نوشته كوتاه زير در حقيقت گزارشي است كه يكي از روزنامه هاي مطرح ايالات متحده در مورد تصميم اخير دولت فرانسه مبني بر ممنوعيت حجاب اسلامي، ارائه كرده است. با توجه به اين كه بعد از تصويب قانون ممنوعيت حجاب اسلامي، موضع گيري هاي مختلفي در مورد اين مسأله بيان شده است، آگاهي از نحوه نگرش مطبوعات آمريكا نسبت به اين موضوع در جاي خود، قابل توجه است. البته ذكر اين نكته نيز ضروري به نظر مي رسد كه گزارش روزنامه واشنگتن پست صرفاً يك گزارش مطبوعاتي است و موضعگيري خاصي نسبت به مسأله ممنوعيت حجاب در آن ديده نمي شود.
صدها مسلمان فرانسوي كه تعداد زيادي از آنان زناني بودند كه روسري هايي در طرح ها و رنگ هاي مختلف به سر داشتند، زير بارش باران و در خيابان هاي خيس پاريس در اولين نمايش مخالفتشان با طرح شيراك مبني بر ممنوعيت حجاب اسلامي و ديگر نشانه ها و سمبل هاي مذهبي در اماكن عمومي، راهپيمايي كردند.
تعدادي از زنان تابلوهايي را با خود حمل مي كردند كه بر روي بعضي از آنها نوشته شده بود: «من، حق رأي دارم» و منظور از اين سخن تذكري بود به رهبري سياسي فرانسه كه ۵ الي ۷ ميليون مسلمان فرانسوي قادر به تشكيل جبهه قدرتمندي در انتخابات محلي ماه مارس عليه آنان خواهند بود.
جمعيت كه از ميدان جمهوري به سمت باستيل، كه يك مسير سنتي براي برپايي اعتراضات است، حركت مي كرد پلاكاردهاي بزرگي را با خود داشت كه بر روي آنها شعارهايي نظير «حجاب حق ماست» «سكولاريسم آري، اسلام گريزي نه» نوشته شده بود. بعضي از معترضين در ميان اين جمعيت چند نژادي پرچم سه رنگ فرانسه را به همراه داشتند و تظاهركنندگان گاهي اوقات «مارسه يز» سرود ملي فرانسه را مي خواندند. روي يكي از پلاكاردها نوشته شده بود: «فرانسوي، مسلمان، سربلندي!» مردي كه دختر بيست و يكي دو ساله اش كه يك پرچم فرانسه نيز در دست داشت را همراهي مي كرد، مي گفت: «آنها از حقوق بشر صحبت مي كنند. در مورد دموكراسي سخن مي گويند. ولي آزادي كجاست؟» تظاهركنندگان به وسيله سه زن كه براي جمعيت معترض صحبت مي كردند، هدايت مي شدند. آنان اعلام مي كردند كه اين تظاهرات در راستاي دفاع از حق انتخاب زنان برگزار مي شود.عده اي سازماندهي اين راهپيمايي را برعهده دختران دو مدرسه منطقه سنت دنيس در نزديكي پاريس كه منطقه اي مسلمان نشين است، مي دانستند. آگهي ها و اعلاميه هاي تظاهرات نيز روز جمعه در مسجدي در پاريس در اختيار مسلمانان قرار داده شده بود تا در ميدان جمهوري به منظور انجام اولين مرحله از مراحل اعتراض و تظاهرات عليه قانون منع حجاب اسلامي، تجمع كنند.
ميدان جمهوري در مركز پاريس كه به طور تاريخي و نمادين نقطه آغاز بسياري از راهپيمايي هاست، اين بار شيراك را به شدت هدف قرار داده بود، در ماه مه ۲۰۰۲، در همين مكان، شيراك بعد از دومين پيروزي خود در انتخابات رياست جمهوري جمعيت بسياري را ديد كه كاميابي رئيس جمهور آرزوي آنها بود و بسياري از آنها هم مسلماناني از آفريقاي شمالي بودند كه پرچم فرانسه را به خاطر پيروزي شيراك بر ژان ماري لوپن كه سياست هاي سخت گيرانه ضد مهاجرين را در سر مي پروراند، تكان مي دادند.
زماني كه شيراك تقاضاي خود را در مورد قانون جديد در روز چهارشنبه اعلام كرد، موضع گيري رسمي اي در مقابل آن ابراز نشد، بعد از سخنراني شيراك، «دليل بوبكر»، امام جماعت مسجد پاريس و رئيس جامعه مسلمانان فرانسه كه به وسيله دولت هم حمايت مي شود، از مسلمانان خواست تا خونسردي خود را حفظ كنند.
اما تظاهرات روز يكشنبه و اعلاميه هايي كه مردم را به تجمع وسيع تر و گسترده تر فرا مي خواند نشان از افزايش اعتراضات عليه قانون ممنوعيت حجاب اسلامي دارد. تظاهرات بعدي براي هفته آينده تدارك ديده شده است و اعلاميه هاي جديد مردم را به بسيج عمومي در ۱۷ ژانويه
فرا مي خواند. حزب حاكم شيراك در پارلمان فرانسه و حتي سوسياليست هاي جناح مخالف كه از ممنوعيت استفاده از نشانه هاي مذهبي در مدارس حمايت مي كنند، انتظار داشتند قانون منع حجاب اسلامي تا ماه فوريه به تصويب برسد. شيراك همچنين تقاضاي قوانين جديدي را داده است كه به موجب آنها به كارفرمايان مشاغل خصوصي اجازه داده مي شود تا استفاده از حجاب اسلامي و ديگر نشانه هاي مذهبي را براي مسلمانان و گذاشتن عرقچين براي يهوديان و استفاده از صليب براي مسيحيان را ممنوع كنند.
ژاك شيراك معتقد است كه اين ممنوعيت ها لازم است، او مي گويد سنت دوست داشتني سكولاريسم فرانسوي- كه يك قرن پيش هنگامي كه جدايي ميان كليسا و دولت در قانون اساسي ثبت شده بوجود آمد- اكنون در معرض تهديد افزايش خشونت اسلامي قرار دارد. شيراك در سخنراني تلويزيوني سراسري خود گفت: «تعصب و تحجر زمين را دربرگرفته است.» رهبران مسيحي و يهودي عمدتاً از اين قانون حمايت كرده اند و بسياري از صاحبنظران اذعان دارند كه حمايت آنها به خاطر اين مسأله است كه اين رهبران عقيده دارند قانون فوق در واقع فقط به منظور مقابله با گسترش روز افزون حجاب اسلامي در فرانسه مورد توجه قرار گرفته است.
واشنگتن پست
ترجمه: محسن پيريايي