قسمتي از نانهاي تهيه شده به عنوان ضايعات از طرف خانواده ها دور ريخته مي شود. به وجود آمدن اين ضايعات عوامل مختلف و متعددي دارند ولي در نهايت دو عامل نهايي و اصلي جلب نظر مي كنند: شيوه توليد نان و سپس چگونگي استفاده از نان در خانواده ها
چند كشور مي شناسيدكه تجارتي به نام «تجارت نان خشك»در آن رايج است؟ شهروندان ما به حدي نان دور مي ريزند كه افرادي از ضايعات به جاي مانده، تجارت مي كنند و هر روزه جلو خانه ها دنبال تلي از نان مي گردند!
مرجان نماينده - سحرمولا يي
حتي اگر غذاي روزانه شما برنج هم باشد باز نمي توانيد از حضور نان بر روي سفره خويش چشم پوشي كنيد. نان در فرهنگ ما ايرانيان بركت سفره است. در علم تغذيه اين بركت بدل به يكي از اصلي ترين عوامل تغذيه شده و از صبحانه تا ناهار و شام به عنوان منبع جانبي يا اصلي مورد استفاده قرار مي گيرد.
در كشور ما هر ساله بودجه هنگفتي براي تأمين همين بركت صرف مي شود. براساس آمار رسمي و منتشر شده از سال ۷۶ تاكنون بالغ بر ۴ ميليارد و ۵۵۱ ميليون دلا ر به واردات گندم اختصاص يافته است. به عبارت ديگر به طور متوسط سالا نه ۷۵۰ ميليون دلا ر براي خريد گندم هزينه شده است. در وهله اول اهميتي كه دولت به مقوله نان به عنوان اصلي ترين منبع تغذيه شهروندان مي دهد جلب نظر مي كند؛ اما همين حمايت دولت نان را به محصولي ارزان بدل كرده كه اسراف در آن بيداد مي كند.
اما عملا ً بسياري از نانهاي تهيه شده به عنوان ضايعات نان از طرف خانواده ها، دور ريخته مي شود. به وجود آمدن اين ضايعات عوامل مختلف و متعددي دارند ولي اگر همه اين عوامل بررسي شوند، در نهايت دو عامل نهايي و اصلي جلب نظر مي كند: توليد نان و سپس چگونگي استفاده از نان.
متأسفانه عدم عنايت اكثريت نانوايان در هنگام پخت نان و تبديل يكباره روش پخت نان از سنتي به مكانيزه و استفاده از مواد غيربهداشتي مثل جوش شيرين در توليد آن باعث شده كه نان هاي توليد شده كيفيت مناسبي نيابند و زماني كه به دست مصرف كننده مي رسند، سوخته و يا خمير باشند.
رضا احمدي، يك شاطرجوان مي گويد: فكر مي كنم نانهايي كه در تنورهاي سنتي خودمان پخت مي شدند از هر لحاظ باصرفه تر و بهتر بودند. وضعيت پخت نان در گذشته بسيار مطلوبتر بود، به نحوي كه شاطر خودش را موظف مي دانست در هنگام چسباندن خمير به تنه تنور و كندن آن دقت فراواني به خرج دهد به همين دليل هم هست كه نان هاي سال هاي پيشتر كيفيت بسيار بهتري داشتند. ولي وقتي پخت نان مكانيزه شد و ماشين هاي غول پيكر جاي تنورهاي محقر را گرفتند شاطر هيچ مسئوليتي را در قبال چگونگي پخت نان احساس نكرد. امروزه اين ماشين است كه نان را مي پزد نه شاطر. البته كار شاطر اين است كه نان را به چرخه فلزي بچسباند و پس از اينكه يك دور زد آن را جدا كند پس طبيعتاً هيچ مسئوليتي را در قبال نان پخته شده احساس نمي كند و اين يكي از دلا يل بي كيفيت بودن نان است.
وي عامل ديگري را نيز براي عدم وجود كيفيت نامناسب نان ها متصور است و مي گويد: «آردهاي بي كيفيت دليل ديگر نان هاي بي كيفيت هستند. وقتي نان خوب پخت مي شود كه آرد و خمير آن با كيفيت باشد ولي متأسفانه آردهايي كه در اين چند ساله به دست ما رسيده از كيفيت بسيار پاييني برخوردار هستند و اين باعث مي شود كه يا خمير شود و يا بسوزد. من خودم خيلي دلم مي خواهد كه وقتي ناني را عرضه مي كنم مصرف كننده راضي باشد ولي متأسفانه با اين آردها مصرف كننده ها راضي نمي شوند و حاصل زحمات ما به دست نان خشكي ها مي رسد. آن چه او اشاره مي كند به تجارتي مي رسد كه فقط به كشور ما اختصاص دارد يعني «تجارت نان خشك». شهروندان به حدي نان دور مي ريزند كه افرادي از ضايعات به جاي مانده تجارت مي كنند!
