گروه سياسي: سيدمحمد خاتمي رئيس جمهوري روز گذشته در جمع خبرنگاران درخصوص اعدام صدام حسين گفت: از اعدام خوشم نمي آيد ولي معتقدم اگر قرار باشد جايي حكم اعدام صادر شود يكي از عادلانه ترين جاها در مورد صدام حسين است.
به گزارش خبرنگار همشهري خاتمي افزود: آرزو نمي كنم انساني ولو مجرم اگر راه گريزي داشته باشد بر نابودي او اصرار شود اما صدام دل هاي زيادي را داغدار كرد.
رئيس جمهوري ابراز اميدواري كرد كه صدام عادلانه محاكمه شده و حكمي عادلانه هم براي او صادر شود.
خاتمي دستگيري صدام را موجب خوشحالي ملت عراق و ساير ملت هايي كه از اين رژيم آسيب ديده اند به ويژه ايران دانست و گفت: كساني كه امروز در مقابل صدام قرار گرفته اند او را در گذشته ياري كرده و سلاح هايي به رژيم وي دادند كه حتي شهر حلبچه را با آنها نابود كرد.
خاتمي اضافه كرد: امروز گرچه به بهانه كشف سلاح هاي كشتار جمعي به عراق حمله كردند ولي سلاح هاي كشتار جمعي پيدا نشد اما به جاي آن گورهاي دسته جمعي پيدا شد.
رئيس جمهور تأكيد كرد كه رفع ديكتاتوري صدام توجيه كننده ادامه اشغال عراق نيست.
وي از محاكمه آزاد و عادلانه صدام ابراز ترديد كرد و گفت: صدام در يك دادگاه آزاد ممكن است حرف هايي بزند كه خوشايند خيلي ها نيست ولي ما اميدواريم روشن شود كه چه كساني با او رابطه داشته و وي چه عملكردي داشته است.
خاتمي درخصوص درخواست ايران براي شركت در دادگاه محاكمه كننده صدام گفت: ما محاكمه عادلانه و بيطرفانه مي خواهيم و طبيعي است كه ايران به عنوان آسيب ديده از رژيم صدام خواستار حضور نماينده اي در جريان محاكمه باشد.
وي با تأكيد بر اين كه هنوز مسئله محاكمه صدام مشخص نيست گفت: ما بر محاكمه علني و عادلانه صدام پافشاري مي كنيم.
خواستار استرداد منافقين
به ايران هستيم
رئيس جمهوري در مورد اخراج منافقين از عراق گفت: آنها يك گروه تروريستي هستند كه مرتكب جنايات بزرگي شده اند و حق و منطق و دفاع از حقوق بشر ايجاب مي كند كه جنايتكاران در جايي كه مرتكب جنايت شده اند بازخواست شوند.
خاتمي تصميم شوراي انتقالي حكومت عراق براي اخراج منافقين را مثبت ارزيابي كرد و گفت: اگرچه تقاضاي رسمي نكرده ايم ولي اصرار داريم كه آنها به ايران ارجاع شوند.
وي تأكيد كرد كه ميان سران جنايتكار اين سازمان با افراد عادي آنها كه تحت تأثير تبليغات و يا هر انگيزه ديگري به آنها نزديك شده اند تفاوت وجود دارد و افراد عادي آنها بايد مورد اغماض قرار گرفته و به دامن ميهن برگردند اما جنايتكاران آنها به صورت عادلانه محاكمه شوند.
خاتمي ابراز اميدواري كرد كشورهاي اروپايي كه اكثر آنها اين گروه را تروريست مي دانند دوباره زمينه ادامه جنايت آنها را فراهم نكنند.
مذاكرات سران در مورد انتخابات
رئيس جمهوري در پاسخ به پرسش خبرنگار همشهري درخصوص خبري مبني بر مذاكرات مسئولين عاليرتبه كشوري و تصميم آنها براي تأييد صلاحيت همه داوطلبان واجد شرايط به ويژه چهره هاي شاخص سياسي گفت: هرگز چنين تصميمي گرفته نشده است. البته مذاكراتي از سطح رهبري گرفته تا ما و شوراي نگهبان صورت گرفته و نظر نظام اين است كه سخت گيري نشود و چارچوب قانون رعايت گردد.
رئيس جمهوري اضافه كرد: بايد بعضي بهانه هاي رد صلاحيت ها را كنار بگذاريم و امور را به سندهاي محكم قانوني كه وجود دارند واگذار كنيم.
خاتمي بر ضرورت حضور گسترده مردم در انتخابات تأكيد كرد و گفت: مردم حق حاكميت خود را با انتخابات تعيين مي كنند.
رئيس جمهور در پاسخ به پرسش ديگري در مورد احتمال عدم مشاركت احزاب و گروه ها و مردم در انتخابات آينده گفت: اين كه تصور كنيم چون ممكن است همه خواسته هاي ما برآورده نشود قهر كنيم و كنار بكشيم متناسب با رشد مدني و درك جايگاه خود در دنياي كنوني نيست. رئيس جمهور با تأكيد بر قدرت منتشر مجلس و نظارت آن بر قدرت هاي متمركز ابراز اميدواري كرد كه ناظرين و مجريان به گونه اي عمل كنند كه به شوق و اشتياق مردم لطمه وارد نشود.
