در نامه اي به معاون اول رئيس جمهوري مطرح شد
رانت خواري در سيمان را با آزادسازي قيمت از بين ببريد
سيماني كه توليد آن در فصول مختلف با هزاران مشكل توسط كارخانه ها توليد و با قيمت تعيين شده به فروش مي رسد
در بازار آزاد بيش از دو برابر قيمت خريد فروخته مي شود
گروه اقتصادي:صنعت سيمان روزهاي دشواري را پشت سر مي گذارد. عباس صفاكيش مدير كل صنايع كاني غيرفلزي وزارت صنايع، صفاوردي دبير انجمن كارخانه هاي سيمان و حتي اسحاق جهانگيري وزير صنايع و معادن در هفته هاي گذشته درباره تنگناهاي اين صنعت به دليل قيمت گذاري دستوري با مطبوعات گفت و گو كرده و حتي به رئيس جمهوري نامه نوشته اند.
مديران واحدهاي توليد سيمان و مسئولان وزارت صنايع معتقدند شيوه فعلي قيمت گذاري و توزيع سهميه بندي شده سيمان فقط به نفع كساني است كه در توليد آن سهمي ندارند.
در حال حاضر و براساس آمارهاي ارائه شده توسط توليدكنندگان، بيشترين سود در فرايند توليد تا مصرف سيمان نصيب كساني مي شود كه از پرداخت هرگونه عوارض و ماليات معافند وهيچ كس متوجه آنها نيست. علاوه بر اين تفاوت قيمت سيمان عرضه شده توسط كارخانه ها و بازار آزاد موجب شده است كه تقاضاي كاذب براي آن ايجاد شود. به تازگي مديرعامل يك كارخانه بزرگ توليد سيمان در نامه اي به معاون اول رئيس جمهوري نسبت به اين وضعيت انتقاد كرده و خواستار آزادسازي قيمت اين محصول شده است. در اين نامه آمده است:
وقتي صحبت از سود باد آورده مي شود، منظور رقم چند صد ميليارد توماني است كه اگر با راهكارهاي مناسب و برنامه ريزي شده، سيمان با قيمت تعادلي كه پيشنهاد چندين ساله كارخانه ها است به بازار عرضه مي شد، تاكنون چند واحد توليدي سيمان به واحدهاي فعلي اضافه شده بود و مردمي كه هم اكنون در صف سيمان قرار دارند مانند صف هاي قبلي (چرخ گوشت، چرخ خياطي، كولر، اجاق گاز و سرويس چيني و...) كه برچپده شدند لازم نبود در صف باشند و نياز خود را بدون دردسر تأمين مي كردند و قطعا هم كارخانه هاي توليد سيمان براي فروش محصول خود ناگزير بودند در داخل و خارج بازاريابي كنند.
جناب آقاي عارف در سال جاري بالاترين قيمت بازار آزاد براي هر تن سيمان به رقم ۶۰۰ هزار ريال رسيد و بهاي هر كيسه سيمان حدود ۳۰ هزار ريال شد.
چنانچه در هر متر مربع بطور متوسط تعداد ۳ كيسه سيمان مصرف و براساس نرخ آزاد محاسبه شود براي هر متر مربع ساختمان مبلغ ۹۰ هزار ريال هزينه خريد سيمان مي شود، چنانچه متوسط نرخ فروش هر متر مربع ساختمان را مبلغ ۶ ميليون ريال در نظر بگيريم، ۵/۱ درصد (يك و نيم درصد) كل هزينه ساختمان با رقم فوق بابت خريد سيمان مصرف گرديده كه بسيار ناچيز است. شما را به خدا قسم مي دهيم براي يك بار به داد صنعت و مردم برسيد و صنعت سيمان را كه هيچ گونه كمك و يارانه اي از دولت نمي گيرد از بند قيمت گذاري و سبد حمايتي آزاد كنيد تا همه ساله مانند سالهاي گذشته از ۱۳۵۰ تا به امروز شاهد اين مشكلات و صف بنديها و سرازير شدن سودهاي كلان به جيب واسطه ها و دلالان نباشيم.
|
|
ايران ۳۰ فروند هواپيماي جديد را جايگزين هواپيماهاي فرسوده مي كند
تهران - خبرگزاري جمهوري اسلامي : وزير راه و ترابري خريد هواپيماي نو از كشورهاي غربي را منتفي اعلام كرد و گفت : ايران مصمم است با خريد ۳۰ فروند هواپيماي جديد از روسيه و ساير بازارها نيازهاي هوايي خود را برطرف كند و آنها را جايگزين هواپيماهاي قديمي و اجاره اي كند.
