زندگي و مبارزات شهيد حجت الاسلام والمسلمين مهدي شاه آبادي، عبدالكاظم مجتبي زاده، ناشر: مركز اسناد انقلاب اسلامي، چاپ اول: بهار 1384، 238 صفحه، قيمت: 1500 تومان.
زهيرتوكلي- شهيد مهدي شاه آبادي از دو جهت، شخصيتي شايان توجه براي كساني است كه در حوزه تاريخ نگاري انقلاب اسلامي فعاليت مي كنند؛ يكي از جهت نقش خود ايشان در مبارزات نهضت انقلاب اسلامي و پس از آن سال هاي اوليه شكل گيري جمهوري اسلامي مانند شركت در گروه موسس جامعه روحانيت مبارز تهران در سال هاي 56 و 57 و گروه توحيدي مسلحانه بدر درسال هاي 55 و 56 و نيز مسئوليت هايي چون نمايندگي مردم تهران و مجلس دوره اول و دوم و نقش پررنگ ايشان در پيگيري مسائل جنگ و مجلس كه سرانجام به شهادت ايشان منجر شد. اما جنبه دوم شخصيت ايشان انتساب ايشان به شخصيت جامع الاطراف و كم نظيري چون آيت الله محمدعلي شاه آبادي است كه محققان نقش آن بزرگوار را در شكل گيري شخصيت و انديشه هاي حضرت امام- چه در حوزه عرفان و چه در حوزه سياست- بسيار مهم مي دانند. كتاب حاضر بيش از آن كه يك پژوهش جامع درباره شهيد شاه آبادي باشد،يك تك نگاري درباره ايشان است. همان طور كه از مقدمه كتاب برمي آيد، تكيه كتاب بيشتر بر اسناد و مدارك به جاي مانده از مراكز اطلاعاتي و امنيتي رژيم پهلوي و نيز تعداد معدودي كتاب و نشريه كه درخصوص گوشه هايي از زندگي شهيد شاه آبادي بود مي باشد و اگر بيش از اين، به خاطرات شفاهي از ايشان تكيه مي شد قطعاً زواياي مهمي از تاريخ سياسي معاصر را روشن مي كرد، به عنوان مثال در اين كتاب هيچ اشاره اي به نقش مؤثر ايشان در شكل گيري گروه توحيدي مسلحانه بدر كه پس از انقلاب يكي از هفت گروه مؤسس سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي بود، نشده است. البته اشاره اي مبهم در صفحه 98 كتاب هست اما مطلقاً مشخص نيست كه يكي از گروه هاي مبارز مسلمان كدام گروه بوده است. گروهي كه به روايت كتاب وي (شهيد شاه آبادي) به همراه هفتاد نفر ديگر بازداشت و به كميته مشترك ضد خراب كاري ساواك جهت بازجويي منتقل گرديد. هم چنين در صفحه 84 كتاب اشاره اي به رهبري گروه مسلح حزب الله توسط شهيد شاه آبادي شده است. آيا اين گروه همان گروه منصوري، سپاسي، آشتياني بوده است يا گروه ديگري؟ هيچ توضيحي وجود ندارد. اين اشكالات در تأليف يك كتاب تاريخي آن هم در باره فردي كه اكثريت كساني كه با او مرتبط اند در دسترسند، اشكالات كوچكي نيست.
استراتژي دفاعي در انديشه امام خميني، محمد سهرابي، موسسه چاپ و نشر عروج (وابسته به موسسه تنظيم و نشر آثار امام خميني)، چاپ اول: 1384، 249 صفحه، قيمت: 2000 تومان
كتابي با ساختار پژوهشي كه علاوه بر نظرات حضرت امام در مقوله دفاع به بررسي جستارهاي عملي در رفتار و كردار امام در زمينه سياست دفاعي پرداخته است و رويكردهاي آن بزرگوار را در قبال رويدادهايي چون كمپ ديويد، جنگ افغانستان، استراتژي قدس و... بررسي كرده است.
در فصل دوم، جايگاه دفاع در نظريه ولايت فقيه و ارتباط اين نظريه با اضلاع مختلف مفهوم دفاع بررسي شده است. در فصل سوم كه مفصل ترين قسمت كتاب است، ضمن بررس مبنايي دفاع و استراتژي ، به مقولاتي چون ديگرشناسي ، تحول شناسي در انديشه دفاعي امام و نيز مقولاتي چون دفاع از تماميت ارضي دارالاسلام و اهميت حفظ اسلام در استراتژي دفاعي حضرت امام پرداخته شده است.