رضا احمدي گرچه يك شاطر است ولي از اطلا عات بسيار خوبي هم برخوردار است. مي توان اين امر را از مثالي كه براي اثبات گفته خويش ميآورد دريافت:«اگر شما در روزنامه خبرنگار خوب نداشته باشيد، منبع خبري شما سوخته باشد، طراحي خوبي نكنيد و از كارشناسان و اهالي فن برخوردار نباشيد مطمئناً روزنامه شما را به جاي خواندن صرف پاك كردن شيشه ها خواهند كرد و يا از آن به عنوان زيرانداز استفاده مي كنند. مسأله نان نيز به همين شكل است. اگر شاطر خوب نباشد، اگر آرد خوبي به دست شما نرسد و اگر نان شما از لحاظ ظاهري سياه شود نه تنها براي تغذيه خانواده ها مورد استفاده قرار نمي گيرد بلكه به دست نان خشكي ها و در نهايت گاوداري ها مي رسد. در حقيقت نه تنها دولت در اين زمينه متضرر مي شود بلكه خريداران نان هم با دور ريختن دائمي بخشي از نان هايي كه خريداري كرده اند پول خود را به باد مي دهند.
وي در مورد استفاده از جوش شيرين نيز مي گويد: در گذشته ما از خمير مايه استفاده مي كرديم كه مضر هم نبود ولي اكنون كه ميزان مصرف نان بالا رفته و خمير مايه هم آنچنان در دسترس نيست مجبوريم از جوش شيرين استفاده كنيم تا خمير خودش را بگيرد و استفاده از جوش شيرين هم طبيعتاً آثار خوبي بر روي سلا متي نخواهد گذاشت.
قاسم علي چراغي ۳۵ ساله و كارگر يك نانوايي مي گويد: مطمئن باشيد در چرخه توليد نان كمترين تقصير متوجه كارگران است چرا كه اولا ً نان را دستگاه مي پزد دوماً آردها آن قدر بي كيفيت هستند كه ما را از اتهام مبرا كنند.
در ضمن ما انگيزه اي براي تلا ش بيشتر نداريم چون قيمت نان ارزان است و در نتيجه حقوق ما هم كم است. چند تن از دوستان من به شهرستان برگشته اند و ديگر علا قه اي به حضور در تهران و كار در نانوايي ندارند. تصور مي كنم اگر فكري به حال وضعيت نانوايي نكنند چند سال بعد تحصيلكرده ها بايد بيايند و نان پخت كنند.
نانوايي ها نيز به مانند ساير مشاغل و اصناف صاحب اتحاديه هستند و به وسيله آن مي توانند حرف ها و مطالبات خويش را بيان كنند. حسين نظري رئيس اين اتحاديه است و از طرف تمام نانوايان پاسخگوي سوالا ت ما مي شود.
وي پيرامون استفاده از جوش شيرين در نانوايي ها مي گويد: وجود اين ماده از نظر فني در نان هاي مسطح الزامي است و به طور كامل نمي توان آن را قطع كرد. يك زمان خمير مايه هاي آستان قدس رضوي را ميان نانوايي ها پخش كرديم تا آن را جايگزين جوش شيرين كنند، اما براي نگهداري آنها شرايط ويژه اي لا زم بود و چون نانواها نتوانستند از خمير مايه هاي آستان قدس محافظت كنند، بنابراين آنها را سريع جمع كرديم. پس مي بينيد حذف جوش شيرين عملا ً امكان پذير نيست.
وي ادامه مي دهد: اگر نانوايي ها بتوانند ماده اي را جايگزين جوش شيرين كنند ما استقبال مي كنيم و به هيچ وجه اصراري بر استفاده از جوش شيرين نداريم. به عنوان مثال عرض مي كنم، آن زماني كه لوله كشي گاز شهري فراگير شده بود ما خود براي گازكشي نانوايي ها پيشقدم شديم، منظور اين است كه آنچه بتوانيم انجام مي دهيم ولي حذف جوش شيرين عملا ً امكان پذير نيست.
نظري در مورد كيفيت نان ها نيز مي گويد: كيفيت نان بيشتر به كيفيت آردها بستگي دارد و چون هر ده روز آرد را ميان نانوايي ها تقسيم مي كنند كيفيت نان ها نيز تغيير مي كنند. ممكن است ۱۰ روز نان ها بسيار با كيفيت باشند در مقابل ۱۰ روز بعد غيرقابل استفاده شوند.
در اين مورد اتحاديه نانوايان چه اقدامي كرده است؟ نظري پاسخ مي دهد: ما از وزارت بازرگاني و سازمان غله هم درخواست كرده ايم كه استاندارد آرد را رعايت كنند تا آردي كه به نانوايي ها مي دهند مورد پسند مصرف كننده قرار گيرد.
