در صورت تصويب لايحه پيشنهادي دولت
چك به ابزاري بي اثر در اقتصاد تبديل مي شود
بخشي نگري دستگاه ها مانع از تدوين قانون جامعي درخصوص چك شده است
اگر اصلاحيه قانون چك به تصويب برسد شهادت شهود و اقرار مديون مؤثرتر از برگه چك خواهد بود
با اصلاح قانون چك سياست هاي مالي يك بام و دو هوا مي شود
خروج چك از شمول قانون نحوه اعمال محكوميت هاي مالي، اين برگه بهادار را به ابزاري بي اثر در اقتصاد تبديل مي كند.
عضو كميسيون حقوقي و قضايي مجلس شوراي اسلامي ضمن اعلام مطلب فوق در گفت وگو با خبرنگار ما افزود: متأسفانه هنوز هيچ قانون جامعي براي رفع مشكلات چك انديشيده نشده و لايحه فعلي نيز ممكن است به افزايش مشكلات بينجامد.
ابراهيم اميني در توضيح اين مطلب افزود: در مورد چك بايد به نحوي رفتار كرد كه صادركننده چك بلامحل بيش از آنچه استحقاق دارد تحت فشار قرار نگيرد و از سوي ديگر حقوق دارنده چك نيز ضايع نشود.
او گفت: پس از سه سال بحث و بررسي و رد لوايح و طرح هاي متعدد، دولت لايحه اي را به مجلس پيشنهاد كرده است كه در صورت تص-ويب، چك از شمول قانون نحوه اجراي محكوميت هاي مالي خارج مي شود چرا كه خود قانون چك سبب زنداني شدن افراد تا زمان تسويه بدهي ها نمي شود.
او افزود: در حال حاضر نيز زندانيان مالي با استناد به قانون نحوه اجراي محكوميت هاي مالي زنداني مي شوند.
او گفت: حالا دولت براي حل اين مشكل اعلام كرده است قانون صدور چك از شمول قانون نحوه اجراي محكوميت هاي مالي خارج شود تا چك جنبه حقوقي پيدا كند. مسلماً اين قانون چك را به ابزاري بي ارزش تبديل مي كند كه ديگر نمي توان از آن در معاملات اقتصادي استفاده كرد.
او افزود: آيا درست است اعتبار چك از ساير ادله مالي ضعيف تر از چك نيز كمتر شود. به عنوان مثال با اجرايي شدن اين قانون طلبكار مي تواند از طريق شهادت شهود يا اقرار مديون طلبش را ثابت كند و تقاضاي نگهداري مديون در زندان را ارائه كند اما اگر چك در دستش باشد نمي تواند كاري از پيش ببرد.
او ادامه داد: چنين سياستي يك بام و دوهواست و بايد با دقت نظر بيشتري در اين خصوص تصميم گرفت.
اين نماينده مجلس اضافه كرد: براي حل مشكل بايد قانون اجراي محكوميت هاي مالي را اصلاح كنيم. به عنوان مثال در بسياري از موارد محاكم مي توانند به جاي زندان جريمه نقدي صادر كنند كه مي توان اين قانون را تسري داد.
او پيش بيني كرد: در صورت اجراي
اين چنيني لايحه اصلاح قانون چك نظم مالي و اقتصادي كشور برهم ريزد چرا كه در آن صورت بسياري جز پول نقد ابزار ديگري را در معامله
به رسميت نخواهند شناخت.
عضو كميسيون حقوقي و قضايي در پاسخ به اين پرسش كه چرا طي سه سال اخير ت-وافق-ي ب-ر سر اين موضوع ميان متوليان و تصميم گيران حاصل نشده است، گفت: متأسفانه بخشي نگري بر دستگاه هاي ما حاكم شده و همه سازمان ها و دستگاه ها درصدد حل مشكلات خودشان هستند.
اميني افزود: قوه قضاييه تنها درصدد است مشكل زندانيان چك را حل كند در حالي كه نمي توان تنها به فكر زندانيان بود اما طلبكاران را فراموش كرد.
او اضافه كرد: بانك ها نيز بيشتر به دنبال حفظ منافع خودشان هستند و حاضر نمي شوند هيچ مسؤوليتي را در اين ميان بپذيرند مگرنه اين كه بانك ها نفع زيادي از افتتاح حساب هاي جاري مي برند پس بهتر است حداقل مسؤوليتي را نيز در اين عرصه پذيرا شوند.
او گفت: وقتي هيچ سودي به حساب جاري تعلق نمي گيرد بهتر است بانك ها هم در پاسخ، منافع مشتريان اعم از صادركننده و گيرنده چك را حفظ كنند در حالي كه در شرايط فعلي آنها مسؤوليت خود را محدود به صدور گواهي عدم پرداخت كرده اند و غير از اين هيچ مسؤوليتي را پذيرا نمي شوند.
او ادامه داد: بخشي نگري هاي اين چنيني مشكلات متعددي را در جامعه ايجاد كرده است در حالي كه اگر مصلحت كل جامعه مدنظر قرار گيرد، مي توان به نتيجه قاطعي در اين زمينه رسيد.
اصلاح قانون چك از سه سال پيش با ارائه طرحي از سوي نمايندگان مجلس مطرح شد اما تاكنون دو طرح و يك لايحه از سوي نمايندگان رد شده است.
اخيراً لايحه اي در دستور كار مجلس شوراي اسلامي قرار گرفته كه به گفته نمايندگان باز هم نتوانسته است جزئيات كامل را براي حل مشكل در خود جاي دهد.
|