شبكه تلويزيوني المنار، روز پنجشنبه مشروح گفت وگوي خبرنگار اين شبكه با آيت الله هاشمي رفسنجاني رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام را پخش كرد.
به گزارش ايرنا آيت الله رفسنجاني در اين گفت وگو به سئوالات خبرنگار شبكه ماهواره اي المنار در زمينه هاي مختلف از جمله توان هسته اي ايران ، روابط خارجي جمهوري اسلامي ايران و نيز موضوع فلسطين پاسخ داد.
آيت الله هاشمي رفسنجاني درباره فعاليتهاي هسته اي ايران به شبكه المنار گفت : در مرحله اول كه آقاي البرادعي به ايران آمد به ايشان يادآوري كرديم كه كشور ما پروتكل الحاقي را در صورتي امضا مي كند كه انجام شرطهاي ما نيز تضمين شود.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام افزود: گفت وگوهاي ما ادامه داشت تا اينكه به اين مرحله كنوني رسيديم ، ايشان بخش مهمي از شروط ما را پذيرفتند و طبيعتا ما اكنون در مرحله گفت و گوهاي مقدماتي هستيم .
ايران با امضاي پروتكل الحاقي در صورتي كه آنان شروط ما را به طور رسمي بپذيرند، موافقت مي كند.
آيت الله هاشمي با تأكيد بر اين كه مساله هنوز تمام نشده و گفت وگوهايي در ايران و وين در جريان است ، گفت: زماني كه اين گفت وگوها مثمر ثمر باشد ما پروتكل الحاقي را امضا مي كنيم .
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام در مورد مساله غني سازي اورانيوم گفت : ايران هنوز غني سازي اورانيوم را آغاز نكرده است ، در واقع ما در مرحله آماده سازي آن هستيم و هيچ گونه عملياتي شروع نشده است .
آنچه كه ما بر سر آن توافق كرديم اين بود كه صبر كنيم تا آژانس بين المللي انرژي اتمي نسبت به شفاف بودن برنامه هاي هسته اي ايران قانع شود، در واقع هنوز فعاليتي انجام نشده كه متوقف شود.
آيت الله هاشمي در ادامه گفت : آنچه كه تاكنون مشاهده كرده ايم استفاده از سلاح هسته اي بر ضد ژاپن بود كه در اين حادثه بسياري از مردم كشته شدند و يا جراحت هاي سختي برداشتند، طبيعتا اسلام با اين عمل مخالف است .
پيامبر اسلام در جنگها به سپاه خود توصيه مي كرد كه حتي يك درخت را قطع نكنيد، اسيران را نكشيد و به زنان تعدي نكنيد و يا حتي هيچ ديري را خراب نكنيد.
همه اين مسايل نشان دهنده اين است كه اسلام به تمام مسايل انساني در جنگ توجه دارد.
پس چگونه ممكن است ما اقدام به ساخت بمبهاي اتمي كنيم و آن را در شهرهايي رها كنيم كه آثار وحشتناكي از كشتار و ويراني براي سالهاي متمادي بر جاي بگذارد.
طبيعي است كه ايران اسلامي و هر كشور ديگر مسلمان با استفاده از اين سلاح مخالف است .
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام درباره سياستهاي آمريكا گفت : در گذشته و در زمان نظام سابق پادشاهي در ايران ، آمريكا ايران را كشوري امن براي خود مي دانست و حتي اين كشور را يكي از سرزمينهاي خود به حساب مي آورد.
اين در حالي بود كه هزاران تن از آمريكاييان و اروپاييان در اين كشور حضور داشتند و مراقب اين كشور بودند و شاه جز به فرمان آمريكا عملي انجام نمي داد. با پيروزي انقلاب اسلامي ، اين كشور از نظارت آمريكا كه هيچ تمايلي به آن نداشت خارج شد، خارج شدن ايران از دست آنان به منزله از دست دادن قدرت سياسي منطقه اي و نقش بر آب شدن بسياري از برنامه هاي آمريكاييان بود.به همين جهت آمريكا از همان ابتدا آزار خود را عليه جمهوري اسلامي شروع كرد و در طول اين ۲۵ سال هيچ گونه فرصتي به اين كشور نداد، اين نشان دهنده كينه و دشمني آنان عليه جمهوري اسلامي ايران است .
