گمشده لب دريا
دكتر تقي پورنامداريان را بايد يكي از چهره هاي شاخص نقد و پژوهش هاي ادبي كهن در يكي دو دهه اخير نام نهاد. وي اگرچه در كار خلاقه (سرودن شعر) نيز دستي دارد و به زودي نخستين دفتر شعرش را نيز به دست مشتاقان و اهل فرهنگ خواهد رساند، اما بيشتر به عنوان چهره اي دانشگاهي كه به خصوص در نقد و تحليل متون كهن دستي چيره دارد شناخته شده است.
دكتر پورنامداريان پس از نقد و تحليل ديدگاه هاي مولانا جلال الدين بلخي، در كتاب« در سايه آفتاب »اين بار به سراغ خواجه شمس الدين حافظ شيرازي رفته و در كتابي ۵۰۰ صفحه اي در معني و صورت شعر حافظ تامل و تدبير كرده است.
نگاه پورنامداريان به حافظ، نشان مي دهد كه وي غور و تعمقي جدي و عميق در تك تك غزلها و ابيات اين شاعر نام آور داشته است.
گوشه اي از ديدگاه وي را بخوانيد تا به اين نكته بيشتر وقوف يابيد. آنجا كه مثنوي را با ديوان حافظ به مقايسه مي نشيند.ديوان حافظ يك مثنوي فشرده است، تصوير سرگذشت پرماجراي روحي انسان ايراني بر صفحه اي مثلا به وسعت پشت يك ناخن. چنين تصويري چنان خرد نمون مي شود كه ديدن بسياري از گوشه كنارها و صحنه هاي آن از چشم عادي و سطحي نگر پنهان مي ماند و نقاش را نيز تمهيدات بسيار مي بايست تا بتواند از عمده آن برآيد».
كتاب با عنوان «گمشده لب دريا »و در قطع وزيري و در ۵۱۴ صفحه از سوي انتشارات سخن به بازار عرضه شده است.
در همسايگي خرس!
«اي كاش من نيز به مانند وي مي توانستم به اين خوبي و شيوايي زبان روسي را صحبت كنم.» اين بخشي از گفته هاي آندره گروميكو سياستمدار صاحب نام شوروي درباره احمد ميرفندرسكي، سفير وقت ايران در اين كشور است كه كتابي از وي اواخر هفته پيش به بازار كتاب راه يافته است.اين كتاب حاصل گفت و گويي طولاني است درباره ديپلماسي و ويژگي هاي ديپلماسي و سياست خارجي ايران از سالهاي ۱۳۲۰ تا ۱۳۵۷ است.
ميرفندرسكي در همان ابتداي كتاب وقتي از وي پرسيده مي شود كه قبول داريد كه هنر ديپلماتها اين است كه مطالب را در پرده بيان مي كنند و گاهي هم پرده پوشي مي كنند؟ مي گويد: «در ديپلماسي اصل بر اين است كه انسان همه چيز را بگويد. به همه كس هم بگويد. منتها به نحوي بگويد كه مقتضي است. داستان همان بفرما و بنشين و بتمرگ است.» و سپس ادامه مي دهد كه «ديپلماسي به كار بردن عقل در رفع اختلافات و حل و فصل مسائل است و البته حل و فصل مسالمت آميز اختلاف ها.»
ميرفندرسكي كه ۲۳سال از دوران عمر خود را ديپلمات بود و در اين كتاب به تفصيل درباره شيوه برخوردش با مسائل و چهره هاي مختلف سياسي سخن مي گويد .
نقطه ضعف بزرگ اين كتاب همانا نبود يك فهرست اعلام و اسامي است كه اگر براي هر كتابي واجب نباشد، براي آثاري كه به نوعي با تاريخ و به خصوص با تاريخ معاصر ايران مرتبطند، واجب و لازم است. كتاب از سوي انتشارات علم و به قيمت ۲۴۵۰ تومان و در قطع رقعي منتشر شده است.