احمد خرم در حاشيه مذاكره با وزير مشاور تركيه كه در تهران بسر مي برد به خبرنگاران گفت: باتوجه به اينكه توپولف هاي ۱۵۴ داراي مصرف سوخت بالايي هستند ۱۷ فروند از آنها تا پنجم آبان ماه از ناوگان هوايي خارج و لغو قرارداد خواهند شد و در كنار آنها هواپيماهاي ۷۳۷ بوئينگ ، اف ۲۸ و فالكن ۲۰ نيز از رده خارج خواهند شد.
وي تصريح كرد: هواپيماهاي سنگين ۷۴۷ نيز آخرين تعمير اساسي خود را انجام مي دهند و پس از آن توجيه اقتصادي ندارند و از مسير پروازي خارج خواهند شد.
خرم بااشاره به اينكه نوسازي ناوگان هوايي درسال آينده نيز ادامه خواهديافت ، اظهارداشت : وزارت راه و ترابري مجوز خريد ۶۰ فروند هواپيما رادريافت كرده و منابع پيش پرداخت و فاينانس آنها تامين شده است . با شرايط موجود تا پايان سال جاري مشكلاتي ازنظر حمل مسافر هوايي خواهيم داشت .
وي گفت : مذاكرات اوليه براي خريد توپولف ۲۰۴با روسيه انجام شده است. سوخت اين نوع هواپيما از هواپيماهاي غربي كمتر است وبدنه و موتور آن مورد تاييد قرار گرفته كه جايگزين برخي هواپيماهاي ميان برد ما خواهد شد. به گفته وي قراراست طي دو هفته آينده هيأتي جهت خريد پنج فروند هواپيما عازم روسيه شود در صورتي كه جواب مناسبي از كاركرد هواپيماهاي خريداري شده دريافت شود بقيه نيازها از اين كشور خريداري خواهد شد.
وزير راه و ترابري تصريح كرد: قيمت هر فروند هواپيماي توپولف ۲۰۴ نصف قيمت هواپيماهاي غربي و بين ۲۲ تا ۲۸ ميليون دلار است كه درصورت توافق درمدت دو سال تحويل خواهند شد.
|
|
خبرها و نكته ها
هشدار درباره مرغ
خبر: رئيس هيأت مديره اتحاديه مرغداران استان تهران به خبرگزاري فارس گفته است، «در صورت عدم اقدام عاجل تا دو ماه ديگر قيمت هر كيلوگرم گوشت مرغ به ۱۹۰۰ تومان مي رسد... قيمت تمام شده يك مرغ در برزيل ۹۰ سنت و در ايران ۵/۱ دلار است...»
نكته: با توجه به هشدار به موقع اين مسئول توليدكنندگان مرغ به نظر مي رسد كه دولت مي تواند مجوز واردات مرغ را به متقاضيان بدهد تا در زمان لازم قيمت مرغ به تعادل برسد. همانطور كه اين توليدكننده گفته است: قيمت تمام شده گوشت مرغ در برزيل ۴۰ درصد ارزانتر از توليد گوشت مرغ در ايران است و در صورت واردات اين محصول از برزيل رفاه بيشتري نصيب مصرف كنندگان مي شود. در ميان توليدكنندگان داخلي نيز حتماً كساني هستند كه قيمت تمام شده محصول آنها نسبت به ميانگين قيمت تمام شده كل كشور پايين و نزديك به قيمت هاي متوسط جهاني است و اين گروه حتماً در بازار مي مانند.
|
|
يادآوري
حرف حساب شريعتمداري
هفته گذشته وزير مشاور در تجارت خارجي تركيه به همراه گروهي از بازرگانان و صاحبان صنايع اين كشور به تهران آمد. وي در تهران با مقامهاي اقتصادي ايران ديدار و درباره توسعه همكاريهاي اقتصادي گفت وگو و يك پيمان نيز با ايران امضا كرد.
محمد شريعتمداري، وزير بازرگاني ايران پس از ديدار با مقام تركيه اي در گفت وگو با خبرنگاران به يك نكته مهم اشاره كرد و گفت: «ايران حاضر نيست در برابر فروش گاز به تركيه، از اين كشور كالا خريداري كند. اين موضوع كه پيش از اين نيز توسط مقامهاي تركيه مطرح شده بود، عملي نيست».