آمريكا در اقدامات خود عليه جمهوري اسلامي ايران از تحريم اقتصادي ، طرفداري از صدام در جنگ با ايران و اقدام عليه منافع ما در محافل بين المللي و همچنين تبليغات منفي گسترده ، استفاده كرد.
در اصل آمريكاييان با انقلاب اسلامي مخالف بودند، بنابر اين مخالفت خود را در اعلام ترديد نسبت به فعاليت هاي هسته اي و گاهي نيز با اتهام تروريست بودن و يا مساله فلسطين نشان دادند.
واضح است كه ما اختلاف اساسي با آمريكا در مساله فلسطين داريم ، ما با مواضع آمريكا و تلاشهاي اين كشور در اسرائيل مخالف هستيم ، اين يك مساله زيربنايي است و حتي اگر ما در هيچ مساله اي با آمريكا اختلاف نداشته باشيم ، نمي توانيم در موضع زيربنايي خود با آمريكا در اين مساله كنار بياييم .
آيت الله هاشمي رفسنجاني در ادامه گفت وگو با شبكه تلويزيوني المنار لبنان در ارتباط با سياست هاي آمريكا در منطقه گفت : ما دست آمريكا را از ايران كوتاه مي كنيم ، سياست ما تا جايي كه بتوانيم بر رهايي جهان اسلام از استعمار غرب تكيه دارد، اين سياستي است كه آن را مخفي نكرده و صراحتا بيان مي كنيم ، زيرا كشورهاي اسلامي بايد مستقل باشند، نه تابع آمريكا.
قرآن كريم نيز در اين باره مي گويد «و لايكون للكافرين علي المومنين سبيلا» اين موضع ما است .
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام افزود: تا زماني كه ايران بر پايه مواضع اصولي ، اسلامي ، ملي و استقلال طلبانه خود تكيه كند آمريكاييها از ايران راضي نخواهند بود.
آيت الله هاشمي رفسنجاني در مورد ابراز نگراني مقامهاي آمريكا از تاثير انقلاب اسلامي ايران بر مردم عراق گفت : به نظر من اين يك بهانه است ، طبيعتا آمريكا از اين نگران است كه عراقي ها كه مردماني مسلمان هستند، مانند مردم ايران خواستار برپايي حكومتي اسلامي باشند، چنانچه اين اتفاق بيافتد، ضرورتي ندارد كه تحت نفوذ ما باشند.
آمريكاييان اكنون از اوضاع داخلي عراق نگران هستند و سعي مي كنند مسئوليت بحران كنوني را به خارج از عراق ارتباط دهند، به همين جهت مي گويند ايران در عراق دخالت مي كند.
آمريكا كه مي گويد با آزادي مردم عراق موافقت مي كند، با اين اقدام اهداف ديگري را در اين كشور در سر دارد كه همانا نفت و حمايت از اسرائيل و تسلط بر خاور ميانه است .
آمريكاييان به خوبي مي دانند كه آنان بسياري از كشورها را از طريق رهبران مزدور استعمار كرده اند، آزادي مردم اين كشورها و ثروتهاي آنان از همين طريق به غارت مي رود، مساله آزادي مردم چيزي است كه آمريكا آن را نمي خواهد.
برخي از مقامهاي آمريكايي و همچنين مردم آمريكا در تظاهراتي كه اخيرا در آمريكا بر پا شد، گفتند كه بوش با توسل به دروغ و تزوير اقدام به اعزام نيرو به عراق كرده است ، به نظر مي رسد كه فضاي آمريكا هر روز بدتر شود.
