سه شنبه ۱۳ خرداد ۱۳۸۲ - سال يازدهم - شماره ۳۰۶۸
Infor.htm
مركز سنجش از دور ايران
001645.jpg
قسمت دوم و پاياني
Remote Sensing Center Iran
۲- نقشه كاربري و پوشش اراضي منطقه مراغه در سال ۱۳۷۰
كار فرماي پروژه : مركز سنجش از دور ايران
مجري پروژه : مركز سنجش از دور ايران - كاربرد
خلاصه اهداف و روش :
اغلب پروژه هاي جامع برنامه ريزي سرزمين (آمايش) كه در قالب طرحهاي توسعه ناحيه اي مطرح مي باشند نياز به تهيه نقشه كاربري اراضي(Land use) دارد. نقشه كاربري اراضي در واقع نشان دهنده نوع كاربري زمين در زمان اخذ تصوير مي باشد . با توجه به روابط مكاني كاربري هاي خاص با پديده هاي اطراف ، كاربري بهينه مي تواند در نقشه هاي جديد پيشنهاد و بدين ترتيب به اقتصاد فضا كمك نمايد . تحليل تغييرات كاربري مي تواند برنامه ريزان و تصميم گيران را در شناسائي عوامل تغيير دهنده كاربري اراضي در يك منطقه ياري نمايد . با توجه به الگوهاي موجود در تعيين آسيبهاي زيست محيطي حاصل از انواع كاربري ها مي توان كيفيت تغييرات كاربري اراضي را ازاين لحاظ ارزيابي كرد . داده هاي چند زمانه سنجش از دور و سيستم اطلاعات جغرافيايي ابزارهاي مناسبي به منظور نظارت ، ارزيابي و مدلسازي تغييرات كاربري زمين و در نتيجه پيش بيني وضعيت كاربري آتي هستند .
دستاوردها
نتايج بدست آمده از تجزيه ، تحليل و مقايسه كاربري و پوشش اراضي در سالهاي ۱۹۸۹ الي ۱۹۹۸ نشان مي دهد در منطقه مورد مطالعه حدود ۳۲ درصد تغيير كاربري صورت گرفته است . از جمله مهمترين آنها مي توان به گسترش سكونتگاهها و اراضي ساخته شده و از بين رفتن سطح وسيعي از باغها پيرامون شهر در اثر گسترش و رشد بي رويه شهرهاي بناب و مراغه و همچنين گسترش و پيشروي درياچه اروميه و به تبع آن افزايش اراضي شور و باتلاقي در مجاورت درياچه سد علويان مراغه اشاره كردكه در طي اين ۱۰ سال در منطقه مورد مطالعه روي داده است.
۳- نظارت بر سيل با استفاده از تصاوير ماهواره اي ــ مطالعه موردي بر روي منطقه باهو كلات
كار فرماي پروژه : شركت مهاب قدس
مجري پروژه : مركز سنجش از دور ايران
خلاصه اهداف و روش :
به طور كلي نظارت بر سيل در يك حوزه آبريز از ۳ جنبه، پيش بيني وقوع سيل ، پتانسيــل سيـل خيزي و پهنه بندي سيل قابل بررسي است. استفاده از اطلاعات و تصـاوير ماهواره هايي با قابليت دريافت روزانه، امكان نظارت بر پديده هاي متغير و زود گذر مانند سيل را فراهم مي نمايد. از جمله اين اطلاعات، داده هاي رقومي ماهواره هواشناسي NOAA است كه روزانه دو تصوير با پوشش كامل از هر منطقه را در اختيار مراكز مختلف استفاده كننده قرار مي دهد. (در حال حاضر اين تصاوير توسط آنتن گيرنده مركز سنجش از دور ايران دريافت مي شود) اغلب تحقيقات انجام شده در زمينه پيش بيني وقوع سيل با استفاده از فن آوري سنجش از دور، تاكنون بر محور بررسي حركت جريان هاي جوي (ترابري ابرها) استوار بوده است. در زمينه پتانسيل سيل خيزي نيز با توجه به روشهاي هيدرولوژيكي مرسوم ، لايه هاي اطلاعاتي مختلفي مورد نياز ميباشد. به عنوان مثال در روش ارائه شده توسط دفتر حفاظت خاك ايالات متحده (SCS)، لايه هاي اطلاعاتي زير با استفاده از تكنيكهاي سنجش از دور و GIS قابل استخراج مي باشند:
۱- نقشه درصد پوشش گياهي حوضه
۲- نقشه تنوع پوشش گياهي حوضه
۳- نقشه شبكه آبراهه ها (تراكم زهكشي حوضه)
۴- نقشه توپوگرافي حوضه
۵- نقشه هاي طبقه بندي خاك حوضه
در زمينه پهنه بندي سيل در حوزه آبريز نيز بيشترين كاربرد را تصاوير ماهواره اي با دوره تكرار بالا دارند. يكي از پروژه هاي انجام شده در زمينه سيل كه توسط واحد كاربرد و GIS مركز سنجش از دور ايران انجام شده است، تعيين محدوده سيل در حوزه آبريز دشت باهو كلات مي باشد. در اين حوزه در اسفند ماه ۱۳۷۶ سيل عظيمي بوقوع پيوست. در زير تصاوير باند حرارتي ماهواره NOAA مربوط به قبل و بعد از وقوع سيل در اين منطقه نشان داده شده است.
