چشم اندازهاي شهر و حقوق مردم
|
|
مردمي كه شهر را براي سكونت انتخاب كرده اند، حق دارند از چشم اندازهاي زيبا و آرامبخش برخوردار باشند. به همين دليل، اروپاييان كه نخستين شهرهاي مدرن را ساختند، بعد از آزمون و خطاي طولاني سرانجام به اين نتيجه رسيده اند كه بايد چشم اندازهاي شهري را به عنوان بخشي از حقوق شهروندان، سازگار با فرهنگ و آداب مردم و براي آرامش آنها حفظ كنند، بنابراين شهرداري ها در شهرهايي مثل پاريس، لندن، برلين، كپنهاگ، وين و ديگر پايتخت هاي اروپايي، مسئوليت نماها و چشم اندازها را برعهده گرفتند و حسب تصميم انجمن هاي شهر كه منتخب شهروندان مي باشند، مردم نيز به اين مقررات تمكين كرده اند.
بر اين اساس يك شهروند وقتي مجوز براي ساخت يك بنا دريافت مي كند كه الزامات قانوني شهرداري مبني بر حفظ حقوق ديگر شهروندان را رعايت كرده باشد و هنگامي كه يك ساختمان احداث شد اين كارشناسان شهرداري اند كه درباره نوع و رنگ نماي آن ساختمان تصميم مي گيرند. وضعيت حدود و ارتفاع بنا هم كه پيش از اين مرحله طبق مقررات تعيين شده است. به كارگيري اين مقررات پيشرفته است كه در شهرهاي كهن اروپايي با قدمت چندصدساله، چشم انداز آزاردهنده و مغاير با حقوق مردم كمتر ديده مي شود. در فرهنگ ملي و ديني ما نيز بر رعايت چنين حقوقي تأكيد شده است، اما متأسفانه روند توسعه شهر تهران و ساخت و ساز بناها در طول ۱۵ سال اخير، توأم با نوعي آشفتگي بوده است.
ذكر يك يك موارد ناهماهنگي ها و نابهنجاري ها در اينجا مقدور نيست، اما نگاهي به چشم اندازهاي شهر تهران، ناهماهنگي بناها از لحاظ ارتفاع، نما، نوع پوشش نما و مكان يابي هاي نادرست خود گواه بر اين مدعاست. صدرالله يعقوبي
|