مهدي طاهباز
بالاخره پس از گذشت چندين سال صداي آواز محمدرضا شجريان در داخل كشور طنين انداز شد. شجريان پس از زلزله بم اعلام كرد براي ياري رساندن به آسيب ديدگان اين حادثه، به همراه گروه خود كنسرتي را در تالار بزرگ وزارت كشور برگزار خواهد كرد.
پس از گذشت حدود دو هفته از ماجرا، اين امر محقق شد و شجريان به همراه حسين عليزاده، كيهان كلهر و همايون شجريان در روزهاي ۲۴ ، ۲۵ و ۲۶ دي ماه به اجراي برنامه پرداختند.
بليت كنسرت شجريان با آن كه قيمت بالايي داشت ولي به سرعت به اتمام رسيد. قيمت بليت ها، بسته به جاي تعيين شده در سالن (بالكن و همكف) از ۹ تا ۳۰ هزارتومان تعيين شده بود كه بالاترين رقمي است كه براي يك كنسرت موسيقي تاكنون تعيين شده است.
از روز دوشنبه ۲۲ دي ماه بليت فروشي در سه مركز فروشگاه بتهوون، نشر هرس و نشر كارنامه و نيز سايت اينترنتي شركت دل آواز آغاز شد. بليت ها در همان ساعات اوليه روز دوشنبه به فروش رسيد ولي تجمع علاقه مندان تا شامگاه دوشنبه در برابر مراكز فروش بليت ادامه داشت.
بليت ها براي سالن همكف به پنج قيمت ۱۵ ، ۱۸ ۲۰، ، ۲۵ و ۳۰ هزارتومان و براي بالكن به سه قيمت ۹ ، ۱۲ و ۱۵ هزارتومان به فروش رسيد.
اما برنامه كنسرت شجريان در شب اول، ۲۴ دي ماه قرار بود ساعت ۹ شب آغاز شود. از چند ساعت باقي مانده به شروع برنامه تجمع علاقه مندان در مقابل در ورودي تالار آغاز شده بود. به علت ورودي نامناسب در تالار بزرگ وزارت كشور، هرچه به شروع برنامه (ساعت ۲۱) نزديك تر مي شديم بر تعداد جمعيت حاضر افزوده مي شد. در ضمن ترافيك شديدي در خيابان هاي منتهي به ميدان فاطمي به چشم مي خورد. بازار سياه بليت هم كماكان رونق خود را داشت و بليت ها تا سقف ۲۰۰ هزارتومان هم بين دلال ها و افراد علاقه مند رد وبدل مي شد. در محوطه سالن انتظار تالار نوار فسانه ايرج بسطامي به همراه پوستري از او به فروش مي رسيد.
در داخل تالار و در روي سن اجراي برنامه دكوري زيبا از ارگ ويران شده بم طراحي و قرار داده شده بود. كار طراحي صحنه و دكور برنامه را مهدي ميرزايي انجام داده بود. ضمناً برنامه با حدود ۱۰ دوربين، تصويربرداري مي شد و قرار است به زودي به صورت DVD و VCD به بازار عرضه شود. حركت دوربين ها و نيز نورپردازي سالن براي بسياري از حاضران در سالن ايجاد مزاحمت مي كرد كه به همين علت در ميان دو تايم برنامه از اين بابت از طرف برگزاركنندگان عذرخواهي شد. در ضمن در بخش دوم برخي از پروژكتورها خاموش و حركت برخي دوربين ها متوقف شد.
|
|
حسين عليزاده همراه اصلي اين كنسرت
|
|
|
تهيه كنندگي و مديريت اجرايي پروژه فيلمبرداري برنامه نيز به عهده صدرا عبدالهي بود. ضمناً بر روي يك پرده بزرگ كه در سمت چپ سالن قرار داده شده بود، تصاوير اجراي برنامه به صورت همزمان پخش مي شد.
برنامه، ساعت ۳۰:۲۱ و با حدود ۳۰ دقيقه تاخير با پخش پيام محمدرضا شجريان از بلندگوهاي سالن آغاز شد.
پيام شجريان به مناسب زلزله بم و اجراي كنسرت موسيقي بدين شرح بود: «فاجعه سخت هولناك بود. زخمي جانكاه بر پيكر و روان نشست و قربانياني بسيار برجاي گذاشت. همه ايرانيان، اندوه فاجعه را از سويداي دل گريستند. آواز خشك خاك بر جان همگان نشست.
نخستين بار نيست كه ما هم مهمان خود را در حادثه اي از اين دست هولناك، از كف مي دهيم و با خود تلخ مي انديشيم كه آخرين بار هم نخواهد بود. فروغ مهر و نيك سرشتي مردم، تلخي اين حادثه را، تاب تحمل داد. دانستيم كه هنوز توان دوست داشتن در ما نمرده است. اين حادثه بار ديگر ما را ياد آور شد كه سرنوشت ما جز به دوستي و مهر، فرجام خوشي نخواهد داشت.
|
|
عكاسان نتوانستند به خوبي از اين رويداد عكاسي كنند.اين عكس از معدود عكس هاي اين كنسرت بود
|
|
|
آنها كه فرصت يگانه زندگي را باختند، قرباني غفلت همه ما شدند، هم از اين روست كه بايد يادشان را زنده نگه داريم تا ديگر بار جامعه ما شاهد قربانياني چنين بي شمار و گسترده نباشند.
