ضرب الاجل ۴۸ ساعته جرج بوش رئيس جمهور آمريكا به صدام حسين رئيس جمهور عراق كه صبح فردا به پايان مي رسد، واكنش هاي بسيار متفاوتي در سطح جهان برانگيخت.
به گزارش خبرگزاريها، جرج بوش در نطق ۱۵ دقيقه اي خود با متهم كردن صدام حسين به ناديده گرفتن قطعنامه هاي سازمان ملل، توليد تسليحات كشتار جمعي، حمايت از تروريسم و نفرت نسبت به آمريكا و متحدانش گفت: دهه ها ظلم و فريبكاري اينك به پايان رسيده است و صدام حسين و پسرانش بايد طي ۴۸ ساعت عراق را ترك كنند و در صورت خودداري از اين كار، بحران عراق به حمله نظامي منجر خواهد شد.
رهبري عراق در نخستين واكنش خود با رد ضرب الاجل بوش پيروزي بر آمريكا را در آخرين نبرد اين كشور وعده داد. پسر ارشد صدام نيز گفت: هر نيروي آمريكايي كه به عراق حمله كند با جنگي خونين روبرو خواهد شد. فرانسه عضو دائم شوراي امنيت و سرسخترين مخالف حمله به عراق به آمريكا درباره تلاش براي ناديده گرفتن مشروعيت سازمان ملل و ترجيح دادن زور بر قانون هشدار داد. فرانسه تأكيد كرد كه از ضرب الاجل بوش به صدام حمايت نمي كند. روسيه ديگر عضو دائم شوراي امنيت نيز با ناموجه دانستن حمله به عراق اعلام كرد كه زمان حل بحران عراق از راه ديپلماتيك هنوز به پايان نرسيده است.
پارلمان روسيه در عين حال تصويب پيمان كاهش تسليحات هسته اي با آمريكا را به تعويق انداخت. چين در موضعي ملايمتر در برابر آمريكا ضمن ابراز نگراني از وضع عراق تأكيد كرد كه درهاي صلح هنوز بسته نشده است. اين در حالي است كه گرهارد شرودر صدراعظم آلمان جهان را در آستانه جنگ دانست و گفت: جنگ عليه عراق كه بر اثر آن هزاران بي گناه جان خود را از دست خواهند داد، توجيه پذير نيست.
نخست وزير يونان به عنوان رئيس دوره اي اتحاديه اروپا ضرب الاجل بوش به صدام را باعث بحران بزرگ جهاني دانست و در عين حال تأكيد كرد كه هيچ اميدي براي جلوگيري از جنگ وجود ندارد. دبيركل ناتو نيز بدون موضعگيري عليه آمريكا، صرفا به بيان اين نكته اكتفا كردكه مرحله بعدي بحران به تصميم صدام حسين براي خروج از عراق بستگي دارد.
لويي ميشل وزير خارجه بلژيك هم كه كشورش از مخالفان جنگ با عراق است، از صدام حسين دعوت كرد براي جلوگيري از بروز جنگ از قدرت كناره گيري كند.
اين در حالي است كه توني بلر نزديكتري متحد جرج بوش در جلسه توجيهي پارلمان اين كشور گفت: بحران عراق عصر جديدي را در سياست بين الملل رقم خواهد زد. بلر كه با استعفاي سه تن از اعضاي كابينه اش در اعتراض به شركت انگليس در جنگ عليه عراق روبرو شده است، گفت: بسيار بي معنا و مضحك است كه تصور كنيم صدام سلاحهاي كشتار جمعي خود را منهدم كرده است.
افزون بر رابين كوك رئيس مجلس عوام انگليس، دو وزير مشاور نيز به دليل همراهي بلر با بوش، از كابينه كارگري دولت انگليس كناره گيري كردند، اما كلرشورت وزير توسعه بين المللي انگليس كه قبلا تهديد به استعفا كرده بود، اعلام كرد كه به فعاليت خود در دولت توني بلر ادامه خواهد داد.
ژاپن ديگر متحد آمريكا با پشتيباني از موضع بوش اعلام كرد، قطعنامه هاي موجود سازمان ملل جنگ عليه عراق را توجيه مي كنند. جان هوارد نخست وزير استراليا هم كه به شدت از آمريكا حمايت مي كند، براي شركت در جنگ عليه عراق اعلام آمادگي كرد. دولت استراليا در عين حال به همه ديپلماتهاي عراقي مقيم اين كشور دستور داد كه به سرعت خاك اين كشور را ترك كنند.