خاتمي با تأكيد بر اين كه اگر همه كانديداها هم تأييد صلاحيت شوند معدل انتخاب مردم معدل درستي خواهد بود گفت: در برخورد با تعيين صلاحيت ها نبايد سخت گيري شود.
رئيس جمهور از هيأت مركزي نظارت بر انتخابات و شوراي نگهبان خواست كه به هيأت هاي نظارت استان ها و شهرستان ها سفارش كنند كه سخت گيري بي جا نكنند.وي اضافه كرد كه من هم مراقبت مي كنم كه هيأت هاي اجرايي در چارچوب قانون عمل كنند.
رئيس جمهوري در مورد تركيب آينده مجلس گفت: نمي توانم راجع به سرنوشت مجلس كه مردم تعيين كننده آن هستند قضاوت كنم.
وي در مورد احتمال شركت كروبي رئيس مجلس در انتخابات آينده مجلس گفت: از خود ايشان سئوال كنيد. من معتقدم كه ايشان بايد شركت كنند و فكر مي كنم تصميم به ثبت نام گرفته اند.
خاتمي در پاسخ به اين پرسش كه علاوه بر صدور بيانيه در حمايت از حقوق مردم ديگر از چه ابزاري برخوردار است؟ گفت: علاوه بر آنچه كه در چارچوب قانون است دعا هم مي كنم.
خاتمي در مورد نامه اخير دبير شوراي نگهبان به وزير كشور در مورد وجود موارد خلاف در فرم هاي ثبت نام گفت: به مجريان و ناظران توصيه مي كنم از چارچوب عدل و انصاف خارج نشوند.
وي يكي از اصول انتخابات آزاد را افزايش قدرت انتخاب مردم عنوان كرد و گفت: بايد به مردم اعتماد كنيم و مصلحت ها و سليقه ها را جايگزين نظر آنها نكنيم.خاتمي گفت: به نظر من حتي اگر موضوع صلاحيت كانديداها كلا رها شود معدل انتخاب مردم در مسير ارزش ها و حفظ كشور خواهد بود.
رئيس جمهوري در مورد نشست خود با گروه هاي جبهه دوم خرداد كه قرار است امروز انجام شود گفت: نشست ما عادي است و غرض اين است كه همه در انتخابات شركت كنند و گروههايي كه به يكديگر نزديك هستند با هم متحد شوند نه متفرق.
زندانيان سياسي و مطبوعاتي
رئيس جمهوري در مورد اظهارات اخيرش در سوئيس پيرامون زندانيان سياسي و مطبوعاتي در ايران گفت: من به نقل از ليگابو گفتم كه ۲۶ نفر زنداني سياسي و يك مديرمسئول روزنامه زنداني مطبوعاتي است كه جرمش مطبوعاتي نيست. اگر منظور از مطبوعاتي، نويسندگان و روزنامه نگاران نيز باشد بله كساني از آنها هم اكنون در زندان هستند.
وي با تأكيد بر ضرورت مشخص شدن جرائم سياسي و مطبوعاتي گفت: هر جرمي كه از طريق مطبوعات رخ دهد جرم مطبوعاتي است حتي اگر پخش دروغ و يا تبليغ براي براندازي نظام باشد.
خاتمي گفت: هياهويي كه در دنيا راجع به زندانيان ايران مي شود بيش از واقعيت است ولي من مواردي را پيگيري كرده و باز هم مي كنم، راهش اين است كه قانون مطبوعات درست اجرا شود و قانون منع شكنجه و جرم سياسي نيز از سوي شوراي نگهبان مورد تأييد قرار گيرد.
آمادگي امضاي
پروتكل را داريم
رئيس جمهوري در مورد زمان امضاي پروتكل گفت: ما از ده روز گذشته آمادگي امضاي پروتكل را داشتيم منتظر اعلام نظر آژانس هستيم.
بودجه سال ۸۳ و برنامه چهارم
رئيس جمهور در مورد زمان ارائه لايحه بودجه سال ۸۳ به مجلس گفت: فكر مي كنم اوايل دي آن را تقديم مجلس كنم. وي در مورد اين كه آيا برنامه چهارم در مجلس ششم بررسي خواهد شد يا نه؟ گفت: ترجيح ما اين است كه براي سال ۸۴ برنامه تصويب شده داشته باشيم ولي كيفيت و دقت را فداي سرعت نمي كنيم. چشم انداز بيست ساله كار ما را آسان كرد و ما آن را به مجلس ششم مي دهيم اگر توانست بررسي مي كند اگر نه به مجلس هفتم مي رود.
پاداش بازنشستگان
سيدمحمد خاتمي در مورد پرداخت پاداش پايان خدمت بازنشستگان نيز گفت: مجلس اجازه داد كه ۹۰۰ ميليون دلار از حساب ذخيره ارزي به اين موضوع اختصاص يابد كه بايد پس از فروش نفت و آمدن اين پول به خزانه آن را پرداخت كنيم.خاتمي ابراز اميدواري كرد كه در سال جاري تا جايي كه ميسر است بخشي از اين بدهي ها پرداخت گردد. خاتمي گفت كه در لايحه بودجه سال ۸۳ اعتباراتي را به اين بخش اختصاص خواهيم داد.