آيت الله هاشمي رفسنجاني در بخش ديگري از سخنانش گفت : در جنگي كه عراق عليه ما راه انداخته بود، مقامات ايراني خواستار بازخواست صدام شدند ولي آمريكاييان براي حمايت از صدام داخل ماجرا شدند و زماني كه عراق جنگ عليه كويت را به راه انداخت آمريكاييان كويت را آزادكردند و زماني كه ديدند صدام در حال سقوط است به صورت رسمي به صدام اجازه دادند كه انتفاضه عراق را سركوب كند و بسياري از عراقي ها را به قتل برساند، بطوري كه اجساد آنان هم اكنون از زير خاكها بيرون آورده مي شود.
ما معتقديم كه آمريكا در طول زمان گذشته در ابقاي صدام با پيروي از اهدافي كه از جمله آن فشار بر ايران بود، بسيار نقش داشت .شايد حذف صدام هديه اي براي مردم عراق و منطقه بوده باشد و ما با اين مساله هيچ مخالفتي نداريم .
مخالفت ما در اين است كه آمريكا به جاي حكومت بعثي حكومتي دست نشانده در عراق تشكيل دهد.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام افزود: چنانچه اين اتفاق روي دهد و آمريكا بخواهد در كشور عراق حكومتي به جاي حكومت صدام در منطقه كه تحت نظر آمريكا باشد تشكيل دهد اين به مثابه مثل از مار به عقرب پناه آوردن است و اين بدترين چيز براي مردم عراق است .
آيت الله هاشمي رفسنجاني مقاومت مردم عراق را از زمان اشغال اين كشور به دست آمريكا، براي كسب استقلال و آزادي دانست و گفت: ملت عراق ، ملت شجاعي است كه از سلطه يك ديكتاتور خارج شده و هم اكنون اين مردم خواهان آزادي و استقلال هستند و نيازي به كمك ديگران براي رسيدن به آزادي و استقلال ندارند، زيرا عراق ثروتهاي زيادي دارد.
عراقي ها خود بايد راهشان را انتخاب كنند، آنان در فعاليتهاي سياسي و نظامي آزاد هستند و هيچ كسي حق ندارد ملت عراق را در انتخاب راهي كه در پيش گرفته سرزنش كند.
زماني كه يك تانك آمريكايي يك اتومبيل عراقي را هدف قرار مي دهد و وقتي كه مردم بدون هيچ دليلي كشته و يا دستگير مي شوند، زماني كه هر منزلي مورد يورش قرار مي گيرد، طبيعي است كه عراقي ها با هر وسيله اي از خود دفاع كنند.
زماني كه دزدي به خانه اي دستبرد بزند صاحب خانه حق دارد كه با هر وسيله ممكن از خود و خانه اش دفاع كند.
رئيس تشخيص مصلحت نظام در ادامه درباره سياست ايران نسبت به آينده عراق گفت : سياستي ما كه همواره بر آن تكيه كرده ايم اين است كه آمريكا بايد عراق را در اولين فرصت ترك كند. امروز حكومت عراق ساقط شده و آمريكا بايد اين كشور را به سازمان ملل بسپارد تا مردم عراق بتوانند راه خود را انتخاب كنند، مسئوليت هر گونه تاخير در اين مساله بر عهده آمريكا است . در مورد انتخاب مردم عراق نيز هيچ كس نمي تواند در چگونگي اداره امور آنان مشاركت كند.
مثلا زماني كه آنان شوراي حكومت انتقالي را انتخاب كردند شايسته نيست كه ما با آنچه كه آنان انتخاب كرده اند مخالفت كنيم وبايد با منتخبان آنان در كليه مسايل همكاري كنيم .
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام همچنين درباره روابط ايران و سوريه گفت : ما از همان زمان پيروزي انقلاب اسلامي همكاري خود را با كشورهاي عربي آغازكرديم ، روابط ما با سوريه به همان اوايل پيروزي انقلاب اسلامي بر مي گردد.
