برنامه هاي عمان براي جذب توريست
كشورهاي حاشيه خليج فارس كه مدت ها به اقتصادتك محصولي و صادرات نفت معروف بوده اند، پس از درك خطرات ناشي از اين امر و شكنندگي در برابر تحولات جهاني به فكر تنوع بخشيدن به درآمدهاي اقتصادي خود افتاده اند كه در اين بين صنعت توريسم به عنوان يكي از مقرون به صرفه ترين و تميزترين صنعت ها، سخت مورد توجه اعراب حاشيه خليج فارس قرار گرفته است. در اين بين عمان نيز از اين مقوله مستثني نيست.
|
|
دولت عمان در تلاش است با تكيه بر صنعت توريسم به اهداف مورد نظر در برنامه هاي خود براي شكوفايي اقتصادي در عمان ۲۰۲۰ دست يابد. براساس اين برنامه، اين كشور با تنوع بخشي و آزادسازي اقتصادي قصد دارد اتكاي خود به درآمدهاي نفتي را كاهش دهد.
درآمدهاي ناشي از فروش نفت بيش از ۷۰ درصد درآمدهاي دولتي و ۲۵ درصد توليد ناخالص داخلي اين كشور را تشكيل مي دهد. اين ارقام نشان دهنده اتكاي بيش از حد اين كشور به نفت است. اين در حالي است كه توليد نفت در اين كشور روز به روز در حال كاهش است، به گونه اي كه از ۸۴۹ هزار بشكه در روز در سال ۲۰۰۱ به ۷۵۰ هزار بشكه در نوامبر ۲۰۰۲ كاهش يافت.
بخش توريسم همچنين نقش بسزايي در اشتغال زايي كشورهاي عربي دارد. اين كشورها معمولاً بالاترين رشد جمعيت را در ميان كشورهاي جهان دارا هستند و بحث بكارگيري نيروي جوان و بيكار به موضوع روز آنها تبديل شده است. در سال ۲۰۰۱ حدود ۳۷ درصد نيروي كار هتل هاي عمان را كاركنان بومي تشكيل مي دادند و كارشناسان عماني معتقدند با تمهيدات جديد مي توانند نيروي كار بومي بيشتري را به سمت اين بخش جذب كنند. در ششمين برنامه ۵ ساله خود، دولت اين سلطان نشين كوچك قصد دارد بيش از ۱۱۰ هزار شغل جديد ايجاد كند و انتظار مي رود بيش از ۶۰ هزار عماني زير ۲۴ سال كه در حال حاضر بيكار هستند، با اين برنامه ها فرصت شغل يابي پيدا كنند.
دولت عمان به منظور جذب توريست بايد برنامه هاي جذاب بسياري را براي جهانگردان خارجي پياده كند. در حال حاضر ۱۲۴ هتل در اين كشور وجود دارد كه در مجموع داراي ۶ هزار و ۸۰۰ اتاق هستند. اين ميزان به هيچ وجه قابل مقايسه با ۲۷۲ هتل موجود در دبي كه داراي ۲۳ هزار و ۲۰۰ اتاق هستند، نيست.
تسهيلات ويژه براي ورود
دولت عمان براي تسهيل ورود مسافران خارجي به اين كشور از تاريخ ۷ ژوئيه قوانين جديد صدور ويزا را به اجرا گذاشته است. با اجراي اين طرح دولت اميدوار است درآمد سالانه اين كشور را از ۴۳۰ ميليون درهم كنوني افزايش دهد.
به نوشته گلف نيوز در سال ۲۰۰۲ بيش از ۳۳۶ هزار و ۷۴۲ نفر از توريست هاي كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس در هتل هاي عمان اقامت كرده اند كه اين تعداد در سال قبل از آن معادل ۳۰۶ هزار و ۱۷۸ نفر بوده است. از اين تعداد ۷۱ هزار و ۶۹۷ نفر اماراتي، ۲۱ هزار و ۵۵۵ نفر عربستاني و ۱۷ هزار و ۶۰۹ نفر بحريني بوده اند.
پس از كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس، اروپا دومين منطقه توريست فرست به عمان محسوب مي شود. در سال ۲۰۰۲ بيش از ۱۸۶ هزار و ۳۲۰ نفر اروپايي در هتل هاي عمان اقامت كردند. پس از اروپا، آسيا بيش از ۹۶ هزار و ۶۱۵ نفر توريست به عمان فرستاد. در اين ميان مقام اول تعداد توريست در عمان با ۷۶ هزار و ۸۶۱ نفر به شهروندان بريتانيايي رسيد كه پس از آن شهروندان امارات با ۷۱ هزار و ۶۹۷ نفر و شهروندان هندي با ۵۷ هزار و ۲۱۲ نفر در رتبه هاي بعدي قرار دارند.
در عمان ۱۲۴ هتل با ۶ هزار و ۷۸ اتاق و ۹ هزار و ۲۰۸ تخت وجود دارد كه در سال گذشته پذيراي ۸۱۱ هزار و ۳۵۸ نفر بوده است، از اين تعداد ۲۰۹ هزار و ۲۴۹ نفر عماني و ۶۰۲ هزار و ۱۰۹ نفر گردشگر خارجي بوده اند.
درآمد هتل هاي عمان در سال ۲۰۰۰ به ركورد ۴۵۰ ميليون درهم رسيد كه در سال ۲۰۰۱ اين ميزان به ۴۴۰ ميليون درهم كاهش يافت. در سال ۲۰۰۰ حدود يكصد هتل اين كشور با ۵ هزار و ۳۱۲ اتاق پذيراي بيش از ۷۰۹ هزار و ۸۲۱ نفر مهمان بودند و ميزان اقامت در شب ها به يك ميليون و ۴۰۰ هزار شب مي رسيد.
اين در حالي است كه در سال ۲۰۰۱ بيش از ۱۱۵ هتل با ۵ هزار و ۷۲۹ اتاق پذيراي ۷۴۹ هزار و ۲۹۵ نفر بودند.
در سال ۲۰۰۱ حدود يك هزار و ۵۵۷ نفر عماني در بخش هتل داري اين كشور مشغول بودند و ۲ هزار و ۶۰۰ نفر نيز از اتباع ديگر كشورها در اين بخش مشغول به كار بوده اند.
|