توضيح
درارتباط با مطلب مندرج در «همشهري اقتصادي» مورخ ۳/۴/۸۲ تحت عنوان «مكانيزم انتشار اوراق مشاركت هنوز مشخص نيست» مطلبي از سوي روابط عمومي بانك مركزي ارسال شده كه عيناً از نظر خوانندگان محترم مي گذرد.
اوراق مشاركت بانك مركزي از جمله ابزارهاي سياست پولي و اجرايي عمليات بازار باز است، به طوري كه با عرضه اين اوراق از حجم نقدينگي به صورت اسكناس و مسكوك در دست اشخاص و سپرده هاي آنان نزد بانك ها، كاسته شده و در بانك مركزي مسدود مي شود. در نتيجه انتشار اوراق موجبات كاهش رشد نقدينگي را فراهم ساخته و درواقع سياستگذاران پولي را قادر مي سازد تا در مواقع لزوم از طريق كنترل نقدينگي، دستيابي به نرخ تورم پايين را ميسر سازند.
پس از پيروزي انقلاب اسلامي براي نخستين بار در سال ۱۳۷۳ طرح انتشار اوراق مشاركت با هدف تأمين مالي در چارچوب قانون بانكداري بدون ربا طراحي شد و در سال ۱۳۷۶، قانون نحوه انتشار اوراق مشاركت به تصويب مجلس شوراي اسلامي رسيد. به اين ترتيب يكي از انواع اوراق مشاركت كه همان تأمين مالي است در نظام اقتصادي كشور جريان يافت. از ديگر اهداف انتشار اوراق مشاركت اجراي عمليات بازار باز و مديريت نقدينگي و اعتبار و مداخله در بازار پول توسط بانك مركزي است. بر اين اساس در ماده ۹۱ قانون برنامه سوم، به بانك مركزي اجازه داده شد كه با تصويب شوراي پول و اعتبار، از اوراق مشاركت بانك مركزي استفاده كند. به اين ترتيب شوراي پول و اعتبار در اواخر سال ۱۳۷۹ در شرايط رشد سريع نقدينگي، مجوز انتشار اين اوراق را تصويب كرده و بانك مركزي براي اولين بار در اسفند ماه ۱۳۷۹، سه هزار ميليارد ريال اوراق مشاركت با سررسيد ۶ ماه و نرخ سود علي الحساب ۱۹ درصد در سال با هدف مديريت نقدينگي منتشر كرد. به دنبال اين امر در سال ۱۳۸۰ و ۱۳۸۱ بانك مركزي طي ۴ نوبت طبق مجوز شوراي پول و اعتبار و جدول زمان بندي مشخص اقدام به انتشار ۱۷ هزار ميليارد ريال اوراق مشاركت كرد. در سال جاري نيز بنابر مصوبه شوراي پول و اعتبار و در قالب سياست هاي پولي، علاوه بر جايگزيني اوراق سال گذشته مجوز انتشار ۱۰ هزار ميليارد ريال اوراق جديد با نرخ سود علي الحساب ۱۷ درصد در سال در اختيار بانك مركزي قرار گرفته كه طبق برنامه زمان بندي شده اولين مرحله آن در مردادماه سال جاري منتشر خواهد شد. بنابراين، بانك مركزي همواره داراي برنامه مشخص و منظمي جهت اجراي سياست هاي پولي با هدف مهار نقدينگي و تورم بوده و مي باشد.
|