كنسرسيومي متشكل از بانكهاي اصلي جزيره تايپه و شركت هاي بيمه اي ۷/۱ ميليارد دلار براي ساختماني هزينه مي كنند كه قراراست جاي برجهاي پتروناس مالزي را در مقام بلندترين برجهاي جهان بگيرد
مترجم: وحيدرضا نعيمي
احتمال هميشگي بروز زلزله هاي ويرانگر، توفانهاي خروشان و نيز وجود يك دهه ركود در بخش مسكن باعث شده است تا ساخت بلندترين آسمان خراش جهان در تايوان به چيزي بيش از اقبال نياز داشته باشد.
به محض آنكه معماران طراحي نقشه اوليه برج ۵۰۸ متري تايپه ۱۰۱ را به پايان رساندند، «هاراس لين »
به دنبال يك استاد رمزگشايي چيني فرستاد.
لين كه رئيس شركت مركز مالي تايپه است، گفت: «ما مي خواستيم از هرگونه اشتباه بپرهيزيم. نزد مردم چيني ها «يين يانگ» يعني پنج عنصر و هشت نمودار بسيار مهم هستند. منظور وي عباراتي است كه در هنر باستاني چين رمزگشايي انرژي نهان در موقعيت اشيا، ساختمان ها و اثاثيه به كار مي رود.
شركت مركز مالي تايپه كنسرسيومي متشكل از بانكهاي اصلي اين جزيره و شركت هاي بيمه اي است كه هزينه اين ساختمان ۷/۱ ميليارد دلاري را تأمين خواهند كرد، ساختماني كه قراراست جاي برجهاي پتروناس مالزي را در مقام بلندترين برجهاي جهان بگيرد.
خوشبختانه كارشناس رمزگشايي چيني تا حد زيادي طرح ساختمان ۱۰۱ طبقه يادشده را كه از فولاد، بتن و شيشه ساخته خواهد شد، تائيد كرد. در اين ساختمان، يك مركز خريد، فضاي اداري براي ۱۲هزار نفر و بازار سهام تايوان قرار خواهد داشت. قرار است اين آسمانخراش شبيه تنه درخت بامبو باشد كه به خاطر استقامت مشهور است.
با وجودي كه كار ساخت تايپه ۱۰۱ تا نوامبر ۲۰۰۴ به پايان نخواهد رسيد، اين برج چهاربرابر نزديك ترين همسايگان خود است و در افق آپارتمان هاي كوتاه بتني تايپه به خوبي ديده خواهد شد. تايوان اميدوار است كه اين ساختمان شركت هاي خارجي را به پايتخت آن بكشاند كه درحال حاضر تعداد ساختمان هاي بيش از ۱۰۰ متر آن كمتر از ۱۰ عدد است.
با اين حال، تحليلران معتقدند هيچ ساختماني به تنهايي نمي تواند جلوي پيش افتادن چين از بازار ركودزده ملك در تايوان شود. بيلي ين مدير يك شركت ساختمان سازي در تايوان گفت: «ماهي به جايي شنا مي كند كه غذا هست و پول به جايي مي رود كه سود به دست مي آيد. چين مغناطيس بزرگي است كه سرمايه را از بقيه آسيا مي مكد».در شانگهاي آسمانخراشي دردست ساخت است كه احتمالا در سال ۲۰۰۷ طول آن از برج تايپه ۱۰۱ بيشتر خواهد شد.
در آبان ماه نوك برج ۶۰ متري به ساختمان اضافه خواهد شد كه آن را بلندتر از برج هاي ۴۵۲ متري پتروناس در مالزي خواهد كرد. آسمانخراش داراي سريعترين آسانسورهاي جهان است: ۳۴ اتاقك دوطبقه كه با سرعت ۶۰ كيلومتر در ساعت مسافران را در كمتر از ۳۹ ثانيه به طبقه نودم خواهد رساند.
تايپه ۱۰۱ به هشت قسمت تقسيم شده است - ۸ نزد چيني ها عدد اقبال است - و روكش آن شيشه رنگي است كه تصوير آسمان در آن بازتاب مي يابد. نمادهاي سنتي چيني «رويي» يعني علامت هاي قاشق شكل نيل به هدف و رضايت روي آن نقش بسته است.
