كتابي كه در آن به سياست هاي ايالات متحده در رواندا، كوزوو و بوسني حمله شده است، يكي از جوايز اصلي پوليتزر ۲۰۰۳ را تصاحب كرد.
به گزارش بي بي سي اهداي جوايز پوليتزر، معتبرترين جوايز ادبي در روزنامه نگاري آمريكا، امسال تحت تأثير سياست و جنگ قرار گرفت. جايزه بهترين كتاب غيرداستاني در رشته عمومي به سامانتاپاور نويسنده كتاب «مشكلي از دوزخ: آمريكا در عصر نسل كشي» تعلق گرفت.
خانم پاور كه در دوران تجزيه يوگسلاوي در اين كشور به عنوان خبرنگار كار مي كرد در كتابش شكست ديپلماسي خارجي ايالات متحده را در مقابله با جنايت عليه بشريت در بوسني، كوزوو و روندا در دهه ۱۹۹۰ به شدت مورد انتقاد قرار داده است.
جايزه پوليتزر براي بهترين زندگي نامه به رابرت كارو به خاطر جلد سوم زندگي نامه ليندن جانسون، رئيس جمهور اسبق ايالات متحده تعلق گرفت. اثر درخشان كارو زندگي رئيس جمهوري را مرور مي كند كه بيشترين مشاركت را در جنگ ويتنام داشت.
اين كتاب كه «استاد سنا» نام دارد و به زندگي جانسون از انتخاب به عنوان سناتور در سال ۱۹۴۸ تا رياست جمهوري اش در دهه ۱۹۵۰ مي پردازد، جايزه ملي كتاب آمريكا را نيز برد.
كتاب «ارتشي در سپيده دم: نبردهاي ۴۳-۱۹۴۲ شمال آفريقا» نوشته ريك اتكينسن كه به نخستين اقدام جدي سربازان آمريكايي در حمله به اروپا در جريان جنگ جهاني دوم مي پردازد، جايزه بهترين كتاب تاريخي را از آن خود كرد.
اتكينسن، گزارشگر سابق روزنامه واشنگتن پست اكثر مقالات مهم اين روزنامه را در جريان جنگ اول خليج فارس در سال ۱۹۹۱ مي نوشت.
جايزه بهترين داستان به كتاب «ميدل سكس» نوشته جفري يوگنيدس تعلق گرفت. اين كتاب داستان زندگي يك بيمار يوناني- آمريكايي هرمافروديت را از دهه ۱۹۲۰ در ازمير، تا دهه ۱۹۷۰ در ديترويت روايت مي كند و تصوير تاريخي درخشان در آن ارائه مي دهد.
در رشته درام نويسي، جايزه امسال پوليتزر را نيلوكروز، نمايشنامه نويس كوبايي- آمريكايي تصاحب كرد. او كه در حال حاضر در مدرسه درام دانشگاه ييل تدريس مي كند اين جايزه را براي نمايشنامه «آنا در مدارها»، برداشت آزادي از آناكارنينا، اثر معروف تولستوي دريافت كرد. كروز در اين برداشت، داستان را به سيگارسازان كوبايي تامپا در فلوريداي دهه ۱۹۳۰ منتقل كرده است.
جوايز روزنامه نگاري
جوايز پوليتزر روزنامه نگاري امسال هم بازتاب دهنده گرفتاري هاي ديگري بود كه ايالات متحده آمريكا را در ميان حوادث تروريستي و جنگ جاري در عراق آزار داد.
مهمترين جايزه روزنامه نگاري پوليتزر ۲۰۰۳ را روزنامه «بوستن گلوب» به دليل گزارش هاي روشنگرش از رسوايي جنسي در كليساي كاتوليك بوستون دريافت كرد. اين گزارش ها كاردينال بوستون را وادار به استعفا كرد.
«وال استريت جورنال» جايزه اي را به خاطر گزارش هايش از موج فساد مالي كه در طول سال گذشته ميلادي اقتصاد آمريكا را تكان داد تصاحب كرد.
«كورنليا گورمن» از روزنامه «شيكاگو تريبون» جايزه پوليتزر سرمقاله نويسي را براي سرمقاله هايي كه عليه مجازات اعدام نوشت برد. گفته مي شود اين سرمقاله ها در تصميم جرج رايان، فرماندار سابق ايالت ايلينويز در عفو تمام زندانيان بند اعدامي هاي اين ايالت از مجازات اعدام، درست در آخرين روز كارش به عنوان فرماندار، مؤثر بوده است.
روزنامه هاي«لس آنجلس تايمز، و «واشينگتن پست» نيز هر كدام ۳ جايزه بردند.
جوايز پوليتزر، قديمي ترين جايزه روزنامه نگاري ايالات متحده است و پس از مرگ جوزف پوليتزر، بنيانگذار يكي از نخستين روزنامه هاي پرتيراژ آمريكا به نام «نيويورك ورد» در دهه ۱۸۹۰، به ياد او اهدا مي شود.