دستاوردها
با استفاده از داده هاي ماهواره اي با تواتر گذر بالا مي توان نظارت مستمر بر روند وقوع و توزيع سيل در حوضه هاي آبريز با وسعت زياد اعمال نمود. (مزيتي كه داده هاي با قدرت تفكيك بالا و تواتر كم مانند لندست ،اسپات و غيره فاقد آن مي باشند.)
۴- تاثير خشكسالي بر پوشش گياهي ايران
كار فرماي پروژه : سازمان جنگلها و مراتع كشور
مجري پروژه : مركز سنجش از دور ايران
خلاصه اهداف و روش :
ايران در كمربند بياباني كره زمين قرار دارد و بر طبق آمارهاي موجود ميزان بارندگي سالانه آن حدود يك سوم ميانگين بارندگي در دنيا است . خشكسالي هاي اخير در ايران مي تواند از لحاظ اقتصادي و اجتماعي اثرات مخربي بر جاي بگذارد .عمده ترين مشكل متوليان امور آب و منابع طبيعي كشور در چنين مواقعي اختصاص هزينه هاي مربوط به خسارات وارده ناشي از خشكسالي به نواحي مختلف خسارت ديده مي باشد . روشهاي سنتي محاسبه خسارات وارده كه مبتني بر نمونه گيريهاي زميني مي باشد از دقت و كارآيي لازم برخوردار نيستند و علاوه بر آن زمان بر و هزينه بر مي باشند . امروزه فن آوري سنجش از دور نقش موثري در نظارت بر روند تغييرات پديده هاي سطح زمين دارد . به همين منظور در تحقيقي كه توسط واحد كاربرد مركز سنجش از دور ايران انجام مي شود با استفاده از تصاوير ماهواره هواشناسي NOAA تاثير خشكسالي بر كاهش پوشش گياهي بررسي مي شود . از جمله ويژگي هاي ماهواره هواشناسي NOAA ، قابليت دريافت روزانه است كه آن را به ابزاري مناسب براي نظارت بر پديده هاي ديناميك سطح زمين مانند پوشش گياهي تبديل مي كند. مراحل اجراي پروژه عبارتند از :
۱. انتخاب تصاوير با فاصله زماني مناسب به منظور افزايش دقت تصاوير تركيبي نهايي و نيز حذف ابر بطور كامل از ۱۰ تصوير ماهانه استفاده شده است .
۲. تصحيح هندسي تصاوير
روش مورد استفاده به منظور تصحيح هندسي ، روش سيستماتيك است . در اين روش بدون استفاده از نقاط كنترل زميني و با استفاده از پارامترهاي مداري ماهواره ، تصحيح هندسي انجام مي شود. نرم افزار مورد استفاده STARS مي باشد .
۳. توليد NDVI
با تلفيق باندهاي ۱و۲ و اعمال نسبت NDVI، تصاوير پوشش گياهي كل كشور در هر روز توليد شدند.
به همين ترتيب NDVI روزانه در هر ماه با هم تركيب شده و با روشmaximum value composite ،پوشش گياهي ماهانه بدست آمد . اين روش در واقع به منظور حذف ابر مورد استفاده قرار گرفت .
در مرحله آخر NDVI هاي ماهانه با هم تركيب شده و NDVI هاي سالانه بدست آمدند .
