كسري بودجه
در حالي كه مقامهاي سازمان مديريت و برنامه ريزي مي گويند آن بخش از درآمدهاي دولت كه در بودجه ۱۳۸۲ پيش بيني شده و احتمالاً محقق نخواهد شد را با صرفه جويي جبران و اجازه نمي دهند كسري بودجه ايجاد شود، برخي نمايندگان همچنان معتقدند دولت امسال كسري بودجه دارد.
محدود شدن آغاز پروژه هاي جديد بر روند اشتغال زايي تأثير مي گذارد. بنابراين با به كارگيري سياست ها و روش هاي انبساطي در اقتصاد، افزايش اعتبارات عمراني، تنش زدايي در روابط سياسي با كشورها و جلب و جذب سرمايه گذاري خارجي و داخلي مي توان زمينه هاي اشتغال را گسترش داد.
علي قنبري عضو كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شوراي اسلامي با بيان اين مطلب به ايسنا گفته است: دولت چند منبع عمده درآمدي دارد، كه از آن جمله درآمد نفت، ماليات و حقوق و عوارض گمركي است. در بودجه سال ۸۲ پيش بيني درآمدهاي نفتي محقق شد، اما درآمد مالياتي و ساير درآمدها به دليل آن كه اقتصاد كشور رونق و شكوفايي لازم را به دست نياورد محقق نشد؛ بويژه آن كه در زمينه واردات خودرو و ساير كالاها حقوق و عوارض گمركي به دست نيامد.وي با بيان اين كه در حال حاضر ميزان كسري بودجه حدود ۴ ميليارد دلار يعني نزديك به ۳ هزار ميليارد تومان است، افزود: اگر اين روند در بخشنامه بودجه سال ۸۳ به شكلي باشد كه تغيير و تحولات اساسي در منابع درآمدي صورت گيرد با كاهش منابع پيش بيني شده مواجه خواهيم شد؛ لذا بايد بودجه را با رعايت صرفه جويي تنظيم كرد تا از كسري آن در سالهاي آينده جلوگيري شود.
قنبري در خصوص آثار تغيير نيافتن حجم اعتبارات بودجه اظهار داشت: كسري بودجه اغلب خود را در قالب عدم تخصيص بودجه هاي عمراني نشان مي دهد. يعني به دليل آن كه بودجه هاي جاري براي حقوق و دستمزدهاي اداري اختصاص مي يابد همواره دستگاه ها سعي مي كنند صددرصد بودجه جاري خود را بگيرند.
وي افزود: اما متأسفانه بودجه هاي عمراني به طور كامل تحقق نمي يابد و جبران كسري بودجه از طريق آنها صورت مي گيرد؛ در صورتي كه بودجه هاي عمراني در اشتغال زايي، توسعه و رونق اقتصادي مؤثر هستند.
عضو كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس در ادامه تحقق نيافتن بودجه هاي عمراني را در رونق و توسعه اقتصادي، سبب كاهش حجم توليدات و ميزان عرضه و تقاضا دانست و گفت: اين مسأله به افزايش قيمت ها و تورم منجر مي شود. در نتيجه مشكل اساسي مملكت كه بيكاري و تورم است همچنان به قوت خود باقي خواهد ماند.
بنزين ليتري ۲۰۰ تومان
فروش بنزين با قيمت پايين از سوي دولت براي استفاده عام از آن كه پرداخت يارانه به ثروتمندان را در دل خود دارد، در سالهاي اخير با چالش مواجه شده است. منتقدان مي گويند، تداوم روند فعلي به معناي هدر دادن ثروت ملي است و خواستار واقعي شدن قيمت فروش هستند و مي گويند، مازاد درآمد دولت از فروش بنزين به قيمت واقعي را مي توان به خانواده هاي تهيدست به صورت يارانه مستقيم پرداخت كرد. افزايش قيمت بنزين، اما تاكنون عملي نشده است.
