عدم همراهي متخصصان مرمت با متخصصان و مهندسان سازه در طرح مرمت و اجرايي موجب شده كه طرح هاي مرمت بدون در نظر گرفتن استحكام سازه اي بنا، اقدام تنها با هدف مرمت ظاهري بنا صورت گيرد
مهندس پژمان شجاعيون
زلزله بم در حالي روي داد كه منطقه بم در پهنه خطرخيزي سوم زلزله ايران قرار داشت. (اين عدد براي مناطق مختلف از ۳ تا ۵ تعريف مي شود) اگرچه كه از ديدگاه مهندسي زلزله اين منطقه جزو مناطق درجه اول زلزله خيز قرار نداشت، لاجرم اين فاجعه روي داد كه علاوه بر خسارات انساني و مالي بسيار، به يكي از مهم ترين ميراث فرهنگي ايران خسارات جبران ناپذيري وارد كرد. ساز و كار كانوني زمين لرزه اخير با توجه به گسل هاي منطقه دلالت بر گسلش از نوع امتداد لغز راستگرد دارد. نزديكي زياد محل وقوع زمين لرزه اصلي با گسل بم و همخواني خوب صفحه شمال جنوبي ساز و كار كانوني حل شده براي زمين لرزه فوق الذكر با امتداد گسل مزبور، نشان مي دهد كه زمين لرزه ۵/۱۰/۸۲ بم به احتمال قوي مي تواند به فعاليت گسل فوق الذكر نسبت داده شود.(۱)
درست چند روز قبل از اين فاجعه دكتر حسين طياري مدير ارگ بم گفت(۲): مرمت اين بناي تاريخي، سالانه به ۳۵۰ ميليون تومان نياز دارد در حالي كه متاسفانه هر ساله حدود يكصد ميليون تومان براي مرمت اين طرح ملي اختصاص مي يابد.
دكتر حسين طياري افزود: ميزان اعتباراتي كه سالانه به مرمت و احياي ارگ تاريخي بم تعلق مي گيرد در مقايسه با برخي از آثار تاريخي كشور كه از نظر وسعت و ارزش با اين مجموعه قابل مقايسه نيستند، بسيار ناچيز است. در مرمت اين بنا، تاكيد بر دقت به جاي توجه به سرعت است. بنابراين با توجه به وسعت ۲۰ هكتاري اين ارگ، مرمت آن به طول مي انجامد. او افزود: در صورت تامين اعتبارات كافي، تا ۱۲ سال آينده مرمت اين شهر تاريخي به پايان خواهد رسيد.
در حالي كه بعد از اين واقعه و تخريب قريب به ۷۰ درصد ارگ، سوالي در اذهان شكل مي گيرد كه در آينده چه بودجه اي به اين مرمت اختصاص خواهد يافت و آيا طرح هاي مرمت و اجراي آن باز غيرموثر خواهد بود؟ عدم همراهي متخصصان مرمت با متخصصان و مهندسان سازه در طرح مرمت و اجرايي موجب شده كه طرح هاي مرمت بدون در نظر گرفتن استحكام سازه اي بنا، اقدام تنها با هدف مرمت ظاهري بنا صورت گيرد. در ذيل مختصري از مشخصات ارگ بم آورده مي شود تا در اذهان ما بخشي كوچك از ميراثي بزرگ كه از دست رفت شكل گيرد.(۳)
در شمال شرقي شهر بم، بر بالا و دامنه صخره اي عظيم، قلعه اي مستحكم را پي افكنده اند كه اهالي محل آن را «ارگ» نامند كه در واقع اين بناي سترگ، شهر قديم بم است، ارگ بم و شهر آن از جمله قلعه هاي نظامي بسيار مهم و تاريخي به شمار مي رود. ارگ بم نمونه كاملي از شيوه هاي معماري ايران است و نمونه هايي از قرن ها معماري در آن به چشم مي خورد. ارگ بم كه بزرگترين مجموعه خشتي جهان است، به شكل قلعه هاي پرشكوه بر فراز تپه اي به ارتفاع ۶۱ متر چونان تاجي مرصع بر سر بناهاي تاريخي ايران، درخششي جاودانه دارد. سابقه تاريخي ارگ بم به موجب نوشته هاي تاريخي، از جمله حدودالعالم و تاريخ وزيري به دو هزار سال پيش مي رسد. شواهد زيادي از جمله وضعيت پلان مركزي و تعدادي خشت موجود در خانه حاكم و خانه رئيس سربازخانه ادعاي فوق را به اثبات مي رساند. در كل، از مجموع نوشته هاي دوران اسلامي و بررسي هاي مقدماتي معماري و باستان شناسي، مي توان نتيجه گرفت كه ارگ قبل از حكومت ساساني و احتمالا در دوره اشكاني ايجاد شده و چند حصار و دروازه در اطراف آن وجود داشته و احتمال مي رود ساكنان قلعه بم معاش خود را از راه كشاورزي و پارچه بافي مي گذرانيده اند. در طول تاريخ، ارگ بارها مورد يورش قرار گرفته و بازسازي شده است. ارگ بم با اين سابقه طولاني تا حدود ۱۸۰ سال پيش از اين، محل سكونت عده اي از اهالي بم بوده و بعد از ترك و نقل مكان مردم، به دست فراموشي سپرده شده است.
