دوشنبه ۱۰ مهر ۱۳۸۵
اجتماعي
Front Page

گفت وگو با رئيس انجمن دفاع از حقوق معلولان
از اسب افتادگان
004845.jpg
عكس : عليرضا بني علي
سيدمحسن حسيني طاها
علي همت محمودنژاد، مديرعامل انجمن دفاع از حقوق معلولان ايران است. در خلال چند سالي كه از تأسيس اين انجمن مي گذرد، وي توانسته است با فعاليت هاي گسترده، مشكلات و مسائل معلولان كشور را در سطح رسانه ها، دستگاه هاي اجرايي و نهادهاي قانونگذاري مطرح و راهكارهايي براي تسهيل وضعيت زندگي معلولان ارائه كند. موفقيت نسبي اين فعاليت ها در حالي است كه اصولاً سازمان هاي غيردولتي به خصوصي مراكز پيگيري كننده حقوق معلولان در اين راه با موانع زيادي روبه رو هستند. اين فعال حقوق معلولان در اين مصاحبه بخشي از فعاليت هاي انجمن را تشريح مي كند.
* به عنوان شروع از فرهنگ بگوييد. فكر مي كنيد ديد جامعه نسبت به معلول و معلوليت چگونه است. آيا اين ديد در حال بهبود است يا خير؟
- خير. متأسفانه در كشور ما با اينكه زمينه هاي فرهنگي و ديني وجود دارد و ما به اين باورها اعتقاد داريم، معلولان جايگاه اصلي خود را ندارند و به آنها به عنوان شهروند درجه 2 نگاه مي شود و با اينكه مانند ساير همشهريان عوارض و ماليات خود را پرداخت مي كنند مانند آنها از حقوق اجتماعي برخوردار نيستند.همه شهروندان از اتوبوس و مترو به راحتي استفاده مي كنند، اما استفاده از اين وسايل براي معلولان امكان پذير نيست. پس به نوعي مي  توان گفت معلولان از حقوق اجتماعي خود برخوردار نيستند و عملاً آنها را شهروند درجه دو به حساب مي آورند. وقتي در دولت ما حتي وزارتخانه ها و سازمان ها حاضر نيستند قانون 3درصد استخدام معلولان را رعايت كنند پس شهروند درجه دو يعني چه، همين الان كه من با شما مصاحبه مي كنم دختر خانمي از مشهد تماس گرفتند و گفتند كه در شهرداري مشهد مشغول به كار هستند و به خاطر معلوليتي كه دارند مانع از كار ايشان شده اند. اين از نظر فرهنگي، ولي آنچه كه مي شود به آن اميدوار بود اين است كه با تصويب قانون جامع حمايت از حقوق معلولان و خودباوري كه در معلولان به خصوص معلولان تحصيلكرده وجود دارد. مثلاً همين كه شما به عنوان يك خبرنگار معلول تشريف آورديد اين نشان مي دهد كه معلولان به خودباروي رسيده و به دنبال جايگاه خود در جامعه هستند و من به اين گونه حركت ها در جهت فرهنگ سازي براي معلولان خوش بين هستم و ناگفته نماند دراين زمينه خود معلولان بايد گام اصلي را بردارند، مثلاً شما به عنوان يك خبرنگار معلول و من به عنوان يك مسئول در سازمان هاي غيردولتي و كساني كه اهل علم هستند چه با قلمشان و چه با قدمشان در اين عرصه تلاش مي كنند و همه ما بايد در جامعه اين نكته را جا بيندازيم كه ما معلولان از اصل افتادگان نيستيم، بلكه از اسب افتادگانيم، در صورتي كه جامعه به ما طوري نگاه مي كند كه گويا از اصل افتادگانيم، ولي در حقيقت اين طور نيست.
* درباره انجمن و چگونگي تأسيس آن توضيح دهيد؟
حدود سال 82 جمعي از معلولان نخبه كه تحصيلات عالي دارند دور هم جمع شدند كه مي خواستند در جهت امور معلولان گام بردارند ما شنيديم كه قانوني در زمينه معلولان تصويب شده، ولي دولت آن را به صورت لايحه رد كرده، دور هم جمع شديم و با تأسيس انجمن دفاع توانستيم اين قانون را به صورت طرح در مجلس مطرح كنيم.اين قانون در 16 ماده در 16/2/83 كه بيشتر به وضعيت اقتصادي ومعيشتي معلولان توجه دارد تصويب شد و با همكاري هايي كه با دفتر رياست جمهوري و ساير ارگان ها صورت گرفت، دستور تشكيل شوراي عالي دفاع از حقوق معلولان را از رئيس جمهوري گرفتيم و با رايزني هايي بامجمع تشخيص مصلحت نظام توانستيم دستور تدوين چشم انداز 20 ساله معلولان ايران را اخذ كنيم. اين همه فعاليت يعني يك گام به جلو، يعني ما به خودباوري رسيده ايم، يعني انجمن دفاع از حقوق معلولان ايران به هيچ وجه حاضر نيست از منافع كلان معلولان چشم پوشي كند و از نظر فرهنگ سازي اردوهاي كلاني داريم. از قبيل اعزام معلولان به مكه مكرمه براي دومين بار، اعزام كاروان هاي 500 نفره معلولان به مشهد و ساير مناطق تفريحي كشور كه ما در اين حركت هاي دسته جمعي مي خواهيم افكار جامعه را به اين سمت سوق دهيم كه ما هم حق داريم.
