خريد برق.
علاوه بر اين، دور افتاده بودن و قرار داشتن در مناطق محروم و نزديك بودن به شهرهاي بزرگ هزينه هاي متفاوتي را تحميل مي كند. در اين زمينه، نكات فني و اقتصادي و محيط زيستي وجود دارد كه داراي پيچيدگي است.
* در بخش آب و فاضلاب خصوصي سازي شده است؟
- در اين دو بخش گام مهمي برداشته نشده است.
ادامه دارد
|