حاشيه شهرهاي شهريار و اسلامشهر، محل تخليه زباله هاي صنعتي
سوداگران زباله ها
لطيف نكويي
آينده زباله
قرار است تا سال ۲۰۱۰ دفن زباله در كشورهاي توسعه يافته يا در حال توسعه ممنوع اعلام شود.به عبارتي تا كمتر از چهار سال ديگر ما بايد در دفع زباله هاي صنعتي و زباله هاي شهري و... به تكنولوژي جديد برسيم.
اين در حالي است كه بر اساس آمار و ارقام مختلف سرانه توليد زباله هر شهروند تهراني در حدود ۸۵۰ گرم است.
از سويي يكي از مناطق نزديك به شهر نيز به عنوان محلي براي تخليه زباله هاي تهران قلمداد شده است. حضور كارخانه هاي متعدد صنعتي در مجاورت اين شهر بزرگ معضلي ديگر به وجود آورده است.
در كنار همه اينها با توليد زباله هاي بيمارستاني كه عوارض زيست محيطي گسترده تري دارد نيز بر همه اين مشكلات افزوده مي شود.
با اين وجود آيا مي توان براساس اين پيش بيني اميدوار بود كه در چهار سال آينده تمام مشكلات تهران در اين حوزه رفع شود و ما به جمع كشورهاي پاكيزه به لحاظ زيست محيطي ملحق شويم؟
|
|
مي گويند حفظ محيط زيست، حفظ زندگي انسان ها است و در اين بين براي پايداري اين زندگي، تك تك مردم وظيفه دارند تا در حفظ محيط زيست تلاش و كوشش خود را به كار برند اما وقتي مسئولان و مديراني كه نقش اصلي در ترويج حفاظت از محيط زيست دارند، نسبت به تخريب هايي كه در محيط زيست اطرافشان انجام مي شود، بي تفاوت هستند، چگونه مي توان از مردم انتظار داشت كه از اين مسئولان درس حفظ محيط زيست بگيرند؟
ماجراي چند ساله تخليه زباله هاي چند كارخانه خودروسازي در حاشيه شهر تهران در كنار مناطق مسكوني و كشاورزي آن هم در پيش چشم مسئولان اداره محيط زيست، شهرداري و فرمانداري اسلامشهر از جمله موضوع هايي است كه در چند سال اخير به يك موضوع عادي براي مردم اين منطقه تبديل شده است چرا كه ساكنان اين منطقه وقتي مشاهده كردند با وجود اعلام تخلفات و تخليه زباله هاي صنعتي كارخانه هاي خودروسازي در مناطق مسكوني و كشاورزي به مسئولان محيط زيست و شهرداري، هيچ اقدام بازدارنده اي براي مقابله با اين تخلفات انجام نشده است، به اين نتيجه رسيدند كه خود بايد با شكايت از اين مسئولان به مراجع ذي ربط به دنبال جلوگيري از ادامه تخليه زباله ها در محل زندگي شان باشند.
اما وقتي نامه شكايت آنها به فرمانداري شهر مذكور هم بدون نتيجه ماند، تنها اميد خود را براي طرح و اعلام اين تخلفات به گوش مسئولان بالاتر، با استفاده از مطبوعات و رسانه ها ديدند.
ماجراي تخليه زباله هاي كارخانه هاي خودروسازي در منطقه حاكي از انتقال و تخليه ماهيانه ۱۵۰۰ تن زباله در قالب بيش از ۴۰ سرويس كاميون زباله در چند مكان از جمله يك زمين كشاورزي در انتهاي خيابان چمران در سعيدآباد شهريار، كنار ريل راه آهن(پشت كارواش) و ديگري در همين خيابان در كنار كارخانه آسفالت سازي است. در حال حاضر به جز اين مناطق، در هفته هاي اخير تخليه زباله هاي شركت هاي خودروسازي به منطقه احمدآباد مستوفي در اسلامشهر، روستاي رضي آباد و جاده شورآباد(گاراژ شاهسوند) نيز كشيده شده است.
