ده پرسش مطرح شده در كنگره جهاني معماران(برلين ۲۰۰۲)
جهاني فكر كن منطقه اي عمل نما
|
|
از ميان تمام هنرها، معماري بزرگترين مسئوليت اجتماعي و بيشترين اثر را بر اجتماع دارد. معماران نمي توانند بهشت را بر روي زمين بسازند. اما مي توانند خانه ها و شهرهايي را طراحي كنند كه شايسته زندگي مردمان ساكن آنها باشند، مكان هايي كه صرفاً قالب هاي برگرفته از خاك و بتن نباشند.
بيست و يكمين كنگره بين المللي معماران، كه در سال ۲۰۰۲ در برلين برگزار شد، تلاش كرد توجه مهندسان معمار و طراحان كليه كشورها و قاره ها را به مسئوليت مشترك آنها در كمك به حل مشكلات جهاني كه فراروي بشريت در قرن جديد قرار دارد، جلب كند.
مشخصات قرن بيست و يكم، پايان عصر صنعتي است و عصري كه موفقيت و پيشرفت آن تضادهاي جدي را به همراه داشته است؛ ويژگي هايي از قبيل:
* تسلط سرمايه بر كار؛
* پيشرفت به قيمت صدمه ديدن محيط زيست؛
* رويكرد خردگرايانه محض به علم و ترقي فني؛
* توزيع ناعادلانه ثروت؛
همه اين موارد پيش آمده غيرانساني هستند و منجر به بحران خواهند شد. آنها در واقع بر تضادهاي فطري خود برپا شده اند.
زمان كنار گذاشتن اين تضادها و وداع كردن با الگوهاي پيشرفت يك طرفه فرا رسيده است. گفتگوي ميان تمدنها، با در نظر گرفتن احترام به سنت هاي ديرين آنها، مي بايست منجر به پيدايش اصول جديدي شود كه به بشر بياموزد او حاكم جهان نيست، بلكه بخشي از آن است.
معماري به عنوان يك امكان، مفهومي است كه رابطه با تاريخ را پيش مي برد و اين اميد را به وجود مي آورد كه بشر مي تواند در هماهنگي با طبيعت زندگي كند.
شركت كنندگان در بيست و يكمين كنگره جهاني معماري فرا خوانده شدند تا بپاخيزند و تعهد اخلاقي خود را به نمايش بگذارند و راه حل هاي نويني ارائه كنند. كار ما اساساً تكرار اين جمله و شعار قديمي است كه مي گويد: «جهاني فكر كن، منطقه اي عمل نما.»
ده پرسش مطرح شده توسط كميته علمي بيست و يكمين كنگره جهاني معماران به اين شرح است:
پرسش اول: مسئوليت كساني كه كارشان طراحي و ساخت است بر اساس كدام ارزش هاي اخلاقي بايد سنجيده شود؟
پرسش دوم: معماران با كار خود چه راهكار هاي بنياديني را مي توانند براي ايجاد صلح در نظم نوين جهاني پيشنهاد كنند؟
پرسش سوم: چگونه مي توان بازده هزينه هاي اقتصادي اكولوژيكي، براي محيط مصنوع را نسبت به پيش افزايش داد.
پرسش چهارم: چگونه مي توان نوآوري هاي معماري را در تلفيق با سنت ها و ساخت و ساز تاريخي ارائه كرد؟
پرسش پنجم: چگونه مي توان به هويت منطقه اي، اقتصادي و اجتماعي به عنوان يك مزيت نسبي دست يافت و چگونه مي توان آن را در قالب مدرن ادامه داد؟
پرسش ششم: چگونه مي توان زيبايي را در معماري با مفهوم معاصر بودن همراه كرد و به آن شكلي جاودانه بخشيد؟
پرسش هفتم: چگونه مي توان ارزش اجتماعي طراحي را به مثابه تفكري كل گرا در ارتباط با تصميمات مستقل و ساختمان هاي جداگانه، افزايش داد؟
پرسش هشتم: چگونه ساخت و ساز پايدار و صرفه جويي در منابع مي تواند به گسترش عدالت اجتماعي كمك كند؟
پرسش نهم: طراحي و ساخت و سازها به چه شيوه هايي مي توانند حامي منابع مادي زمين باشند و نيز جوانب معنوي زيبايي و يكانگي را افزايش دهند؟
پرسش دهم: در حالي كه نياز به تغييرات اساسي حس مي شود، اما ساخت و ساز شكل گذشته خود را دارد. در چنين شرايطي، معماران چه جايگاهي مي توانند داشته باشند؟
ترجمه: انجمن فرهنگي جامعه مهندسان معمار ايران
|