۴. مقايسه پوشش گياهي سالهاي ۱۳۷۷ تا ۱۳۷۹
پس از توليد تصاوير فوق به منظور مقايسه كمي پوشش گياهي ۳ سال مورد بررسي ، مقدار متوسط سالانه را بدست آورديم . مقايسه پوشش گياهي ۳ سال فوق الذكر نشان داد كه ميزان كاهش آن در ۱۳۷۷تا ۱۳۷۸، ۸/۱۹% و از ۱۳۷۸ تا ۱۳۷۹ ، ۴/۲۵% مي باشد .
دستاوردها :
با انطباق نقشه استانهاي كشور بر روي تصاوير NDVI سال هاي ۱۳۷۷ و ۱۳۷۸ وضعيت پوشش گياهي به تفكيك استاني با هم مقايسه شدند . سپس مقدار متوسط كاهش NDVI هر استان با ميزان كاهش ساليانه علوفه در آن استانها با هم مقايسه شده و نهايتاً يك همبستگي بالا بين دو پارامتر فوق بدست آمد .
۵- كاربردهاي داده هاي ماهواره اي در تهيه نقشه هاي درجه حرارت سطح دريا
كار فرماي پروژه : مركز تحقيقات و مطالعات منابع آب(تماب) درياي خزر
مجري پروژه : مركز سنجش از دور ايران
خلاصه اهداف و روش :
تهيه نقشه هاي درجه حرارت سطح دريا(SST)يكي ديگر از كاربرد هاي ديگر داده هاي ماهواره اي است. بطور كلي درجه حرارت سطح درياها عامل بسيار مؤثري در اقليم جهاني و بررسي منابع غذايي مي باشند. تجمع آبزيان خوراكي در مناطقي از آبهاي جهان اتفاق مي افتد كه شرايط زندگي و زيست محيطي مناسبي براي آنان فراهم باشد. بهره برداري و صيد دريايي زماني داراي بازدهي كافي خواهد بود كه مناطق ياد شده بدرستي شناسايي شوند. با توجه به وسعت آب هاي جهان، شناسايي هاي مزبور در درياها و اقيانوس ها و جابجايي هاي فصلي آنها كار بسيار مشكلي است. اطلاعات و داده هاي ماهواره اي با قابليت پوشش تكراري و نيز وسعت ديد وسيع مي تواند راهگشا و راهنماي ارزشمندي براي دست اندركاران و محققان بررسي منابع غذايي دريايي باشد. مواد غذايي مناسب براي رشد آبزيان، فيتوپلانكتونها ميباشند. نقشه هاي درجه حرارت سطح درياها كه با استفاده از تصاوير ماهواره اي تهيه مي شوند مي توانند نقش مهمي در تعيين محل مناطق مناسب جهت تغذيه و تخم ريزي ماهي ها ايفا نمايند . ماهي ها اصولاً به دنبال شرايطي هستند كه نيازهاي تنفسي، فيزيولوژيكي و متابوليكي آنها را بر آورده نمايد. مهمترين پارامترهاي شرايط رشد ماهي مانند عمق، سرما و تجمع مواد غذايي از طريق تصاوير مادون قرمز حرارتي قابل تشخيص هستند . يكي از تصاوير ماهواره اي مناسب جهت توليد نقشه هاي درجه حرارت سطح دريا ، تصاوير ماهواره هواشناسي NOAA مي باشد . تصاوير اين ماهواره كه به طور روزانه و رايگان در اختيار كاربران در سطح دنيا قرار مي گيرد . آنتن گيرنده مركز سنجش از دور ايران نيز روزانه دريافت مي شود . در حال حاضر نقشه هاي درجه حرارت سطح درياي خزر توسط اين مركز تهيه و در اختيار مراكز مختلف استفاده كننده قرار مي گيرد .
دستاوردها
در تهيه اين نقشه ها از ۳ باند مادون قرمز حرارتي (۳۴۵،،) ماهواره NOAA استفاده شده است. با بررسي اجمالي اين دو نقشه مشخص مي شود كه با حركت به سمت مركز دريا درجه حرارت سطح آب بيشتر مي شود . همچنين اين نقشه ها نشان دهنده حركت جريان گرم ساحلي به سمت مركز دريا از روز به شب و جايگزين شدن درجه حرارت هاي پايين تر با جريان ساحلي است .