* درباره دفاع از حقوق معلولان بگوييد. در اين زمينه چه اقداماتي انجام داده ايد و چه هماهنگي هايي با دولت صورت گرفته است؟
- ما قانون را تصويب كرديم.
* اين قانون كه بود!
- نه نبود ما قانون را تصويب كرديم و شوراي عالي آن را تشكيل داديم و چشم انداز 20ساله را تدوين كرديم. ما وزير رفاه را مجبور كرديم كه هر دو ماه يك بار با سازمان هاي غيردولتي معلولان جلسه داشته باشد. همه اينها يعني دفاع از حقوق معلولان. ما يك سازمان غيردولتي هستيم و از نظر مالي دستمان خالي است، ولي از نظر روحي و فكري مي توانيم به معلولان كمك كنيم و سال گذشته براساس قانون جامع، 8300 نفر را رايگان در دانشگاه آزاد ثبت نام كردند. الان هر معلولي به دفتر انجمن مراجعه كند براي گرفتن بليت نيم بهاي هواپيما معرفي مي شود و هر معلولي بخواهد به محاكم قضايي شكايت كند ما به او وكيل رايگان مي دهيم و با پيگيري در شهرداري تهران توانستيم كميته مناسب سازي شهر تهران را داير كنيم و حتي رئيس آن را خودمان پيشنهاد داده ايم و طي يك توافق ضمني با كارشناسان ارشد برج ميلاد قرار شد از طبقه اول برج ميلاد تا آخر آن براي معلولان مناسب سازي شود، الان معاون فني شهرداري تهران مصوب كرده كه هيچ ساختماني نمي تواند پايان كار بگيرد مگر اينكه امضاي ما را داشته باشد.
* برنامه هاي آينده انجمن چيست؟
- برنامه هاي ما در گذشته، حال و آينده همه يك هدف دارند و آن دفاع ازحقوق معلولان است. نكته ديگر در زمينه فعاليت، توافق با وزارت فناوري اطلاعات است كه قرار است تمام دفاتر ما را در سراسر كشور براي آموزش IT و تجارت الكترونيكي به معلولان، مجهز كند و در دراز مدت براي معيشت معلولان به دنبال تجارت الكترونيكي هستيم، چون معلولان از اهرم و ماهيچه فيزيكي برخوردار نيستند و در عوض تفكر بالايي دارند، لذا تجارت الكترونيكي عرصه خوبي براي مانور آنهاست. پس كارعمده ما در اين فرهنگ سازي براي تجارت الكترونيكي معلولان است. ما حدود 12 كميته داريم، ورزش، بانوان، حقوقي، جانبازان و... كه فعاليت هاي خود را در زمينه معلولان دنبال مي كنند.
* وحدت معلولان را چطور مي بينيد و براي وحدت بيشتر اين قشر چه راهكارهايي توصيه مي كنيد؟
- من فكر مي كنم معلولان ايران وحدت آن چناني نداشته اند و متأسفانه از ماست كه بر ماست ما چون قطرات پراكنده هستيم و چون مثل دريا جمع نشده ايم، نتوانستيم موفق شويم. ما با انگيزه ايجاد وحدت بين انجمن ها اين انجمن را تأسيس كرديم. هر معلول با هر معلوليتي كه داشته باشد ما به او خدمات مي دهيم و هيچ محدوديتي نداريم. شما مي دانيد انجمن هاي تخصصي نابينايان و ناشنوايان و... در كشور وجود دارد و ما تنها انجمن عام هستيم و ما سعي مي كنيم محوريت بين انجمن هاي ديگر را برقرار كنيم.
* آيا در مورد كنوانسيون حقوق معلولان كه اكنون در دستور كار مجمع عمومي سازمان ملل قرار دارد، فعاليتي انجام داده ايد؟
- ما با همكاري كميسيون حقوق بشر اسلامي دو نشست تخصصي در اين زمينه برگزار كرديم. در اين نشست ها بنده ديدگاه انجمن را در اين زمينه به تفصيل بيان كردم. اكنون در حال رايزني با مجلس شوراي اسلامي هستيم تا كشورمان جزو نخستين كشورهاي پذيرنده كنوانسيون باشد. تصويب قانون جامع معلولان در واقع بستر را براي پيوستن ايران به اين كنوانسيون فراهم آورده است.
نشاني انجمن دفاع از حقوق معلولين ايران: تهران- خيابان كميل- بين پمپ بنزين و پل نواب- پلاك 134
تلفن: 55752785- 55752819