مسئله مهم در خصوص انتقال اين زباله ها به منطقه ذكر شده، غيرقانوني بودن انتقال اين زباله ها به خارج از تهران است چرا كه طبق قانون اين زباله ها بايد در منطقه كهريزك دفن شود.
آنچه كه در چند روز اخير باعث افزايش اعتراض ها و انتقادهاي ساكنان مناطق مورد نظر شده گرماي هوا است كه باعث افزايش آلودگي هاي زيست محيطي و همچنين ايجاد محيط مناسب براي زاد و ولد جانوران موذي مانند موش و سگ هاي ولگرد شده است.
انتقال و تخليه زباله هاي شركت هاي خودروسازي به مناطق مسكوني ياد شده از سوي پيمانكاراني انجام مي شود كه در چند سال اخير توانسته اند بدون هيچ برخوردي از سوي مسئولان زيست محيطي و شهرداري اسلامشهر همچنان به كار خود ادامه دهند.
نكته ديگر در فعاليت اين پيمانكاران خريد و فروش زباله از كارخانه هاي خودروسازي است كه اصولاً خريد و فروش زباله بر خلاف قانون بوده و هيچ شركت و سازماني حق فروش زباله هاي خود به پيمانكاران بخش خصوصي را ندارد و زباله ها بايد براي بازيافت به منطقه كهريزك برده شوند.
از سوي ديگر اين پيمانكاران بدون هيچ ضابطه اي با سوءاستفاده از فقر مالي برخي از اتباع مهاجر افغاني كه با حداقل دستمزد مشغول به كار مي شوند از اين مهاجران به طور گسترده و به صورت خانوادگي به همراه زنان و كودكانشان براي بازيافت اين زباله ها بدون رعايت نكات ايمني و بهداشتي استفاده مي كنند.
پيمانكاران بخش خصوصي بدون داشتن محل مناسب و مسقف مورد نياز براي بازيافت زباله ها و بدون رعايت اصول بهداشتي و زيست محيطي اقدام به بازيافت و دفن زباله در مناطق ممنوعه كرده به نحوي كه نارضايتي عمومي را در سطح شهرستان اسلامشهر (مناطق تخليه زباله) فراهم آورده اند.
با بررسي ميزان ارقام رد و بدل شده ريالي در جابه جايي اين زباله ها، يكي از علل بي توجهي مسئولان ذي ربط در جلوگيري از تخليه زباله ها در مناطق مسكوني و كشاورزي مشخص مي شود.
اين پيمانكاران هر سرويس زباله را بر اساس ارزش زباله هاي كارخانه هاي خودروسازي از ۱۵ هزار تومان تا ۶۰ هزار تومان خريداري كرده و آن را در مناطق تخليه زباله به مهاجران افغاني به قيمت حدود ۱۵۰ هزار تومان پيش فروش! مي كنند تا مهاجران بتوانند با بازيافت آن به درآمدي نيز دست يابند.
حال محاسبه روزانه ۴۰ سرويس زباله با تفاوت قيمت حدود ۹۰ و ۱۰۰ هزار توماني و با كسر هزينه ها، ماهيانه مبلغي حدود ۹۰ ميليون تومان سود خالص را نصيب اين پيمانكاران مي كند كه در سال اين مبلغ به بيش از يك ميليارد تومان مي رسد.پس از پيگيري هاي مكرر مردم بالاخره فرمانداري شهرستان شهريار وعده بررسي و رسيدگي به شكايت مردم منطقه را داده است و نشانه هايي از به نتيجه رسيدن تلاش مردم نيز ديده مي شود، اما شهرستان اسلامشهر همچنان با اين معضل روبه رو است. اين برخورد مسئولان محيط زيست، شهرداري و فرمانداري در حالي انجام مي شود كه يكي از مسئولان سازمان حفاظت محيط زيست از هدايت افكار عمومي و ايجاد حساسيت در مردم براي حفظ محيط زيست، سخن بر زبان آورده و با مهم خواندن اين مسأله تأكيد كرده كه وظيفه رسانه ها است كه نسبت به آن انجام وظيفه كنند.
|