اكنون بايد توان زاري خود را به نيروي زندگي بدل كنيم و اميد را براي آنان كه مانده اند، ارمغان بياوريم. كودكاني كه وجودشان سرچشمه شادي و سبكباري زندگي است، فردايي روشن را چشم در چشم ما دوخته اند ايران آينده را كودكان امروز مي سازند. دوستشان بداريم.
قلب همه ما ايرانيان تا دورترين نقطه جهان به يكديگر پيوست و سرود عشق و انسان دوستي در جان ما طنين انداخت. هركس با هر تواني كه داشت به ميدان آمد، من نيز به عنوان قطره اي از اين اقيانوس بيكران فرزند اين سرزمين، تلاشي را آغاز كرده ام كه با همت شما به بار خواهد نشست. براي اين كار حسابي افتتاح كرده ام تا كمك ايرانيان داخل و خارج كشور را براي احداث بنايي كه نياز مردم منطقه است، تدارك كنيم.
درآمد كنسرتي كه در اين شب ها برگزار مي شود، تماماً به اين حساب واريز مي شود. اميدواريم كه با همت تعدادي از متخصصان شريف ايراني ساخت بنايي درخور را به فرجام رسانيم. در پايان گزارش كامل نحوه انجام و هزينه را در سايت دل آواز به اطلاع ملت بزرگ ايران خواهم رساند.
خاك پاي ملت ايران، محمدرضا شجريان.»
پس از قرائت اين پيام و در ساعت ۴۰:۲۱ محمدرضا شجريان به همراه گروه براي اجراي برنامه پس از چندين سال وارد سالن شدند.
جمعيت حاضر در سالن نيز چند دقيقه اي به صورت ايستاده شجريان، عليزاده، كلهر و همايون شجريان را تشويق كردند.
برنامه بدون هيچ گونه سخن و حرف و حديثي از سوي شجريان با تكنوازي تار حسين عليزاده آغاز شد. سپس كيهان كلهر آرشه خود را به كمانچه كشيد و در پي آن همايون شجريان نواختن تنبك را آغاز كرد.
پس از چندي نيز محمدرضا شجريان در دستگاه نوا شروع به خواندن كرد:
بي همگان به سر شود بي تو به سر نمي شود
داغ تو دارد اين دلم سوي دگر نمي شود
پس از اجراي اين آواز كه با تار عليزاده، تنبك همايون شجريان و كمانچه كيهان كلهر همراه بود، تكنوازي تار حسين عليزاده و سپس يك قطعه بدون كلام در دستگاه نوا اجرا شد.
شجريان نيز پس از چند دقيقه يك قطعه آوازي با شعري از هوشنگ ابتهاج را در كردبيات اجرا كرد.
سپس نوبت به تصنيف «دل ديوانه» با دوبيتي هاي باباطاهر رسيد. اين تصنيف را همايون شجريان در كردبيات آغاز كرد و محمدرضا شجريان آن را ادامه داد و پس از چندي اين دو به همخواني پرداختند.
پس از اين تصنيف زيبا كه به صورت همخواني انجام شد نوبت به هم آوازي مثنوي با اشعاري از عطار نيشابوري رسيد.
اين قطعه آوازي كه با تكنوازي كمانچه كيهان كلهر و سپس تار حسين عليزاده همراه بود، با خواندن «چون تو جانان مني كس با تو خرم كي شود» توسط محمدرضا شجريان آغاز شد و در ادامه همايون شجريان مصرع بعدي شعر را «چون تو در كس نگردي كس با تو هم همدم نشود» خواند.
در ادامه پدر و پسر به هم آوازي پرداختند. نقطه اوج اين قطعه جايي بود كه همايون و محمدرضا شجريان با فاصله اي اندك از يكديگر به اجراي تحرير هاي آوازي پرداختند. در پايان بخش اول برنامه نيز تصنيف «بي تو به سر نمي شود» به صورت همخواني و در دستگاه نوا اجرا شد.
بخش دوم برنامه با مقدمه اي ساخته حسين عليزاده در دستگاه راست پنجگاه آغاز شد. پس از اجراي اين قطعه بدون كلام، ساز و آوازي با غزلي از سعدي و در راست پنجگاه توسط محمدرضا شجريان اجرا شد. همايون شجريان نيز در بخشي از اين قطعه همراه با تار حسين عليزاده به اجراي برنامه پرداخت.
