ترجمه: عباس فتاح زاده
دوستي ميان آمريكا و عربستان سعودي دقيقاً ۶۰ سال ادامه داشت و عامل اصلي آن هم روابط بالاي تجاري ميان دو كشور بود. اما حالا همه چيز مبهم شده است، حتي روابط تجاري.
• • •
بيش از ۱۲۰ شركت بزرگ آمريكايي در عربستان داراي نمايندگي هستند كه از جمله آن ها مي توان به بوئينگ و سيتي بانك اشاره كرد.
اما از زمان بروز حوادث يازده سپتامبر ۲۰۰۱ روابط دو كشور بارها و بارها در بوته آزمايش قرار مي گيرد. مدت ها است كه شركت هاي آمريكايي از كاهش بسيار شديد بازارهاي خود در عربستان سعودي ابراز گله مندي مي كنند. در بازار بورس وال استريت نيز گهگاه اين شايعه شنيده مي شود كه سعودي ها بخشي از سرمايه هاي ميلياردي خويش در اين بازار را از آنجا خارج خواهند كرد تا بدين ترتيب به اقتصاد آمريكا ضربه بزنند.
روابط اقتصادي آمريكا و عربستان طي سال هاي اخير آسيب زيادي ديده كه بيشتر اين ضرر معطوف به آمريكا شده است. به عبارت ديگر آمريكا بسيار بيشتر از عربستان از تضعيف روابط اقتصادي لطمه ديده است. اگر چه هنوز هم آمريكا ۱۹ درصد كل واردات عربستان را به خود اختصاص مي دهد و بدين ترتيب همچنان مهم ترين صادركننده به بزرگ ترين كشور نفت خيز دنيا است، اما آينده مبهم مي نماياند. بعد از آمريكا كشورهاي ژاپن و بعد از آن آلمان مهم ترين صادركنندگان كالا به عربستان هستند. ژاپن ۱۰ درصد واردات عربستان و آلمان ۸ درصد آن ها را به خود اختصاص مي دهد.
يورو ارجحيت پيدا مي كند
البته صادرات به كشور عربستان طي سال هاي اخير كاهش قابل توجهي داشته است. در سال ۲۰۰۲ شركت هاي آمريكايي تنها محصولاتي به ارزش مجموعاً ۶/۴ ميليارد دلار به عربستان صادر كردند. از سال ۱۹۹۱ تاكنون هيچگاه سابقه نداشته است كه صادرات آمريكا به عربستان اين قدر پايين باشد.
به خصوص از يازده سپتامبر ۲۰۰۱ به بعد كاهش صادرات آمريكا به عربستان چشمگير بوده است. حتي طي شش ماه شاهد حدوداً ۵۰ درصد كاهش در اين زمينه بوديم. كاهش نقش آمريكا در صادرات به عربستان روندي است كه نفع برندگان اصلي از آن همسايگان عربستان سعودي هستند. به خصوص اردن از اين وضعيت سود زيادي مي برد.
حتي به تدريج سعودي ها از سفرهاي تفريحي به آمريكا كه در گذشته در ميان آن ها محبوبيت وصف ناپذيري داشت، صرف نظر مي كنند. تعداد گردشگراني كه از عربستان به آمريكا سفر مي كنند در سال گذشته ميلادي ۴۰ درصد كاهش يافت. اين به معناي حدود ۲۰۰ ميليون دلار كاهش درآمد براي رشته توريسم در آمريكا بود.
علت كاهش بازار آمريكايي ها در عربستان علاوه بر كاهش قراردادهاي تسليحاتي درخواست هاي فراواني است كه براي تحريم كالاهاي آمريكايي مطرح مي شود. تحريم محصولات آمريكايي در درجه نخست توليدكنندگان موادغذايي و غذاهاي آماده را تحت تاثير خود قرار مي دهد. مك دونالد اعلام كرده است كه قصد دارد ۱۰۰ شعبه خويش در عربستان سعودي را تعطيل كند. البته اقتصاد آمريكا قادر است از خسارات ناشي از كاهش روابط با عربستان جان سالم به در ببرد، زيرا در مقايسه با كل صادرات ايالات متحده ميزان خريدهاي عربستان تنها يك بخش كوچك است.
