ناتواني آمريكايي ها در بازداشت رهبر القاعده به رغم به كارگيري تمامي امكانات و تعيين جايزه براي زنده يا مرده او به منزله شكستي بزرگ براي ارتش و دولت آمريكا تلقي مي شود
دو پسر بن لادن در عمليات جست وجو و تعقيب و گريز مشترك نيروهاي ويژه آمريكا و واحدهاي نظامي پاكستان در جنوبي ترين نقطه خاك افغانستان و در ناحيه اي كه مرز سه كشور ايران، افغانستان و پاكستان تلاقي پيدا مي كند، بازداشت شدند. اين جمله عنوان خبري بود كه روز جمعه روي تلكس همه خبرگزاري هاي دنيا مخابره شد و توجه جهانيان را به خود جلب كرد. ساعاتي بعد رسانه هاي جمعي جهان از احتمال بازداشت اسامه بن لادن رهبر فراري القاعده در نقطه اي مرزي در شمال پاكستان و حد فاصل چاگاي و كويته در ايالت بلوچستان خبر دادند اما تنها چند ساعت بعد بود كه سيلي از مطالب ضد و نقيض در تائيد يا تكذيب اين دو خبر منتشر شد.
روزنامه انگليسي تلگراف در خبر اول روز شنبه خود به نقل از مقامات پاكستاني ادعا كرد واحدهاي نيروهاي ويژه ارتش پاكستان با پشتيباني نظاميان آمريكايي مناطق گسترده اي از شمال غرب پاكستان در مجاورت خاك افغانستان را در جست وجوي اسامه بن لادن به محاصره خود درآورده اند. اين روزنامه ادعا مي كند گزارشاتي را مبتني بر احتمال به اسارت درآمدن دو پسر بن لادن در تبادل آتش بين نيروهاي آمريكايي و شبه نظاميان مسلح وابسته به القاعده دريافت كرده است.
تلگراف درحالي اين مطلب را منتشر كرد كه مقامات پاكستاني، آمريكايي و افغان اخبار منتشره در مورد دستگيري سعد و حمزه، پسران اسامه بن لادن و دستگيري يا به دام افتادن بن لادن در نواحي شمال پاكستان در مجاورت مرز مشترك در افغانستان را تكذيب كردند. نقطه شروع انتشار اخبار مربوط به بازداشت پسران اسامه بن لادن اظهارات سناالله ظهري سروزير بلوچستان بود كه از مصدوم شدن و اسارت سعد و حمزه خبر داده بود. گفته مي شود نيروهاي آمريكايي عمليات جست وجوي گسترده اي در دو سوي خط مرزي افغانستان و پاكستان كه از كويته آغاز مي شود و به رباط، شهر كوچكي در جنوب شرق استان هلمند افغانستان ختم مي شود را آغاز كرده اند. اين مسير حدودا سيصد كيلومتري در منطقه اي، بياباني كوهستاني واقع شده است و در محدوده همين منطقه بود كه پاكستان در سال ۱۹۹۸ اولين آزمايش هسته اي خود را انجام داد.
روزنامه هندوستان تايمز با اين ادعا كه مقامات امنيتي آمريكا در پاكستان اخباري را در مورد محل اختفاي بن لادن در شمال غرب اين كشور دريافت داشته اند از آغاز عمليات وسيع جست وجو در اين منطقه خبر داد. اين روزنامه اطلاعات به دست آمده از خالد شيخ محمد، يكي از اعضاي القاعده كه در پاكستان دستگير شد و چند روز قبل تحويل مقامات امنيتي آمريكا شد را سرنخ اصلي گروه هاي جست وجو معرفي مي كند.
گالف نيوز هم در خبري كه روز شنبه از كويته مخابره شد شايعات در مورد اسارت دو پسر بن لادن را تكرار كرد و به نقل از مقامات پاكستاني از كشته شدن حداقل نه تن از اعضاي القاعده در تبادل آتش با واحدهاي تجسس ارتش آمريكا خبر داد. گالف نيوز هم خبر دستگيري دو پسر بن لادن را به سر وزير بلوچستان نسبت مي داد اما در ادامه به نقل از فرماندار بلوچستان خبر مذكور را تكذيب كرد.
