اظهارات مديرعامل بانك كشاورزي در مورد تسهيلات ارزي حساب ذخيره ارزي
نرخ سود بالاست ،مشتريان راغب نيستند
بانك كشاورزي طي سال هاي ۸۱-۷۹ جمعاً مبلغ ۴ ميليارد و ۱۶۷ ميليون دلار براي پروژه هاي مختلف ارزي تأمين كرده است
بررسي عملكرد شعب روستايي در بانك كشاورزي حاكي از آن است كه سياست توسعه شعب روستايي خيلي مؤثر نبوده و در اكثر موارد موجب افزايش هزينه ها و كاهش درآمد بانك به عنوان يك مؤسسه مالي شده است
|
|
ميزان خوداتكايي مالي بانك از طريق جذب سپرده ها از ۳۴ درصد در سال ۷۵ با رشد متوسط سالانه ۶/۱۳ درصد به ۷۳ درصد در سال ۸۱ رسيده است
بانك كشاورزي براي پاسخگويي به نيازهاي مالي فزاينده بخش كشاورزي در سال هاي اخير راهبردهايي جديد را در زمينه تجهيز منابع اتخاذ كرده است.
مديرعامل بانك كشاورزي با بيان اين مطلب به خبرنگار ما در مورد چالش ها و توانمندي هاي اين بانك گفت: بر مبناي رويكرد جديد، شعب بانك كشاورزي به عنوان كانون هاي تجهيز سپرده و ارائه خدمات در نقاط شهري و روستايي كشور توسعه بالنسبه مناسبي يافته اند.
دكتر جلال رسول اف افزود: طيف خدمات بانك كشاورزي نيز در سال هاي اخير گسترش يافته و در حال حاضر بيش از ۷۰ نوع خدمت بانكي در شبكه بانك كشاورزي عرضه مي شود. البته به موازات توسعه كمي خدمات، اقدامات و طرح هاي گسترده اي نيز براي بهبود كيفيت خدمات بانك انجام شده است.
رسول اف در ادامه تصريح كرد: بانك كشاورزي به عنوان اصلي ترين نهاد مالي بخش كشاورزي با تأمين ۶۵ تا ۷۰ درصد از اعتبارات پرداختي به بخش كشاورزي، ضمن تأمين سرمايه در گردش و تسهيلات جاري مورد نياز با اعطاي تسهيلات براي سرمايه گذاري (كوتاه مدت و بلندمدت) جديد به توسعه ظرفيت هاي توليدي بخش كمك مي كند.
وي در مورد نتايج رويكرد جديد بانك گفت: در نتيجه رويكرد جديد، حجم كل سپرده ها و پس اندازهاي بانك طي سال هاي ۷۵ تا ۸۱ بيش از ۳/ ۹ برابر، سپرده هاي مدت دار ۶/۱۹ برابر و پس انداز قرض الحسنه ۴/۱۰ برابر و در نهايت ميزان خوداتكايي مالي بانك از طريق جذب سپرده ها از ۳۴ درصد در سال ۷۵ با رشد متوسط سالانه ۶/۱۳ درصد به ۷۳ درصد در سال ۸۱ افزايش يافته كه موفقيت بسيار مهمي براي يك بانك تخصصي محسوب مي شود.
وي افزود: بانك با اتخاذ راهبرد ياد شده و با اتكا به سپرده هاي مردمي توانسته است حجم تسهيلات پرداختي طي سال هاي ۷۵ تا ۸۱ را به بيش از ۵/۴ برابر افزايش دهد و ۸/۲ درصد از رشد ۱/۱۰ درصدي ارزش افزوده بخش كشاورزي را در سال زراعي ۸۱-۸۰ به خود اختصاص دهد.
رسول اف اظهار داشت: بانك كشاورزي همراه با فعاليت هاي اصلي بانكداري و با هدف ايجاد اطمينان خاطر در توليدكنندگان و ايجاد شرايط مناسب براي رشد توليدات، پوشش بيمه اي محصولات كشاورزي را گسترش داده و تعداد محصولات تحت پوشش را از دو محصول زراعي در آغاز فعاليت صندوق بيمه به ۵۵ مورد در زيربخش هاي مختلف بخش كشاورزي در سال جاري افزايش داده است، ضمن آن كه در كنار پوشش هاي بيمه اي، بخشي از زيان هاي توليدكنندگان خسارت ديده محصولات كشاورزي از طريق صندوق كمك به توليدكنندگان خسارت ديده محصولات كشاورزي و دامي جبران شده است به طوري كه تنها در سال ۸۱ بالغ بر ۶۱۵ هزار نفر به ميزان ۵/۳۹۲ ميليارد ريال از كمك هاي اين صندوق برخوردار شده اند.
