به قلم خوانندگان
ماهيگيري ورزشي؛ لزوم آموزش و ترويج
زير ذره بين
با سرمايه گذاري و شناساندن مناطق متنوع صيد ماهي و ترويج ماهيگيري ورزشي، فشار موجود بر روي پارك ملي لار كمتر مي شود و اين امر كمك قابل توجهي به حفظ و ازدياد ذخيره قزل آلاي خال قرمز خواهد كرد.
|
|
چندي پيش در روزنامه همشهري مطلبي با عنوان: مثلث حفاظت: محيط بان و اداره نظارت بر صيد، مربوط به ماهيگيري در پارك ملي لار خواندم. نويسنده مقاله، آقاي دكتر حيدري، در طول مقاله مشخص كردند كه ماهيگير مجربي بوده و در مناطق مختلف دنيا تجربه صيد ورزشي ماهي را داشته اند. دغدغه حفظ محيط زيست نيز در جاي جاي مقاله ايشان به چشم مي خورد.
پيشنهاد ارسالي ايشان در مقاله، ماهيگيري هر چه بهتر در پارك ملي لار (رودخانه و درياچه سد لار) با تعامل و ارتباط هر چه بيشتر بين مثلث ماهيگير، محيط بان و اداره نظارت بر صيد بود.
به نظرم آمد كه بد نيست در مورد مقاله و پيشنهاد ايشان مطالبي به عرض علاقه مندان ورزش ماهيگيري برسد.
در مورد مثلث ماهيگير، محيط بان و اداره نظارت بر صيد بايد گفت كه محيط بان از نظر چارت تشكيلاتي سازمان حفاظت محيط زيست عضوي از اداره نظارت و بازرسي سازمان حفاظت محيط زيست مي باشد. شرح وظايف محيط بان در سازمان تدوين شده و با نظارت اداره نظارت و بازرسي اجرا مي شود.
شايد فقط احساس تعلق خاطر محيط بان ها نسبت به محيط هاي طبيعي در كيفيت انجام وظيفه محيط بان ها مؤثر باشد و اين موضوع در مورد اكثر محيط بان ها صدق مي كند. اكثر آنان افرادي علاقه مند، با انگيزه و صبور مي باشند و با كمترين امكانات در شرايط سخت محيط هاي طبيعي به طور شبانه روزي انجام وظيفه مي كنند. ولي آنها نمي توانند در تعامل با صيادان و انجام وظيفه فراتر از وظايف قانوني خود عمل كنند. در واقعيت چيزي به عنوان مثلث ماهيگير، محيط بان و اداره نظارت بر صيد وجود ندارد.
و اما در مورد ماهيگيري در لار بايد گفت كه تبديل پارك ملي لار به منطقه حفاظت شده در حدود دو دهه قبل و تبديل مجدد و ارتقاي آن به پارك ملي در سال هاي اخير و ممنوعيت ماهيگيري در چند سال گذشته به خاطر خشكسالي و كمبود آب تأثير بسياري بر جريان ماهيگيري ورزشي ايران داشته است. منطقه لار به خاطر نزديكي به تهران و داشتن ماهي قزل آلاي خال قرمز براي بسياري از ماهيگيران جذابيت ويژه اي دارد. افزون بر آن طبيعت لار نيز زيباست.
در دو سال گذشته عنصر ديگري نيز وارد جريان ماهيگيري ورزشي در ايران شده است و اين عنصر همان فروشگاه هاي لوازم شكار و صيد مي باشند.
ميزان فروش لوازم ماهيگيري (چوب و چرخ و قلاب) در فروشگاه ها بستگي مستقيم دارد با آزادي صيد ماهي در منطقه لار. فروشگاه هاي لوازم صيد ماهي و شكار عملاً جاي انجمن ماهيگيري ورزشي در ايران را كه زير نظر فدراسيون ورزش هاي همگاني فعاليت مي كرد و به دلايلي منحل شد (تعطيل شد)، گرفته اند.
اين فروشگاه ها در فصل صيد به ويژه در سال جاري اقدام به راه اندازي تور ماهيگيري و اجراي برنامه هاي ماهيگيري در رودخانه لار نمودند. رودخانه اي كه قرار بود به خاطر حفظ نسل ماهي، ماهيگيري در آن- به جز در درياچه سد- ممنوع باشد.
اگر فروشگاه هاي لوازم صيد، عملاً در مثلث بين ماهيگير، محيط بان و اداره نظارت و بازرسي سازمان حفاظت محيط زيست وارد شوند، شايد منطقه لار به خاطر نگاه انتفاعي و اقتصادي كه در نزد صاحبان بعضي از فروشگاه ها وجود دارد، آسيب پذيري ماهي منطقه لار و به تبع آن كل منطقه لار، بيشتر شود.
اما در مورد پيشنهاد ديگر دكتر، كه وجود نوعي كارت اعتباري براي ماهيگيران و عضويت افراد سرشناس و بانفوذ را در مقوله استفاده از پارك ملي لار مطرح مي كرد، بايد گفت كه مقررات صيد و نحوه صيد ماهيان حفاظت شده، هر ساله توسط كارشناسان اداره نظارت و بازرسي سازمان حفاظت محيط براي همه رودخانه ها و درياچه هاي ايران تدوين و پس از تصويب سازمان به اجرا درمي آيد. صيد ماهي قزل آلا فقط با پروانه صيد روزانه ممكن است و بهاي پروانه نيز توسط سازمان حفاظت محيط زيست مشخص مي شود و اين مسئله عملاً داشتن كارت اعتباري براي ماهيگيران را منتفي مي كند.
پيشنهاد مشخص اينجانب اين است كه براي حفظ ذخيره ارزشمند ماهي قزل آلاي منطقه لار، از بين ماهيگيران با تجربه و علاقه مند به حفظ محيط زيست، افرادي انتخاب شده و پس از آموزش هاي لازم كه از طرف سازمان حفاظت محيط زيست و گروه هاي سبز به آنان داده مي شود، به اين افراد كارت هميار محيط زيست اعطا شود تا بتوانند در حفظ محيط زيست مؤثر باشند. شايد اين روش براي حفظ منطقه لار مناسب باشد.
پيشنهاد ديگر اينجانب اين است كه با سرمايه گذاري در امر شناساندن مناطق ديگر صيد ماهي و ترويج ماهيگيري ورزشي، فشار صيد بر روي پارك ملي لار كمتر شود و حتي در امر تحقق يافتن پارك ملي لار به عنوان يك منطقه واقعي پارك ملي شده هر نوع بهره برداري و به تبع آن ماهيگيري براي چند سال در پارك ملي لار ممنوع گردد تا هم ذخاير با ارزش ماهي قزل آلاي خال قرمز حفظ و بازسازي شود و هم پارك ملي لار و طبيعت آن نيز دستخوش آسيب نگردد.
اصغر قهقرايي
|