گفت وگو با رئيس انجمن دفاع از حقوق معلولان
از اسب افتادگان
|
|
عكس : عليرضا بني علي
سيدمحسن حسيني طاها
علي همت محمودنژاد، مديرعامل انجمن دفاع از حقوق معلولان ايران است. در خلال چند سالي كه از تأسيس اين انجمن مي گذرد، وي توانسته است با فعاليت هاي گسترده، مشكلات و مسائل معلولان كشور را در سطح رسانه ها، دستگاه هاي اجرايي و نهادهاي قانونگذاري مطرح و راهكارهايي براي تسهيل وضعيت زندگي معلولان ارائه كند. موفقيت نسبي اين فعاليت ها در حالي است كه اصولاً سازمان هاي غيردولتي به خصوصي مراكز پيگيري كننده حقوق معلولان در اين راه با موانع زيادي روبه رو هستند. اين فعال حقوق معلولان در اين مصاحبه بخشي از فعاليت هاي انجمن را تشريح مي كند.
* به عنوان شروع از فرهنگ بگوييد. فكر مي كنيد ديد جامعه نسبت به معلول و معلوليت چگونه است. آيا اين ديد در حال بهبود است يا خير؟
- خير. متأسفانه در كشور ما با اينكه زمينه هاي فرهنگي و ديني وجود دارد و ما به اين باورها اعتقاد داريم، معلولان جايگاه اصلي خود را ندارند و به آنها به عنوان شهروند درجه 2 نگاه مي شود و با اينكه مانند ساير همشهريان عوارض و ماليات خود را پرداخت مي كنند مانند آنها از حقوق اجتماعي برخوردار نيستند.همه شهروندان از اتوبوس و مترو به راحتي استفاده مي كنند، اما استفاده از اين وسايل براي معلولان امكان پذير نيست. پس به نوعي مي توان گفت معلولان از حقوق اجتماعي خود برخوردار نيستند و عملاً آنها را شهروند درجه دو به حساب مي آورند. وقتي در دولت ما حتي وزارتخانه ها و سازمان ها حاضر نيستند قانون 3درصد استخدام معلولان را رعايت كنند پس شهروند درجه دو يعني چه، همين الان كه من با شما مصاحبه مي كنم دختر خانمي از مشهد تماس گرفتند و گفتند كه در شهرداري مشهد مشغول به كار هستند و به خاطر معلوليتي كه دارند مانع از كار ايشان شده اند. اين از نظر فرهنگي، ولي آنچه كه مي شود به آن اميدوار بود اين است كه با تصويب قانون جامع حمايت از حقوق معلولان و خودباوري كه در معلولان به خصوص معلولان تحصيلكرده وجود دارد. مثلاً همين كه شما به عنوان يك خبرنگار معلول تشريف آورديد اين نشان مي دهد كه معلولان به خودباروي رسيده و به دنبال جايگاه خود در جامعه هستند و من به اين گونه حركت ها در جهت فرهنگ سازي براي معلولان خوش بين هستم و ناگفته نماند دراين زمينه خود معلولان بايد گام اصلي را بردارند، مثلاً شما به عنوان يك خبرنگار معلول و من به عنوان يك مسئول در سازمان هاي غيردولتي و كساني كه اهل علم هستند چه با قلمشان و چه با قدمشان در اين عرصه تلاش مي كنند و همه ما بايد در جامعه اين نكته را جا بيندازيم كه ما معلولان از اصل افتادگان نيستيم، بلكه از اسب افتادگانيم، در صورتي كه جامعه به ما طوري نگاه مي كند كه گويا از اصل افتادگانيم، ولي در حقيقت اين طور نيست.
* درباره انجمن و چگونگي تأسيس آن توضيح دهيد؟
حدود سال 82 جمعي از معلولان نخبه كه تحصيلات عالي دارند دور هم جمع شدند كه مي خواستند در جهت امور معلولان گام بردارند ما شنيديم كه قانوني در زمينه معلولان تصويب شده، ولي دولت آن را به صورت لايحه رد كرده، دور هم جمع شديم و با تأسيس انجمن دفاع توانستيم اين قانون را به صورت طرح در مجلس مطرح كنيم.اين قانون در 16 ماده در 16/2/83 كه بيشتر به وضعيت اقتصادي ومعيشتي معلولان توجه دارد تصويب شد و با همكاري هايي كه با دفتر رياست جمهوري و ساير ارگان ها صورت گرفت، دستور تشكيل شوراي عالي دفاع از حقوق معلولان را از رئيس جمهوري گرفتيم و با رايزني هايي بامجمع تشخيص مصلحت نظام توانستيم دستور تدوين چشم انداز 20 ساله معلولان ايران را اخذ كنيم. اين همه فعاليت يعني يك گام به جلو، يعني ما به خودباوري رسيده ايم، يعني انجمن دفاع از حقوق معلولان ايران به هيچ وجه حاضر نيست از منافع كلان معلولان چشم پوشي كند و از نظر فرهنگ سازي اردوهاي كلاني داريم. از قبيل اعزام معلولان به مكه مكرمه براي دومين بار، اعزام كاروان هاي 500 نفره معلولان به مشهد و ساير مناطق تفريحي كشور كه ما در اين حركت هاي دسته جمعي مي خواهيم افكار جامعه را به اين سمت سوق دهيم كه ما هم حق داريم.
