شهر لندن در آستانه سفر جورج بوش به قلعه اي تبديل شده است كه پليس ويژه انگليس با اجراي يك برنامه امنيتي ۵ ميليون پوندي با ۱۴ هزار نيرو طي چهار روز سفر رئيس جمهور آمريكا همه تحركات آن را زير نظر مي گيرند.
اين سفر از ديشب در حالي آغاز شد كه هزاران انگليسي خود را براي برپايي تظاهراتي بزرگ در خيابان هاي لندن دراعتراض به اين سفر و مخالفت با جنگ عراق آماده كرده اند. درپي درخواست هاي مكرر تظاهر كنندگان و اعتراض آنها به محدودكردن حق اعتراض و آزادي بيان، اسكاتلنديارد (پليس انگليس) روز دوشنبه مجوز برپايي تظاهرات را به اعتراض كنندگان انگليسي در برابر دفتر توني بلر و ساختمان پارلمان داد.
اين پيروزي بزرگ براي تظاهرات كنندگان بود. زيرا پيش از اين پليس گفته بود از ورود معترضان و كشيده شدن تظاهرات به منطقه دولتي لندن جلوگيري مي كند.
نتايج نظرسنجي هاي اخير نشان مي دهد اعتراض كنندگان انگليسي از حمايت بخش وسيعي از مردم انگليس برخوردارند.
بيش از نيمي از انگليسي ها بوش را احمق مي دانند. در فوريه گذشته در آستانه جنگ عراق در لندن بيش از يك ميليون نفر در تظاهرات ضدجنگ شركت كردند.
دوشنبه شب يك زن انگليسي از نرده هاي كاخ بوكينگهام بالا رفت و در اقدامي اعتراض آميز پرچم آمريكا را سر و ته كرد و نوشته اي را نصب نمود با اين مضمون كه «كسي از بوش استقبال نمي كند». نيروهاي پليس منطقه را محاصره كردند و بعد از دو ساعت آن زن از نرده ها پايين آمد. پليس انگليس او را به اتهام ناديده گرفتن هشدارهاي امنيتي دستگير كرد.
در ميان مخالفان بوش و جنگ عراق در لندن كه خود را براي تظاهرات گسترده آماده مي كنند از همه اقشار اجتماعي اين شهر ديده مي شود، از كودك و وكيل و دانشجو گرفته تا آنارشيست ها.
اما آنچه از دو هفته پيش موجب نگراني و توجه مسئولان امنيتي انگليس شده و آنها را به برنامه ريزي براي تشديد تدابير امنيتي در اين شهر واداشته تظاهرات مخالفان بوش يا جنگ نيست بلكه احتمال تهديد جاني براي رئيس جمهور آمريكا از ناحيه القاعده است. مخالفان بوش و بلر اين ادعا را رد مي كنند و مي گويند دولت انگليس به بهانه مسايل امنيتي مي خواهد مانع بروز عقايد ضدجنگ شود.
بوش اولين رئيس جمهور آمريكاست كه براي ديدار حكومتي به انگليس مي رود. ديدار حكومتي به معناي دعوت رسمي از سوي ملكه و اقامت در كاخ بوكينگهام است.
شمار نيروهاي امنيتي و پليس شهر لندن از آغاز اين هفته از پنج هزار به چهارده هزار نفر افزايش يافته است. صدها محافظ مسلح نيز از آمريكا براي حفاظت از بوش به لندن رفته اند.
وزارت كشور انگليس در پاسخ به معترضان اين تصميم اعلام كرد كه اين محافظان مسلح مصونيت ندارند و اگر به كسي شليك كنند در برابر نظام حقوقي انگليس پاسخگو خواهند بود.
مقامات پليس لندن در روزهاي اخير با رهبران جنبش هاي ضدجنگ و برگزاركنندگان تظاهرات بزرگ ديدار و گفتگو كرده اند. توافق درباره مسير تظاهرات و عبور آن از مقابل دفتر بلر و پارلمان انگليس در نتيجه اين مذاكرات صورت گرفت.
در همين حال كن ليومينگ استون شهردار لندن باحمايت از مخالفان سفر بوش و خطاب به هزاران انگليسي گفت:اعتراض شما به جنگي غير قانوني و اشغال كشوري ديگر (عراق)است و جهان به اعتراض شما چشم دوخته است.
بيم از حملات تروريستي بازارهاي مالي را فرا گرفته است، قيمت سهام كاهش يافته و قيمت طلا تا حد زيادي افزايش پيدا كرده است.در خيابان هاي لندن پليس ها در ايست هاي بازرسي ماشين ها را متوقف مي كنند و موارد مشكوك را مورد تجسس قرار مي دهند. تك تيراندازان پليس در سراسر مسيري كه بوش مي پيمايد، مستقر شده اند.
استراتژي جديد بلر
تدابير بي سابقه امنيتي در آستانه سفر بوش به انگليس و وضعيت فوق العاده اي كه در اين كشور برقرار شده است اصل مذاكرات و دستور كار ديدار بوش و بلر را تحت الشعاع خود قرار داده است. بدون شك وضعيت نابسامان جديد عراق از موضوعات اصلي اين مذاكرات است. شبكه خبري بي.بي.سي ديروز در تحليلي به قلم پل رفيولدز نوشت: توني بلر قصد دارد در اين ديدار بوش را وادار به اجراي يك برنامه سياسي قوي تر در عراق در كنار تدابير امنيتي شديدتر كند. «استراتژي سني ها» يكي ازموارد مورد بحث در اين ديدار است.