گزارشي از چهارمين برنامه با توانمندان
دعا كنيد قهرمان شود
004848.jpg

محمدرضا دشتي
چهارمين برنامه معرفي معلولان موفق با عنوان با توانمندان با حضور مهدي عقيلي و خانم ربيعي، زوج قهرمان تنيس روي ميز ايران و جهان برگزار شد.
عقيلي عضو تيم ملي تنيس روي ميز جانبازان و معلولان است و خود را براي حضور در مسابقات جهاني تايلند آماده مي كند. اين زوج نمونه و ورزشكار كه به علت ضايعه نخايي روي ويلچر نشسته اند با شركت در برنامه با توانمندان از زندگي مشترك و مشكلات آن براي ميهمانان برنامه سخن گفتند.
عقيلي كه چهره مصمم او نشان مي دهد در برابر همه سختي هاي زندگي قهرماني سخت ايستادگي كرده است تا كنون بيش از 100 مدال گرفته است، او هم يك قهرمان است، هم يك مربي.
ربيعي درباره نحوه آشنايي خود با همسر قهرمانش چنين مي گويد: من بعداز معلوليت اميدم را از دست ندادم و براي بازگشت به زندگي عادي به ورزش روي آوردم. آقاي عقيلي آن موقع مربي ما بودند و همين قضيه باعث آشنايي ما شد و به مرور با هم بيشتر آشنا شديم و سرانجام با هم ازدواج كرديم. در اين راه با مشكلات زيادي روبه رو بوده ايم، اما هميشه در كنار همسرم با هم توانسته ايم مشكلات را پشت سر بگذاريم. وي افزود: در امر ازدواج معلولان در كنار ساير شرايط، وضعيت اقتصادي و مسكن اهميت دارد، چرا كه با زندگي در مسكن اجاره اي بايد هر سال خانه عوض كرد و اين براي ما مشكل ايجاد مي كند.
عقيلي در اين باره گفت: خانم عقيلي شاگرد من بود و ديدم توانمندي هاي خاصي دارد و در برابر مشكلات در بازي تسليم نمي شود. هنگامي كه براي خواستگاري به منزلشان رفتم خانواده ايشان با روي باز من را پذيرفتند و بايد بگويم كه تمامي موفقيت هايم را مديون همسرم هستم و براي جبران زحمات او تمام مدال هايم را به او تقديم مي كنم تا قدردان تلاش او باشم. همسرم سختي هاي كار در منزل را به دوش گرفته تا من با فراغت خاطر در مسابقات شركت كنم. او درباره ساير معلولان چنين مي گويد: اگر همه عزيزان شرايط خود را بپذيرند و به توانايي هاي خود آگاهي پيدا كنند مي توانند موفق شوند.
عقيلي در ادامه برنامه يكي از شاگردان خود كه قهرمان كشور هم هست را معرفي مي كند. مهدي رضاپور نوجواني كه اگر او را مي ديديد هرگز به ذهنتان خطور نمي كرد كه او قهرمان تنيس روي ميز كشور باشد. پسري با ويلچر از اسلامشهر كه به همراه تيم كرج به مسابقات اعزام مي شود و به مقام قهرماني در سطح كشور دست مي يابد. بد نيست بدانيد كه تيم تهران اين پسر قهرمان را به عضويت نمي پذيرد و او از طريق تيم كرج راهي مسابقات مي شود.
ربيعي در ادامه گفت وگو مي افزايد: دعا كنيد تا آقاي عقيلي در مسابقات تايلند به مقام قهرماني برسد.
در چهارمين برنامه با توانمندان شهرام مبصر و ليلا بهبود اجراي برنامه را بر عهده داشتند.
برنامه با توانمندان كاري مشترك از مجتمع نيكوكاري رعد الغدير و جمعيت حمايت از حقوق معلولان سبز پارسيان مي باشد و روزهاي پنج شنبه هر دو هفته يك بار در محل مجتمع رعدالغدير برگزار مي شود.

