آلدون رويس حسابدار يك شركت بود. چون به گمان وي شركت حق او را پايمال كرده بود بنابراين با تهيه برنامه اي، قسمتي از پول هاي شركت را اختلاس كرد. انگيزه رويس در اين كار انتقام گيري بود.
مكانيزم كار بدين گونه بود كه شركت محل كار وي يك عمده فروش ميوه و سبزي بود. محصولات متنوعي را از كشاورزان مي خريد و با استفاده از تجهيزات خود از قبيل كاميون ها، انبار و بسته بندي و سرويس دهي به گرو ه هاي فروشندگان آنها را عرضه مي كرد. به دليل وضعيت خاص اين شغل، قيمت ها در نوسان بود و ارزيابي امور تنها مي توانست از عهده رايانه برآيد تا كنترل محاسبات اين شركت عظيم را عهده دار شود.
كليه امور حسابرسي و مميزي اسناد و مدارك و صورت حساب ها به صورت اطلاعات مضبوط در نوارهاي الكترونيكي بود.
رويس در برنامه ها، دستور العمل هاي اضافي را گنجانده بود و قيمت كالاها را با ظرافت خاصي تغيير مي داد. با تنظيم درآمد اجناس وي مبلغي را كاهش مي داد و مبالغ حاصله را به حساب هاي مخصوص واريز مي كرد. بعد در زمان هاي خاص چكي به نام يكي از هفده شركت جعلي و ساختگي خودش صادر و مقداري از مبالغ را برداشت مي كرد. بدين ترتيب وي توانست در مدت شش سال بيش از يك ميليون دلار برداشت كند. اما او بر سر راه خودش مشكلي داشت و آن اين بود كه مكانيزمي براي توقف عملكرد سيستم نمي توانست بينديشد. بنابراين در نهايت خود را به مراجع قضايي معرفي و به جرم خود اعتراض كرد و به مدت ده سال به زندان محكوم شد. از اين جا بود كه مبحث جديدي به نام جرم رايانه اي ايجاد شد.
تاكنون تعريف هاي گوناگوني از جرم رايانه اي از سوي سازمان ها، متخصصان و برخي قوانين ارايه شده كه وجود تفاوت در آنها بيانگر ابهامات موجود در ماهيت و تعريف اين جرايم است.
جرم رايانه اي يا جرم در فضاي مجازي (ساير جرايم) داراي دو معني و مفهوم است. در تعريف مضيق، جرم رايانه اي صرفاً عبارت از جرايمي است كه در فضاي سايبر رخ مي دهد. از اين نظر جرايمي مثل هرزه نگاري، افترا، آزار و اذيت، سوء استفاده از پست الكترونيك و ساير جرايمي كه در آنها رايانه به عنوان ابزار و وسيله ارتكاب جرم به كار گرفته مي شود، در زمره جرم رايانه اي قرار نمي گيرد.
در تعريف موسع از جرم رايانه اي هر فعل و ترك فعلي كه در اينترنت يا طريق آن يا با اينترنت يا از طريق اتصال به اينترنت، چه به طور مستقيم يا غير مستقيم رخ مي دهد و قانون آن را ممنوع كرده و براي آن مجازات در نظر گرفته شده جرم رايانه اي ناميده مي شود. بر اين اساس اين گونه جرايم را مي توان به سه دسته تقسيم كرد:
دسته اول: جرايمي هستند كه در آنها رايانه و تجهيزات جانبي آن موضوع جرم واقع مي شوند. مانند سرقت، تخريب و غيره.
دسته دوم: جرايمي هستند كه در آنها رايانه به عنوان ابزار وسيله توسط مجرم براي ارتكاب جرم به كار گرفته مي شود.
دسته سوم: جرايمي هستند كه مي توان آنها را جرايم رايانه اي محض ناميد. اين نوع از جرايم كاملاً با جرايم كلاسيك تفاوت دارند و در دنياي مجازي به وقوع مي پيوندند اما آثار آنها در دنياي واقعي ظاهر مي شود. مانند دسترسي غير مجاز به سيستم هاي رايانه اي.
طبقه بندي جرايم رايانه اي
طبقه بندي هاي مختلفي از جرايم رايانه اي توسط مراجع مختلف انجام گرفته است. براي آشنايي شما با آنها موارد مهم به شرح زير اكتفا مي شود.
طبقه بندي شوراي اروپا
كميته منتخب جرايم رايانه اي شوراي اروپا، پس از بررسي نظرات »او.اي.سي.دي.بي« و نيز بررسي هاي حقوقي ـ فني دو ليست تحت عناوين ليست حداقل و ليست اختياري را به كميته وزرا پيشنهاد داد و آنان نيز تصويب كردند.
اين ليست ها بدين شرح هستند:
الف ـ كلاهبرداري رايانه اي.
ب ـ جعل رايانه اي.
ج ـ خسارت زدن به داده هاي رايانه اي يا برنامه هاي رايانه اي.
د ـ دستيابي غير مجاز.
ه ـ ايجاد مجدد و غير مجاز يك برنامه رايانه اي حمايت شده.