الكساندر كواشينفسكي رئيس جمهور استراليا نيز از اعزام دويست سرباز اين كشور به منطقه خليج فارس براي كمك به ارتش آمريكا خبر داد و بلغارستان تأكيد كرد از عمليات نظامي عليه عراق حمايت تداركاتي خواهد كرد.
در همين حال، كره جنوبي با حمايت از مواضع واشنگتن، از اعزام احتمالي تجهيزات و نيروهاي مهندسي ارتش خود براي كمك به نيروهاي آمريكا در خليج فارس سخن گفت. وزير خارجه دانمارك هم گفت؛ كشورش از جنگ عليه عراق بدون قطعنامه جديد شوراي امنيت حمايت مي كند و از اعلام آمادگي اين كشور براي مشاركت در حمله نظامي به عراق خبر داد. سيليو برلوسكوني نيز به دليل حمايتش از آمريكا مورد قدرداني جرج بوش قرار گرفت. جمهوري چك اعلام كرد كه بدون مجوز سازمان ملل در حمله به عراق شركت نخواهد كرد. آرژانتين هم درخواست انگليس را جهت پيوستن به ائتلاف لندن-واشنگتن براي حمله به عراق رد كرد. كانادا در واكنش به ضرب الاجل جرج بوش به صدام اعلام كرد، بدون مجوز سازمان ملل در جنگ با عراق شركت نمي كند. بيل گراهام وزير خارجه كانادا در عين حال گفت: وظيفه كاناد ا نيست كه تعيين كند آيا جنگ با عراق مشروع است يا نه. رئيس جمهور مكزيك از اينكه آمريكا گزينه جنگ را انتخاب كرده است، ابراز تأسف كرد اما بر لزوم حفظ روابط با همسايگان، دوستان و شركاي خود، اصرار نمود. اندونزي به عنوان پرجمعيت ترين كشور اسلامي، جنگ با عراق را غيرقانوني دانست و مالزي نيز موضع مشابهي اتخاذ كرد. اسلامگرايان پاكستان از جامعه بين المللي خواستند تا در برابر «تجاوز آمريكا بر ضدبشريت» مقاومت كنند. اين در حالي است كه وزارت دفاع جمهوري آذربايجان از امكان همكاري اين كشور با آمريكا براي حمله به عراق خبر داد. سنگاپور و نيوزيلند از صدام حسين خواستند كه فرصت را غنيمت شمرد و براي جلوگيري از بروز جنگ، قدرت را رها سازد. ساير كشورهاي جهان نيز مواضعي كمابيش مشابه كشورهاي فوق اتخاذ كردند. در اين حال، در ميان سكوت كشورهاي عرب، اتحاديه عرب ضمن مخالفت با ضرب الاجل بوش، آمريكا را متهم كرد كه خارج از قوانين بين المللي عمل مي كند. واتيكان هم هشدار داد هر كس كه معتقد به جنگ باشد در برابر خدا، وجدان خود و تاريخ به شدت مسئول خواهد بود. گروه پارلماني حزب حاكم تركيه نيز در پشت درهاي بسته تشكيل جلسه داد تا درباره همكاري با آمريكا تصميم بگيرد. يك مقام ترك نسبت به توافق پارلمان تركيه با استقرار سربازان آمريكا در خاك اين كشور ابراز خوش بيني كرد.
اين در حالي است كه وزارت امنيت داخلي آمريكا اعلام كرد، كه عمليات موسوم به «سپر آزادي» به منظور تأمين امنيت شهروندان آمريكايي آغاز شده است .اين وزارتخانه تأكيد كرد: اين عمليات بي سابقه در سراسر خاك آمريكا به منظور حفاظت از جان شهروندان آمريكايي و تأسيسات زيربنايي اين كشور در عين تردد آزادانه افراد و كالاها از مرزها با كمترين خسارت ممكن به اقتصاد آمريكا صورت مي گيرد. يك ژنرال ارتش آمريكا نيز اعلام كرد: نيروهاي آمريكا پس از آغاز جنگ در عراق طي چند روز پيروز خواهند شد.
اين در حالي است كه درپي ضرب الاجل بوش به صدام حسين، بهاي نفت در بازارهاي جهاني كاهش يافت، دلار تقويت شد و قيمت سهام در بازارهاي آمريكا بالا رفت.