• كورت شارف به جاي ترايچكه
چندي پيش بيش از ۳۰۰۰ نفر كه در همايش عظيم كليساهاي كاتوليك و پروتستان، براي وحدت و همگرايي بيشتر در برلين شركت كرده بودند، طوماري را امضا كردند كه در آن از دولت آلمان خواسته شده بود كه اقداماتي براي تغيير نام «خيابان ترايچكه» به «خيابان كورت شارف» انجام دهد. در همين ارتباط يوهانس تسرگر سخنگوي جمعيت مسيح خدمات صلح آميز كه تنظيم كننده طومار هستند، ابراز اميدواري كرد كه اين خواسته مورد پذيرش اعضاي حزب دموكرات مسيحي و اعضاي فراكسيون حزب دموكرات آزاد در منطقه (شتگ ليتس ـ تسالن دورف) كه مرجع رسيدگي به اين تقاضا هستند قرار گرفته و بالاخره به تغيير نام اين خيابان بينجامد. علت اصرار اين گروه براي تغيير نام خيابان آن است كه ترايچكه يادآور دوران يهودي ستيزي زمان هيتلر است. در همين راستا در يكي از برنامه هايي كه در چارچوب همايش وحدت و همگرايي دو جريان بزرگ مسيحي يعني كاتوليك ها و پروتستان ها در برلين برگزار شده بود، ولفگانگ ويپرمن، پروفسور تاريخ دانشگاه برلين، اين امر را كه هنوز نام هاينريش فون ترايچكه ضد يهود تنفرانگيز و تاثيرگذار به واسطه خياباني ياد مي شود رسوايي بزرگ براي آلماني ها خواند. هاينريش فون ترايچكه يكي از موثرترين و با نفوذترين مورخان آلماني اواخر قرن نوزدهم محسوب مي شود. او زماني طولاني عضو راشيستاگ بوده و با نوشته هاي ضد يهودي خود مانند «يهوديان شوربختي ما هستند» امروزه به عنوان راهگشاي يهودي ستيزي به ويژه در ميان عوام ارزيابي مي شود. به نوشته روزنامه دويچه وله اينك يوهان مولر گاتسورك نماينده ناحيه مزبور و عضو حزب سبزها از، پتر شريدر سناتور امور عمران و آباداني شهر برلين و عضو حزب سوسيال دموكرات آلمان درخواست كرده تا نام اين خيابان را به خيابان كورت شارف تغيير دهد. كورت شارف اسقف شهر برلين در سال ۲۰۰۰ ميلادي بود. جوانان عضو كليساي پاتموس كه كورت شارف از سال ۱۹۶۳ با آن رابطه اي تنگاتنگ داشت و در دهمين سالروز مرگ او، خواستار تغيير نام خيابان ترايچكه شده اند. تاكنون تغيير نام خيابان مزبور در درجه اول با مقاومت سياستمداران پيشگفته روبه رو شده و اين خواست با شكست مواجه شده بود.
|
|
• تظاهرات هنگ كنگ عليه چين
چندي پيش هنگ كنگ شاهد تظاهرات ده ها هزار نفر بود تا ياد كساني را كه در كشتار ميدان صلح آسماني جان باختند گرامي بدارند. در خود جمهوري خلق چين به پا داشتن هر گونه مراسمي هنوز ناممكن است زيرا گراميداشت چهارم ژوئن از سوي رهبري جديد چين هم تابو به شمار مي رود. متعاقب ماجراي چهارم ژوئن بسياري از كارشناسان مسائل چين، از فروپاشي سيستم كمونيستي در اين سرزمين سخن راندند و اين در حالي است كه پس از گذشت چهارده سال، جمهوري خلق چين در كمال شگفتي به رغم همه تابوهاي موجود هنوز پابرجاست. مردم هنگ كنگ اما اين بار قصد داشتند اعتراض خود را به آن وقايع هر چه بيشتر ابراز كنند اگر چه چيني هاي ناراضي هنوز هم توان چنين برخوردهايي را ندارند.
• مرگ رهبر كمونيست اسرائيل
رهبر حزب كمونيست اسرائيل درگذشت. ميروويلنر كه سال هاي سال رهبري حزب كمونيست اسرائيل را به عهده داشت در بيمارستاني كه ۴ سال اخير را در آن مي گذراند درگذشت. ويلنر ۸۴ سال داشت. او آخرين رهبر باقيمانده از نسل رهبراني بود كه در سال ۱۹۴۸ معاهده استقلال اسرائيل را امضا كرده بودند. ويلنر ۱۲ بار از سوي حزب كمونيست به عنوان نماينده پارلمان اسرائيل انتخاب شده بود. او كه تا زمان مرگش دست از اصول و عقايد استالينيست كمونيستي اش برنداشت از قوي ترين و مصرترين مدافعان تشكيل دولت مستقل فلسطين و اسرائيلي بود.
• مساجد خانگي ترك ها
در حالي كه هنوز بحث بر سر صدور مجوز براي بنيانگذاري مساجد در خانه هاي تركيه و تشكيل مساجد خانوادگي و محلي در اين كشور از سوي دولت وجود دارد برخي خانواده هاي ترك خانه هايشان را به مسجدي براي همسايگان و خويشاوندان تبديل كرده اند. اين امر در راستاي ششمين پيش نويس لايحه اصلاحات قوانين اساسي در تركيه براي پيوستن به اتحاديه اروپا صورت مي گيرد و براساس يكي از تبصره هاي اين لايحه كلمه مسجد در مورد اماكن مذهبي به كلمه عبادتگاه تغيير يافته و علاوه بر اينكه از اين راه حقوق تمام اقليت هاي ديني در نظر گرفته مي شود هر مكاني نيز مي تواند به عنوان عبادتگاه تلقي شود. اكنون در خيابان ها و كوچه هاي استانبول شهر توريستي تركيه به سردر برخي منازل و آپارتمان ها تابلوي پارك در مقابل مسجد ممنوع است نصب شده حال آنكه اين مسجد خانه اي كوچك بيش نيست. برخي از آپارتمان نشين ها در مقابل زنگ آدرس مسجد و ساختمان را نوشته اند مثلاً مسجد طبقه هفتم پلاك ۲۳. دكتر زكريا بياض استاد الهيات دانشگاه مارمارا در اين باره مي گويد: «اين گونه قوانين خلاف اصول ديني و اسلامي است. افراد نمي توانند مسجد شخصي داشته باشند. » وي سپس با اشاره به اينكه عبادت پنهاني و دور از انظار درست نيست مي افزايد كه اين قوانين مي تواند راهگشاي برخي فسادها به نام دين و عبادت باشد.