ساختمان رو به جنوب دارد كه آن هم نشانه خجستگي است. سي پي وانگ معمار و سرپرست طرح گفت: «اين ساختمان را براساس فلسفه پيوستن به طبيعت طراحي كرديم. مانند گياهي است كه رشد مي كند تا به آسمان برسد. اين امر فرق بسياري با انديشه غربي غلبه بر طبيعت دارد».
تنها مشكل ازنظر باورهاي فنگ شويي جاده اي است كه عمود بر ساختمان درست به محل آن مي رسد كه اين امر نشانه بيماري يا عدم رونق كاري براي ساكنان آن است. اين نقيصه را به راحتي با افزودن حوضي براي قطع مسير جاده برطرف كردند. وانگ گفت: «فنگ شويي بخشي از فرهنگ ماست و اين نمادها را به آن افزوديم تا مردم احساس راحتي كنند ».
ضدزلزله
يك چالش بزرگ استحكام بخشيدن به تايپه ۱۰۱ به گونه اي بود كه در برابر توفان ها و زمين لرزه هايي كه همواره تايوان را مي كوبند، مقاوم باشد. اين مشكل عجيبي است چراكه ساختمان هاي سنگين در برابر بادهاي شديد و ساختمان هاي سبكتر در برابر زمين لرزه ها خوب مقاومت مي كنند. وانگ در اين زمينه گفت: «محيطي كه در آن هستيم احتمالا ازنظر شرايط موجود براي ساختمان هاي بلند سخت ترين شرايط را دارد».
اين مشكل به اين شكل حل شد كه ۶۲ طبقه اول از ستون هاي عظيم فولادي تشكيل شده است كه از بتن پرقدرت پر شده است. بقيه ساختمان سبك است و بيشتر فولاد و شيشه در آن به كار رفته است.
لين گفت طراحي برج به گونه اي است كه در برابر شديدترين زلزله در يك چرخه ۲۴۰۰ ساله - استاندارد موجود در اين زمينه ۴۰۰ سال است - مقاوم است. يعني زمين لرزه هايي كه شدت آن بيش از ۷ درجه در مقياس ريشتر است نمي تواند اين ساختمان را ويران كند. تايپه ۱۰۱ همچنين مي تواند در برابر شديدترين توفان در يك چرخه ۱۰۰ ساله مقاومت كند، يعني بادهايي با سرعت ۶۰ متر در ثانيه.
وانگ افزود: اگر مانند ماجراي ۱۱ سپتامبر، هواپيمايي به تايپه ۱۰۱ برخورد كند، اين ساختمان بسيار بيشتر دوام خواهد آورد تا مردم بتوانند بگريزند.
اوضاع _ تيره و تار بازار فضاي اداري
تايپه ظرف ۵۰ سال گذشته داراي برنامه ريزي شهري نبوده است كه ميراث زمان حزب حاكم ملي گراي سابق است كه پس از شكست در جريان جنگ داخلي ۱۹۴۹ در چين به اين جزيره گريختند. اين آوارگان قصد نداشتند مدت زيادي در اين جزيره بمانند.
بخش اعظم بودجه ۷/۱ ميليارد دلاري ساخت برج را وام از دولت و بانكها تأمين مي كند. سهامداران شركت مركز مالي تايپه حدود يك سوم اين هزينه را پرداختند و اميدوارند پولشان را ظرف ۱۷ سال دريافت كنند. تحقق اين پيش بيني باتوجه به ركود در بخش مسكن در تايوان كه از سال ۱۹۸۹ آغاز شد، دشوار است.
اين ساختمان داراي حدود ۲۰۰ هزار مترمربع فضاي اداري است كه ۱۵ درصد به فضاي اداري درجه يك تايوان كه حدود ۳/۱ ميليون مترمكعب برآورد، خواهد افزود. شركت مسكن اجاره دهنده ساختمان نرخ اجاره هر مترمربع فضاي اداري درجه يك را ساليانه ۳۹۲ دلار تعيين كرده است.
اين رقم در هنگ كنگ ۴۵۶ و در شانگهاي ۳۱۱ دلار است. اين شركت مطمئن است تا پايان سال ۲۰۰۵، ۷۰ درصد فضاي اداري تايپه ۱۰۱ اشغال خواهد شد، حتي اگر اين برج عنوان بلندترين ساختمان جهان را از دست بدهد.