فراز و فرود مشروطه/ سيد مصطفي تقوي/ تهران/ مؤسسه تاريخ معاصر/ 1384/ 512 ص/ 4000 تومان
قاسم تبريزي- كتاب حاضر تلاشي است براي تبيين انقلاب مشروطيت از تكاپوي رهايي تا كودتاي 1299 كه نوعي از چاله به چاه شد. موضوعات عمده در اين دوران كه نويسنده به آن پرداخته است عبارتند از: پس از رهايي، بحران مديريت و كارآمدي، قانون اساسي، مواضع و مهاجرت شيخ فضل الله نوري، همگرايي و واگرايي، مطبوعات، علماي نجف، قانون مطبوعات، رويكرد مجلس، روس و انگليس يا هر دو؟ كانون هاي جديد رويارويي، وعده مشروطه و واكنش ها، مجلس دوم، جنگ جهاني اول و ايران، طرح ناموفق قرارداد 1919، زمينه سازي براي كودتا، سازماندهي و اجراي كودتا.
نويسنده ماهيت انقلاب را اسلامي دانسته و در پاسخ به تحريف گران مي نويسد: آن چه به انقلاب مشروطيت نامبردار شد دستاورد اين چاره جويي ملي بود. چنين مطالباتي از ديدگاه اكثريت قاطع جامعه ايران آن روز كه آفرينندگان انقلاب بودند نه تنها ماهيتي غربي و سكولار (دين گريزانه) نداشتند، بلكه به عنوان بخشي از مصاديق توصيه ها و آموزه هاي ديني مبني بر عدالت خواهي، ظلم ستيزي، تعالي طلبي، تنظيم امور زندگي، نفي سبيل بيگانه و استعمار، اموري ذاتاً ديني تلقي مي شدند.
انديشمندان و فقهايي مانند مرحوم نائيني چون مطالبات مردم را ذاتاً ديني مي دانستند و به عنوان فقيه و اسلام شناس خود را ملتزم مي ديدند كه به تبيين آن مطالبات پرداخته احكام آن موضوعات و امور مستحدثه را از متون ديني استخراج كنند. ص۱۸. و سپس به علل انحراف و شكست آن مي پردازد كه ناكامي هاي آن نهضت نيز معلول علل و عوامل متعددي است، اما در اين ميان نقش نخبگان و رهبران و مدعيان رهبري از اهميت زيادي برخوردار است. و رسالت اين كتاب تاريخ مفصل مشروطيت نيست، بلكه تنها روايتي كوتاه و فشرده از مهمترين بحران ها و كشمكش ها و تحولات نهضت مشروطيت تا كودتاي سوم اسفند 1299 است. (ص۱۹.) نويسنده عموماً دست پنهان و آشكار انگلستان را در توطئه ها نشان مي دهد. به خصوص پس از طرح ناموفق قرارداد 1299 (ص۴۰۴) و پايان يافتن جنگ جهاني اول در نوامبر 1918 ايران كه در دوران جنگ عرصه نبرد و حتي چپاول طرفين جنگ شده بود، طبيعي بود كه مي بايست پيگير حقوق تضييع شده خود باشد.
كتاب همچنين به بررسي فعاليت سيدضياء و ارتباط سيد با انگليسي ها (442-454) مي پردازد.
ديباچه شاهنامه/ ويرايش: اميد عطايي فرد/ ناشر: آشيانه كتاب/ چاپ اول، 1384/ شمارگان: 1100 نسخه/ 280 صفحه/ 3500 تومان.
م. شادخواست- ديباچه شاهنامه ويرايش و گزارش اميد عطايي فرد علاوه بر ويرايش ديباچه شاهنامه، شاهد يك پيشگفتار هفتاد صفحه اي درباره پيشينه شاهنامه نويسي و تاريخ نگاري در ايران و نيز يك پيوست (ويرايش داستانهاي كيومرث تا جمشيد) است. در پيشگفتار به اين موضوعات پرداخته شده است: ايرانيان نخستين تاريخ نگاران، ريشه هاي شاهنامه فردوسي، شاهنامه: تاريخ راستين و بزرگترين شاهكار بشر، روزگار فردوسي و ديدگاه او و...
شايان ذكر است، از دو نوشتار درباره تاريخ پايان شاهنامه و سالزاد فردوسي كه پژوهنده با ارائه سرنخ هايي به اين نتيجه رسيده است كه فردوسي در سال هايي ميان 287 تا 307 قمري زاده شده و پيش از فرمانروايي سلطان محمود غزنوي درگذشته است.
كتاب داراي سه بخش مجزاست: بخش هاي اول و دوم دربردارنده ابيات ديباچه شاهنامه و بخش سوم برگزيده اي است از ابياتي كه روشنگر شكل گيري شاهنامه و زبان فردوسي است. در هر يك از بخش ها، مصراع ها از آغاز تا پايان شماره گذاري شده تا خوانندگان از گزارش ها و يادداشت هاي پژوهشگر آگاهي يابند.
در حقيقت، اين گزارشها نشان دهنده دلايل پژوهشگر در گزينش واژه ها و بيت هاي ارجح است.
پيش از اين، كتابهاي پيامبر آريايي، شگفتي هاي باستاني ايران، نبرد خدايان، آفرينش خدايان، پادشاهي در اسطوره و تاريخ ايران از اميد عطايي فرد منتشر شده بود.