•شيوه راهيابي اسپرم به تخمك
بر اساس تحقيقات جديد اسپرم ها به حسگرهاي گرمايي و شيميايي مجهزند و با كمك اين حسگرها مسير خود را به سمت تخمك كه دماي بيشتري از محيط اطراف دارد شناسايي مي كنند. از ميان ۳۰۰ ميليون اسپرمي كه در هنگام لقاح به سمت تخمك حركت مي كنند، تنها دويست و پنجاه اسپرم موفق مي شوند از موانع موجود در دهانه رحم و زهدان عبور كنند. اين تعداد اسپرم مي بايست در لوله فالوپ به شنا بپردازند و راه خود را از ميان تمامي موانع موجود در اين لوله به سمت تخمك باز كنند. پژوهشگران براي شناسايي نحوه عمل اسپرم ها، نمونه هايي از اسپرم انسان و اسپرم خرگوش را در حمامي با دماي اندكي بيشتر از دماي محيط قرار دادند. درجه حرارت ناحيه اي كه تخمك در آن واقع است حدود ۲ درجه بيش از دماي ورودي لوله فالوپ است. پژوهشگران معتقدند زماني كه اسپرم ها با كمك حسگرهاي گرمايي خود به نزديكي تخمك مي رسند آنگاه حسگرهاي شيميايي آنها شروع به كار مي كنند و محل دقيق تخمك را شناسايي مي كنند.
• سنگواره هاي پيشگو
بررسي هاي صورت گرفته توسط پژوهشگران آمريكايي نشان مي دهد كه سنگواره هايي با قدمت ۳۰۰ ميليون سال مي توانند نقش دماسنج هاي طبيعي را بازي كنند و اطلاعات مفيدي درباره آب و هواي كره زمين در گذشته و آينده در اختيار دانشمندان قرار دهند. بررسي مواد معدني كه در صدف هاي فسيل شده جانوران موسوم به بازوپايان وجود دارد به محققان كمك مي كند تا تغييرات دماي اقيانوس ها در طول ميليون ها سال را اندازه گيري كنند. اين الگوهاي تغيير دماي اقيانوس ها در طول ميليون ها سال گذشته مي توانند براي شبيه سازي تغييرات آب و هواي زمين در آينده و پيش بيني روند گرم شدن كره زمين مورد استفاده قرار بگيرند. به گفته پژوهشگران با مقايسه نسبت ايزوتوپ هجده اكسيژن به ايزوتوپ عادي اكسيژن در فسيل صدف جانوران آبزي مي توان دماي آب اقيانوس را در زمان زيستن اين جانوران تخمين زد. از اين طريق و همچنين اندازه گيري ايزوتوپ هاي كربن در فسيل صدف ها مي توان وقوع پديده اثر گلخانه اي و همچنين يخبندان در تاريخ حيات كره زمين را شناسايي كرد.
• پيشرفتي ديگر
دانشمندان براي اولين بار مسير واكنش هاي مولكولي جديدي را در داخل سلول ها پيدا كرده اند كه با تابش اشعه ماوراء بنفش نور خورشيد دچار جهش ژني مي شود و بدين وسيله سرعت پيشرفت نوعي سرطان پوست موسوم به ملانوما را افزايش مي دهد. نوعي رابطه قوي بين طول مدت تابش اشعه خورشيد و به ويژه اشعه ماوراء نفش آن با ملانوما يا كشنده ترين نوع سرطان پوست وجود دارد. اين بررسي مي تواند نقش بسيار مهمي در پيشگيري از بروز سرطان پوست در افرادي كه در معرض خطر ابتلا به سرطان پوست هستند (همانند افرادي كه داراي خال هاي پوستي مشكوك بوده يا كساني كه دچار آفتاب سوختگي شديد شده اند) ايفا كند. پژوهشگران دريافته اند كه نور آفتاب با تاثير بر روي يكي از مسيرهاي فعل و انفعالات داخل سلولي موسوم به مسير RB سرعت پيشرفت سرطان پوست را افزايش مي دهد كه با روش هاي غربال و شناسايي افراد در معرض خطر ابتلا به اين نوع سرطان مي توان مانع بروز يا پيشرفت آن در انسان شد.
• قديمي ترين چرخ جهان
باستان شناسان ادعا مي كنند قديمي ترين چرخ جهان را در كشور اسلووني از زيرخاك بيرون آورده اند. بررسي هاي كارشناسان نشان مي دهد اين چرخ بين ۵۱۰۰ تا ۵۳۵۰ سال قدمت دارد. اين چرخ حدود يكصدسال از نمونه هاي قبلي كه پيش از اين در سوئيس و جنوب آلمان كشف شده بودند قديمي تر است. چرخ كشف شده از خاكستر و چوب بلوط ساخته شده و داراي شعاع ۶۰ سانتيمتر و ضخامت ۵ سانتيمتر است. اين چرخ در يك منطقه مسكوني قديمي در كنار مردابي در نزديكي پايتخت اسلووني «ليوبليونا» كشف شده است. اكتشاف اين چرخ توسط محققان موسسه باستان شناسي هنرستان علمي هنر اسلووني انجام شده است.
• اسكنري براي قلب
پژوهشگران دستگاه جديدي ابداع كرده اند كه امكان مشاهده تصاوير سه بعدي از قلب در حال تپش بيمار را براي پزشك فراهم مي كند. در ساخت اين اسكنر قلب از فناوري جهت يابي كه در زيردريايي ها به كار مي رود استفاده شده است. دستگاه پژواك سه بعدي و زنده فيليپس به جراح امكان مي دهد تصاوير سه بعدي و زنده از قلب در حال تپيدن را مشاهده كند. با اين دستگاه پزشك مي تواند قلب را در حال فعاليت ببيند بدون آنكه نياز به انجام جراحي براي بررسي وضعيت قلب باشد. پيش بيني مي شود اين دستگاه ساليانه بر روي چند صد بيمار مورد استفاده قرارگيرد. در اين دستگاه امواج صوتي با فركانس بالا از طريق يك اسكنر دستي كه از روي سينه بيمار عبور داده مي شود وارد بدن مي شود. اين امواج وقتي با اندام هاي داخلي، استخوان و بافت برخورد مي كند پژواك هايي با ارتفاع صوتي متفاوت توليد مي كند. يك پردازشگر رايانه اي نيز تمام داده هاي اسكنر را به تصاوير سه بعدي از قلب تبديل مي كند. با كمك اين دستگاه اسكنر، مشكلات قلبي سريعتر و دقيق تر تشخيص داده مي شود زيرا اين تصاوير، ساختار و فعاليت واقعي قلب را نشان مي دهد.