بلر و مشاوران او معتقدند بدون در نظر گرفتن سني هاي عراق طرح انتقال قدرت تا سال آينده به عراقي ها ممكن است با شكست روبرو شود. جرمي گرين استاك نماينده انگليس در عراق در گفتگويي با خبرنگاران درباره اين استراتژي گفت: طرح، اين است كه سني ها را متقاعد كنيم در عراق جديد نقش دارند و بايد به آنها سهم بيشتري بدهيم و شغل بيشتري هم برايشان ايجاد كنيم.وي گفت، از نظر انگليس بايد ديدگاهي همه جانبه داشت، دفاع ديگر فقط موضوع استفاده از قدرت نظامي نيست بلكه ابزاري سياسي را هم دربرمي گيرد.نماينده انگليس در عراق از سياست آمريكا در اين كشور انتقاد نكرد اما در موضعگيري زيركانه گفت: انگليسي هاي قديمي شايد بدبين باشند. اما ما دست اندازها را مي بينيم. ما پيش از اين در عراق بوده ايم و تجربه شورش ها و ناآرامي هاي مختلف از كنيا تا شمال ايرلند را نيز داشته ايم.
مسئولان بلندپايه انگليسي مي گويند آمريكايي ها هيچگاه در كار برقراري صلح بر اين شيوه نبوده اند.
بلر در اين سفر دست كم يك امتياز مهم از بوش مي گيرد و آن اين است كه شركت هاي انگليسي در بدست آوردن قراردادهاي بازسازي عراق موقعيتي مشابه شركت هاي آمريكايي داشته باشند.
اما در فهرست مذاكرات دو طرف موضوعات ديگري هم وجود دارد كه تحليلگر بي.بي.سي با استناد به گزارش هاي منابع نزديك به مذاكرات آن را در سه موضوع خلاصه مي كند: زندانيان گوانتانامو، فولاد و طرح نقشه راه.
دو تن از ۹ زنداني انگليسي گوانتانامو در فهرست شش زنداني بودند كه قرار است در دادگاههاي نظامي آمريكا محاكمه شوند. درپي اعتراض انگليس آنها از اين فهرست خارج شدند.
آمريكايي ها هنوز از قطعي شدن اين موضوع سخن نگفته اند و قرار است در اين مذاكرات اين موضوع حل و فصل شود.
سازمان تجارت جهاني اخيرا در حكمي اقدام آمريكا در اعلام تعرفه هاي سنگين براي واردات فولاد در حمايت از صنعت فولاد خود را اقدامي خلاف حقوق و قوانين تجارت بين المللي خواند و آن را محكوم كرد.
اگر آمريكا تا ماه آينده اين تعرفه ها را لغو نكند، اتحاديه اروپا و ديگر كشورها حق خواهند داشت كه در اقدامي براي مقابله به مثل تعرفه هاي سنگيني براي محصولات ديگر وضع كنند.
از جمله اين كالاها و محصولات مي توان به ميوه فلوريدا اشاره كرد كه در انتخابات رياست جمهوري سال آينده آمريكا از مهمترين ايالات براي بوش است.
اگر واردكنندگان اين محصول از آمريكا تعرفه هاي سنگيني براي آ ن وضع كنند توليدكنندگان آمريكايي بوش را مسئول اين اقدام مي دانند. مذاكرات بوش و بلر شايد اين مشكل را ميان انگليس و آمريكا تا حدي رفع كند.
بلر از زمان به قدرت رسيدن بوش در كاخ سفيد همواره بر مشاركت نزديك واشنگتن در روند صلح خاورميانه تاكيد داشت. اكنون از طرح صلح جديدي كه آمريكايي ها براي فرونشاندن درگيري فلسطين ارائه كرده اند چيزي به غير از يك سند كم اعتبار باقي نمانده است اما دولت لندن اميدوار است كه در اين مذاكرات راهي براي احياء آن يافت شود.
بلر چندي پيش در سخنراني درباره سياست خارجي انگليس گفت كه سياست لندن دو ستون دارد، روابط با آمريكا و اتحاديه اروپا.او گفت انگليس و بقيه كشورهاي اروپايي بايد با آمريكا مشاركت كنند نه اينكه در صدد انزواي آن يا رقابت با آن برآيند.
بلر در پاسخ به مخالفان معترض به سفر بوش به انگليس گفته است كه اين سفر در بهترين و مناسب ترين زمان ممكن صورت مي گيرد. اما حقيقت آن است كه با توجه به حساسيت هاي بالاي جهاني نسبت به تحولات عراق و در حالي كه شرايط امنيتي اين كشور حداقل در آينده نزديك هر روز وخيم تر مي شود، اين سفر در بدترين زمان ممكن، حداقل براي بلر، صورت مي گيرد.
در اروپا بلر به همتاي درجه دوي بله قربان گوي بوش معروف است و اين توصيف را رسانه هاي انگليسي نيز دست كم تنها منعكس مي كنند.
بوش و بلر در يكي از ديدارهاي غيررسمي خود در تگزاس در توضيح روابط نزديك ميان خود به شوخي گفتند كه حتي از يك نوع خميردندان استفاده مي كنند.
رسانه هاي انگليسي در روزهاي بعد نوشتند كه اين خميردندان محصولي آمريكايي است.