* درباره دفاع از حقوق معلولان بگوييد. در اين زمينه چه اقداماتي انجام داده ايد و چه هماهنگي هايي با دولت صورت گرفته است؟
- ما قانون را تصويب كرديم.
* اين قانون كه بود!
- نه نبود ما قانون را تصويب كرديم و شوراي عالي آن را تشكيل داديم و چشم انداز 20ساله را تدوين كرديم. ما وزير رفاه را مجبور كرديم كه هر دو ماه يك بار با سازمان هاي غيردولتي معلولان جلسه داشته باشد. همه اينها يعني دفاع از حقوق معلولان. ما يك سازمان غيردولتي هستيم و از نظر مالي دستمان خالي است، ولي از نظر روحي و فكري مي توانيم به معلولان كمك كنيم و سال گذشته براساس قانون جامع، 8300 نفر را رايگان در دانشگاه آزاد ثبت نام كردند. الان هر معلولي به دفتر انجمن مراجعه كند براي گرفتن بليت نيم بهاي هواپيما معرفي مي شود و هر معلولي بخواهد به محاكم قضايي شكايت كند ما به او وكيل رايگان مي دهيم و با پيگيري در شهرداري تهران توانستيم كميته مناسب سازي شهر تهران را داير كنيم و حتي رئيس آن را خودمان پيشنهاد داده ايم و طي يك توافق ضمني با كارشناسان ارشد برج ميلاد قرار شد از طبقه اول برج ميلاد تا آخر آن براي معلولان مناسب سازي شود، الان معاون فني شهرداري تهران مصوب كرده كه هيچ ساختماني نمي تواند پايان كار بگيرد مگر اينكه امضاي ما را داشته باشد.
* برنامه هاي آينده انجمن چيست؟
- برنامه هاي ما در گذشته، حال و آينده همه يك هدف دارند و آن دفاع ازحقوق معلولان است. نكته ديگر در زمينه فعاليت، توافق با وزارت فناوري اطلاعات است كه قرار است تمام دفاتر ما را در سراسر كشور براي آموزش IT و تجارت الكترونيكي به معلولان، مجهز كند و در دراز مدت براي معيشت معلولان به دنبال تجارت الكترونيكي هستيم، چون معلولان از اهرم و ماهيچه فيزيكي برخوردار نيستند و در عوض تفكر بالايي دارند، لذا تجارت الكترونيكي عرصه خوبي براي مانور آنهاست. پس كارعمده ما در اين فرهنگ سازي براي تجارت الكترونيكي معلولان است. ما حدود 12 كميته داريم، ورزش، بانوان، حقوقي، جانبازان و... كه فعاليت هاي خود را در زمينه معلولان دنبال مي كنند.
* وحدت معلولان را چطور مي بينيد و براي وحدت بيشتر اين قشر چه راهكارهايي توصيه مي كنيد؟
- من فكر مي كنم معلولان ايران وحدت آن چناني نداشته اند و متأسفانه از ماست كه بر ماست ما چون قطرات پراكنده هستيم و چون مثل دريا جمع نشده ايم، نتوانستيم موفق شويم. ما با انگيزه ايجاد وحدت بين انجمن ها اين انجمن را تأسيس كرديم. هر معلول با هر معلوليتي كه داشته باشد ما به او خدمات مي دهيم و هيچ محدوديتي نداريم. شما مي دانيد انجمن هاي تخصصي نابينايان و ناشنوايان و... در كشور وجود دارد و ما تنها انجمن عام هستيم و ما سعي مي كنيم محوريت بين انجمن هاي ديگر را برقرار كنيم.
* آيا در مورد كنوانسيون حقوق معلولان كه اكنون در دستور كار مجمع عمومي سازمان ملل قرار دارد، فعاليتي انجام داده ايد؟
- ما با همكاري كميسيون حقوق بشر اسلامي دو نشست تخصصي در اين زمينه برگزار كرديم. در اين نشست ها بنده ديدگاه انجمن را در اين زمينه به تفصيل بيان كردم. اكنون در حال رايزني با مجلس شوراي اسلامي هستيم تا كشورمان جزو نخستين كشورهاي پذيرنده كنوانسيون باشد. تصويب قانون جامع معلولان در واقع بستر را براي پيوستن ايران به اين كنوانسيون فراهم آورده است.
نشاني انجمن دفاع از حقوق معلولين ايران: تهران- خيابان كميل- بين پمپ بنزين و پل نواب- پلاك 134
تلفن: 55752785- 55752819
|