خبر
۵۰هزار شغل براي مدد جويان بهز يستي
004887.jpg

امسال حدود 50 هزار شغل جديد براي مددجويان تحت پوشش بهزيستي ايجاد مي شود.
بهرام بهرامسيري معاون كار يابي و اشتغال بهزيستي با تشريح برنامه هاي اين سازمان در حوزه اشتغالزايي گفت: يكي از برنامه هاي در دست اجرا در زمينه ايجاد شغل براي مددجويان امضاي قرارداد همكاري بين سازمان بهزيستي و وزارت كار است كه طي روزهاي آينده انجام مي شود و بر اساس آن حدود 30 هزار شغل جديد ايجاد مي شود.
وي اضافه كرد: وزارت كار به طور كلي حدود 25 هزار ميليارد تومان براي اشتغالزايي در اختيار دارد كه 18 هزار ميليارد تومان آن براي اعطاي تسهيلات به بنگاههاي كوچك و زودبازده در نظر گرفته شده است كه در قالب تفاهم با سازمانها و دستگاههاي ديگر پرداخت مي شود.
وي افزود: 300 ميليارد تومان از اين اعتبار براي ايجاد شغل براي مددجويان و معلولان تحت پوشش بهزيستي اختصاص داده شده است كه بر مبناي هر شغل 10 ميليون تومان به كارفرمايان در كارگاههاي كوچك، شركتهاي تعاوني كار يا خوداشتغالي مددجويان پرداخت مي شود.
بهرامسيري گفت: علاوه بر آن، تفاهمنامه ديگري نيز با وزارت تعاون امضا كرده ايم كه بر اساس آن 10 هزار شغل ديگر در بخش تعاون براي مددجويان بهزيستي ايجاد مي شود، ضمن اين كه بهزيستي نيز امسال 20 ميليارد تومان بودجه اشتغالزايي در اختيار دارد كه با استفاده از آن بين 8 تا 10 هزار شغل ديگر نيز براي مددجويان و معلولان تحت پوشش بهزيستي ايجاد مي شود.
معاون سازمان بهزيستي اضافه كرد: سال گذشته بودجه اشتغال بهزيستي 12 ميليارد تومان بود كه با پرداخت تسهيلات از اين منبع حدود 5700 شغل براي مددجويان ايجاد شد در حالي كه بهزيستي حداقل به 100 ميليارد تومان اعتبار براي اشتغالزايي در سال 85 نيازمند است.
مدلهاي اشتغال مددجويان
وي گفت: براي ايجاد شغل چند مدل مختلف در بهزيستي مطرح است كه شامل خوداشتغالي، كارفرمايي، كار در خانه، كار خانوادگي و عضويت در شركتها و موسسات تعاوني و خصوصي است ضمن اين كه از امسال طرح جديدي نيز براي اشتغالزايي معتادان پاك شده داريم كه به همين منظور اولين شركت تعاوني اشتغال فراگير معتادان در تهران تشكيل شده و در صورت موفقيت آن به سراسر كشور تعميم مي يابد.
۹۰ هزار نفر در نوبت اشتغال