توسعه شعب روستايي و افزايش هزينه ها
مديرعامل بانك كشاورزي درمورد اقدامات صورت گرفته براي جذب پس اندازهاي روستاييان گفت: بانك طي سال هاي ۷۶-۷۰ اقدام به توسعه شعب روستايي تا ۵/۶ برابر كرد. در حالي كه شعب شهري طي دوره مذكور تنها ۲/۳ برابر افزايش يافت. بررسي عملكرد شعب روستايي در بانك كشاورزي حاكي از آن است كه سياست توسعه شعب روستايي خيلي مؤثر نبوده و در اكثر موارد موجب افزايش هزينه ها و كاهش درآمد بانك به عنوان يك مؤسسه مالي شده است. لذا بانك سعي در طراحي خدمات جديدي براي جذب پس انداز روستايي به جاي گسترش شعب در روستاها كرده است. از جمله اين كه در سال ۷۷ حساب پس انداز قرض الحسنه ويژه كشاورزي را براي جذب منابع حاصل از فروش محصولات كشاورزي به ويژه گندم و پس انداز روستاييان طراحي كرد. بانك در اين قالب توانست در سال ۸۱ بيش از سه هزار و ۲۸۰ ميليارد ريال منابع جذب كند.
رسول اف در مورد دلايل گسترش شعب بانك كشاورزي در شهرها اظهار داشت: يكي از چالش هاي مهم بانك كشاورزي تأمين منابع مالي و جوابگويي به تقاضاي رو به افزايش تسهيلات اعطايي و به عبارت بهتر جذب منابع از مراكز پولي و اقتصادي و تزريق آن در بخش كشاورزي و فعاليت هاي وابسته به آن با توجه ويژه به تجهيز منابع از طريق جذب سپرده هاي مردمي و ارائه خدمات متنوع بانكي است. در غير اين صورت، با توجه به نرخ سود بالاي منابع استقراضي، امكان ارائه تسهيلات با نرخ هاي فعلي براي بخش كشاورزي مقدور نيست. لذا بانك، گسترش هدفمند شبكه، اصلاح ساختار و موقعيت شعب، حضور بيشتر در مراكز پولي و اقتصادي در تهران و مراكز استان ها، تقليل، ادغام و تغيير مكان هاي شعب و بهسازي آن را اتخاذ و به مورد اجرا گذاشت كه نتيجه آن ۴/۸ برابر شدن نسبت سپرده به شعب و ۳/۷ برابر شدن سپرده به كاركنان طي سال هاي ۷۵ تا ۸۱ در بانك كشاورزي بوده است. نسبت تسهيلات اعطايي كشاورزي به كل تسهيلات بانك نيز از ۹۱ درصد در دوره ۷۶-۷۱ به ۹۴ درصد در دوره ۸۱-۷۷ افزايش يافته است.
مديرعامل بانك كشاورزي درمورد سياست بانك در زمينه نرخ بهره و نقش بانك در تأمين اعتبارات خرد كشاورزي گفت: نرخ هاي سود با توجه به عملكرد مجموعه متغيرهاي اقتصادي از جمله هزينه هاي پول و نرخ تورم تعيين مي شود. تعيين صحيح نرخ سود مستلزم كاركرد مناسب بخش هاي مختلف اقتصاد
از جمله بازار سرمايه است، به نحوي كه بتوان تناسب صحيحي بين نرخ سود در بازار پول و سرمايه به وجود آورد. به خصوص اين كه در سال هاي اخير با توجه به ايجاد مؤسسات اعتباري و بانكي خصوصي، نرخ هاي سود از حالت دستوري خارج شده است.
