• كارگران خارجي از عربستان مي روند
دولت عربستان سعودي به منظور بهبود وضع اقتصادي كشور درصدد پياده سازي طرحي كارآمد براي افزايش فرصت هاي شغلي و بهبود بازار كار است. به گفته بي بي سي هم اكنون نيمي از جمعيت عربستان سعودي را افراد زير ۱۶ سال تشكيل مي دهد و دولت مي خواهد براي جلوگيري از وقوع بحران بيكاري دست به ايجاد فرصت هاي شغلي جديد بزند. به همين منظور دولت درصدد بيكار كردن ۶ ميليون كارگر و كارمند خارجي و جايگزيني آن با نيروهاي داخلي است. در حال حاضر نزديك به ۶ ميليون نيروي كار خارجي در عربستان مشغول به كار هستند. اين رقم دوسوم نيروي انساني اين كشور را تشكيل مي دهد. اين طرح جديد «سعودي سازي» ناميده شده است. در همين حال برخي از مديران صنعتي و فعالين اقتصادي اين كشور ضمن انتقاد به اين طرح خواهان ادامه فعاليت نيروهاي خارجي در اين كشور هستند.
• ترس از جنگ در بازارهاي برنج
|
|
براي اجتناب از هرگونه تأثير سوء اقتصادي جنگ آمريكا با عراق، كشورهاي توليدكننده و مصرف كننده برنج آسياي جنوب شرقي در حال اتخاذ تدابير اضطراري هستند. عراق با خريد ۳/۱ ميليون تن برنج كه عمدتا از ويتنام صورت گرفت، در سال ۲۰۰۲ ميلادي سومين واردكننده برنج در جهان بود. طبق گزارش نشريات محلي، ويتنام در حال بررسي انعقاد قراردادهايي با ايران و ديگر كشورهاي خاورميانه است تا از فروپاشي بازارهايش در مواجهه با تأثيرات جنگ جلوگيري به عمل آورد. در اين ميان، فيليپين، ديگر واردكننده عمده برنج، شروع به خريد و ذخيره برنج در انبارهايش نموده است تا از تحمل قيمت بالاي سوخت و هزينه هاي حمل و نقل دريايي در صورت بروز جنگ در امان باشد. معاون امور كشاورزي فيليپين، لوئيس لورنزو، گفت: «ما عجله داريم چون كه مي خواهيم در صورت شروع جنگ آماده باشيم، ما ترجيح مي دهيم مطمئن باشيم، نه متأسف.» دولت فيليپين تصميم دارد برنامه خريد خود را تسريع بخشد. آرتوريپ، سخنگوي سازمان خواربار ملي (VFA) اظهار داشته است: «تصميم پر كردن انبارها پيش از پايان نيمه اول سال (۲۰۰۳) از پيش توسط شوراي امنيت ملي تصويب شده بود.» دولت به منظور حمل ۴۰۰ هزار تن برنج در ماه فوريه، حداقل يك ماه زودتر از موعد معمول در بيشتر سال ها، از پيمانكاران دعوت به همكاري خواهد كرد. شايد ويتنام بتواند شكاف بالقوه بازار برنجش را با فروش برنج به فيليپين پر كند، كما اينكه از هم اكنون از اين كشور براي سفارش خريد دعوت به عمل آورده است. طبق ارقام سازمان خواربار ويتنام (VFA)، اين كشور در سال ،۲۰۰۲ نهصد هزار تن برنج به عراق فروخت كه يك سوم از كل صادرات ۲/۳ ميليون تني اش را تشكيل مي داد. چنان كه پيداست عراق براي حفظ بقاي خود در صورت بروز جنگ در حال ذخيره سازي برنج بوده است. گزارشگر سرويس ويتنامي BBC، نافام مي گويد: عراق در سال ۲۰۰۲ واردات برنجش را در حدود ۳۰۰ هزار تن بيش از ميزان مورد نياز براي مصرف، افزايش داد. وي مي افزايد: دليل ديگري كه ترس ويتنام را توجيه مي كند همين است، چون كه عراق ممكن است به واسطه خريد اضافي سال گذشته، در سال جديد خريد خود را كاهش دهد و اين ترس توليدكنندگان ويتنامي را وادار كرده است كه در پي يافتن بازارهاي جديد باشند. نافام به خبرنگار بخش تجارت جهاني BBC گفت: «توليدكنندگان با كشورهاي ديگر خاورميانه، مثل ايران، مذاكراتي انجام داده اند.» ممكن است كشاورزان ويتنامي مجبور شوند بر سر بازارهاي ايران با همتايان آمريكايي خود رقابت كنند.
• امتياز قراردادهاي نفتي پيش از جنگ
|
|
منابع مالي كه هزينه بازسازي عراق را پرداخت خواهند كرد هنوز تعيين نشده اند، اما يكي از اين منابع ممكن است دارايي هاي مسدود شده عراق به ميزان ۶/۱ ميليارد دلار و درآمدهاي حاصل از فروش نفت باشد. رامسفلد وزير دفاع آمريكا نيز گفته است دارايي هاي عراق در سازمان ملل بالغ بر ۱۲ ميليارد دلار است. اخيرا دو متخصص آمريكا در امور عراق در كميته روابط خارجي سناي آمريكا گفته اند كه مخارج بازسازي عراق فقط در سال اول بين ۲۰ تا ۵۱ ميليارد دلار خواهد بود. به گفته اين مقامات سعي خواهد شد تا از سربازان عراقي براي ساخت جاده ها و پل ها، پاكسازي، ساختمان سازي و فعاليت هاي مربوط به آن استفاده شود. دولت آمريكا از هم اكنون مسئله بازسازي عراق را در بين چندين شركت مهندسي و ساختمان سازي بزرگ آمريكايي به مناقصه گذاشته است و انتظار مي رود كه در روزهاي آينده قرارداد بزرگي با يكي از اين شركت ها براي بازسازي عراق منعقد شود. به گفته مقام هاي پنتاگون دولت بوش براي جلوگيري از افزايش بيكاران در عراق قراردادهاي فرعي را با شركت هاي عراقي منعقد مي كنند تا به رشد اقتصادي اين كشور كمك كند. خبرگزاري فرانسه هم به نقل از معارضين عراقي گزارش داده كه انتظار مي رود پس از سرنگوني صدام، آمريكا و انگليس در تقسيم قراردادهاي نفتي با عراق سهم زيادي را از آن خود كنند. بر اين اساس به احتمال زياد فرانسه بهاي گزافي را به خاطر مخالفت خود با جنگ خواهد پرداخت. گفته مي شود مذاكراتي با تعدادي از شركت هاي نفتي چندمليتي توسط معارضين در جريان است و احتمالا به زودي قراردادهاي نفتي كه قبلا با عراق منعقد شده، باطل خواهد شد. هوشيار زيباري سخنگوي حزب دموكرات كردستان عراق در اين رابطه گفته است: مذاكراتي با شركت هاي آمريكايي، انگليسي، فرانسوي، روسي، چيني و سعودي انجام شده است.