روز شنبه تقريبا تمامي روزنامه هاي غربي به اخبار منتشره در مورد بن لادن و پسرانش پرداخته بودند و همه طرفين درگير در ماجرا در قبال اخبار منتشره موضع گيري كردند. سفارت ايالات متحده در پاكستان به ادعاي هرالدتريبون از هرگونه بحث و گفت وگو در مورد اين مسئله اجتناب ورزيد و سرلشگر رشيد قريشي از سخنگويان دولت پاكستان در اظهاراتي كه روز جمعه به طور مستقيم ازتلويزيون دولتي پاكستان PTV پخش شد شايعات اخير در مورد اسارت بن لادن يا پسرانش را رد كرد. قريشي حتي انجام عمليات جست وجوي گسترده براي يافتن بن لادن، پسرانش و ساير اعضاي القاعده را تكذيب كرد.
روزنامه آمريكايي بوستون گلوب با انتشار گزارشي در مورد شايعات اخير در صحت ادعاهاي مقامات پاكستاني و سخنگوي كاخ سفيد در تكذيب خبر بازداشت سعد و حمزه و ادامه جست وجو براي بازداشت بن لادن ابراز ترديد مي كند. اين روزنامه موضع گيري دولت پاكستان را به دليل اجتناب از ايجاد التهاب در جامعه پاكستان مي داند. پاكستاني ها اسامه بن لادن را قهرماني بزرگ مي پندارند و طي ماه هاي اخير مقامات دولتي پاكستان اصرار داشته اند حضور نيروهاي آمريكايي و خصوصا بازجويان اف بي آي و سيا در پاكستان صرفا براي حمايت لجستيك از نيروهاي پاكستاني بوده است.
شايد يكي از جالب ترين اخبار مربوط به عمليات جست وجوي بن لادن و پسرانش در نواحي مرزي پاكستان و افغانستان گزارشي باشد كه در روزنامه هرالدسان منتشر شد. اين روزنامه ادعا كرد رديابي مكالمات تلفني خالدشيخ محمد و رمزگشايي از پيام هايي كه او از طريق اينترنت ارسال كرده مقامات امنيتي پاكستان و بازجويان اف بي آي را براين استنتاج رهنمون ساخته كه بن لادن و دستياران ارشدش در نواحي مرزي پاكستان و افغانستان پناه جسته اند. ظاهرا خالد در اقرارهايش گفته چند هفته قبل از دستگيري با بن لادن ملاقات كرده است.
|
|
هرچند هرالدسان تاكيد دارد اخبار منتشره از احتمال قريب به يقين اسارت پسران بن لادن و حتي خود او حكايت دارد در انتها به اظهارات آري فلچر سخنگوي كاخ سفيد در مورد اين اخبار مي پردازد كه از تاييد اخبار اخير سر باز زد و از بازداشت بن لادن يا پسرانش اظهار بي اطلاعي كرد. انتشار خبر دستگيري دو پسر بن لادن و حتي شخص او مقارن با زماني كه بسياري از كارشناسان از احتمال آغاز يورش نظامي آمريكا به عراق طي كمتر از يك هفته خبر مي دهند خود نكته اي قابل تامل است. ناتواني نيروهاي آمريكايي در بازداشت رهبر القاعده به رغم به كارگيري تمامي امكانات و تعيين جايزه ۲۵ ميليون دلاري براي زنده يا مرده او به منزله شكستي بزرگ براي ارتش و دولت آمريكا تلقي مي شود. از دگرسو به قتل رسيدن يا حتي بازداشت بن لادن، مرد ميانسال محجوبي كه رهبري گروهي شورشي را برعهده دارد مي تواند او را به قهرماني بزرگ براي مسلمانان تبديل كند.
در يكسو جنگ با عراق و نزديك شدن انتخابات رياست جمهوري سال آينده ميلادي آمريكا قرار گرفته و در دگرسو دستيابي به پيروزي اي بزرگ براي سرپوش گذاشتن بر ناكامي هاي آمريكا در عرصه بين المللي براي همراه ساختن جهانيان با خود در جنگ عليه عراق ضروري به نظر مي رسد. تا پيش از اين بسياري از كارشناسان اعتقاد داشتند دستگير نشدن بن لادن و ساير رهبران ارشد القاعده ممكن است تعمدي بوده باشد و اكنون اين گونه گمان مي رود كه واشنگتن به دليل وجوب شرايط، دستگيري بن لادن و ساير رهبران القاعده را در دستور كار خود قرار داده است.
اگر اين چنين باشد احتمالا بازداشت القاعده و ديگر رهبران اين گروه در پروسه اي لاك پشت وار انجام خواهد شد، آن گونه كه ديگر كسي رغبتي به پيگيري اين ماجرا نشان ندهد. هرچند به طور قطع نمي توان در مورد اخبار منتشره در مورد بازداشت بن لادن، پسرانش و ايمن الظواهري مرد شماره دو القاعده اظهارنظر كرد اما احتمال صائب بودن اين اخبار به مراتب بيش از ساختگي بودن شان است.