اسرائيل پس از شكست تاريخي خود در جنوب لبنان و بر هم خوردن موازنه رواني به نفع طرف فلسطيني با مد نظر قرار دادن سياست «النصر بالرعب» خشن ترين چهره خود يعني شارون را به صحنه آورد تا با ايجاد هراس و نگراني در ميان فلسطينيان و اعراب اين موازنه را ديگر بار به نفع خود تغيير دهد
هادي صبا
حدود ۳ ماه پيش شيمون پرز، مبدع نظريه خاورميانه جديد و تبديل تئوري «اسرائيل بزرگ» به «اسرائيل، برترين قدرت» در مقاله اي نوشت كه مخالفان روند صلح در اسرائيل به اين نكته توجه ندارند كه تا چند سال ديگر تعداد فلسطينيان در سرزمين تاريخي فلسطين از مجموع يهوديان بيشتر خواهد شد و بدين ترتيب عليرغم موج گسترده كوچاندن يهودي ها به فلسطين اشغالي در اقليت قرار خواهيم گرفت و اين خطر بزرگي است كه ما را تهديد مي كند.لذا پذيرش تقسيم و تشكيل دولت فلسطيني البته با شرايط امنيتي ويژه، در راستاي حفظ دولت اسرائيل و جلوگيري از فروپاشي آن است. در همين راستا در آخرين نظرسنجي انجام شده در فلسطين اشغالي مشخص شده است كه بيش از ۶۷ درصد از يهوديان اسرائيلي از امكان تبديل خود به يك اقليت نگرانند.
ارزيابي هاي انجام شده نشان مي دهد كه با توجه به نرخ رشد جمعيت در ميان فلسطينيان در سال ۲۰۰۵ تعداد يهوديان و فلسطينيان به صورت برابر به ۶ ميليون نفر خواهد رسيد و در سال ۲۰۱۰ مجموع تعداد فلسطينيان از يهودي ها بيشتر خواهد شد. مي دانيم كه اسرائيل مدعي يك حكومت دمكراتيك است. بگذريم كه دمكراسي آن تحت اشراف كامل نظاميان قرار داشته و اكثريت قريب به اتفاق سياستمداران برجسته يهودي، فارغ التحصيل مدرسه نظامي ارتش اسرائيل هستند.
حال اگر اكثريت ساكنان فلسطين اشغالي، فلسطيني باشند پس آنگاه ادعاي دمكراسي با حاكميت دولتي يهودي چگونه سازگار خواهد بود.از سوي ديگر اسرائيل پس از شكست تاريخي خود در جنوب لبنان و بر هم خوردن موازنه رواني به نفع طرف فلسطيني با مد نظر قرار دادن سياست «النصر بالرعب» خشن ترين چهره خود يعني شارون را به صحنه آورد تا با ايجاد هراس و نگراني در ميان فلسطينيان و اعراب اين موازنه را ديگر بار به نفع خود تغيير دهد. شارون نيز قول داد كه در يك دوره صد روزه انتفاضه و مقاومت را درهم بشكند. ۱۰۰ روز ادعايي شارون به ۱۰۰۰ روز تبديل شد ولي انتفاضه و مقاومت ادامه يافت. حتي اشغال عراق و تغيير موازنه در خاورميانه و حضور مستقيم آمريكا در منطقه نيز نتوانست كشتي شكسته شارون را نجات دهد. در نتيجه آن مؤسسه اي كه عليرغم رقابت هاي ظاهري بين جناح هاي مختلف اداره امور را در دست دارد به اين نتيجه رسيد كه بايد روند صلح را ديگر بار به حركت درآورد تا شايد به وسيله آن امكان رهايي از شكست سياست «شاروني» فراهم آيد. اينگونه بود كه برخي سياستمداران چپ اسرائيلي به سرپرستي يوسي بيلين نقش جديدي يافتند و مذاكرات غيررسمي خود با برخي سياستمداران فلسطيني را در ژنو آغاز كردند.