حسين كاشفي مدير عامل شركت پخش فرآورده هاي نفتي به ايلنا گفته است: در صورت موافقت مجلس و دولت ، قيمت واقعي بنزين را تا ۲۰۰ تومان افزايش مي دهيم. مدير عامل شركت پخش فرآورده هاي نفتي، در گفت وگو با خبرنگار ايلنا، با تأكيد بر اين كه هزينه واقعي بنزين در كشور ۲۰۰ تومان است، گفت: دولت به عرضه بنزين با قيمت ۶۵ تومان، يارانه سنگيني را به مصرف كنندگان مي پردازد و با توجه به مصرف بالاي كشور و خودروهاي پرمصرف داخلي روزانه ۱۶ ميليون ليتر بنزين وارد مي شود.
وي، با اشاره به مشكلات ارزي كشور، براي واردات بنزين اظهار داشت: با ادامه روند فعلي مشكلات واردات بنزين ظرف ۵/۱ سال باقي مانده از برنامه سوم توسعه اقتصادي كشور در برنامه چهارم توسعه اقتصادي كشور، بيشتر خواهد شد.
مدير عامل شركت پخش فرآورده هاي نفتي، در ادامه تصريح كرد: در صورتي كه مجلس و دولت موافقت نمايد، قيمت بنزين را به بهاي واقعي و تمام شده آن، يعني ۲۰۰ تومان عرضه خواهيم كرد، كه اين موضوع در شرايط فعلي امكان پذير نيست.وي، با بيان اين كه با موافقت دولت و مجلس بنزين به صورت سهميه بندي عرضه خواهد شد، خاطرنشان كرد: وزارت نفت براي كاهش مصرف و قاچاق بنزين، پيشنهاد عرضه بنزين به صورت سهميه بندي را تقديم دولت كرده كه در صورت موافقت اين طرح اجرا خواهد شد.
انبار به جاي بازار
كيفيت چاي داخلي در مقايسه با چاي خارجي در اندازه اي است كه مصرف كنندگان ايراني ترجيح مي دهند چاي خارجي مصرف كنند. از طرف ديگر دولت توليد چاي در ايران را به دلايل گوناگون تشويق مي كند. اين وضعيت موجب شده است چاي توليد داخل در انبارها بدون مشتري بماند.
رئيس اتحاديه شركتهاي تعاوني چايكاران كشور در گفت و گو با مهر گفته است: با اشاره به ميزان تسهيلات پرداختي از سوي دولت به چايكاران افزود: تا به امروز ميزان تسهيلات پرداختي به چايكاران براي رفع مشكلات آنان مؤثر نبوده و اين در حالي است كه بازپرداخت تسهيلات اعطاء شده از سال اول پرداخت وام صورت مي گيرد.
ايرج هوسمي اجراي حمايتهاي زيربنايي از چايكاران و بهبود شرايط چايكاران را خواستار شد و افزود: بهبود كيفيت، عرضه مناسب چاي داخلي و جلوگيري از واردات غيرقانوني چاي از نتايج اجرايي شدن حمايت دولت از چايكاران است. وي تأكيد كرد: شرايط بوجود آمده نشان دهنده فراموش شدن كشت چاي و چايكاران در دستگاههاي اجرايي بويژه وزارت جهاد كشاورزي است.
هوسمي انبار شدن صدها هزار تن چاي داخلي در انبارهاي تهران را نتيجه اقدام عجولانه و سياستگذاري نادرست دستگاههاي اجرايي بيان و تصريح كرد: چاي توليد داخل به جاي اين كه وارد بازار شود روانه انبار مي شود.
وي افزود: در حال حاضر مصرف چاي در كشور محدود به چاي خارجي است كه به صورت غيررسمي وارد كشور مي شود و سود آن هم به جيب دلال ها و واردكنندگان مي رود.
هوسمي تعيين قيمت برگ سبز چاي، با در نظر گرفتن هزينه توليد و تحت نظر كارشناس مسئول را از راهكارهاي مناسب براي رفع مشكلات چايكاران ذكر كرد.