گفتگو از: محمد اميري
بعد از ۲۳ سال از پايان دوران خدمت سربازي بار ديگر براي گفتگو با يكي از فرماندهان ارتش وارد فضاي نظامي مي شدم. هنوز ۲ ماه از آغاز جنگ تحميلي نمي گذشت كه براي دوره كوتاه آموزشي به خدمت اعزام شدم فضاي آموزشي ارتش، برخورد سربازان با فرماندهان و ساير قضايا به عنوان يك تجربه همچنان با گذشت سال ها در ذهنم باقي مانده است حالا قرار بود اين بار بعد از ۱۵ سال از پايان جنگ تحميلي به ديدار فرماندهي بروم كه خود از همان روزهاي آغازين جنگ، رده هاي فرماندهي را در عرصه هاي نبرد آزموده بود.
اين گفتگو در آخرين روزهاي تابستان در اتاق «امير سرتيپ دادرس»، جانشين فرمانده نيروي زميني ارتش با حضور يكي از افسران سازمان عقيدتي- سياسي ارتش انجام شد، فرصت طرح مصاحبه با او در زمان اندكي اتفاق افتاد، با مرور سال هاي دفاع مقدس در همان زمان اندك مجموعه پرسش هايي را مطرح كردم با اين حال برخي از پرسش ها را بنابه ملاحظاتي پاسخ نداد.
قبل از آنكه به طرح پرسش بپردازم امير نيز مثل ساير شهروندان كنجكاو تهراني، از وضعيت فعلي روزنامه و فضاي حاكم بر آن پرسش هايي را مطرح كرد. دوست داشت بداند كه افراد با نگره هاي سياسي متفاوت در حوزه روزنامه نگاري، به ارتش چگونه نگاه مي كنند، گفتم: «براي هر ايراني وطن پرست، هر نيرويي كه از كيان و باور اين مرز و بوم دفاع كند در قلب آنان جاي دارد.» بعد از سال ها دوري از حوزه ارتش و نگاه سربازي، نظم و انضباط حاكم بر پادگان مرا شگفت زده كرده بود، مي دانستم كه در طول اين سال ها، فرماندهان ارتش توانسته اند بار ديگر ساختار آن را بازسازي كنند. ساختاري كه آن سال ها من نديدم.
متني كه در پي مي آيد خلاصه اي از اين گفتگو پيرامون دفاع مقدس، نقش ارتش و مسائل آتي آن است:
* براي آن دسته از منتقدان جنگ تحميلي كه ادعا مي كنند مي شد جنگ را زودتر از آن خاتمه داد چه پاسخي داريد؟
- فكر مي كنم نگاه ما به جنگ يك نگاه منطقه اي و در قالب كشور ايران و عراق نباشد، وقوع انقلاب اسلامي مبتني بر باورهاي ديني، چارچوب نظام هاي سلطه را به خطر مي انداخت قدرت هاي سلطه گر دست به دست هم دادند تا در مقابل اين نظام فكري بايستند، با پيروزي انقلاب اسلامي، دولت عراق نيات ماجراجويانه اي در دست يابي به جنوب ايران داشت چون به نوعي به انرژي جديد نفت و آبهاي آزاد دسترسي پيدا مي كرد علاوه بر آن آنهايي كه زمينه تهاجم نظامي را فراهم كردند خود صحنه گردان اين مسئله بودند براي آنها تفاوت نمي كرد كه عراق يا كشور ديگري اين تهاجم را انجام دهد، نظام هاي سلطه گر براي اينكه نظام ارزشي ايران را مورد تهديد قرار دهند يا به عبارتي ژئوپليتيك منطقه را به هم بزنند دست به چنين تهاجم گسترده اي زدند، در سال هاي اخير با قدرت يافتن جمهوري خواهان در آمريكا، حركت جدي تري براي اجراي طرح جهاني سازي صورت گرفت به هر حال اگر ما صلح مي كرديم فرصتي را براي دشمن ايجاد مي كرديم، تجربه دهه اخير نشان داد كه نظام جنگ طلب عراق به كشورهاي ديگري نيز حمله كرد، عراق خواسته يا ناخواسته در جهت اهداف كشورهاي سلطه گر حركت مي كرد به عبارتي تهاجم نظامي به كويت، منافع حياتي آمريكا را تأمين كرد، به نظر مي رسد راهبردهاي آمريكا در منطقه با الويت نگاه به انرژي است علاوه بر آن تغيير بافت منطقه نيز در راستاي نظام منظومه اي سياست مداران آمريكايي برنامه ريزي شده است، جداي از اين نگره ها، مگر ما جنگ را راه انداخته بوديم بنابراين تا زماني كه منافع شان تأمين نمي شد دست از سرما برنمي داشتند.