ياسر عبدربه عضو سابق جبهه دمكراتيك فلسطين و مؤسس حزب فدا- اتحاديه دمكراتيك فلسطيني- و يكي از نزديكترين افراد به ياسر عرفات و وزير سابق تبليغات فلسطين كه ديگر سمت رسمي ندارد، سرپرستي هيئت فلسطيني مذاكره كننده را برعهده گرفت. حاصل اين مذاكرات طرح صلحي بود كه قرار است در اين روزها به امضاي نهايي طرفين برسد. طرحي كه به عنوان پيشنهاد به مقامات رسمي و تصميم سازان طرفين ارائه خواهد شد. مهمترين اشكال اين طرح از نظر فلسطيني، به فراموشي سپردن حق بازگشت آوارگان فلسطيني است كه بر اساس قطعنامه ۱۹۴ مجمع عمومي سازمان ملل متحد بايد به خانه و كاشانه خود بازگردند.
|
|
ديگر مشكل اين طرح امضاي نهايي توافقنامه حل و فصل منازعه «فلسطيني- اسرائيلي» و اسقاط حق پيگيري حقوق فلسطينيان مي باشد. در مورد بيت المقدس نيز عليرغم ادعاي واگذاري آن به طرف فلسطيني، حفظ شهرك هاي يهودي نشين در اطراف آن و تحت حاكميت قرار گرفتن اين شهرك ها و محله يهودي نشين بيت المقدس شرقي، عملاً شرايط بغرنجي را فراهم مي آورد كه اولاً موجب درگيري هاي هميشگي ميان طرفين خواهد بود و ثانياً موضوع تسليم بيت المقدس به فلسطينيان را بيشتر به يك شوخي مبدل مي سازد.با اين همه از هم اكنون جناح هاي مختلف اسرائيلي به استقبال اين طرح رفته اند.
گروهي به سرپرستي حزب كار از آن استقبال نموده و در برنامه جديد سياسي خود محورهاي اصلي اين طرح را مبناي كار آتي خود قرار داده اند. در مقدمه اين برنامه آمده است: «توازن جمعيتي در سرزميني واقع در ميان درياي مديترانه و رود اردن - فلسطين تاريخي - وجود دولت دمكراتيك يهودي را تهديد مي كند. لذا بايد آنها - مردم فلسطين و يهودي ها - را از يكديگر جدا نمود.» اين حزب با سياست شارون در مورد ايجاد ديوار حائل مخالفت نكرده بلكه معتقد است كه اين ديوار بايد در مرز ۱۹۶۷ بنا شود. در مورد شهرك هاي يهودي نشين نيز حزب كار اعتقاد دارد كه بايد اولاً بناي شهرك هايي كه ساخت آنها پس از سال ۲۰۰۱ - روي كار آمدن شارون - آغاز شده است متوقف گردد و ثانياً در مورد سرنوشت ديگر شهرك ها با طرف فلسطيني به مذاكره پرداخت. در برنامه سياسي جديد حزب كار بر موضوع امنيت و ضرورت اخذ تعهد از طرف فلسطيني براي مبارزه با خشونت و تروريسم - مقاومت مشروع مردم فلسطين - تأكيد فراوان شده است، كه نشان مي دهد اسرائيل در هر حال و از هر طريقي درصدد دستيابي به يك امنيت است تا بتواند در پرتو آن موجوديت خويش را حفظ كند.در ديگر زمينه ها نظير سرنوشت بيت المقدس، مبادله برخي اراضي اشغالي در ۶۷ با اراضي اشغال شده در سال ۱۹۴۸ نيز مطالب طرح ژنو تكرار شده است.