به نظر مي رسد حرف حسابي كه وزير بازرگاني در برابر خواست مقامهاي ترك گفته، جواب ندارد. از مقامهاي اقتصادي تركيه مي پرسيم در شرايطي كه مبادله تهاتري و پاياپاي ميان كشورها چندين دهه است كه جايي در نظام بازرگاني ندارد، چرا در اين باره اصرار مي كنند؟ آيا كشور تركيه با كشور ديگري نيز اين گونه معاملات دارد؟ واقعيت اين است كه فروش گاز و صادرات آن اگر چه در حال حاضر با مشكلاتي مواجه است، اما بررسي هاي كارشناسانه نشان مي دهد كه تركيه ناچار است از ايران گاز خريداري كرده و قيمت آن را نيز بپردازد.
|
|
۲۶۷ هزار تن غله در معرض نابودي قرار دارد
تهران - خبرگزاري كار ايران: با توجه به نزديك شدن فصل بارندگي، خطر فساد ،بيش از ۲۶۷ هزار تن غله موجود در محوطه روباز بندر امام خميني را تهديد مي كند.
محمدرضا اشكريز، مديركل بنادر و كشتيراني استان خوزستان، با بيان مطلب فوق افزود: از ابتداي امسال، بيش از دو ميليون و ۶۷۰ هزار تن انواع غلات در اين بندر وارد شده است اما بيش از ۵۰۰ هزار تن از اين مقدار هنوز در محوطه ها و انبارهاي بندر باقي مانده است.
وي گفت: از آ نجا كه بيش از ۲۶۷ هزار تن از اين غلات در محوطه روباز بندري نگهداري مي شوند، با شروع بارندگي ها، خطر فساد، آنها را تهديد مي كند كه وقوع اين معضل، موجب پديدآمدن خسارتي معادل حداقل ۵۰۰ ميليارد ريال به محموله هاي وارداتي به كشورمان خواهد شد.
وي ادامه داد: از سوي ديگر در حال حاضر تخليه محموله غلات سه كشتي با ظرفيت بيش از ۵۰ هزار تن آغاز شده و همزمان سه كشتي ديگر نيز در انتظار نوبت تخليه بار هستند كه اين رقم را بايد به رقم پيشين افزود. در صورت پديدآمدن اين وضعيت نخستين تاثير آن افزايش قيمت بازار مصرف اين كالاها خواهد بود.
اشكريز، عمده اين غلات وارداتي را شامل ذرت و سويا به ترتيب به مقادير يك ميليون و ۸۸۴ هزار تن و ۵۱۱ هزار تن ذكر كرد.
|
|
نايب رئيس كميسيون بودجه مجلس:
چهار ميليارد دلار به صندوق ذخيره ارزي افزوده شد
نايب رئيس كميسيون برنامه و بودجه مجلس گفت: از ابتداي سال جاري تاكنون ۴ ميليارد دلار وارد صندوق ذخيره ارزي شده است.
رسول صديقي در گفتگو با خبرگزاري فارس، افزود: عليرغم افزايش چهار ميليارد دلاري، پيش بيني مي شود تا پايان سال، موجودي صندوق ذخيره ارزي در حد هفت ميليارد دلار باقي بماند.
وي با اشاره به مشكل واحدهاي صنعتي در استفاده از حساب اين صندوق گفت: سيستم بانكي با اشكالات بني اسرائيلي خود، مانع استفاده واحدهاي صنعتي از حساب صندوق ذخيره ارزي شده است.
نماينده مردم بناب در خصوص ميزان كسري بودجه دولت اظهار داشت: پيش بيني هاي صورت گرفته، حاكي از كسري ده هزار ميليارد ريالي در بودجه سال ۸۲ است.
|
|
آلمان از پيوستن ايران به سازمان جهاني تجارت حمايت مي كند
تهران- خبرگزاري جمهوري اسلامي: دولت آلمان از تلاش هاي ايران براي پيوستن به سازمان جهاني تجارت و انعقاد قراردادهاي اقتصادي بااتحاديه اروپا حمايت مي كند.
«رتسو اشلاوخ » در آيين سومين نمايشگاه بين المللي صنعت تهران افزود: اصلاح قانون سرمايه گذاري خارجي در ايران افزايش همكاريهاي اقتصادي و بازرگاني بين تهران و برلين را هموار خواهد كرد.
معاون پارلماني وزير اقتصاد و كار آلمان تأكيد كرد: سفر رئيس جمهوري اسلامي ايران در تابستان سال ۲۰۰۰ ميلادي به آلمان ، زمينه گفت و گو هاي سازنده اي را در زمينه اقتصادي ، آموزشي و فرهنگي بين دو كشور فراهم كرد.
