كارشناس ارشد دفتر صنايع و معادن سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور:
شكل دادن به خوشه هاي صنعتي از جمله راهبردهاي موفق در توسعه ملي است
شكل دادن به خوشه هاي صنعتي، به معناي ايجاد شرايط مساعد در جهت كنار هم قرار گرفتن واقعي يا مجازي واحدهاي مرتبط و ايجاد حلقه هاي هم افزايي در ميان آنها، از جمله راهبردهاي موفق در توسعه منطقه اي و نهايتاً توسعه ملي محسوب مي شود.
مهندس اماني- كارشناس ارشد دفتر صنايع و معادن سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور- با بيان اين مطلب گفت: بايد توجه داشت كه نگاه كاملاً محلي و منطقه اي به خوشه ها و بي توجهي به ارتباطات بين آنها و يا جايگاه مجموعه خوشه هاي صنعتي در نظام صنعتي و اقتصادي كشور، بحث خوشه هاي صنعتي را در كشور ابتر خواهد گذاشت.
وي در جلسه اي كه با اعضاي كانون تحليلگري سياست صنعتي در مركز مطالعات تكنولوژي دانشگاه صنعتي شريف داشت، يادآور شد: براي توسعه خوشه هاي صنعتي لازم است بين خوشه هاي گوناگون، حلقه ها و ارتباطات لازم درجهت كارآيي بيشتر آنها برقرار شود. به عنوان مثال صنعت پتروشيمي با خوشه صنعت رنگ يا صنايع پلاستيك اتصال يابد و در ثاني جايگاه بحث خوشه هاي صنعتي در نظام سياست صنعتي كشور تعيين شود. يعني ما در سطح ملي به روشني بدانيم كه كدام بخش از توليدات يا خدمات بايد در خوشه ها شكل بگيرد و مسير زماني و اولويت هاي توسعه آنها نيز مشخص شود.
وي افزود: براي توسعه خوشه هاي صنعتي در كشور لازم است از نگاه منطقه اي و ناحيه اي كنوني كه قادر نيست با ايجاد حلقه هاي هم افزايي، توان خوشه هاي صنعتي را در خدمت توسعه يكديگر و نهايتاً در جهت توسعه ملي قرار دهد، فراتر رفته و با ايجاد يك حركت عمومي بين مسؤولان و سياستگذاران كشور، مجموعه حمايت ها و ابزارهاي عمراني، مالياتي، قانوني و در يك جمله تمام توان و امكانات دولت را در خدمت پيشبرد اين مسأله قرار داد.
اماني خاطرنشان كرد: بايد براساس يك ديدگاه كلان، جايگاه اساسي خوشه ها درنظام صنعت كشور تعريف شده و با يك عزم عمومي و ملي و در قالب يك طرح كلي كه همه امكانات دولتي را در جهتي خاص بسيج مي كند موانع توسعه خوشه هاي صنعتي در كشور مرتفع شود.
وي معتقد است كه نظام برنامه ريزي كشور به طور عمومي با معضلاتي روبه روست كه توسعه را به مفهوم عام آن و به طور خاص توسعه خوشه هاي صنعتي را با مشكلات عديده اي مواجه مي كند.
او در اين زمينه اظهار داشت: عدم ارتباط سازمان يافته بين حلقه هاي سياستگذاري و اجرايي يكي از اين مشكلات است به اين معني كه اين امر شكاف عميق بين برنامه ها و عملكردها را در كشور باعث شده است و به نظر مي رسد در جهت رفع آن مي بايست به تدوين برنامه هاي اجرايي در جهت پوشش اهداف كلان برنامه ها و تقويت ابزارهاي نظارتي اقدام كرد.
وي افزود: عدم شكل گيري حلقه هاي واسطه در جهت ايجاد هم افزايي بين واحدهاي مرتبط، عدم شكل گيري نظام مند تصميم ها در كشور و ضعف مديريت اجرايي از جمله مشكلات ديگر نظام برنامه ريزي و اجرايي كشور در مسير توسعه خوشه هاي صنعتي است.
وي در پايان گفت: در ايران كه چارچوب هاي حركت نظام اقتصادي كشور در برنامه هاي ميان مدت دولتي تعيين مي شود لازم است ضمن تلاش براي تدوين برنامه هايي جامع و كارآمد، تدبيرهاي لازم جهت تقويت توان مديران اجرايي دولت در جهت انجام هرچه بهتر برنامه هاي مصوب و ايجاد و تقويت اهرم هاي نظارتي به منظور تضمين حسن عملكرد افراد و نهادها و رفع نواقص احتمالي برنامه ها و تمهيدات لازم براي هماهنگي و هم جهتي مجموعه اجزاي دولت اتخاذ شود.
|