نكات ديگري در باره جلوگيري از مرگ زودرس درختان
يك روش مفيد براي حفظ چنارهاي تهران
|
|
كشت درختان چنار براي استفاده از چوب آنها در كنار جوي بسياري از باغهاي ايران متداول بوده، به طوري كه باغداران به عنوان منبع درآمدي پايدار از آن استفاده نموده اند.
روش متداول استفاده اين است كه اين درختان هنگامي كه به قطر۵۰ تا۶۰ سانتيمتر رسيدند قطع شده و به بازار فروش عرضه مي شوند. مجدداً با گذشت۳۰ تا۵۰ سال بر حسب حاصلخيزي و شرايط آب و هوايي منطقه اين درختان كف بر شده و توليد درختان تنومند جديدي مي نمايند و اين عمل به طور مداوم اتفاق مي افتد. اصولاً با شروع شرايط نامناسب براي رشد درخت بر روي تنه اصلي و مجاور سطح زمين، نهالهاي كوچكي شروع به رشد مي نمايند، چنانچه تنه درخت كه در اثر شرايط نامساعد محيطي از قبيل سنگفرش نمودن كف جوي و يا آب فاضلاب دچار استرس شده اند بريده شود، اين نهالهاي كوچك مي توانند درختان تنومندي را به وجود آورند كه بر حسب شرايط محيط بين۳۰ تا۵۰ سال خواهد بود. با افزايش طول سن درخت رسانيدن آب و مواد غذايي به دليل شرايط نامناسب مشكل بوده و مجدداً لازم است درخت كف بر شود. بنابراين با اتخاذ چنين روشي، دائمي شدن و ابدي شدن درختان چنار خيابانهاي تهران امكان پذير مي شده است. متأسفانه مسئولين فضاي سبز شهرداري تهران درختاني را كه به دلايل نامساعد بودن شرايط محيطي شاخه هاي آنها شروع به خشك شدن مي نمايد را به حال خود باقي مي گذارند تا به تدريج شاخه هاي آنها از بالا خشك شود و سرانجام تنه را به ارتفاع ۳ متر قطع مي نمايند. مسلم است تنه اي كه دچار استرس شده و شاخه هاي آن خشك مي شود داراي مشكل مي باشد. چنانچه اين تنه قبل از خشك شدن كامل كف بر شود، مي تواند تنه سالم و مناسبي را به وجود آورد. اما در تهران حدود يك صد هزار درخت به مرور خشك شده است. اگر هزينه خارج ساختن كنده درخت و ريشه هاي مجاور آن را فقط۱۰ هزار تومان در نظر بگيريم، تنها يك ميليارد تومان هزينه اين كار خواهد شد.
از طرف ديگر بايد شرايط رويش درخت مساعد باشد تا يك نهال تبديل به درخت گردد.
همچنان كه بارها نهال هاي چنار در مناطقي از تهران كاشته شده اما رشد نكرده اند. زيرا، مكان كاشت به دلايل مختلف از جمله آلودگي آب، خاك و... مساعد نبوده است.
دكتر افراسياب دهلوي
عضو هيأت علمي دانشگاه
|