بين ما و حافظ اسد ارتباطات و گفت وگوهايي كه بر سر بيشتر آنان با يكديگر توافق داشتيم ، انجام شده است ، مثل مساله اسرائيل ، لبنان ، عراق و بسياري از مسايل ديگر.مواضع ما و سوريه به شدت به يكديگر نزديك است و اين يك امر عادي براي دو كشور مسلمان است و اين چيزي است كه آمريكا نمي خواهد.آمريكا مي خواهد كه روابط بين كشورهاي مسلمان تيره باشد، اين امر به خصوص در مورد مسايلي كه مربوط به اسرائيل است ، بيشتر صدق مي كند. همكاري ما با كشورهاي عرب براي آمريكا بسيار تلخ است .
آيت الله هاشمي رفسنجاني همچنين در ارتباط با مساله فلسطين گفت : ما دخالت عملي در صحنه فلسطين نمي كنيم .
ما نظرات خود را مطرح مي كنيم ، شايد برخي از كشورهاي عربي باشند كه نمي خواهند نظرات خود را در اين خصوص بر اساس سياست خود بيان كنند.
ما معتقديم صلح حقيقي تا زماني كه اسرائيل در منطقه حضور دارد، محقق نخواهد شد.
درست نيست در حالي كه ۵ ميليون پناهنده فلسطيني هم اكنون در خارج از وطن خود سكونت دارد به محقق شدن صلح فكر كرد يا مثلا اسرائيل نبايد در بيت المقدس حضور داشته باشد و مسايل بسيار ديگري كه از جمله نظرات ماست .اسرائيل يك رژيم غاصب و وجودش غير قانوني است ، اسرائيل غده سرطاني در منطقه خاور ميانه است .
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام در مورد اين كه پشتيباني از گروههاي فلسطيني و لبناني مثلا حزب الله و يا گروههاي ديگر كه آمريكا از آن به عنوان پشتيباني از گروههاي تروريستي نام مي برد، اظهار داشت : اول بايد بدانيم كه آيا مقاومت حزب الله لبنان و يا گروههاي فلسطيني به معناي تروريسم است ، تا ايران را متهم به پشتيباني از تروريسم كنيم ؟ و چه كسي اتهام تروريست بودن را به مبارزان قبول مي كند؟ سرزمينهاي لبنان اشغال شده و لبناني ها مي خواهند كه اسرائيل از سرزمينهاي آنان خارج شود.
اين مقاومت حق قانوني اين مردم است و تروريسم نيست بلكه اين اسرائيل است كه پيوسته اقدامات تروريستي انجام مي دهد.
شما در فلسطين مشاهده مي كنيد كه چگونه اسرائيليان به مردم فلسطين يورش مي برند و با تانكها و توپها و بالگردهاي خود آنان را هدف قرارمي دهند آيا اين تروريسم نيست ؟ اما زماني كه فردي به سربازان اسرائيلي با سلاح و يا بمب حمله مي كند وي را تروريست مي خوانند.
ما اين مقاومت را تروريسم نمي دانيم بلكه آن را دفاعي قانوني مي دانيم كه استحقاق دفاع كردن دارد و ما از آن پشتيباني مي كنيم .
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام همچنين درباره توطئه ها عليه ايران گفت : توطئه در ايران امر جديدي نيست ما بعد از پيروزي انقلاب دائما در تيررس توطئه هاي دشمنان بوده ايم .
فرزندان ما بعد از پيروزي انقلاب اسلامي عليه شورشيان مسلح در داخل كشور و برنامه هايي كه براي براندازي اين نظام به راه افتاده بود، جنگيدند، پس از آن نيز جنگ تحميلي را عليه ما به راه انداختند، زماني كه نزديك بود جنگ به نفع ما پايان يابد با انواع سلاحها و كشتي هاي جنگي خود داخل ماجرا شدند و به ما تحت عناوين مختلف حمله كردند .اين نقشه ها و توطئه هايي است كه براي ما تازگي ندارد.
آيت الله هاشمي رفسنجاني در بخش ديگري از سخنان خود گفت : آمريكا در مهلكه عراق وارد شده و معتقدم كه در باتلاق عراق فرو رفته است . بهتر است كه آمريكا سربازان خود را از اين مهلكه نجات دهد. چنانچه آمريكا از عراق عقب نشيني كند اين امر براي آمريكا به منزله شكستي محسوب خواهد شد، چنانچه بخواهد در اين كشور بماند همانطور كه امروز شاهد آن هستيم هر روز با وضعيت بدتري روبرو خواهد بود.