مركز سنجش از دور ايران در حال حاضر قادر است اين نقشه ها را در مقياس۰۰۰، ۵۰۰: ۱ و دقت ۵.۰ درجه سلسيوس توليد نمايد . همچنين اين نقشه ها مي توانند بصورت خطوط ميزان درجه حرارت و در مقياس زماني روز، ميانگين هفتگي ، ماهانه و سالانه توليد شوند .از جمله دستاوردهاي ديگر اين پروژه تصحيح معادله جهاني SST براي منطقه خزر مي باشد.
۶- مدل سازي تغييرات پوشش گياهي ايران با استفاده از داده هاي ماهواره NOAA
طرح پژوهشي : مدل سازي پوشش گياهي ايران
خلاصه اهداف و روش :
كشور ما ايران كه از نظر اقليمي يك كشور نيمه بياباني است نياز مبرم به نقشه هاي نشان دهنده وضعيت پوشش گياهي سالانه دارد چرا كه بررسي روند تغييرات زماني پوشش گياهي و نيز چگونگي تراكم مكاني آنها كارشناسان را در برنامه ريزي به منظور استفاده بهينه از منابع آب ، خاك و گياه ياري مي نمايد . يكي از نقشه هاي مورد نياز در اين زمينه نقشه پوشش گياهي كل كشور است كه در حال حاضر واحد كاربرد و سيستم اطلاعات جغرافيايي (GIS) مركز سنجش از دور ايران دست اندر كار تهيه آن مي باشد. با توجه به اينكه يكي از لايه هاي اطلاعاتي مهم مورد استفاده جهت نقشه هاي كاربري اراضي ، پوشش گياهي است در گام نخست براي تهيه نقشه اي كه وضعيت شدت تراكم پوشش گياهي را نشان دهد ، از تركيب ۱۲۴ تصوير روزانه ماهواره NOAA در سال ۹۸ استفاده شده است .
دستاوردها
تكنيك بكار گرفته شده جهت توليد اين نقشه روش Maximum Value Composite است . تصاوير مورد استفاده مربوط به ژانويه تا دسامبر ۱۹۹۸ مي باشند كه با فواصل زماني بطور متوسط ۳ روز انتخاب شدند . سپس با استفاده از روش آستانه گذاري به منظور طبقه بندي پوشش گياهي بر اساس ماكزيمم شدت، پوشش گياهي كل ايران به ۷ كلاس كلي به شكل زير طبقه بندي شد .
۱. تراكم بسيار زياد Very Density
۲. تراكم زياد High Density
۳. تراكم متوسط Medium Density
۴. تراكم كم Low Density
۵. تراكم خيلي كم Very Low Density
۶. تراكم فوق العاده كم External Low Density
۷. فاقد پوشش گياهي Non-Vegetation
تفاهم نامه
اين مركز با دانشگاه و مراكز ذيل همكاري دارد :
دانشگاه ساري مازندران (دانشكده منابع طبيعي)
دانشگاه شيراز
دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم و تحقيقات
مركز ملي اقيانوس شناسي
دفتر مطالعات آب و محيط زيست دانشگاه صنعتي شريف
دانشگاه فردوسي مشهد
دانشگاه شهيد باهنر كرمان
دانشگاه شهر كرد
دانشگاه آزاد اسلامي واحد اراك
دانشگاه وليعصر «عج» رفسنجان
دانشگاه سمنان
دانشگاه شاهرود
دانشگاه كردستان
همكاري دوره بين المللي JIK با دانشگاه شاهرود
دانشگاه محقق اردبيلي
پژوهشكده علوم زمين سازمان زمين شناسي و اكتشافات معدني كشور
مركز ملي اقليم شناسي
دانشگاه يزد
دانشگاه رازي
WWW.IRAN-IRSC.COM/FA/RS

نشريه وب
اشاره: در هشتمين جشنواره مطبوعات، نشريه وب در ميان نشريات تخصصي ايران به عنوان«نشريه برگزيده» شناخته شد. اين موضوع و نيز بحث نشر الكترونيك بهانه گفت و گوي ما با مهندس سعيد سعادت صانعي، مدير مسئول نشريه آموزشي- پژوهشي و اطلاع رساني وب شد كه از نظر خوانندگان گرامي مي گذرد.
