نگاه
چند دروغ رايج در باره تروريسم
گروه بين الملل -بعد از ۱۱ سپتامبر عبارت تروريسم از فرط تكرار به لغتي را يج در گفتمان جهاني تبديل شده است. روزنامه اسرائيلي هاآرتص چندي پيش در مقاله اي چند دروغي كه در بحث درباره تروريسم بارها تكرار شده را يادآوري مي كند. خلاصه آن را مي خوانيد.
۱- شايد معروفترين نقل قولي كه بيشتر از هر نكته ديگري در بحث تروريسم تكرار شده و مي شود، اين نظريه باشد كه تروريسم محصول اسلام بنيادگرايانه است. اما نمونه هاي زيادي از تروريسم وجود دارد كه اثري از اسلام در آن ديده نمي شود: ارتش جمهوريخواه ايرلند، جنبش اتا در باسك، انجمن دفاعي الستر و ببرهاي تاميل.
۲- «گروهي ممكن است براي بخشي از دنيا تروريست باشد و براي بخشي ديگر مبارز آزادي.»اين موضوع بيش از آن كه دروغ باشد يك حرف راست نيمه كاره است. گاهي رفتارهاي بي رحمانه گروهي از طرف بخشي از دنيا محكوم مي شود و از طرف بخشي از دنيا تاييد و توجيه. اين نكته اهميت دارد كه تعريف تروريسم كاملاً نسبي است و توافق در باره آن به ندرت به دست مي آيد. در اين راستا به فرمولي اشاره مي كنيم كه در گزارش سال گذشته سازمان ملل آمده بود و در آن تروريسم به عنوان اقدامي تعريف شده كه هدف آن كشتار يا وارد كردن خسارت شديد جسمي به غيرنظاميان يا نيروهاي غيرجنگجو با هدف ارعاب يا وادار كردن دولت يا سازماني بين المللي به انجام كاري باشد.
۳- «تروريست ها معمولاً از بخش هاي فقير جامعه و از كساني هستند كه به شدت مورد ستم واقع شده اند.»
تلاش هايي كه دانشمندان اجتماعي و سرويس هاي اطلاعاتي براي تعريف يك تروريست يا فرمانده تروريستي انجام داده اند تاكنون ناموفق بوده است. تعريف مشخصي براي توصيف بمب گذاران و تروريست هاي انتحاري وجود ندارد. بسياري از اين افراد يا دانشجو بوده اند يا حرفه اي و در محيط هاي بسيار خوب و مرفه بزرگ شده اند.از همه مهم تر نمونه اسامه بن لادن است كه پسر يك تاجر مولتي ميليونر است كه از طريق ارتباط نزديك با خاندان سلطنتي آل سعود ثروت زيادي به دست آورده است. در نقاط ديگر هم بسياري از عاملان و طراحان حملات انتحاري يا پزشك بوده اند يا دانش آموخته دانشگاه هاي معتبر.
۴-«ايجاد فايل اطلاعاتي [براي مظنونان تروريستي] كار مفيدي است.» تروريسم همان طور كه حملات ۱۱ سپتامبر نشان داد عملي خلاقانه است. همان طور كه حملات ماه هاي گذشته تروريستي در سطح جهان نشان داده، سازمان هايي مانند القاعده نيروهايي را براي انجام حملات به كار مي گيرند كه سفيدپوست و اروپايي اند و هيچ سابقه اطلاعاتي ندارند كه جايي ثبت شده باشد.
۵- «با تروريست ها مذاكره نمي كنيم.» اصلاً اين طور نيست و ما با تروريست ها مذاكره مي كنيم. دير يا زود همه با تروريست ها مذاكره مي كنند. در ابتدا هم اين پيشنهاد را رد مي كنند اما تماس هاي غيرمستقيم و پشت پرده از همان ابتدا هم وجود دارد.
۶- «هيچ سازشي با تروريست ها برقرار نمي شود.» تجربيات نشان داده است كه همواره اين عبارت غلط است.
|