از نگاه واشنگتن مهم تر از موضوع خريد محصولات آمريكا از سوي عربستان، مسئله تثبيت فروش نفت عربستان به آمريكاست. اگر چه عربستان مهم ترين تامين كننده نفت ايالات متحده نيست، اما اين واقعيت كه عربستان سعودي بالاترين ظرفيت هاي استخراج در دنيا را دارد موضوعي كاملاً روشن است. اگر چه كشوري مثل كانادا بيش از عربستان به آمريكا نفت صادر مي كند، اما رياض در هنگام بروز تنگناها مي تواند به يكباره حضورش در بازار را افزايش دهد و اين موضوع سعودي ها را به شريكي بي بديل براي ايالات متحده مبدل مي سازد.
سال گذشته ميلادي ايالات متحده ۱۳ ميليارد دلار واردات از عربستان داشت كه بخش اصلي آن را نفت تشكيل مي داد. رقم فوق بسيار بيشتر از ميزان واردات آمريكا از عربستان در اوايل دهه نود است. البته بخش قابل توجهي از درآمدهاي نفتي عربستان به خود آمريكا سرازير مي شود.
اين پول ها امروز به يك مشكل براي اقتصاد ملي آمريكا بدل شده اند.
دارايي هاي سعودي ها در ايالات متحده بين ۴۰۰ تا ۶۰۰ ميليارد دلار تخمين زده مي شود.
بخشي از دارايي هاي مذكور به صورت سهام و اوراق بهادار سرمايه گذاري شده است و امكان خروج آن از كشور به شكلي نسبتاً آسان وجود دارد. بسياري از عربستاني ها از شرايط جديد در آمريكا نگرانند. آن ها به خصوص از قوانين جديد بانكداري در ايالات متحده در هراسند. از جمله قوانين جديد اين است كه ايالات متحده مي تواند دارايي هاي اشخاصي را كه مظنون به ارتباط با تروريست ها دانسته شوند، ضبط كند.
براساس برآوردهاي صورت گرفته مردم عربستان سعودي از يازده سپتامبر ۲۰۰۱ به بعد بيش از ۱۰۰ ميليارد دلار از دارايي هاي خويش را از دلار به يورو تبديل كرده اند. بيشتر اين پول صرف خريد اموال غيرمنقول (زمين و مسكن) در اروپا شده است. براد بورلاند، اقتصاددان ارشد بانك سعودي ـ آمريكن، مي گويد: «عربستاني ها همچنين تا حدود زيادي از سرمايه گذاري هاي مستقيم در شركت هاي جديد خودداري مي كنند. » درحال حاضر ارتباط ميان سياستمداران رياض و آمريكا به رغم برخي سفرها و مذاكرات همچنان در سطح كاملاً مطلوب ارزيابي نمي شود. شهرت وليعهد عربستان در برخي مخالفت ها با دولت آمريكا و همچنين انتقال پايگاه اصلي آمريكايي ها از عربستان به قطر موجب مي شود تا ثروتمندان سعودي به سرمايه گذاري هاي خويش در آمريكا با نوعي ترديد و ابهام بنگرند. تزلزل و تغيير ارزش دلار هم آنها را در اين ترديد خويش استوارتر مي سازد. امروز برخي از مخالفان آمريكا با آنكه چندان علاقه اي به يورو ندارند اما تقويت آن را به عنوان وسيله اي براي مقابله با «واحد پول امپرياليسم» صحيح مي دانند. بعيد نيست كه اين ديدگاه در ميان سرمايه داران سعودي نيز تقويت شود. حتي مدتي پيش خبري منتشر شده بود مبني بر اينكه بيروت اكنون بيش از گذشته مورد توجه گردشگران عربستاني واقع مي شود. برخي از سفرهايي كه جهانگردان عربستاني در گذشته به آمريكا داشتند اكنون به مقصد بيروت و يا نقاطي مشابه آن صورت مي گيرد.
منبع: زود دويچه سايتونگ