وي تصريح كرد:در چهارمين كميسيون مشترك اقتصادي ايران و آلمان كه در اوايل سال ۲۰۰۱ ميلادي برگزار شد تصميمات مهمي براي گسترش روابط اقتصادي بين دو كشورگرفته شد .
|
|
شركتهاي نروژي ، فرانسوي و چيني در مناقصه ميدان نفتي آزادگان
گروه اقتصادي: با وجودي كه برخي مقامهاي سياسي و اقتصادي ژاپن ادعا مي كنند علاقمندند در توسعه ميدان نفتي آزادگان حضور داشته باشند اما مقامهاي ايراني اين ادعاها را جدي نمي گيرند، در هفته هاي گذشته برخي خبرهاي غيررسمي منتشر شد كه ميدان نفتي آزادگان بار ديگر به مناقصه گذاشته خواهد شد. در حالي كه بيژن زنگنه به عنوان بالاترين مقام اجرايي نفتي كشور حاضر نيست درباره ميدان نفتي آزادگان سخن بگويد، مهدي ميرمعزي معاون وي و مديرعامل شركت ملي نفت ايران در جمع خبرنگاران خبر داده است شركتهايي به مناقصه دعوت شده اند. اين شركتها از فرانسه، نروژ و چين هستند.
به گزارش ايسنا وي گفته است: اين مناقصه به صورت بيع متقابل برگزار خواهد شد. درباره شركتهاي داخلي نيز هنوز اين تشخيص كه توانايي انجام كار دارند داده نشده است. وي افزود: عمليات حفاري اكتشاف در درياي خزر با نصب دكل شناور سال آينده آ غاز خواهد شد.
معاون وزير نفت در مورد اكتشاف و توليد نفت در درياي خزر گفت: هنوز عمليات اكتشاف در خزر تكميل نشده كه اميدواريم با اتمام عمليات ساخت دكل حفاري شناور كه در نكا در حال انجام است سال آينده عمليات حفاري در خزر آغاز شده و پس از اكتشاف ميدان بلافاصله پروژه توسعه آغاز خواهد شد. وي افزود: مديريت اكتشاف شركت ملي نفت ايران اولويت هاي اكتشاف در خزر را مشخص كرده است كه در آنها منطقه مشترك با كشور آذربايجان به صورت وسيع به چشم نمي خورد. ميرمعزي گفت: شش شركت بين المللي در مناقصه اكتشاف در هشت بلوك نفتي كشور كه در منطقه مشترك در خليج فارس واقع شده است، حضور دارند و در حال حاضر پيشنهادهاي مناقصه در دست ارزيابي است. وي گفت: چون ريسك اكتشاف در اين هشت بلوك به عهده خود شركتهاست، توسعه آنها به روش بيع متقابل خواهد بود، ولي چون تاكنون در آنها حفاري نشده، ذخيره اين بلوك ها نيز برآورد نشده است.
|
|
عبده تبريزي:
خريد و فروش سهام توسط خارجيان تا سقف ۳ ميليارد دلار در بورس مجاز مي شود
دبير كل بورس اوراق بهادار گفت: سرمايه گذاران خارجي كه بخواهند در بورس به خريد و فروش سهام بپردازند و در اصطلاح در سبد سهام سرمايه گذاري كنند با پيشنهادي كه به زودي قطعي مي شود مي توانند تا ۱۰ درصد سهام هر شركت و در مجموع حدود ۳ ميليارد دلار، سهام، خريداري كنند.
عبده تبريزي به خبرگزاري فارس گفت: دراين پيشنهاد كه بايد به تصويب شوراي بورس و شوراي سرمايه گذاري وزارت امور اقتصادي و دارايي برسد ، براي شروع كار، شخصيتهاي حقوقي مي توانند سهام بورس را خريداري كنند و تا پنج سال نيز نمي توانند اصل سرمايه خود را خارج كنند و تنها ده درصد سود حاصل از خريد و فروش سهام را مي توانند از كشور خارج كنند.
وي گفت: در حال حاضر اگرخارجيان بخواهند ۱۰۰ درصد سهام يك شركت را در بورس خريداري و اين شركت را اداره كنند، مي توانند با مجوز وزارت امور اقتصادي و دارايي اين كار را انجام دهند؛ ولي اين پيشنهاد درخصوص خريد و فروشي است كه به آن مديريت سبد سهام توسط خارجيان مي گويند و تاكنون چنين رويه اي در بورس نبوده است.
وي به فروش سهام شركتهاي داخلي در بورسهاي بين المللي اشاره كرد و گفت: معمول و مرسوم براي فروش سهام شركتهاي داخلي از جمله شركت ملي نفت و شركت ملي پتروشيمي در بازارهاي بين المللي اين است كه ابتدا در بورس داخلي سهامي معامله شود وسپس بورسهاي بين المللي سهام آن را مي پذيرند.
|
|