* با توجه به تهديدات نظامي آمريكا، هم اينك ارتش در مرزهاي كشور چه اقداماتي را مدنظر قرار داده است؟
- مأموريت ذاتي ارتش جمهوري اسلامي، حفظ ثغور و حدود مرزهاي جغرافيايي كشور است علاوه بر آن حفاظت از دستاوردهاي انقلاب اسلامي نيز به عنوان يك مأموريت ديگر در قانون اساسي براي آن منظور شده است. بنابراين از ابتداي شكل گيري دفاع مقدس، نيروهاي ارتش در حالت آمادگي مطلوب در مرزهاي جغرافيايي كشور سرگرم مبارزه با دشمن بوده اند. همچنين در شرايط عادي نيز، نيروهاي مسلح ارتش با بالاترين وضعيت آمادگي، در پادگان هاي مرزي كشور همپاي مبارزه با هر نوع تهديد بيروني بوده اند.
* برخي از فرماندهان نظامي در داخل با توجه به جنگ اخير در منطقه، اينگونه تحليل مي كنند كه ارتش كارآمد بهتر از يك ارتش بزرگ است؟
- به نظر مي رسد ارتش كارآمد، ارتشي است كه يك نظام حكومتي را در وضعيتي قرار مي دهد كه با مجموعه توانمنديهايش هيچ دشمني نتواند تهديدي را براي آن فراهم كند. به عبارت ديگر ارتش كارآمد، توانمنديهاي نظام را به گونه اي به كار مي گيرد تا شرايط بازدارندگي را براي دشمنان فراهم كند، اگر شاخصه هاي بازدارندگي را از منظر غربيها مطرح كنيم. مي توانيم به عوامل محسوس و قابل شمارش در توان نظامي و تجهيزات اشاره كنيم. اگر چه ملاحظات سياسي، اقتصادي و اجتماعي هم در اين مسئله قابل توجه است، ليكن به نظر مي رسد نيروي انساني كارآمد و توانمند به عنوان يك عنصر قدرت نظامي محسوب مي شود. همچنين يك رهبري مطلوب كه با نيروي انساني آن پيوند ناگسستني دارد اين عوامل به تنهايي به عنوان يك عنصر تعيين كننده قدرت به شمار مي آيند به عبارتي كه در شرايط بحراني كشور مي تواند تأثير بسزايي را در صحنه جهاني ايجاد كند مثلاً حضور گسترده مردم در ۲۲ بهمن ۲ سال پيش، خود به خود لحن گفتار سياستمداران آمريكايي را نسبت به كشور ما تغيير داد، پس عنصر مردمي نيز مي تواند به عنوان يك نيروي كارآمد و خلاق در سازوكار نظامي مدنظر قرار گيرد. علاوه بر آن با خروج مستشاران آمريكايي از حوزه هاي ارتش، نيروهاي خلاق توانستند در كوتاه ترين زمان تجهيزات نوين نظامي را به دست بگيرند و نيازهاي دفاعي كشور را مرتفع سازند. امروزه اين نيروهاي خلاق نيز به عنوان يك مولفه قدرت در ارتش جمهوري اسلامي ايران مطرح هستند.