مثلا با موشك و خمپاره به هتل الرشيد كه محل اقامت معاون وزير دفاع آمريكا بوده حمله مي شود، اين حمله كشته ها و زخمي هاي زيادي بر جاي گذاشت ، چنانچه آمريكاييان نتوانند مكان امني در عراق براي خود بيابند، پس چگونه مي توانند در اين كشور بمانند.
عمليات مقاومت مردم عراق اكنون در مرحله ابتدايي آن است و با گذشت زمان اين عمليات به صورت سازمان يافته انجام خواهد شد. در طول هفته هاي گذشته از خمپاره و يا موشك در بغداد استفاده نمي شد ولي امروز مي بينيم كه در هر كجايي كه بخواهند از اين سلاح استفاده مي كنند .در واقع آمريكا اكنون در اداره عراق ناتوان است . بنابراين آمريكاييان كاملا در امور عراق ناتوان هستند و سوالات بسياري در زمينه چگونگي اداره عراق مطرح مي باشد كه آمريكاييان از پاسخ دادن به آنها عاجز هستند، نشانه آن تظاهراتي بود كه چند روز پيش در واشنگتن صورت گرفت ، تظاهركنندگان نسبت به سياست هاي غير عاقلانه آمريكا اعتراض كردند.
آيت الله هاشمي رفسنجاني همچنين در پاسخ به اين سئوال كه گفته مي شود چنانچه ايران سلاح اتمي داشته باشد رژيم صهيونيستي را هدف قرار خواهد داد گفت : من قبلا به اين سئوال پاسخ گفتم ما هيچ گاه به توليد سلاح هسته اي فكرنكرده ايم .
ما بارها اين مساله را تكرار كرده ايم ولي با اين حال باز هم اين اتهام تكرار مي شود.اما چنانچه دشمنان جرات كنند كه به ايران حمله كنند با پاسخ سختي مواجه خواهند شد، جمهوري اسلامي اكنون در وضعيت بسيار خوبي از جهت موقعيت دفاعي قرار دارد.
آيت الله هاشمي رفسنجاني در مورد تهديدهاي رژيم صهيونيستي گفت : معتقدم كه اسرائيل خيلي مايل است كه به جمهوري اسلامي حمله كند ولي ما در مقابله به مثل بسيار جدي هستيم .
ما اين را خوب مي دانيم كه آمريكا جز براي محاصره ايران به منطقه نيامده است ، چه در افغانستان يا عراق و يا در جنوب خليج فارس ، سعي مي كند كه پايگاهي نظامي در شمال ايران براي خود ايجاد كنند.
آمريكا مي خواهد ايران را محاصره كند اما اكنون مي بينيم كه خودشان در هتل الرشيد و همچنين در مقرهاي نظامي در عراق و همينطور در افغانستان در محاصره قرار گرفته اند.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام درباره رابطه ايران با كشورهاي عربي گفت : ما بسيار علاقه مند به تعميق روابط با كشورهاي عربي كه بيشتر آنها از كشورهاي اسلامي هستند، مي باشيم ، اولويت در سياست خارجي ما در قانون اساسي بر اساس روابط با كشورهاي اسلامي است .از شروع انقلاب اسلامي در ايران ، آمريكاييان سعي كردند به جاي اسرائيل برخي از كشورهاي عربي را وادار به اقدام عليه جمهوري اسلامي كنند كه ازجمله آن جنگ تحميلي عراق عليه ايران بوده است . اما ما هرگز مقابله به مثل نكرديم ، همچنان آنان را كشورهاي دوست و برادران عرب مي دانيم .زيرا كه با آنان در يك مسير مشترك هستيم ، بهتر است كه در كنار يكديگر باشيم و با هم كار كنيم .
آيت الله هاشمي رفسنجاني درباره روابط ايران و عربستان نيز گفت : روابط ما با اين كشور خوب است و در طول ۵ يا ۶ سال گذشته چندين بار با اميرعبدالله ديدار كرده ايم .