بهرامسيري افزود: در زمان حاضر 90 هزار مددجوي نيازمند شغل از بين افراد تحت پوشش بهزيستي پشت نوبت اشتغال هستند و 60 هزار نفر نيازمند ديگر نيز از بين افراد غير تحت پوشش بهزيستي براي پيدا كردن شغل در بهزيستي تشكيل پرونده داده اند، ضمن اين كه از امسال كاريابي براي فرزندان بهزيستي نيز مورد توجه قرار گرفته است، بنابراين اگر بخواهيم براي همين تعداد افراد كار ايجاد كنيم حداقل 15 سال طول مي كشد، مگر آن كه تسهيلات و اعتبار بيشتري در اختيار بهزيستي قرار داده شود.وي گفت: در صورتي كه اعتبار لازم براي پرداخت وام هاي ارزان قيمت به كارجويان و پرداخت سهم حق بيمه كارفرمايان در اختيار بهزيستي قرار داده شود و نيز اعمال تشويق هاي مالياتي براي كارفرمايان براي اشتغال مددجويان به درستي انجام شود، توان لازم براي اشتغال همه افراد پشت نوبتي از سوي بهزيستي وجود دارد.
فروشگاه اينترنتي
معاون كاريابي و اشتغال بهزيستي همچنين به تلاش براي بازاريابي و فروش محصولات توليدي مددجويان اشاره كرد و گفت: مقدمات لازم براي تشكيل يك شركت خصوصي براي بازاريابي و فروش توليدات مددجويان و تشكيل نمايشگاههاي فروش اين كالاها در داخل و حتي خارج از كشور انجام شده و به زودي با فعاليت اين شركت فروشگاههاي دائمي فروش محصولات مددجويان تشكيل مي شوند.وي افزود: علاوه بر آن فروشگاه اينترنتي فروش اين محصولات نيز طراحي شده كه 12 آذرماه همزمان با روز معلول نشاني آن اعلام مي شود.
بهرامسيري گفت: موفقيت مددجويان در فروش توليدات خود تابعي از رونق اقتصادي كشور است، با اين وجود بازنگري هاي لازم براي بهبود كيفيت و نوع كالاهاي توليد شده از سوي مددجويان نيز در بهزيستي در حال انجام است و تلاش مي شود محصولاتي متناسب با نياز بازار توليد شود، ضمن اين كه استفاده از تكنولوژي روز به خصوص در حوزه IT نيز براي اشتغال مددجويان بهزيستي مورد توجه است.وي افزود: ارتباط صنابع بزرگ با صنايع كوچك و سفارش كار به صنايع كوچك و به تبع آن به مددجويان بهزيستي نيز عرصه ديگري است كه براي ايجاد زمينه هاي جديد شغلي براي مددجويان در حال بررسي آن هستيم و در صورتي كه برخي كارهاي مكانيزه به صورت دستي توسط معلولان و نيازمندان انجام شود امكان ايجاد مشاغل پايدار در اين حوزه فراهم مي شود.
بهرامسيري گفت: تنها راه خروج از فقر و محروميت افراد نيازمند، توجه به توانمندسازي آنان و كمك به استقلال مالي آنان است نه پرداخت بيشتر مستمري به آنان و در همين راستا، سازمان بهزيستي توانمندسازي اقتصادي نيازمندان را جزو استراتژي هاي اصلي خود قرار داده است.

جدول اعداد (سودوكو) 180
004881.jpg

اعداد 1 تا 9 را در هر يك از سطرها و ستون ها و مربع هاي كوچك 3 در 3 طوري قرار دهيد كه فقط يك بار تكرار شود. پاسخ جدول را فردا در روزنامه ملاحظه خواهيد كرد.

|  اقتصاد  |    اجتماعي  |   انديشه  |   سياست  |   شهرآرا  |   ورزش  |
|  هنر  |

|   صفحه اول   |   آرشيو   |   بازگشت   |