* آيا در زمينه آموزش هاي راهبردي، ارتش توانسته به سطحي از استانداردهاي جهاني دست يابد؟
- در زمينه آموزش نظامي، تلاش هاي خوبي صورت گرفته، ما توانسته ايم شبيه سازهاي پيشرفته اي را تهيه كنيم؛ شبيه ساز، شرايط مطلوبي را در عرصه آموزش فراهم مي كند در عرصه هوانيروز و تخصص هاي مربوط به اين حرفه، نه تنها كارآمد ترين ارتش منطقه هستيم بلكه برخي از كشورهاي مسلمان در منطقه تمايل دارند براي فراگيري و به كارگيري نيروهاي متخصص ارتش در اين زمينه به ما مراجعه كنند. علاوه بر آن در زمينه بهينه سازي و نوسازي ادوات جنگي و سلاح هاي پيشرفته موفق بوده ايم. بنابراين آموزش هاي مورد نياز را از طريق نيروهاي خلاق و كارآمد به نسل جوان ارتش منتقل كرده ايم، اغلب آموزش هاي ما در زمينه نظري از نظر مقبوليت نظامي در مرتبه بالايي قرار دارد به گونه اي كه آن را در طول دفاع مقدس در صحنه هاي عملي به كار گرفته ايم. امروزه آموزش هايي را كه سربازان ما در پادگان ها فرا مي گيرند اغلب توسط استادان نظامي در صحنه هاي رزم ۸ سال دفاع مقدس به كار گرفته اند.
براي اين آموزش ها ما بهاي سنگيني را پرداخت كرده ايم، هم اينك احساس مي كنيم در بالاترين مرحله از آموزش قرار داريم، با توجه به جنگ اخير در منطقه نيز تا حدودي در زمينه آموزش هاي نظامي براساس تجارب حاصله تجديدنظر كرده ايم.
* فكر مي كنيد در آغاز جنگ تحميلي، در چه زمينه اي نقص داشتيم كه دشمن توانست در مرحله آغازين هجوم چند شهر را تصرف كند؟
- در آغاز جنگ تحميلي نظام نوپاي جمهوري اسلامي ايران، در تمامي زمينه ها تجديد ساختار داشت. نظام اداري در كشور دگرگون شده بود شيوه هدايت و رهبري در جامعه متفاوت تر از گذشته بود. علاوه بر آن بدنه ارتش كه تكيه گاه مناسبي براي نظام جمهوري اسلامي بود مورد هجوم دشمنان قرار گرفته بود. البته همانطوري كه مطلع هستيد در قبل از فروپاشي نظام طاغوت، بدنه ارتش و حتي برخي از فرماندهان آن به نوعي با امام «ره» و انقلابيون همكاري گسترده اي داشتند. با اين حال از ابتداي پيروزي انقلاب اسلامي، برخي سعي كردند با هجوم تبليغاتي به ساختار نظامي ارتش آن را از هم بپاشند، حتي زمان خدمت سربازي را تغيير دادند. بالاخره هم توانستند تنها نيروي دفاعي سازمان يافته را متلاشي كنند. از سويي ديگر قدرت هاي سلطه گر تمامي توان خود را در اختيار نيروي نظامي عراق قرار داده بود، تجربه عمليات هاي موفق ايران در سنگرهاي عراقي نشان داد كه قدرت هاي سلطه گر از امكانات تغذيه تا مهمات سلاح هاي پيشرفته را براي آنان فراهم مي كردند. با اين وضعيت انتظار نمي رفت كه در مقابل اين توان نظامي دفاع قابل ملاحظه اي داشته باشيم، ليكن با رهبري امام(ره) و تجديد ساختار پيكر، ارتش و نيروهاي مردمي توانستيم دشمن را از حركت بازداريم، البته ناگفته نماند تجربه بحران هاي ساختگي در مناطق كردستان، تركمن صحرا و ساير نقاط كشور به نوعي تاب و توان را از يك نيروي نظامي كارآمد گرفته بود. اما با اين حال ايثارگران ارتشي توانستند با همياري نيروهاي مردمي توطئه دشمنان انقلاب اسلامي را خنثي كنند.
البته با وجود اتمام دوران جنگ تحميلي، ارتش همچنان در مرزهاي جغرافيايي كشور آماده مبارزه با تهديدات نظامي دشمنان است. درياي عظيم ميادين مين باقي مانده از جنگ تحميلي هر روزه توسط پرسنل ارتش پاكسازي مي شوند، در طول اين مدت صدها هزار هكتار از اراضي كشور را براي مردم بومي منطقه امن كرده ايم و در اين راه هم شهدايي تقديم كشور شده است.
