رسول جعفريان
زماني كه بوش پيام تشكر براي آيت الله سيستاني فرستاد، تصور بر آن بود كه دولتمردان آمريكا پذيرفته اند تا نقشي براي مردم عراق در حكومت آينده اين كشور قايل شوند و اجازه دهند تا مردم رنجديده عراق پس از تحمل چند دهه ديكتاتوري، خود سرنوشت آينده خويش را رقم بزنند.
اما امروز روشن شده است كه آمريكا روش فريب كارانه اي را دنبال مي كند و برمر به رغم آن كه اعلام مي كند خواست مراجع شيعه را مي پذيرد، در پشت پرده با همدستان عراقي اش، در تلاش است تا عناصر سرسپرده آمريكا را بر آينده اين كشور تحميل كند.
سياست فريب آمريكا از آنجا آغاز شد كه با كنار گذاشتن بحث قانون اساسي و موكول كردن آن به آينده، طرح ايجاد دولت موقت را جلو انداخت. بر اساس اين طرح قرار بر آن شد تا يك مجموعه انتصابي از سوي استانداران منصوب از طرف آمريكا در استان هاي مختلف فراهم آمده و بر اساس تصميم آن جمع انتصابي، نخست وزير موقت با اعضاي كابينه تشكيل و با تشكيل آن شوراي انتقالي منحل شود. به اين ترتيب، سرنخ همه انتصابها تا تشكيل دولت موقت به دست آمريكا بوده و مردم عراق و مراجع شيعه و غير آنان، هيچ نقشي در تشكيل اين دولت موقت نخواهند داشت.
فرض كنيم كه چنين دولتي پس از دو يا سه سال و يا حتي بيشتر بخواهد، انتخاباتي براي انتخاب اعضاي شوراي تدوين قانون اساسي برگزار كند. روشن است كه يك چنين دولتي كه از سوي آمريكا منصوب شده، چه انتخاباتي برگزار خواهد كرد. كافي است، با ايجاد ناامني تا سال ها تدوين قانون اساسي به عقب افتد و به علاوه در زمان انتخابات، عناصر معلوم الحال از صندوق هاي انتخاباتي بيرون آيند. اكنون مي توانيم بفهميم كه بوش با ارسال پيام تشكر آميز خود به آيت الله سيستاني، بيش از آن كه در مقام تشكر از مرجعيت شيعه باشد، در مقام فريب مردم شيعه عراق و حتي مرجعيت شيعه بوده است.
به نظر مي رسد، مرجعيت شيعه هشيارتر از آن است كه سردمداران آمريكا بتوانند، آنان را فريب دهند. شاهد آن اين كه آيت الله سيستاني در برابر اين توافقنامه نادرست، ميان حاكم آمريكايي عراق و شوراي انتقالي درباره انتصابي شدن دولت موقت آينده ـ كه در غياب برخي اعضاي شيعه آن صورت گرفت ـ ايستادگي كرده و حتي در ملاقات ديشب سيد عبدالعزيز حكيم با ايشان، به صراحت بر نفي اين توافق تاكيد كرده است.
بي ترديد اگر مرجعيت شيعه در اين حال نقطه ضعف نشان دهد و از سوي مردم عراق و تشكل هاي شيعي و عراقي مورد حمايت قرار نگيرد، آينده دشواري در انتظار مردم عراق خواهد بود.
اگر آمريكا واقعا درصدد سپردن حكومت آينده عراق به دست مردم اين كشور است، به چه دليل اصرار دارد تا دولت موقت، محصول انتصاباتي باشد كه استانداران منصوب از طرف او آن را تشكيل مي دهند؟
بدون ترديد آمريكا در حال شكستن ديوار بي بنيادي است كه با شعار و پس از يك دوره ديكتاتوري طولاني، از سر اجبار ميان برخي از شيعيان و آمريكا پديد آمده است. اين آخرين فرصت آمريكاست كه اگر به آن بي توجهي كند، بصره و نجف و كربلا هم مانند فلوجه و رمادي و بعقوبه خواهد شد.
بازار سليمانيه در تصرف چين و تركيه
كردستان عراق ـ به خصوص استان سليمانيه ـ محل عرضه كالاهاي ساخت كشورهاي چين و تركيه است و مردم اين مناطق نسبت به اين محصولات اقبال بيشتري نشان مي دهند. انواع ابزار صنعتي و خانگي، پوشاك، اسباب بازي، منسوجات ،تلفن، چتر، ساعت و برخي لوازم الكتريكي از جمله محصولات كشور چين در بازارهاي سليمانيه است كه به دليل پايين بودن قيمت آنها مورد استقبال مشتريان قرار دارد. تركيه به دليل نزديك بودن به كردستان عراق و همچنين نبود مشكلات گمركي و راحتي حمل و نقل كالا از اين كشور به مناطق شمالي عراق توانسته است بخش مهمي از بازارهاي اين مناطق را به خود اختصاص دهد.
سايت بازتاب با اعلام اين خبر افزود: محصولات كشور تركيه در اين بازارها شامل انواع مواد غذايي، لوازم بهداشتي و آرايشي، گوشي تلفن هاي همراه، انواع پوشاك، لوازم متنوع خانگي، لاستيك، انواع كيف و كفش و پارچه هاي رومبلي، فرش هاي ماشيني و موكت است. ديگر محصولات موجود در بازار سليمانيه به كشورهاي مالزي، كره، ژاپن، مصر، فرانسه و ايران مربوط مي شود.
محصولات ايران در بازارهاي سليمانيه نيز بيشتر شامل انواع محصولات غذايي و لبني، مصالح ساختماني، برخي لوازم خانگي، لوازم الكتريكي، ميوه، خشكبار و فرش است.
فائق دباغي (رئيس مركز تجاري ايران در سليمانيه عراق) در گفت وگو با خبرنگار ايرنا بر حضور جدي ايران در بازارهاي عراق تأكيد كرد و گفت: تجار و شركت هاي ايراني بايد از اين فرصت به دست آمده استفاده مطلوب كنند.
بازار سليمانيه عراق يكي از بزرگترين بازارهاي منطقه محسوب مي شود كه تامين كننده برخي محصولات بازارهاي منطقه از جمله بغداد به شمار مي رود.
اين بازار با واقع شدن در نقطه مركزي شهر، افزون بر دو هزار و۵۰۰ باب مغازه را درخود جاي داده و از رونق خوبي نيز برخوردار است.
شهر سليمانيه با ۷۰۰ هزار نفر جمعيت در ۴۸۵ كيلومتري شمال شرق بغداد واقع است.