رئيس اتحاديه نانوايان در پاسخ به اين سو‡ال كه آيا مشكلا ت پخت فقط همين مسأله آرد است؟ مي گويد: نه! مسأله ديگر در مورد كيفيت نان ها نرخ آن و كارگراني است كه مبتدي هستند و هيچ آموزشي نديده اند( وي هيچ اشاره اي به مسئوليت اتحاديه در قبال آموزش كارگران نانوايي ها نمي كند) اين كارگران به دليل نداشتن حقوق كافي قادر به اداره خانواده در تهران نيستند به همين دليل هم هر چند وقت يك بار به شهرستان مي روند و گاهي بنا به دلا يل مختلف ديگر باز نمي گردند.
|
|
اما چرا ضايعات نان به وجود ميآيند؟ نظري پاسخ مي دهد: از دلا يل به وجود آمدن ضايعات نان يكي اين است كه مردم نان ها را زياد مي خرند و بعد از بيات شدن هم نان هايي را كه حتي قابل مصرف است به نان خشكي مي دهند. در كشور ما به دليل وفور نعمت، نان را دستخورده و درواقع حرام مي كنند. الگوي مصرف ما در رابطه با نان نامناسب است. ما معمولا بيشتر از حد استفاده خود نان مي خريم و يا حتي داخل نان هاي حجيم را خالي مي كنيم. در حالي كه اين اسراف در رابطه با مرغ و گوشت مشاهده نمي شود، چرا كه قيمت واقعي آن را مي پردازيم و از هر ذره آن بهره مي بريم. اگر مشكل نان هاي مسطح ناديده گرفته شوند، نان هاي حجيم يا همان نان فانتزي نيز در موارد بسياري آماج حملا ت مصرف كننده قرار مي گيرند. اكثر مصرف كنندگان هنگام استفاده از اين نان ها درون آن را خالي مي كنند و در حقيقت بيشتر حجم نان خود را دور مي ريزند. آن چه كه نمونه اش در كشورهاي فرنگي كه اين نان ها از آن جا آمده به چشم نمي خورد!
فتاح حسن زاده كه صاحب يكي از فروشگاههاي نان فانتزي است مي گويد: اين اشتباه بزرگي است كه درون نان هاي فانتزي را خالي كرده و تنها جلد آن را مصرف كنيم. محتواي اين نان ها نيز جزئي از نان است و بايد مورد استفاده قرار بگيرد. اين يعني اسراف، ولي اكثر مصرف كننده هاي اين نان ها در بدو امر بخش داخلي نان را بيرون مي ريزند. آن چه كه در ساندويچ فروشي ها متداول است. او در پاسخ به اين پرسش كه آيا اين مواد براي سلا متي زيان دارد؟ پاسخ مي دهد: فكر نمي كنم چون آن بخش نيز خميري است كه پخته شده و قابل استفاده است، نبايد براي مصرف كننده مشكل ساز باشد. من سال ها است كه اين نان ها را به همين شيوه مصرف مي كنم تاكنون مشكلي برايم پيش نيامده.
يكي از اصلي ترين عوامل ايجاد ضايعات نان چگونگي مصرفآن است.متأسفانه خانواده هاي ما طريقه مصرف صحيح نان را نياموخته اند و هميشه به آن شيوه كه خود پنداشته اند صحيح است مصرف كرده اند. چرا كه نان اساساً در ايران با حمايت دولت و يارانه هاي دولتي تهيه شده و محصول بسيار ارزاني به شمار مي رود. هر خانواده سه نفره به طور متوسط هر سه روز يك قرص نان را به عنوان ضايعات دور مي ريزند. به عبارتي ديگر هر خانواده سه نفره ماهانه ۱۰ قرص نان را دور مي ريزند. اين رقم در سال به ۱۲۰ قرص نان مي رسد. اگر جمعيت ايران ۶۰ ميليون نفر باشد روزانه ۲۰ ميليون، ماهانه ۲۰۰ ميليون و سالا نه ۲ ميليارد و چهارصد ميليون قرص نان توسط خانوارها بدل به ضايعات مي شود كه رقم بسيار هشدار دهنده اي است.
در حقيقت اين مقدار نان كه تبديل به ضايعات مي شود حاصل زحمات چندين و چند كارگر، مصرف آب، برق، گاز وهزاران تن گندم است كه به راحتي توسط هموطنان ايراني به دور ريخته مي شود.
در قسمت دوم اين گزارش ضمن ارائه ديدگاههاي شهروندان در مورد مصرف صحيح نان و بررسي علل ايجاد ضايعات به بررسي نقش نان در تغذيه روزانه شهروندان پرداخته خواهد شد. ادامه دارد...
قيمت انواع نان
قيمت با آرد آزاد (ريال)
|
قيمت با آرد دولتي (ريال)
|
|
۲۰۰
|
۱۲۰
|
لواش
|
۳۰۰
|
۲۰۰
|
تافتون
|
۵۰۰
|
۳۵۰
|
بربري ساده
|
۶۵۰
|
۴۵۰
|
بربري خاش خاشي
|
۷۰۰
|
۵۰۰
|
سنگك
|
۸۵۰
|
۵۵۰
|
سنگك خاش خاشي
|
|
|
|
|
|
|
|