نرخ سود
وي افزود: در يك نظام مبتني بر بازار، نرخ سود مكانيزمي جهت تعادل بين پس انداز و سرمايه گذاري است. در يك سيستم با تحرك سرمايه شكاف بين پس انداز و سرمايه گذاري مي تواند به وسيله جريان هاي ورودي سرمايه دوام يابد. در كنار سيستم مالي و پولي رسمي و متشكل در كشور، يك بازار غيرمتشكل و غيررسمي وجود دارد كه نرخ بهره در آن براساس سودآوري فعاليت ها تنظيم مي شود و عموماً بسيار بالاتر از نرخ هاي سود بانكي است. در چنين شرايطي، نرخ سود بايستي با نرخ تورم تعديل شود. در غير اين صورت تقاضا براي اعتبار افزايش يافته و به دليل محدود بودن حجم اين اعتبارات، جيره بندي اعتبارات، تشكيل صف هاي طولاني و نارضايتي به وجود مي آيد. علاوه بر اين، بايستي نرخ سود تسهيلات اعطايي در بخش هاي مختلف يكسان شود و در صورتي هم كه دولت بخواهد بخش هاي خاصي را
مورد حمايت قرار دهد در قالب شفافيت سياست هاي حمايتي، يارانه به اين بخش ها اعطا كند.
رسول اف گفت: بانك كشاورزي در زمينه هاي مختلف زراعي، باغداري، دامداري، مرغداري، كرم ابريشم، شيلات و آبزيان، صنايع دستي روستايي و... اعتبارات پرداخت مي كند. تسهيلات پرداختي بانك در زمينه هاي مذكور در سال ۸۱ بالغ بر يك ميليون و ۳۶۰ هزار و ۶۲۸ فقره به ارزش ۲۲ هزار و ۶۰۷ ميليارد ريال شده است و
به طور متوسط هر تسهيلات ۷/۱۶ ميليون ريال بوده است. همچنين ۸۷ درصد تسهيلات پرداختي بانك با توجه به وضعيت خاص كشاورزان به صورت ذمه اي و ضمانتي پرداخت شده كه اين اعداد و ارقام حاكي از عملكرد مثبت بانك در تأمين اعتبارات خرد بخش كشاورزي (بدون دريافت وثيقه) است.
سرمايه هاي خارجي و تسهيلا ت ارزي
مديرعامل بانك كشاورزي درمورد برنامه هاي بانك براي جذب سرمايه هاي خارجي و صرف آن در بخش كشاورزي تصريح كرد: بانك كشاورزي
از طريق خطوط مختلف اعتباري از جمله خطوط بانك توسعه اسلامي و در قالب قراردادهاي مختلف تأمين مالي بلندمدت و كوتاه مدت طي سال هاي
۸۱-۷۹ جمعاً مبلغ ۴ ميليارد و ۱۶۷ ميليون دلار براي پروژه هاي مختلف ارزي تأمين مالي كرده و ضمن پاسخگويي به نيازهاي مشتريان، موجب تقويت منابع ارزي بانك شده و با اتكا به آن، امكانات بانك براي اعطاي تسهيلات ارزي نيز افزايش يافته است.
وي افزود: همچنين براساس ماده ۶۰ قانون برنامه سوم و اصلاحات بعدي آن كليه فعاليت هاي سرمايه گذاري در طرح هاي توليدي بخش كشاورزي مي توانند از تسهيلات ارزي حساب ذخيره ارزي استفاده كنند. با توجه به اين كه نرخ سود اين تسهيلات، نرخ بهره بين بانكي لندن به علاوه حاشيه سود است، لذا در صورتي كه سرمايه گذاران داخلي بخواهند از خطوط اعتباري خارجي استفاده كنند با نرخ هاي بالا روبه رو خواهند شد. بانك كشاورزي هم اين امكان را فراهم كرده است ولي استفاده از آن اقتصادي نبوده و لذا مشتريان براي استفاده از تسهيلات اين حساب راغب نيستند. براساس آخرين آمار از ابتداي اجراي طرح تا پايان اسفندماه ۸۱، تعداد ۳۳ طرح به مبلغ
۶/۱۶۴ ميليون دلار در بانك كشاورزي در اين قالب در دست بررسي بوده است. تعداد ۳۴ طرح با تسهيلات به مبلغ ۱/۱۳۱ ميليون دلار به تصويب رسيده و ۶۶ طرح به مبلغ ۷/۳۴۱ ميليون دلار عقد قرارداد شده است.
|