* به عنوان يك سرباز رقيب، از فروپاشي ارتش بعثي در جنگ اخير چه احساسي پيدا كرديد؟
- ما در طول ساليان گذشته از ناحيه ارتش رژيم بعثي لطمات مالي و جاني فراواني خورديم و يا مردم كشورهاي همجوار منطقه تاوان سختي را بابت ماجراجويي هاي آن متحمل شدند. بنابراين حضور نظام ديكتاتوري را در عراق مناسب نمي دانستيم. به عبارتي رژيم صدام عامل ناامني در منطقه به حساب مي آمد ولي اين مهم مي توانست با همياري و همفكري كشورهاي اسلامي منطقه به نوعي حل شود در حالي كه در شرايط جديد جنگ اخير حضور نيروهاي آمريكايي، زمينه ناامني جديدي را فراهم مي كند. لذا ماندن صدام بر اريكه قدرت و آمدن نيروهاي اشغالگر را نامبارك مي دانيم.
* در زمينه خودكفايي نيروهاي نظامي، ارتش چه فعاليت هايي را در طول اين مدت انجام داده است؟
- تحريم هاي صورت گرفته در طول اين سال ها باعث شد كه نيروهاي متعهد و خلاق بتوانند تلاش خود را در عرصه بازسازي و خلاقيت چند برابر كنند، امروزه ناوگان بالگردهاي ما در وضعيت مطلوبي قرار دارند. در عين حال مي توانيم قطعات بالگردها را در داخل توليد كنيم. هم اينك نفربر جديد BTR82 را در ارتش به صورت انبوه توليد مي كنيم، علاوه بر آن سلاح هاي زمين به هوا، انفرادي، تجهيزات مخابراتي پيشرفته و مهمات سلاح هاي نظامي را در داخل كشور به همت دلاورمردان ارتشي تهيه مي كنيم.
دشمن در ابتداي جنگ تحميلي با اجراي تحريم هاي اقتصادي و نظامي مي خواست به نوعي به توان نظامي ما لطمه بزند اما خوشبختانه اين تحريم ها موجب تقويت نيروهاي متخصص و خلاق در عرصه نيازهاي دفاعي كشور شد.
* ارتش در زمينه ثبت وقايع جنگ تحميلي چه اقداماتي در طول اين سال ها انجام داده است؟
- متأسفانه در طول دوران ۸ سال دفاع مقدس به خاطر درگير شدن در عرصه هاي نبرد با دشمن آن چنان تلاش جدي در ثبت وقايع جنگ تحميلي صورت نگرفت. علاوه بر آن سازمان هاي فرهنگي درون ارتش نيز چون نوپا بودند بيشتر درگير نگاههاي دفاعي بودند بنابراين با وجود دهها عمليات و شهداي گرانقدر در ارتش نتوانستيم آن چنان در شرايط دفاعي ۸ ساله از تجارب و ايثارگريهاي پرسنل آثار مكتوب و تصويري تهيه نماييم. اما در سال هاي اخير به همت مسئولان فرهنگي سازمان عقيدتي- سياسي توانسته ايم آثار قابل توجهي را از خاطرات، تجارب و ايثارگريهاي دلاورمردان ارتشي چاپ كنيم. لبته اميدواريم اين تجارب ۸ ساله دفاع مقدس از طريق بدنه ارتش و نهاد خانواده به نسل هاي جديد منتقل شود، امروزه دشمن نظام سنتي خانواده را نشانه رفته است بنابراين لازم است با برنامه ريزي مناسب فرهنگي به فكر نسل هاي آينده اين مرز و بوم بود.
* يك خاطره از جنگ تحميلي؟
- شهيد نياكي فرمانده لشگر ۹۲ زرهي يار خوبي براي شهيد صياد شيرازي در سال هاي جنگ تحميلي بود، در آغاز يكي از عمليات هاي جنگي جنوب، همسرش از شهر اهواز با ايشان در منطقه جنگي تماس گرفته و مي گويند دختر جوانش به خاطر بيماري سرطان در بيمارستان بستري هستند. لذا از ايشان تقاضا مي كنند براي ادامه معالجه به بيمارستان مراجعه كنند. ايشان در پاسخ به همسرش مي گويند: در منطقه جنگي دهها هزار سرباز بدون پدر هستند بنابراين ايشان نمي توانند براي عيادت فرزندش از منطقه به اهواز بيايد تا اينكه فرزندش به خاطر بيماري فوت مي كند. اين بار همسرش از او درخواست مي كند تا در تشييع جنازه او شركت كند اما او باز هم به خاطر هزاران سرباز در منطقه از آمدن به مراسم تشييع جنازه امتناع مي كند.