001660.jpg

۱- سابقه نشريه وب به كجا برمي گردد؟
نشريه وب از سال ۱۳۷۹ به منظور گسترش و اعتلاي علوم انفورماتيك و فناوري اطلاعات بين كليه آحاد جامعه به صورت ماهيانه منتشر مي شود و آخرين شمارگان اين نشريه شماره ۳۶ مجله است كه همزمان با اولين همايش آموزش الكترونيكي در اختيار مخاطبان و صاحبنظران قرار گرفت به موازات چاپ در كنار نشريه متناوباً به مناسبت هاي مختلف ويژه نامه هايي تحت عنوان مرجع كاربران اينترنت به صورت رايگان انتشار و به همراه مجله توزيع مي گردد.
در سال جاري نيز اين نشريه به انتشار ويژه نامه اي به نام كليك به منظور آشنايي نوجوانان با فناوري اطلاعات به صورت ضميمه مجله منتشر مي گردد.
۲- اهداف نشريه وب را عنوان فرماييد؟
اهداف اين نشريه را مي توان در زمينه هاي زير خلاصه نمود:
- تهيه گزارش از آخرين وقايع و رخدادها در زمينه فناوري اطلاعات و ارتباطات در ايران و جهان.
- مصاحبه با فرهيختگان و انديشمندان و مسئولين اجرايي در زمينه فناوري اطلاعات و ارتباطات
- تهيه اخبار علمي و فرهنگي
- معرفي كتاب، سايت، نرم افزارهاي برتر در زمينه هاي IT
- به طور كلي ايجاد فرهنگ سازي و فراهم كردن بستر مناسب با رويكرد اينترنت و وب
۳- تيراژ واقعي نشريه چه تعداد است؟
تيراژ اين نشريه ۱۱۰۰۰ نسخه در هر ماه مي باشد.
۴- سطح توزيع نشريه در كشور به چه شكل است؟
توزيع نشريه به صورت سراسري است و در كليه استانها و شهرستانها توسط مراكز توزيع مطبوعات انتشار مي يابد و همواره روي وب سايت www.mftsite.com نيز قرار مي گيرد.
۵- آيا ميزان مخاطبين بر اساس نظر سنجي هاي شما و فيدبك مطالبتان ارزيابي شده است؟ در صورت ارزيابي ميزان مخاطبانتان چقدر است؟
متناوباً از خوانندگان در زمينه ويژگيهاي نشريه نظرسنجي هاي مختلف به عمل مي آيد و بر اساس پيشنهادات و با انتقادات سازنده خوانندگان و صاحب نظران نشريه مسير رشد و توسعه خود را طي مي كنند ولي بايد توجه داشت كه يك نشريه تخصصي نمي تواند به خصوص در زمينه IT كه مخاطب عام نيز دارد پاسخگوي تمامي خواسته هاي مخاطبين باشد با توجه به اينكه اين نشريه اهداف كلي فرهنگ سازي در زمينه IT را دنبال مي كند، بالطبع نمي تواند پاسخگوي برخي از خواسته هاي تخصصي مخاطبان باشد.
۶- نشريه شما در نمايشگاه كتاب امسال به عنوان نشريه تخصصي برتر معرفي شد. معيارهاي انتخاب يك مجله تخصصي برتر را چه مي دانيد؟
اهم ملاك هاي انتخاب نشريه تخصصي به عنوان نشريه تخصصي برتر را مي توان در موارد زير برشمرد:
- خلاقيت و نوآوري در مطالب ارائه شده.
001665.jpg

- گستردگي پوشش مخاطبين نشريه
- تنوع مطالب ارائه شده در نشريه
- تازگي و به روز بودن مطالب ارائه شده در نشريه
- انتشار منظم و پيوسته نشريه
- ارائه خدمات به مشتريان و حضور مؤثر و پر نشاط در نمايشگاهها
خوشبختانه نشريه وب در سومين سال انتشار خود براي دومين بار به عنوان نشريه برگزيده در دهمين جشنواره مطبوعات بين نشريات رايانه اي موفق به دريافت جايزه و لوح تقدير گرديد.

طرح آزمايشي مدرسه الكترونيكي از مهر ماه سال جاري آغاز مي شود
طرح آزمايشي مدرسه الكترونيكي با تجهيز ۱۰ دبيرستان در سطح كشور از مهر ماه سال جاري آغاز مي شود.