در ادامه تصنيف «سمن بويان» ساخته كيهان كلهر و با شعري از حافظ توسط محمدرضا و همايون شجريان به صورت همخواني اجرا شد. نكته قابل توجه در اجراي اين تصنيف هنرنمايي حسين عليزاده با تار و نيز همايون شجريان با تنبك بود. پس از «سمن بويان» قطعه «ني ريز» با تار حسين عليزاده و آوازي با شعر حافظ توسط شجريان اجرا شد. همراهي كمانچه كيهان كلهر در اين قطعه آوازي بسيار زيبا و تماشايي بود و شايد بتوان اين قسمت از اجرا را شاخص ترين كمانچه نوازي كلهر در كنسرت ناميد.
بعد از اين قطعه نوبت به پرطرفدارترين قسمت برنامه رسيد. اجراي تصنيف «فرياد» با شعري از مهدي اخوا ن ثالث. اين تصنيف كه ساخته محمدرضا شجريان است به صورت همخواني پدر و پسر اجرا شد و تنها قطعه اي بود كه پس از پايان آن، افراد حاضر در سالن به تشويق گروه پرداختند.
در ادامه كنسرت يك هم آوازي با دوبيتي هاي باباطاهر اجرا شد و در پايان نيز تصنيف «بوسه هاي باران» از ساخته هاي حسين عليزاده با شعري از شفيعي كدكني به صورت همخواني توسط گروه خوانده شد.
پس از اجراي قطعه آخر، جمعيت حاضر در سالن يكپارچه و به مدت چندين دقيقه به صورت ايستاده به تشويق شجريان و گروهش پرداختند. تشويق مردم به حدي بود كه گروه را مجبور كرد تا دوباره بنشينند و يكي از به يادماندني ترين ترانه هاي ايراني را اجرا كنند. خواندن «مرغ سحر» توسط محمدرضا شجريان حسن ختام اولين اجراي او پس از چندين سال در ايران بود.
اما تماشاي اجراي محمدرضا شجريان پس از چند سال در ايران چند نكته مهم را مشخص كرد، اول از همه اين كه هم اكنون يك گروه منسجم، يكد ست و هماهنگ در موسيقي ايران وجود دارد كه با پتانسيلي بالا درصدد ايجاد نوآوري و ارايه كارهاي تازه و بديع در موسيقي سنتي است.
|
|
شجريان قول كنسرت را در خانه موسيقي به مردم داد
|
|
|
دوم اين كه محمدرضا شجريان با اين كه بر ساليان سنش افزوده شده ولي در ازاي اين مسئله با كوله باري از تجربه كماكان يكه تاز موسيقي ايران و مرد اول آواز ايراني به شمار مي رود. دست آخر هم تماشاي هنرنمايي جواني آينده دار در موسيقي سنتي ايران، يعني همايون شجريان بود. همايون شجريان در اين كنسرت نشان داد توانسته با استفاده از تجربيات پدر و دانش او به سطح و مرتبه خوبي به لحاظ آواز و توانايي هاي صدايش برسد. صداي همايون شجريان در مقايسه با چند سال گذشته پيشرفت بسيار قابل توجهي كرده كه اين امر ناشي از داشتن معلمي چون محمدرضا شجريان است. با اين كه نوازندگي همايون شجريان در مقايسه با ديگر نوازندگان اين گروه (حسين عليزاده و كيهان كلهر) در مرتبه پايين تري قرار دارد ولي او مي تواند در آينده به لحاظ آواز يكي از مردان نام آور ايراني باشد و جانشين خوبي براي پدر شود.
به هرحال كنسرت شجريان و ديدن اجراي او در مدت سه شب، براي دوستداران موسيقي ايراني خاطره انگيز و به يادماندني بود اگر اين مسئله با فاجعه اي همچون حادثه بم همراه نبود، لذتي چند برابر داشت.
محمدرضا شجريان در آخرين شب از اجراي خود در تالار بزرگ كشور اعلام كرد به زودي و به مدت دو شب در استاديوم ۱۲ هزار نفري آزادي كنسرت ديگري را به نفع زلزله زدگان اجرا خواهد كرد. دليل اين امر استقبال بيش از حد افراد حاضر در سالن و مشتاقان صداي شجريان در شب آخر اجراست.
شجريان در اين رابطه درخواستي را به مسئولان وزارت ارشاد ارايه كرده ولي تاكنون پاسخي نگرفته است.
اگر چنين چيزي صحت داشته باشد بايد فكري به حال وضعيت صوتي سالن مجموعه ورزشي آزادي كرد چون از سيستم صوتي مناسبي براي كنسرت برخوردار نيست.
ضمناً بليت كنسرت شجريان در اجراي او در مجموعه ورزشي آزادي (در صورت تحقق) ارزان تر از قبل خواهد بود.
اقدام پسنديده شجريان از دو جهت قابل تقدير است. اول اين كه او براي سيل عظيم مشتاقان خود ارزش قايل است و به آنها اهميت مي دهد، دوم هم اين كه با اين كار مي تواند عوايد بيشتري را به زلزله زدگان بم اختصاص دهد.
در هر حال بايد از تصميم به موقع و قابل توجه شجريان قدرداني كرد.