از سوي پژوهشگر مسائل اقتصادي مطرح شد:
عوارض ناكارآيي سازماني در اقتصاد ايران
در حال حاضر ريشه ناكارآيي نظام اقتصاد ايران در ناكارآيي سازماني است.
|
|
علي ديني پژوهشگر مسائل اقتصادي و مدرس دانشگاه- در گفت وگو با خبرنگار ما، افزود: به اين معنا، اقتصاد ما به رغم وجود ظرفيت هاي فكري و فيزيكي به دليل ناتواني در بهره برداري بهينه از آنها پس رفته است.
وي گفت: ناكارآيي سازمان به مسائلي چون ضعف مديريت در سازماندهي فعاليت ها، تقسيم كار غلط، ادغام و تفكيك هاي پي درپي بدون پشتوانه كارشناسي، اختلال هاي موجود در فرآيند توليد كه مي تواند ناشي از عدم دسترسي به هنگام به مواد اوليه و يا ناشي از تنش هاي ميان نيروي كار و مديريت باشد اطلاق مي شود.
او تصريح كرد: همچنين ناكارآيي سازماني در يك بحث كلي و براساس مباني كه «ماكس وبر» براي يك نظام اداري كارآمد تعريف مي كند، مي تواند ناشي از نبود حداقلي از عقلانيت در سازماندهي اجتماع و اقتصاد باشد.
ديني ادامه داد: به عنوان مثال در يك نظام اداري وبري، ضوابط، قواعد و شايستگي هاي كارشناسي و تخصصي افراد مبناي گزينش نيروها و همچنين ارتقاي آنها در چارچوب سلسله مراتب سازماني مشخص شده است.
او تأكيد كرد: در اقتصاد ايران طي دو دهه گذشته رويه اي كاملاً متضاد در پيش گرفته شده است كه ماحصل آن به كارگيري مسيرهايي با حداكثر هزينه، به جاي حداقل هزينه براي نيل به اهداف بوده است. به همين علت است كه پروژه هاي سرمايه گذاري به جاي حداقل زمان با حداكثر زمان و حداقل كيفيت به نتيجه مي رسند كه در عمل بخشي از بازدهي مورد انتظار به دليل اين تأخير از بين مي رود.
اين پژوهشگر مسائل اقتصادي افزود: به زبان متون اقتصادي ناكارآيي سازماني و پيامدهاي اين نوع ناكارآيي از جمله خروج شديد نيروي انساني چه در اين سال ها و چه در سال هاي قبل تر، به كوچكتر شدن منحني امكانات توليد كشور انجاميده است. يعني يا بخشي از امكانات و ظرفيت ها بدون استفاده مانده و يا آن كه از كشور خارج شده و به طور كلي از دايره شمول امكانات كشور بيرون رفته است. بنابراين ظرفيت و توان توليد اقتصاد كشور به شدت تنزل پيدا كرده است. اين مسأله چندان ربطي به دخالت دولت در اقتصاد ندارد.
ديني خاطرنشان كرد: به عقيده من، بسياري مرتكب اين خطا مي شوند كه از دولت در همه مكان ها و كشورها برداشت يكساني دارند. به همين دليل بحران كنوني اقتصاد ايران را ناشي از دخالت دولت مي دانند. در حالي كه دولت ها بر مبناي ويژگي ها و ظرفيت هايي كه دارند با يكديگر متفاوت هستند. دخالت دولت در اقتصاد ايران نه دخالت از نوع وبري (كه در متون توسعه از آن به عنوان توسعه خواه و يا كارآمد نام برده مي شود) بلكه دخالت دولتي است كه به تعبير «گونارميروال» (اقتصاددان سوئدي برنده جايزه نوبل) ضعيف، سست و فاقد شرايط لازم براي سازماندهي مطلوب نظام اقتصادي است.
|