در اين مدت كه بيش از ۱۵۰ سال به طول انجاميده خرابي هاي جبران ناپذيري توسط عوامل انساني و عوامل طبيعي بر پيكره ساختمان ها وارد آمده است. مجموعه ارگ بم، شامل شهر قديم و قلعه، قريب به ۲۰ هكتار (طول ضلع غربي ارگ ۵۲۰ و عرض آن ۴۳۰ متر است) وسعت دارد و مسافت ارگ و قلعه، قريب ۶ هكتار است.
سه سمت قلعه را باغ و خانه هاي مسكوني و زمين هاي كشاورزي محصور كرده و ضلع شمالي در امتداد رودخانه پشت رود قرا رگرفته است. اين شهر قديمي از چهار قسمت تشكيل شده و به طور كلي شامل خندق گرداگرد حصار، برج هاي ديده باني، مدخل قديمي، كوچه ها و خانه ها است. از سمت شمال شرقي يك حصار و از طرف جنوب چهار حصار قلعه را دربر مي گيرند. (دورتادور قلعه خندقي ژرف وجود دارد كه آن را از يورش ها مصون مي داشته است.) در مجموع ۳۸ برج ديده باني در فواصل معين روي باروها قرار گرفته و آخرين بارو را خندقي عميق از اطراف جدا مي كرده است. بدون شك ايجاد قلعه ارگ بم بر بلنداي تپه اي سنگي بايد داراي موقعيت سوق الجيشي مهمي باشد. در ميان اين شهر عمارت يا قلعه حاكم نشين بر روي صخره اي طبيعي بنا شده است. عمارت داراي پنج طبقه است كه از خشت خام ساخته شده. واحدهاي شناخته شده گوناگون اين بنا به ترتيب عبارتند از: ورودي و محله عام نشين، دروازه دوم و اصطبل، دوازده سوم، سربازخانه و تشكيلات مربوط به آن، ساختمان مركزي يا حاكم نشين. واحدهاي شناخته شده در عام نشين عبارتند از: راهرو اصلي (بازار)، مسجد جامع، نمازخانه، حسينيه، كاروانسرا، آب انبار، ميدان مدرسه، سابات جهودها، حمام و زورخانه (مقبره؟) و تعدادي خانه هاي قديمي. در محله عام نشين، خانه هاي عمومي كنار كوه روي زمين مسطح بنا شده و از نظر شهرسازي و تشكيلات زندگي شهري مجموعه كاملي است كه تا حدودي نيازهاي وابسته به اجتماع زنان خود را رفع مي كرده است. برخي از خانه هاي عام نشين از هميت خاصي برخوردارند، زيرا اين خانه ها شامل بيروني ، اندروني، بادگير، ايوان، اتاق هاي زمستاني و تابستاني و محلي جهت نگهداري اسب و احشام بوده و داخل حياط هر خانه چاه آبي درنظر گرفته شده است. تقريباً بيشتر خانه هاي عمومي، متصل به هم ساخته شده و غالب آنها به يكديگر راه دارند. در بعضي خانه ها حمام اختصاصي به چشم مي خورد و در كنار تعدادي از آنها اصطبل را جدا از محل زندگي ساخته اند. تعدادي از خانه هاي ارگ بدن درنظرگرفتن مقاومت و باربري ستون ها دوطبقه ساخته شده اند كه اين امر نشانگر روند ازدياد جمعيت در يكي از دوره هاي گذشته است. در ميان خانه هاي عمومي تضادهايي از نظر وسعت حجم و استقامت مشاهده مي شود. مرمت ارگ بم بيشتر جنبه حفاظت و نگهداري دارد و سعي بر آن است تا فرم و شكل و نماي مجموعه هاي ارگ همچنان حفظ و تغييرات كلي در آنها به وجود نيايد، تنها چند اثر مهم به عنوان نمونه سازي مانند مسجد، مجموعه ميرزانعيم، خانه مشهور به خانه احمدي يا زابلي و خانه حاكم و چند اثر ديگر تعمير و احيا شده اند. حاكم نشين قلعه در حدود سالهاي ۱۳۳۷ هجري شمسي به بعد توسط اداره باستان شناسي و آموزش و پرورش بم تعمير شده است.
تعميرات اساسي ارگ از سال ۱۳۵۲ هجري شمسي شروع شد و هر سال به طور متوسط شش ماه در ارگ كار شده است، تعميرات انجام شده عبارتست از تعمير و مرمت باروها، مشخص كردن آبروها، زيربندي و مرمت بخشي از ستون ها، اندود پشت بام، اصطبل، سربازخانه، خانه حاكم و غيره.
مراجع:
۱ - شماره ۳ دي ماه ۱۳۸۲ در روزنامه اطلاعات بين المللي
۲ - جنبه هاي زلزله شناسي زمين لرزه دي ماه ۱۳۸۲ بم با بزرگاي گشتاوري ۵/۶Mw= گزارش مقدماتي شناسايي مناطق زلزله زده، دكتر مهدي زارع
۳ - مجله راه و ساختمان، شماره ۷ دي ۱۳۸۲