توصيه هاي كارشناسان براي كاهش
آسيب هاي چهارشنبه سوري
|
|
مريم غفاري
هشدارها تكراري است، اما بايد بازهم تكرار شود، مثل هر سال. در حالي كه مطابق اعلام پزشكي قانوني، در سال گذشته 8 نفر در حوادث چهارشنبه سوري جان خود را از دست دادند، آمارهاي اورژانس نشان مي دهد بيشترين گروه آسيب ديده در حوادث چهارشنبه سوري، گروه سني ?? تا ?? سال، سپس گروه سني ? تا ?? سال و بعد از آن گروه سني ?? تا ?? سال قرار دارند.
كارشناسان مي گويند سوختگي هاي ناشي از بازي با مواد محترقه خطرناك در چهارشنبه سوري داراي دو نوع عوارض هستند. برخي از آنها به عنوان عوارض زودرس مطرح هستند و برخي در درازمدت بر افراد عوارض ايجاد مي كند . قطع عضو بدن از عوارض زودرس سوختگي ها است. عفونت ثانويه در محل زخم ناشي از سوختگي يك عارضه زودرس ديگر است.
آسيب هاي چشم
كوري چشم در صورت اصابت مستقيم تركش هاي ناشي از انفجار مواد محترقه يكي از مواردي است كه زياد در چهارشنبه سوري ديده مي شود. ميزان كوري هاي ايجاد شده به حدي است كه عنوان نابينايي در چهارشنبه سوري را به خود اختصاص داده است. بر اساس آمار موجود 44 درصد از آسيب هايي كه در اين مراسم وارد مي شود، در چشم راست، 37 درصد در چشم چپ و 19درصد در هر دو چشم است، كه 26 درصد آسيب ها به دليل نارنجك، 51 درصد به دليل سيگارت و 6 درصد نيز به علت فشفشه اتفاق مي افتد. همچنين 58 درصد آسيب ديدگان مرداني با ميانگين سني 17 سال بوده اند. مراجعه سريع به چشم پزشك در صورت برخورد هر شيئي با چشم مي تواند شدت ضايعه را كاهش دهد. در موارد خفيف با انجام مراقبت هاي طبي يا انجام اعمال جراحي مي توان بينايي فرد را به او بازگرداند ولي متاسفانه در موارد شديد چاره اي جز تخليه چشم باقي نمي ماند.
بعد از هر گونه آسيب به چشم تنها كاري كه بايد بكنيد آن است كه چشم را با يك كاور ، بدون آنكه با خود چشم آسيب ديده تماس داشته باشد بپوشانيد و بيمار را سريعاً به يك مركز چشم پزشكي بفرستيد. مراكز تخصصي چشم پزشكي در تهران عبارتند از: بيمارستان فارابي(خيابان كارگر، نبش ميدان قزوين)، بيمارستان امام حسين(ع)(خيابان نظام آباد)، بيمارستان لبافي نژاد(خيابان پاسداران.)
ضايعات پوستي و ريوي
كارشناسان مي گويند هيچ ماده شيميايي غيرخطرناكي وجود ندارد . نيترات پتاسيم، كلرات باريم، ارسنيك، نيترات ساليسيوم و پركلرات پتاسيم به كار رفته در مواد محترقه و منفجره به علت تركيب با اكسيژن و كربن همگي به نوعي خطرناك هستند و ممكن است حتي هنگام كار و تهيه، عوارضي را براي كارگران به همراه داشته باشد .
به عنوان مثال مواد شيميايي با پايه كلروكلرات به لحاظ درجه آتش گيري بسيار پايين ناراحتي هاي پوستي - ريوي ايجاد مي كند؛ حتي در مقياس بالاتر آثار خوني را بجا مي گذارند. دردهاي شكمي، سرگيجه، حالت استفراغ و اسهال و در برخي موارد ناراحتي هاي تنفسي پيشرفته از آثار اين مواد شيميايي براي توليد كنندگان است . تماس با تركيبات نيتراته سبب خوردگي پوست مي شود. حساسيت هاي پيشرفته بر روي غشاي پوستي و حتي در صورت جذب از راه پوست سوختگي هاي پيشرفته پوست از عوارض تركيبات نيتراته است . تنفس پودرهاي گوگردي هم آثار تنفسي، سرفه هاي شديد و تنگي نفس را در پي دارد. در صورتيكه مواد شيميايي با پوست شما برخورد كرد بلافاصله آن را با آب فراوان شستشو دهيد و به يك مركز درماني مراجعه كنيد.
كمك هاي اوليه
پزشكان مي گويند اگر پس از شنيدن صداي بلند ناهنجار دچار تپش قلب يا وزوزگوش يا كاهش شنوايي و علا يمي شبيه اين شديد، تنها كاري كه بايد بكنيد اين است كه در يك فضاي آرام استراحت كنيد. در صورتي كه علا يم بيش از 42ساعت ادامه يافت به پزشك مراجعه كنيد. زنان باردار بهتر است در اين شب به جز موارد ضروري از منزل خارج نشوند چون شوك ناشي از انفجارهاي مواد محترقه باعث سقط جنين مي شود.
همچنين پزشكان توصيه مي كنند از جمله راههاي به حداقل رساندن جراحات مي توان به دور كردن بيمار از منبع ايجاد ضايعه ، متوقف ساختن روند سوختگي (با لحاف يا پتو يا كت ، با آب، غلطاندن روي زمين) در آوردن تمامي لباس ها و محل هاي چسبيده را قيچي كردن، درآوردن تمامي زيور آلات و سرد كردن سريع با آب تميز در طي 10 تا 15 دقيقه اول اشاره كرد. هدف از درمان سوختگي به حداقل رساندن ريسك عفونت، التيام بخشيدن هر چه سريع تر زخم، حفظ كردن حركات فيزيكي اعضاء، به حداقل رساندن ناهنجاري ها از نظر زيبايي و باز گردانيدن هرچه سريع تر نو تواني فيزيكي و روحي و اجتماعي بيمار است.
آماده باش اورژانس
رييس اورژانس كشور، گفته است براي ارائه خدمات در چهارشنبه آخر سال، حدود 2 هزار و 25 دستگاه آمبولانس و يك هزار و 231 پايگاه آماده ژباش خواهند بود. ژبراي امدادرساني به مصدومان احتمالي شب چهارشنبه سوري، نيروي انتظامي، ژ آتش ژنشاني، واحدهاي امدادي و بيمارستان ژها هم آمادگي دارند. اورژانس حدود 9 هزار نفر از پرسنل خود را براي ارائه خدمت آماده كرده و حدود 50 هزار نيروي بيمارستان هم به آنان كمك مي ژكنند.
|