رودخانه هاي گيلان زلال آب ديروز
امروزه كمتر رودخانه اي را در گيلان مي توان يافت كه براثر نفوذ و يا نشت فاضلاب آلوده نشده باشد
|
|
در ميان استان ها و مناطق مختلف كشور ما، استان گيلان از لحاظ زيست محيطي وضعيت ويژه اي دارد. جمعيت اين استان بيش از ۲ ميليون و ۲۵۰ هزار نفر است، در اين استان به دليل بالابودن سطح آب هاي زيرزميني، خطر نفوذ انواع پساب ها و در نتيجه آلوده شدن منابع آب و خاك بيشتر است. در بيش از ۸۰ رودخانه گيلان آلاينده ها از طريق فاضلاب شهري وخانگي سرازير مي شوند. اين رودخانه ها تا سه دهه پيش، از آبي زلال و سرشار از انواع آبزيان و ماهيان برخوردار بودند، اما امروزه كمتر رودخانه اي را در گيلان مي توان يافت كه براثر نفوذ و يا نشت فاضلاب آلوده نشده باشد.
رهاشدن زباله در جنگل و دامنه هاي كوهستاني و دفع غيربهداشتي زباله بسياري از چشم اندازهاي اين استان را نازيبا و مشمئز كننده ساخته است.
رها شدن زباله در سطح زمين، كانال هاي آب و شهرها علاوه بر آلودگي شديد، موجب افزايش بي سابقه جانوراني همچون موش شده است كه به نوبه خود ناقل انواع ميكربها و شيوع بيماري مي باشند.
زباله هايي همچون انواع پلاستيك، بطري ، فلزات گوناگون به دليل پايدار بودن، تا مدتهاي دراز و سالهاي طولاني در خاك مي مانند و باعث آلودگي بسيار وسيع مي شوند.
كارشناسان محيط زيست مي گويند، بكارگيري دستگاههاي تبديل زباله به كود و همچنين بازيافت زباله براي استان گيلان حياتي است و اگر در اين مورد بيش از اين تاخير شود، دامنه ضايعات زيست محيطي و خسارات غيرقابل جبران خواهد بود.
از سوي ديگر استان گيلان به دليل داشتن اقليم مناسب، خاك خوب و آب فراوان از مراكز عمده كشاورزي ايران محسوب مي شود اما، در كنار اين امتيازات متاسفانه حدود ۳۰درصد كل سموم دفع آفات نباتي وارداتي به كشور در اين استان مصرف مي شود و در ابعاد گسترده اي، منابع آب و خاك را آلوده مي سازد. آثار و بقاياي بعضي از سموم حتي در محصولات كشاورزي سيفي ها و ميوه ها نيز باقي مي ماند و تهديدي براي سلامتي انسان و ساير موجودات زنده محسوب مي شود، از اين رو، يافتن راههاي جايگزين براي دفع آفات نباتي در اين استان لازم و ضروري است.
فاضلاب هاي صنعتي يكي ديگر از آلاينده هاي محيط زيست استان گيلان مي باشد. به علت نبود آمايش سرزمين و مكان يابي مناسب، تمركز واحدهاي صنعتي در استان گيلان درست انجام نشده است و به همين دليل هر ساله شاهد سرازيرشدن پساب هاي صنعتي به آب رودخانه ها و درياچه ها و مرگ و مير آبزيان مي باشيم، حداقل از هم اكنون بايد براي مكان يابي شهرك هاي صنعتي، در اين استان چاره انديشي شود تا از خسارات بيشتر جلوگيري به عمل آيد.
گيلان زمين و سواحل زيباي آن ارزش اقتصادي، اكولوژيك و اجتماعي بسيار بالايي دارد و انتقال زباله ها و آلاينده هاي شهري از طريق رودخانه ها به سواحل آسيب مي رساند.
اصل پنجاهم قانون اساسي حفاظت از محيط زيست را وظيفه عمومي دانسته است اما اگر آموزش كافي نباشد، نمي توان به هدف رسيد. در استان گيلان، بيش از ۳۰ واحد عمده توليدي وجود دارد و ساليانه حدود ۳۲۰۰ تن مواد زائد در نتيجه فعاليت آنها توليد مي شود، اين مواد خطرناك به طور عمده حاوي فلزاتي چون سرب، نيكل، كاديوم، جيوه، روي و مس است كه تجمع آنها در بدن سلامت انسان ها را تهديد مي كند . قريب به اتفاق فاضلابهاي صنعتي ، خانگي ، بيمارستاني ...بدون تصفيه به طبيعت تخليه مي شوند. تخليه زباله هاي خانگي در طبيعت گيلان، هزاران متر مربع زمين با خاك بسيار مرغوب را تخريب مي كند. دانش آموزان امروز و نخبگان فردا بايد به اين آگاهي رسيده باشند كه ۷۰ درصد زباله هاي شهري قابل بازيافت و استفاده مجدد در طبيعت مي باشد؛ زباله هايي كه شامل: نان، كاغذ و مقوا، شيشه، ضايعات فلزي و پلاستيك بوده است. به عنوان نمونه براي توليد يك تن كاغذ بايد ۱۸-۱۵ اصله درخت تنومند قطع شود كه با بازيافت و تبديل كاغذهاي باطله مي توان از تخريب جنگل ها جلوگيري نمود.
در گيلان دفن بهداشتي زباله هرگز تجويز نمي شود چون سطح آب هاي زيرزميني بسيار بالا و گرماي خورشيد نسبت به داخل فلات ايران بسيار كم است . در نتيجه تبخير كم و رطوبت زياد در گيلان، دفن زباله ها را تبديل به دفن حيات مي كند.
اگر مديريت روز در عصر ارتباطات و انفجار اطلاعات همگام با تكنولوژي برتر گام بردارد قطعاً زباله يا طلاي كثيف، مي تواند ميليون ها دلار ارز براي مملكت ذخيره نموده و موجبات تقويت اقتصاد كشور را فراهم كند.
سيد يعقوب آل شفيعي فومني
|