هند و ذخيره استراتژيك انرژي
آژانس انرژي بين المللي از تصميم هند براي ايجاد ذخيره استراتژيك نفت در اين كشور استقبال كرد و اعلام كرد در اين زمينه با هند همكاري خواهد كرد. دولت هند اخيراً اعلام كرد، براي مصرف ۴۵ روز اين كشور ذخيره استراتژيك نفت احداث خواهد كرد. در نخستين گام احداث يك مركز ذخيره ۵ ميليون تن نفت خام براي ۱۵ روز مصرف اين كشور در دستور كار دولت هند است.
آژانس انرژي بين المللي اعلام كرده است كه براي همكاري با هند قرار است كارگاه آموزشي و كنفرانسي در دهلي نو با حضور كارشناسان انرژي هند و اين آژانس برگزار شود.
در اين كنفرانس و كارگاه آموزشي كارشناسان ۲۰ كشور عضو آژانس انرژي بين المللي حضور خواهند داشت و تجربيات خود را در زمينه ذخيره سازي با كارشناسان هندي مبادله خواهند كرد.
با توجه به سياست آزادسازي اقتصاد در هند و هدف گيري رشد اقتصادي ۶ درصد در اين كشور امنيت انرژي از مهمترين نگراني هاي دولتمردان هندي در سال هاي آينده است. به همين دليل تنوع بخشي منابع تأمين انرژي با سرعت در دهلي نو دنبال مي شود. در همين حال اخيراً اعلام شده كه نخستين محموله گاز قطر تحويل هند مي شود.اين محموله قرار است از سوي يك كشتي كره اي پس از بارگيري از قطر در اواخر ماه ميلادي در نخستين سال جاري به سمت منطقه داهيج در ايالت گوجرات هند حركت كند. شركت پترونيت ال ان جي هند قراردادي با شركت گاز قطر امضا كرده است كه در نخستين سال ۵/۲ ميليون تن گاز و از سال آينده ميلادي ۵ ميليون تن گاز به هند تحويل دهد. هند براي خريد گاز از قطر قراردادي در مهرماه گذشته امضا كرد كه براساس اين قرارداد هند سالانه پنج ميليون تن گاز مايع «ال .ان.جي» از اين كشور خريداري مي كند.
در اين قرارداد ۲۵ ساله هند با خريد هر بشكه گاز مايع ال.ان.جي به قيمت ۲۰ دلار سالانه اين كشور ۸۵۰ ميليون دلار بابت خريد گاز به قطر پرداخت مي كند.
بحران كمبود نفت
چهار ماه قبل، واردات نفت انگليس فراتر از صادرات آن رفت كه اين موضوع نشان دهنده كاهش حجم توليد نفت در درياي شمال بود. توليد نفت درياي شمال در سال ۱۹۹۹ با ۹/۲ ميليون بشكه در روز به اوج رسيد اما پيش بيني مي شود كه اين رقم در سال ۲۰۰۷ به ۶/۱ ميليون بشكه در روز كاهش يابد.
سه توليدكننده عمده جهان عبارتند از: كارتل هاي اوپك، شوروي سابق و ساير كشورهاي جهان. براساس گزارش هاي منتشر شده، توليد نفت اوپك در سال ۲۰۲۰ به اوج خواهد رسيد و توليد اين سازمان به ۴۰ تا ۴۵ ميليون بشكه در روز مي رسد.
توليد نفت شوروي سابق در دهه ۱۹۹۰ بسيار كمتر از پتانسيل هاي واقعي اين منطقه بود اما در حال حاضر توليد در سيبري شرقي و ساخالين سرعت گرفته است. با توجه به اكتشاف ميادين نفتي جديد در درياي خزر، توليد اين منطقه به ۱۰ ميليون بشكه در روز خواهد رسيد.
امروزه ۷۵ ميليون بشكه در روز، نفت در جهان توليد مي شود. اما براي اين كه به تقاضا در سال ۲۰۱۵ پاسخ داده شود بايد ۶۰ ميليون بشكه نفت بيشتر در روز توليد كرد. البته دستيابي به چنين هدفي امكانپذير نخواهد بود چون براي افزايش ۶۰ ميليون بشكه اي نفت بايد بيش از ۱۰ ميدان نفتي جديد به اندازه درياي شمال كشف و استخراج كرد.
شايد با سرمايه گذاري جديد در عراق، توليد نفت۶ ميليون بشكه در روز افزايش يابد و حتي ممكن است توليد كشورهاي خاورميانه نيز ۶ ميليون بشكه افزايش يابد اما تأمين ۴۰ ميليون بشكه ديگر از سوي ساير كشورهاي جهان غيرقابل تصور است.
با توجه به روند فعلي، احتمالاً از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵، جهان با كمبود نفت مواجه خواهد شد. از سوي ديگر در كوتاه و ميان مدت امكان يافتن منابع جديد انرژي براي جايگزين كردن نفت و گاز وجود ندارد. درحال حاضر ۴۰ درصد از انرژي جهان در قالب نفت داد و ستد مي شود و اين ماده، سوخت مورد نياز براي ۹۰ درصد از سيستم حمل و نقل جهان را تأمين مي كند.
البته تجسم لطماتي كه براساس كاهش توليد نفت به اقتصاد جهاني وارد خواهد شد، بسيار دشوار است. در حال حاضر جهانيان با دو گزينه مواجه هستند. تداوم روند فعلي و نهايت استفاده از منابع و ذخاير نفتي جهان و يا استفاده از منابع تجديد شونده انرژي و كاهش در مصرف نفت. البته براي دستيابي به اين هدف به سرمايه گذاري عظيم در تكنولوژي حمل و نقل و توليد انرژي نياز است.
اما واكنش آمريكا نسبت به اين موضوع بسيار تكان دهنده است. در گزارشي كه در سال ۲۰۰۱ توسط يك چيني گردآوري شده ،آمده است: آمريكا بايد منابع بكر نفت در مناطق حفاظت شده در شمال شرق آلاسكا را استخراج كند.
اما مخالفت شديد محافل آمريكا با اين پيشنهاد باعث عقب نشيني دولت بوش شد تا به جاي استخراج ذخاير نفت آلاسكا، از ساير كشورهاي جهان نفت وارد كند. بر اين اساس پيش بيني مي شود كه تا سال ۲۰۲۰، واردات نفت آمريكا از ۱۱ ميليون بشكه در روز به ۵/۱۸ ميليون بشكه افزايش يابد.البته آمريكا بايد كماكان نگران باشد چون كشورهايي كه قرار است نفت آمريكا را تأمين كنند يا درگير اختلافات داخلي هستند و يا حس ضد آمريكايي در بين مردم آن وجود دارد.
در يك كلام اگر جهانيان بلافاصله به منابع تجديد شونده انرژي روي نياورند و در اين زمينه سرمايه گذاري نكنند، جهان در آينده اي نزديك با بحران انرژي روبه رو خواهد شد.