001650.jpg

مرتضي طلايي، مشاور مدير طرح ICT وزارت آموزش و پرورش، در گفت و گو با خبرگزاري دانشجويان ايران ، با اشاره به انجام پروژه هايي از قبيل آموزش معلمان، تجهيز مدارس به رايانه، توليد نرم افزارهاي آموزشي طي برنامه ۵ ساله درباره طرح  آزمايشي مدرسه الكترونيك، اظهار كرد: به منظور پيش رو قرار گرفتن نمونه اي از طرح هايي كه قرار است طي ۵ سال در كليه مدارس كشور اجرا شود، امكانات لازم در ۱۰ دبيرستان تهران، شيراز، يزد، قشم و كيش (در هر استان يك مدرسه پسرانه و يك مدرسه دخترانه) در حال تجهيز است.
وي افزود: از مهرماه امسال قرار است دو درس از دروس مدارس مورد نظر انتخاب شود و به همراه آن معلمان نيز طي تابستان جاري آموزش هاي لازم را شامل آموزش هاي عمومي و تخصصي طي كنند، ضمن اينكه در طول تابستان تجهيزات اين مدارس و وجود يك رايانه به ازاء هر دو دانش آموز و ايجاد زير ساخت مخابراتي و شبكه هاي مدارس تامين مي شود.
وي درباره  نحوه تدريس در مدارس الكترونيكي، گفت: منظور از مدرسه  الكترونيكي حضور پيدا نكردن دانش آموزان در مدارس نيست. به عبارتي در آموزش و پرورش از شبكه هاي مدارس به عنوان ابزار كمك آموزشي استفاده مي شود و قصدمان اين است كه دانش آموزان با تعطيل شدن مدارس بتوانند در منازل خود با اتصال به سايت، به مطالب دروس خود دسترسي داشته باشند. حتي سوالات خود را از طريق پست الكترونيكي با معلم خود در ميان بگذارند.
001655.jpg

طلايي از جمله كاركردهاي شبكه ملي مدارس را كارگروهي (teamworking) و آموزش بر اساس پروژه محوري دانست و گفت: اميدوارم دانش آموزان با استفاده از شبكه مذكور بتوانند، با جستجوهاي اينترنتي و استفاده از بانكهاي اطلاعاتي و حتي ارتباط با معلمان و دانش آموزان ساير كشور ها به فراگيري بپردازند.
وي در تشريح شبكه رشد، گفت: طرح جامع شبكه هاي مدارس همان طرح جامع شبكه رشد است كه طرح جامع آن، ۷ خرداد ماه به اتمام رسيده است و در سال جاري قرار است در ۱۵ مركز استان پياده شود.
وي با اشاره به پياده سازي اين طرح به صورت جزيي در طول ۲ سال گذشته در تهران و برخي مراكز مانند كرمان ،اصفهان و شيراز يادآور شد كه امكانات آن شامل اتصال به شبكه ، دريافت بحث نامه هاي وزارتخانه، ارسال پست به معلمان و دانش آموزان و دسترسي به منابع شبكه است، كه شروع طرح جامع اين امكانات در حدود وسيع تر در اختيار ۱۸ ميليون دانش آموز، ۳ ميليون پرسنل و ۱۳۰ هزار مدرسه قرار خواهد گرفت.

اينترنت بهترين ابزار گسترش فرهنگ ديني است
۳۰ تا ۴۰ درصد از روحانيون از اينترنت استفاده مي كنند
مدير انجمن ISPها در خراسان گفت:« علي رغم وجود پيش فرض هايي كه از اينترنت به عنوان ابزاري براي اشاعه  فساد ياد مي شود، اينترنت مي تواند و بايد به عنوان بهترين ابزار در خدمت گسترش فرهنگ دين قرار گيرد.
حجت الاسلام «سيد مرتضي شيرازي»، رئيس انجمن كارفرمايان شبكه هاي اينترنتي در خراسان و مدير شبكه باران در گفت و گو با خبرنگار سرويس IT ايسنا، با بيان اين مطلب اظهار كرد: چنانچه فرهنگ اسلامي به عنوان آنچه كه براي نجات بشريت، متناسب با هر عصر و منطق با شرايط زمان و مكان فرستاده شده، اينترنت نيز به عنوان ابزاري كه با فراهم كردن بستر متناسب، كيفيت و سرعت دسترسي به داده ها را با دگرگوني قابل ملاحظه اي روبه رو مي سازد، توجه شود، افق روشني در امتداد نگاه ها و در پي نقطه نظرات مختلف طرح شده در مورد اينترنت به ويژه در بستر فرهنگ ديني فراروي ما قرار خواهد گرفت.