عربستان سعودي نقش بزرگي در زمينه سياست هاي عربي در منطقه دارد و ما امروز با هيچ كشور عربي مشكلي نداريم .
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام همچنين در ارتباط با روابط ايران و روسيه گفت : از زماني كه تصميم گرفتيم روابط خود را با روسيه افزايش دهيم تاكنون روابط خوبي با اين كشور داريم .
در زمان گورباچف از روسيه ديدار كرديم ، توافقنامه اي را با رئيس جمهوري وقت به امضا رسانديم كه تاكنون ادامه دارد كه از جمله آن ساخت نيروگاه بوشهر بوده است .
روسيه با فشار آمريكا روبرو است و با توجه به فشاري كه از سوي آمريكا بر روسيه وارد مي شود، همكاري بين ايران و روسيه كاهش يافته است .
اما اين مساله هيچ گاه به توقف روابط و توافق هاي ما كه همچنان ادامه دارد، اثري نخواهد گذاشت .
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام همچنين درباره روابط ايران با كشورهاي اروپايي گفت : روابط ما با اروپا كمتر از روسيه است . مثلا در مورد نيروگاه بوشهر برخي از اروپاييان از ساخت و تكميل آن خودداري كردند در حالي كه روسيه براي تكميل و ساخت آن اقدام كرد. برخي از كشورهاي اروپايي با ما همكاري مي كنند ولي به طور كلي بايد بگويم كه به نسبت ، همكاري اروپاييان با ما خوب نبوده است .
آيت الله هاشمي رفسنجاني در ادامه سخنانش همچنين در ارتباط با مساله اعضاي القاعده گفت : همه مي دانند كه ما هيچ روابط نزديكي با اين گروه نه در قبل و نه در زمان كنوني نداشته و نداريم .
ايران كشور بزرگي است و مرزهاي طولاني دارد و احتمال اين كه برخي به صورت غير قانوني وارد اين كشورشوند، وجود دارد.مسافران به راحتي مي توانند وارد ايران شوند و ما نمي دانيم افرادي كه داخل ايران مي شوند از اعضاي القاعده هستند و يا از طالبان ، گاهي اتفاق افتاده كه برخي از اعضاي القاعده كه به ايران نفوذ كرده اند را دستگيركرده ايم و در صورتي كه عملياتي در اين كشور انجام نداده باشند آنان را به كشورهايشان تحويل مي دهيم نه به آمريكا. ما هيچ توافقي با آمريكا و يا هيچ كشور ديگري در زمينه تسليم اعضاي القاعده نداشته ايم و چنانچه اعضاي القاعده مرتكب اعمال خلافي در داخل ايران شده باشند در همين جا محاكمه خواهند شد.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام در بخش ديگري از گفتگوي خود با شبكه المنار درباره مسايل داخلي ايران گفت : در هر صورت در داخل ايران اختلافات سياسي بر خلاف سابق وجود دارد، آمريكاييان مي خواهند كه از اين مساله براي محقق ساختن اهداف خود استفاده كنند.اختلافهاي سياسي در داخل ايران تنها منحصر به اين كشور نيست .
اختلافهاي سياسي امري طبيعي براي هر كشوري كه داراي دموكراسي و آزادي است ، مي باشد، اساسا وجود دموكراسي منجر به اختلاف بين آراء، افكار و نظرات مي شود.
چندين ماه پيش آشوبي در ايران بر پاشد، راديوهاي بيگانه و همچنين تلويزيونهاي آمريكايي به صورت مستقيم اقدام به پشتيباني از اين آشوبها كردند، آشكارا اين شورشها را رهبري مي كردند. بيشتر اقدام كنندگان به اين شورشها نيز از اراذل و اوباش بودند كه به خيابانها ريخته و در كنار آنان نيز تعدادي از دانشجويان يا برخي از سياستمداران بنابر منافع خود نيز حضور داشتند. معتقدم كه اين گونه عمليات در خدمت آمريكا و آن چيزي است كه آمريكا هم اكنون مي خواهد.