پيشگيري يا درمان
چرا هزينه بيهوده بپردازيم؟
سال هاي متمادي كشورهاي گوناگون با بيماري هاي خطرناكي چون فلج اطفال دست به گريبان بودند اما با به كاربستن تمهيدات به جا به تدريج اين عارضه در بسياري از كشورها از جمله ايران- تقريباً - ريشه كن شد. بي ترديد صرف هزينه هاي اندك براي واكسيناسيون- كه در خيلي موارد به صورت رايگان صورت مي پذيرد- براي يك خانواده بسيار به صرفه تر از پرستاري از يك فرد بيمار و يا حتي معلول است كه گاه مخارج درمان و نگهداري او به ارقام هنگفتي بالغ مي شود.
|
|
اكنون وزارت بهداشت در اقدامي فراگير قصد واكسيناسيون افراد پنج تا بيست ساله خانواده ها را دارد تا از شيوع بيماري هاي سرخچه و سرخك پيشگيري به عمل آورد. در حال حاضر انجام واكسيناسيون در مدت پيش بيني شده از جانب وزارت بهداشت به صورت رايگان صورت مي پذيرد و از منظري نو، در صورتي كه فرد از انجام واكسيناسيون پرهيز كند و بالطبع به سرخك يا سرخچه مبتلا شود، گاه هزينه هاي درمان آن تا صدها هزار تومان مي رسد كه پرداخت چنين مبلغي براي يك خانواده امروزي با ميانگين درآمدي متوسط بسيار دشوار و گاه ناممكن مي نمايد، در حالي كه با زدن واكسني رايگان مي توان به سادگي خود را از شر مصايب بعدي وا رهانيد.
اين معضل مختص سرخك و يا سرخچه نيست. يكي ديگر از شايع ترين و پرهزينه ترين عارضه هايي كه مي توان به سادگي از دام آنها و بالطبع مخارج درمان - كه برخي اوقات امكان پذير است- گريخت، هپاتيت است. هپاتيت- و شايع ترين آن هپاتيت- B بيماري ويروسي است كه قابليت همه گير شدن والا يي دارد. واكسن هپاتيتB در نوبت هاي مختلف يك، دو و پنج ماهه با مبلغي بسيار ناچيز (نزديك به سه هزار تومان در هر دوره براي كودكان صد تومان) زده مي شود اما اگر فردي در دام آن گرفتار آيد، ناچار به پرداخت هزينه هايي بسيار زياد- فراتر از چندين ميليون تومان - براي درمان مي شود. اين در شرايطي است كه ساير افراد خانواده هم در آستانه ابتلا به آن قرار مي گيرند و به علت همه گير بودن ناچار به صرف مخارجي قابل توجه براي جداسازي فرد بيمار از ديگر اعضاي خانوار مي شوند. اين در شرايطي است كه هپاتيت - و در سطوح بالا تر هپاتيت- C مي تواند كشنده هم باشد. از رويكردي ديگر در صورت مبتلا شدن سرپرست خانواده به هپاتيت نه تنها موقعيت شغلي او به خطر مي افتد كه با كاهش قابليت هاي وي و در پي آن كاسته شدن از سطح درآمدش، بنيان اقتصادي خانواده متزلزل مي شود.
هزينه هاي چشمگير
با اين وجود پرهزينه ترين بيماري جوامع امروزي به عارضه هاي قلبي باز مي گردد. بيماري هاي مرتبط با قلب و عروق نه تنها بزرگ ترين عامل مرگ و مير در سراسر جهان هستند كه هزينه درماني آنها كه گاه به بستري شدن و انجام عمل جراحي منجر مي شود به چندين ميليون تومان مي رسد. براي فرار از اين گرفتاري ها كافي است با ورزش، رژيم غذايي سالم و انجام آزمايش هاي مستمر ساليانه از وضع سلا متي قلب خود اطمينان يابيد. اموري كه انجام آنها اصلا ً پرهزينه نيستند و در عوض زندگي سالم و مرفه را به ارمغان خواهند آورد.
بيماري هاي ريوي نيز در همين راستا جاي مي گيرند. كافي است بسياري از افراد جامعه عادت ناپسند كشيدن سيگار را كنار گذارند تا نه تنها آزاري متوجه ساير افراد خانواده نشود كه صرفه جويي عمده اي در اقتصاد خانواده نيز صورت گيرد و از ديگر سو نيازي به صرف هزينه هاي وحشتناك درمان نباشد.به هر روي در جوامع پيشرفته امروزي و در لابه لا ي دود و آهن و در شرايطي كه وجوه اقتصادي هر عملي با توجه به سطح درآمد نه چندان زياد بسياري از خانواده ها مهم ترين عامل در ارزيابي بهينه بودن امور برآورد مي شود، كافي است مقايسه اي ميان هزينه هاي درمان و پيشگيري(كه در اينجا واكسيناسيون مد نظر قرار مي گيرد) صورت پذيرد تا دريابيد با زدن چند آمپول ارزان قيمت- و حتي رايگان - به سادگي مي توان سلا متي را تضمين كرد و از دردسر پرداخت هزينه هاي كلا ن بعدي- كه براي خيلي از خانواده ها صعب است- آسوده شد.
|