وي ادامه داد: عدم فرهنگ سازي براي ورود پديده جديدي چون اينترنت بدون برنامه ريزي خاص باعث مي شود تا در مواردي كاربرد كاربران از اين ابزار در تضاد با تعاليم و باورهاي ديني قرار گرفته و گاها از آن به عنوان ابزاري براي اشاعه فساد ياد شود و همين مساله باعث ايجاد شكاف عميق ميان پيروان فرهنگ و تعاليم ديني با سايران خواهد شد. شيرازي افزود: ضروري است تا با يك برنامه ريزي مدون و از پيش طراحي شده نكات مثبت اين پديده توسط فرهنگ سازان ديني به حداكثر و مضرات آن به حداقل كاهش يابد.
شيرازي تصريح كرد: علي رغم ايجاد پيش زمينه هاي متضاد با ظهور اين پديده امروز شاهد بروز زمينه هاي چشم گير بهره برداري از آن در ميان اقشار مختلف طلاب و روحانيون هستيم، به طوري كه اكثر سازمانهاي دولتي و ارگانهاي فرهنگي و دفاتر مراجع عظام را شامل مي شود.
وي تاكيد كرد: وجود پيش فرض ها در استفاده از اينترنت ايجاب مي كند تا در باب فعاليت هاي ديني نوعي انعطاف پذيري در بيان فرهنگ اسلامي و جلوه دادن آن براي نسل جوان و متناسب با كاربران به وجود آيد.
حجت الاسلام شيرازي خاطرنشان كرد: استفاده از طرح ها و رنگ هاي جذاب همراه با تصاوير متحرك و ارائه فيلم و تصاوير زنده از موضوعات مختلف ديني در كنار بهره مندي بيشتر از نظرات خبرگان ديني كه تسلط كافي بر پاسخگويي به مسائل مختلف را در اتاقك هاي چت داشته باشند از ويژگي سايت هاي اينترنتي است كه مي تواند در جهت فعاليت هاي ديني مورد توجه قرار گيرد. رئيس انجمن ISPها در خراسان، عدم وجود استانداردهاي قابل قبول در اكثر سرويس هاي اينترنتي ارائه شده از جهت فني و سرعت پردازش داده ها را مانع بزرگي براي تحقق موارد مذكور دانست و گفت:با فعال سازي واقعي بخش خصوصي و ساير حمايت هاي دولت اين مشكل برطرف خواهد شد.
شيرازي، در ادامه كم تر شدن هزينه مالي و زماني و عدم طرح پرسش هاي متشابه و تكراري را از امتيازات استفاده از اينترنت و اتاقك هاي چت نام برد و تصريح كرد: چنانچه در امور ديني فرانگري قائل باشيم اينترنت ضروري ترين ابزار براي گستردن چشم گير امور ديني است، اما ايجاد زيرساخت قابل قبول در كشور به منظور انباشت و ذخيره اطلاعات در داخل و عدم واهمه از حذف سايت ها از ملزومات آن است. مدير شبكه باران در مورد ميزان استقبال كاربران از پايگاههاي اينترنتي اسلامي، گفت: اين پايگاهها از استقبال نسبتا خوبي برخوردارند، اما عدم توجه به به روز شدن(UPDATE) اطلاعات و مطالب ارائه شده روي پايگاههاي فرهنگي مانعي در جذب كاربران به شمار مي رود و اين نقص در سايت هاي اسلامي به چشم مي خورد و چنانچه اين نقيصه در كنار تغييرات لازم رفع شود، تاثير مثبتي در افزايش استفاده  كاربران خواهد داشت.وي افزود: اين پايگاهها غالبا پشتوانه دولتي ندارند و به صورت غير انتفاعي همانند حوزه هاي علميه اداره مي شوند.
شيرازي تصريح كرد: به طور كل تقريبا بين ۳۰ تا ۴۰ درصد از روحانيون از اينترنت استفاده مي كنند كه علت آن عدم وجود برنامه اي خاص و مدون براي طلاب در حوزهاي علميه است. لذا ايجاد زمينه اي لازم براي آشنايي هر چه بيشتر طلاب با اين پديده در مسايل مربوط به تبليغ براي دين اسلام تاثير گذار خواهد بود.

گزارش
آموزش
خبر
گوناگون
مقاله
|  آموزش  |  خبر  |  گزارش  |  گوناگون  |  مقاله  |
|   آرشيو انفورماتيك   |   شناسنامه   |   چاپ صفحه   |