جريانات تندرو اسرائيل با ايفاي نقش تعريف شده خود با اين طرح مخالفت كرده اند. تا در صورت امكان فلسطينيان را مجبور كنند كه عقب نشيني بيشتري را پذيرا شوند و چيزي را به دست آورند كه از تحقق آن با توسل به روش هاي نظامي - امنيتي ناتوان شده اند. شارون كه اعلام كرده است در مقابل تخليه برخي شهرك هاي يهودي برخي ديگر از آنها را به خاك «اسرائيل» ملحق خواهد نمود، پسر خود عومري شارون را به لندن فرستاد تا در ميزگرد «صلح رابين» شركت كند وبا هيأت فلسطيني به رياست جبريل رجوب مشاور امنيتي عرفات به مذاكره بپردازد. اين ميزگرد با كوشش موسسه آموزش ايگال آلون و گروه درستي اسرائيل در حزب كارگر انگلستان تشكيل شده است. آماده سازي براي برگزاري اين ميزگرد كاملا مخفي انجام شد و از شركت كنندگان در آن خواسته شده است تا از اعلام جزئيات موضوعاتي كه مورد بررسي خواهند داد خودداري كنند. با اينحال خبرهاي واصله حاكي از آن است كه موضوع «صلح» محور اصلي اين ميزگرد بوده است. دو هيئت اسرائيلي و فلسطيني پيش از آغاز مذاكرات خود با جاناتان پاول رئيس دفتر نخست وزير انگلستان ديدار كردند.يك سخنگوي نخست وزير انگلستان اعلام كرد كه «توني بلر طرح ژنو را مورد تاييد قرارداده و آن را يك تلاش ناب براي غني تركردن مذاكرات به شمار آورده است.»درعين حال فراموش نفرموده اند!! كه براي راضي كردن شارون به تازه ترين شعار وي يعني مبناقراردادن نقشه راه نيز اشاره كنند و پايبندي انگلستان بر آن را مورد تاكيد قرار دهند.
|
|
شارون كه رسما اعلام مي كرد هرگونه تعامل با عرفات را نخواهد پذيرفت، اينك پسر خود عومري را به لندن فرستاده تا با نماينده عرفات مذاكره كند. اين مطلب نشان مي دهد كه شارون در وضعيت بسيار دشواري قرار دارد. از يكسو نتوانسته است برنامه هاي اصلي خود در سركوب مقاومت ملت فلسطيني را عملي كند و امنيت اسرائيل را برقرار سازد و از سوي ديگر تحت فشار شديد افكار عمومي جهانيان به ويژه اروپا كه درنظر سنجي اخير نشان داد شديدا درمورد سياست هاي اسرائيل مسئله دار شده است قرار دارد. درعين حال مخالفان داخلي وي - جريان چپ - تحت شعار صلح خواهي و تبيين فوايد آن براي اسرائيل، با وي به مخالفت برخواسته اند. لذا ناگزير از آن است كه با اندك تغييري در روش برخوردي، جوهره سياست خود يعني تحميل حداكثر خواسته هاي خود بر طرف فلسطيني را پي بگيرد. هرچند كه وي پيش از هركس ديگر از تصميمات پشت پرده موسسه صهيونيستي حاكم بر اسرائيل كه خود نيز قطعا يكي از موثرترين افراد آن است مطلع مي باشد.
در اين ميان مذاكرات ديگري ميان فلسطينيان و مقامات اسرائيلي در مادريد در جريان است كه محمد دحلان و جدعون ساحر رئيس فراكسيون اكثريت در كِنست اسرائيل آن را اداره مي كنند. گويي كه پس از شكست هجوم جهاني بر عليه فلسطينيان با عنوان مبارزه با تروريسم اينبار عنوان صلح جوئي مبناي كار غرب براي تحليل نظريه خود به طرف فلسطيني شده است. هرچند كه در اين صحنه يك نكته بسيار مهم جلب توجه مي كند و آن فعال شدن بي سابقه اروپا در برابر سكوت آمريكا است. گويي حمايت هاي همه جانبه آمريكا از شارون و چسبندگي كامل مواضع آن با اسرائيل شرايطي را فراهم آورده كه امكان يك تحرك مسالمت آميز را براي آن دشوار نموده است. سرنوشت فلسطين اگر به مذاكرات صلح سپرده شود نتيجه اي جز آنچه كه در مادريد و اسلو محقق گرديد عايد آنان نخواهد شد. اين مسئله آنقدر بديهي است كه تصورش موجب تصديق آن خواهد بود. به همين دليل مي بينيم كه احمد قريع نخست وزير فلسطيني كه اتفاقا يكي از طرفداران راه حل مسالمت آميز است، درمورد نتيجه بخش بودن ديدارها و مذاكرات متعدد فلسطينيان با مقامات اسرائيلي ابراز ترديد مي كند و آنها را غيرضروري مي خواند.
هرچه باشد سرنوشت مسئله فلسطين در ژنو، لندن و يا مادريد تعيين نخواهد شد، سرنوشت فلسطين در سرزمين فلسطين رقم مي خورد.