وـ ايجاد مجدد غير مجاز يك توپوگرافي.
ليست اختياري
الف ـ تغيير داده هاي رايانه اي و يا برنامه هاي رايانه اي.
ب ـ جاسوسي رايانه اي.
ج ـ استفاده غير مجاز از رايانه.
د ـ استفاده غير مجاز از برنامه رايانه اي حمايت شده.
طبقه بندي اينترپول
سال ها است كه اينترپول در مبارزه با جرايم مرتبط با فناوري اطلاعات فعال است. اين سازمان با بهره گيري از كارشناسان و متخصصين كشورهاي عضو اقدام به تشكيل گرو ه هاي كاري در اين زمينه كرده است. روساي واحدهاي مبارزه با جرايم رايانه اي كشورهاي با تجربه عضو سازمان در اين گروه كاري گرد هم آمده اند.
گروه هاي كاري منطقه ا ي در اروپا، آسيا، آمريكا و آفريقا مشغول به كارند. و زير نظر كميته راهبردي جرايم فناوري اطلاعات، مستقر در دبيرخانه كل اينترپول فعاليت مي كنند.
گروه كاري اروپايي اينترپول با حضور كارشناسان هلند، اسپانيا، بلژيك، فنلاند، فرانسه، آلمان، ايتاليا، سوئد و انگليس در سال ۱۹۹۰ تشكيل شد. اين گروه ها هر سه سال يك بار تشكيل جلسه مي دهند و در ژانويه سال ۲۰۰۱ سي امين گردهمايي آن در دبيرخانه كل تشكيل گرديد.
تهيه كتابچه راهنماي پي جويي جرايم رايانه اي، كتاب و سي دي راهنماي جرايم رايانه اي، تشكيل دوره هاي آموزشي براي نيروهاي پليس در طول پنج سال گذشته، تشكيل سيستم اعلام خطر كه مركب از سيستم هاي پاسخگويي شبانه روزي، نقاط تماس دايمي شبانه روزي، تبادل پيام بين المللي در قالب فرم هاي استاندارد در زمينه جرايم رايانه اي واقع و انجام چندين پروژه تحقيقاتي پيرامون موضوعات مرتبط با جرايم رايانه اي از جمله اقدامات گروه كاري مذكور است. گروه كار آمريكايي جرايم مرتبط با تكنولوژي اطلاعات مركب از كارشناسان و متخصصين كشورهاي كانادا، ايالات متحده، آرژانتين، شيلي، كلمبيا، جامائيكا و باهاما است.
گروه كاري آفريقايي جرايم مرتبط با تكنولوژي اطلاعات مركب از كارشناسان آفريقاي جنوبي، زيمبابوه، نامبيا، تانزانيا، اوگاندا، بوتسوانا، سوازيلند، زنگبار، لسوتو و رواندا در ژوئن سال ۱۹۹۸ تشكيل گرديد. آنها كارشناسان را با برگزاري يك دوره آموزشي آغاز كردند و دومين دوره آموزشي آنها با مساعدت مالي سفارتخانه هاي انگليس برگزار شد.
گروه كاري جنوب اقيانوس آرام و آسيا در نوامبر سال ۲۰۰۰ در هند تشكيل شد و كارشناساني از كشورهاي استراليا، چين، هنگ كنگ، هند، ژاپن، نپال و سريلانكا عضو آن هستند. اين گروه كاري با الگو قرار دادن كميته راهبردي جرايم مربوط به فناوري اطلاعات به منظور ايجاد و هماهنگي ميان اقدامات گرو ه هاي كاري منطقه اي در محل دبيرخانه كل اينترپول تشكيل گرديده است.
سازمان پليس جنايي بين المللي جرايم رايانه اي را به شرح زير طبقه بندي كرده است:
۱ـ دستيابي غير مجاز
۱-۱: نفوذ غير مجاز.
۲-۱: شنود غير مجاز.
۳-۱: سرقت زمان رايانه اي.
۲ـ تغيير داده هاي رايانه اي
۱-۲: بمب منطقي.
۲-۲: اسب تروا.
۳-۲: ويروس رايانه اي.
۴-۲: كرم رايانه اي.
۳ـ كلاهبرداري رايانه اي
۱-۳: صندوق هاي پرداخت.
۲-۳: جعل رايانه اي.
۳-۳: ماشين هاي بازي.
۴-۳: دستكاري ها در مرحله ورودي، خروجي.
۵-۳: ابزار پرداخت (نقطه فروش).
۶-۳: سوء استفاده تلفني.
۴ـ تكثير غير مجاز
۱-۴: بازي هاي رايانه اي.
۲-۴: نرم افزارهاي ديگر.
۳-۴: توپوگرافي نيمه هادي.
۵ـ سابوتار رايانه اي
۱-۵: سخت افزار.
۲-۵: نرم افزار.
۶ - ساير جرايم رايانه اي
۱-۶: سيستم هاي تابلوي اعلانات الكترونيك.
۲-۶: سرقت اسرار تجاري.
۳-۶: ساير موضوعات قابل تعقيب.