اقتصاد انرژي
چين؛ سرمايه گذاري در ايران
|
|
گروه اقتصادي- خبرگزاري رويترز اعلام كرد: چين در حال ارزيابي ريسك هاي سياسي ايران به منظور سرمايه گذاري كلان در بخش نفت و گاز اين كشور است. چين كه با نياز روزافزون به انرژي وارداتي روبرو است و نيمي از نفت خام مصرفي خود را از كشورهاي خاورميانه اي تامين مي كند، هم اكنون در حال ارزيابي ريسك سياسي در ايران و ريسك سرمايه گذاري در عراق به منظور انجام سرمايه گذاري هاي كلان در اين دو كشور و تبديل آنها به تامين كنندگان اصلي انرژي خود است.
چين علاقمند است قراردادهاي بلندمدت و بزرگي با دو كشور ايران و عراق در زمينه هاي نفت و گاز منعقد كند تا تقاضاي روزافزون انرژي خود را تامين نمايد. يان براون رئيس گروه مطالعات خاورميانه موسسه وود مكنزي مي گويد: شركت هاي چيني هم اكنون در شرايطي در ايران مشغول به فعاليتند كه رقباي قدرتمندي در اين كشور براي خود نمي بينند و به همين دليل اين شركت ها فرصت يافته اند كه در پروژه هاي بزرگ نفتي ايران مشاركت كنند.
از سوي ديگر، ايران نيز كه 80 تا 90 درصد درآمدهاي صادراتي خود را از نفت خام كسب مي كند، به منظور حفظ سطح فعلي توليد ميادين پير نفتي نيازمند سرمايه گذاري هاي كلان است كه اين مبالغ مي تواند از طريق شركت هاي خارجي تامين شود، اما قوانين آمريكا شركت ها را از سرمايه گذاري در بخش انرژي ايران منع مي كند. واشنگتن هر شركتي را كه در بخش نفت و گاز ايران سرمايه گذاري كند، بيش از 20 ميليون دلار جريمه خواهد كرد. از سويي، مناقشات مربوط به قراردادها، تاخيرات، روندهاي نامناسب بروكراتيك، مشكلات زيرساختاري و منع مالكيت چاه هاي نفت مشكلاتي است كه بر سر راه سرمايه گذاري خارجي در ايران وجود دارد.
موسسه مشاوره انرژي پي.اف.سي در اين زمينه در گزارشي مي نويسد: ايران براي مقابله با موانع و محدوديت هاي آمريكا، روي به انعقاد قراردادهاي عظيم با چين آورده است كه اگر اين استراتژي به موفقيت بيانجامد، ايران خواهد توانست سرمايه گذاري و دانش و فناوري خارجي را بدون توجه به موقعيت داخلي و سياسي خود دريافت كند. به علاوه، اين قراردادهاي عظيم همچون قرارداد 100 ميليارد دلاري ميدان نفتي ياد آوردان، به ايران كمك خواهد كرد تا از حمايت چين در مسأله هسته اي و عدم اعمال تحريم هاي اقتصادي بهره مند شود.
|